Ziua Logo
  Nr. 4660 de joi, 8 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Dupa bugetari, pensionarii au iesit in strada: Batranii nu vor sa renunte la cei 45% din salariul minim brut
 8 octombrie, 14:57 
Batranii sunt nemultumiti de noua lege a pensiilor (ZIUA Foto)
Cateva sute de pensionari, la nivelul intregii tari, au pichetat, joi, sediile prefecturilor, solicitand ca punctul de pensie sa ramana la nivelul de 45% din salariul mediu brut pe economie. Ei si-au exprimat, totodata, nemultumirea fata de cuantumul mic al pensiilor.
Aproape doua sute de pensionari au protestat in fata Prefecturii Giurgiu fata de modul de calcul si nivelul actual al pensiilor. ''Solicitam guvernantilor sa modifice legile dupa care se acorda pensiile speciale nu modul de calcul al pensiilor obisnuite. Majoritatea pensionarilor primesc pensii de cateva sute de lei, iar altii primesc pensii de mii de lei, ce au muncit aceia de primesc pensii asa de mari'', a spus Dumitru Cantaritu, fost muncitor la Santierul Naval. ''Eu am lucrat la inalta tensiune si nu ne da grupa de munca, ce facem cu marirea de doi la suta, ne mai cumparam doua kilograme de ardei din piata, dar gazele, lumina toate s-au scumpit'', a spus C. Stan, potrivit Agerpres. Pensionarii au scandat timp de doua ore in fata Prefecturii Giurgiu dupa care s-au retras pentru ca multi sunt bolnavi si nu puteau sta mai multe ore in picioare si in soare.
Cateva zeci de pensionari au pichetat so sediul Prefecturii din Brasov. Ei solicita primului-ministru ca punctul de pensie sa ramana la nivelul de 45% din salariul mediu brut pe economie si nu tinand conta de rata inflatiei. "Legea 19 are si multe parti bune, dar guvernantii doresc sa ne mareasca veniturile doar tinand cont de rata inflatiei, iar acest lucru creaza mari nemultumiri in randurile noastre. Nu vom accepta si vom manifesta in continuare pana cand doleantele noastre vor fi respectate", a precizat Vasile Zaharescu, presedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor din Brasov.
La Iasi, un numar de noua pensionari s-au adunat, joi dimineata, in fata Palatului Administrativ pentru a-si exprima nemultumirea fata de cuantumul mic al pensiilor. Pensionarii sustin ca nu vor altceva decat pensii decente si aplicarea sistemului unic de pensii. Pentru a fi mai convingatori, fiecare dintre protestatari s-a 'inarmat' cu o pancarta inscriptionata cu mesajele 'Pensii decente', 'Bilete de tratament', 'Medicamente gratuite'.
Peste cincizeci de pensionari, membri ai filialei Timis a Uniunii Generale a Pensionarilor si ai Ligii Pensionarilor Timis (LPT), au pichetat, joi, Prefectura, cerand cresterea punctului de pensie si corelarea pensiilor cu salariul mediu brut. Silvia Petre, lidera LPT, a declarat ca nemultumirile sunt legate, mai ales de noua lege a pensiilor spunand ca batranii nu vor sa renunte la cei 45% din salariul minim brut. Petre a spus ca prin protestul lor, pensionarii ii cer reprezentantului Guvernului in teritoriu sprijin pentru ca noua Lege a pensionarii sa nu fie aprobata.
"Noua lege presupune calcularea pensiilor in functie de inflatie, ceea ce ar insemna ca pensiile, si asa, mici, sa se micsoreze si mai mult. Abia ne platim obligatiile fiscale si intretinerea, de medicamente abia ne mai ajung", sustin protestatarii.
"Referitor la subventia pentru caldura, pe care Consiliul Local Timisoara a dorit sa v-o ofere, dar n-a facut-o, pot sa va spun, in premiera, ca am facut acel pas de a solicita instantei sa revina la termenul din ianuarie 2010 si in 22 octombrie se judeca actiunea privind scumpirea gigacaloriei. Referitor la marirea subventiei pe care Consiliul Local a aprobat-o, am facut acea precizare catre instanta si, in acest moment, Consiliul poate sa-si revoce articolul privind majorarea subventiei sau sa o amane", le-a explicat prefectul.
Reprezentantii Filialei Mehedinti a Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor au avut, joi, o intalnire cu prefectul judetului, Ion Mitu, ocazie cu care i-au inmanat un memoriu prin care acestia solicitau sprijin pentru rezolvarea unor probleme cu care se confrunta. Potrivit sursei citate, pensionarii mehedinteni cer Guvernului ca valoarea punctului de pensie sa reprezinte 4% din valoarea salariului mediu brut pe economie, iar actualul mod de calcul al acestuia sa fie mentinut.
"De asemenea, pensionarii, prin documentul in cauza, au solicitat guvernantilor sa intervina pentru blocarea decizie de coplata a serviciilor medicale si sa fie anulate, incepand cu 1 ianuarie 2010, contributiile acestora catre fondul asigurarilor de sanatate, indiferent de cuantumul pensiei", a precizat prefectul Ion Mitu.
