Ziua Logo
  Nr. 4655 de vineri, 2 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Fotoreportaj
O tentativa de recuperare a amintirilor din comunism
 2 octombrie, 16:02 
Cea de-a doua zi a conferintei internationale despre "Amintiri din comunism", ce se desfasoara la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, a adus invitati noi, atat romani, cat si bulgari, polonezi, britanici. Chiar daca numarul invitatilor l-a intrecut cu mult pe cel al curiosilor, prezentarile au fost realizate in cel mai profesionist mod. In cadrul primului subiect dezbatut, au fost prezentanti cei mai noi participanti la proiect: Izabella Main, Nikolay Vukov si Diana Georgescu.
Prima invitata sa ia cuvantul a fost Izabella Main, care a vorbit despre cum este amintit comunismul in Polonia, in literatura si studii. Desi ea si-a inceput cercetarea numai de la sfarsitul lunii iulie, studiul de pana acum are deja cinci parti individuale bine dezvoltate. Primul capitol, "Studiile sociologice despre amintiri" s-a concentrat pe traditii, pe eroi, pe povesti ale trecutului si despre ce este si nu este marcant in istoria nationala a Poloniei. Astfel, Izabella a ajuns la concluzia ca se schimba rolul istoriei si se sublineaza importanta schimbarii amintirii nationale. "Chiar daca oamenii mai sunt mandri de eroii apusi, istoria sublineaza si faptele crude pe care acestia le-au facut", a explicat Main.
A doua parte a cercetarii Izabellei s-a concentrat pe studiile despre amintirile polonezilor din comunism. Printre cele mai pregnante se numarau nostalgia pentru reguli, pentru viata sociala activa, pentru un loc stabil de munca si siguranta zilei de maine. "Totusi existau si amintiri legate de cenzura si seviciile proaste, Solidaritatea fiind descrisa ca un miracol, ca o adevarata miscare sociala", a amintit cercetatoarea. Cea de-a patra parte a studiului s-a centrat pe lucrarile istorice despre viata de zi cu zi din fermele colective, orase, fabrici, activitatile din scoli, filme, festivale, petreceri comemorative si turism. Ultimele doua parti s-au axat pe cartile de memorii scrise de fostii conducatori ai partidelor, preotilor, carti autobiografice si pe studii despre amintirile zilelelor de festivitate nationala.
Dupa prezentarea Izabellei Main a urmat studiul realizat de bulgarul Nikolaj Vukov, inceput in primele luni ale anului. El a observat cum zilele nationale si zilele de sarbatorire a evenimentelor importante dinainte de '89 si-au schimbat semnificatia dupa comunism, in special ziua de 9 septembrie, fosta zi a victoriei socialismului. Daca in perioada post decembrista erau organizate petreceri fastoase combinate cu activitati comemorative, dupa aceasta data s-a renuntat aproape complet la ele.
Cea de-a treia prezentare din prima parte a apartinut Dianei Georgescu. Desi subiectul pe care urma sa il prezinte se intitula "Copiii lui Ceausescu", in realitate din cercetarea pe care ea o realizeaza, un singur capitol se refera la amintirile din copilarie ale celor care au scapat din regimul comunist. Antropolog si istoric, Diana lucreaza in prezent la lucrarea ei de doctorat, care se va intitula "Copilaria in comunism". Intrebata daca isi aminteste o intamplare marcanta din acea perioada, doctoranda a raspuns: "Nu poti distinge intre ce ai trait si ce ai auzit dupa revolutie. Povestile despre suferinta si neajunsuri te fac sa uiti lucrurile frumoase. Insa, stiu ca aveam o viata normala, am mers la gradinita si la scoala. Oricum, ca o tanara in formare nu priveam lucrurile prin ochii unui adult. Prin cercetare imi doresc sa recuperez tocmai amintirile pe care le-am pierdut".
Urmatorul subiect, "Remembering through whose language? Which notions?", a fost dezbatut de Petya Kabakchieva, Adrian Cioflanca si Iskra Baeva. Invitata sa vorbeasca prima, Petya a ales sa prezinte un studiu despre "Egalitatea sau inegalitatea regismului comunist". Realizat in special prin interviuri, acesta s-a centrat pe amintirile oamenilor. Exista o linie clara intre oamenii de rand si cei politici, deoarece, acestia din urma aveau puterea de decizie. De asemenea, inegalitatea putea fi observata si la nivelul salariilor, al posibilitatii de a continua studiile. Chiar si amintirile lor despre trecut difera. "De cele mai multe ori, ei povestesc despre o copilarie frumoasa, perioada in care nu aveau nici o grija in lume, insa descriu timpul ca unul extrem de nefericit", a explicat Petya.
Ultimii doi invitati si-au concentrat prezentarile pe "Impodobirea raului. Povesti despre deculpabilizarea amintirilor" si "Societatea bulgara moderna si notiunile ei despre timpul socialismului". Adrian Cioflanca a analizat mai multe interviuri biografice realizate in special dupa 1995, dar si cartile de memorii ale unora dintre cei mai importanti oameni din comunism. Astfel, prin intermediul lor a descoperit ca fenomenul disculpabilizarii se realiza prin doua moduri: descrierea comunismului ca un regim politic perfect normal si evitarea utilizarii termenilor de "dictatura" si "regim totalitarist". De asemenea, in carti se devia atentia de la persoanele cu adevarat responsabile de crime, la "un tiran", aparatul reprezentativ si Uniunea Sovietica.
Ruxandra Radus  
A r h i v a
Stirile zilei 2009-10-02
 21:17 
Igor Smirnov: Transnistria este gata sa adere la Rusia
10 comentarii
 21:06 
Videanu: Guvernul va incerca sa incheie un moratoriu cu sindicatele
 21:04 
Pele a izbucnit in lacrimi cand s-a anuntat ca Rio va fi gazda Jocurilor Olimpice din 2016
1 comentariu
 20:30 
Videanu la razboi: Vanghelie lectura notele informative predate lui Nica de DGIPI
19 comentarii
 20:26 
Cum sa eviti traficul infernal din Bucuresti? Wakeboarding in centrul Capitalei, pe Dambovita! (VIDEO)
1 comentariu
 20:17 
Aviz amatorilor! Din 2010, masinile Euro 4, sub 2.000 cc, nu vor mai fi scutite de taxa auto!
4 comentarii
 20:03 
Comisie parlamentara de ancheta privitoare la revoltele din aprilie de la Chisinau
 20:02 
Se intampla in Romania: O batrana din Valcea, declarata moarta in urma cu 9 ani, nu isi mai poate ridica pensia (VIDEO)
3 comentarii
 19:56 
Rio de Janeiro va fi gazda editiei din 2016 Jocurilor Olimpice
10 comentarii
 19:49 
Videanu ii avertizeaza pe parlamentari: Daca va