Pensionarii au pichetat, joi, sediul Institutiei Prefectului, nemultumiti de noua lege a pensiilor. ''Aceasta lege i-ar afecta si pe cei cu pensii mici, nu doar pe cei ce beneficiaza de pensii speciale. Legea ar scadea valoarea punctului de pensie si le-ar reduce considerabil veniturile batranilor", a declarat Dumitru Ursu, presedintele Ligii Pensionarilor din Caras-Severin.
ZIUA Online  
Alte articole
  UPDATE: "Sa traiti bine fara carne, fara paine", le-au strigat guvernantilor pensionarii protestatari    (2009-03-26 14:24)
  Pensionarii din intreaga tara ies in strada pe 26 martie    (2009-03-06 12:19)
 Afisari: 370  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
LIPSA DE RESPECT FATA DE BATRANII CARE AU MUNCIT   de fantomas
Greseli multe, chiar si in titlu!   de Ecris
A r h i v a
Stirile zilei 2009-10-08
 20:44 
Sorin Rosca Stanescu: Cititi si va cruciti ce poate face un angajat al statului roman. ROMAVIA implicata in traficul de armament
9 comentarii
 20:43 
Traian Basescu a plans din nou. De acesta data a recitat o poezie proprie: Deasupra cerul se inalta, /Si de pe el privesc in jos... (VIDEO)
19 comentarii
 20:39 
Ministrul german de Externe aminteste ca Herta Muller este un membru al minoritatii germane stabilita in Romania
1 comentariu
 20:34 
Crime pentru audienta: vedeta braziliana de televiziune acuzata ca a comandat asasinate, a disparut - VIDEO
1 comentariu
 20:32 
Deputat ucrainian: Ucraina se pregateste sa livreze noi tancuri Georgiei
2 comentarii
 20:31 
Sesizarea PDL privind neconstitutionalitatea motiunii de cenzura a fost trimisa la Curtea Constitutionala
2 comentarii
 20:18 
La Cazinoul din Sinaia nu te inghionteste multimea jerpelita, cum se intampla la Monte Carlo
2 comentarii
 19:57 
Revizuirea Constitutiei Bosniei va fi dezbatuta la reuniunea convocata de Uniunea Europeana si Statele Unite
 19:56 

45 comentarii
 19:51 
Batuta crunt de ginere si fiica, o batrana a ales sa traiasca in cotetul porcilor - IMAGINI SOCANTE
5 comentarii
 19:50 
Japonia se gandeste la reducerea numarului militarilor americani de pe teritoriul sau
4 comentarii
 19:35 
Stupefactie la Timisoara: Mafia pariurilor i-a oferit lui Alexa 500.000 de euro pentru a "tranti" meciul cu Dinamo Zagreb
1 comentariu
 19:22 
UPDATE Ministrul rus de Externe vorbeste la Chisinau despre Memorandumul Kozak. Ministrul moldovean spune ca este depasit
5 comentarii
 18:58 
Presedintele Cehiei doreste includerea unei note de subsol in Tratatul de la Lisabona, pentru a-l ratifica
1 comentariu
 18:51 
Comisia Europeana cere reformarea sistemului feroviar romanesc
1 comentariu
 18:32 
A murit vulturul Duke! Clubul Vitesse Arnhem se afla in doliu dupa moartea mascotei sale
 18:24 
Cruzime fara limite: pisica crucificata pe indicatorul care semnalizeaza intrarea in localitatea Atmagea - FOTO SOCANTE
6 comentarii
 18:20 
Fara lichide in bagajele de mana pe aeroporturile din Uniunea Europeana pentru inca multi ani
 17:52 
Traieste de un an cu bratul rasucit, pentru ca operatia de indreptare i-a fost anulata de patru ori (FOTO SOCANTE)
1 comentariu
 17:48 
S-a trezit din coma profunda dupa ce si-a auzit fiul de zece saptamani gangurind
 Top afisari / comentarii 
 Banda lui Boc (3533 afisari)
 OZN deasupra Capitalei (2454 afisari)
 Traian Basescu se teme de Sorin Oprescu (2309 afisari)
 Razboi total in Parlament (1384 afisari)
 Politrucul PNL Olteanu trimis de PSD la BNR (1376 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Cititi si va cruciti ce poate face un angajat al statului roman. ROMAVIA implicata in traficul de armament  (2862 afisari)
 Cerc luminos straniu deasupra Moscovei (VIDEO) (2250 afisari)
 Tom Cruise e mai mult un prieten homosexual, decat un sot - spune Katie Holmes (2130 afisari)
 Traian Basescu a plans din nou. De acesta data a recitat o poezie proprie: Deasupra cerul se inalta, /Si de pe el privesc in jos... (VIDEO) (2128 afisari)
 Herta Müller: Comunismul este la fel de nociv ca și național-socialismul, ca perioada hitleristă, ca lagărele... (1666 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01426 sec.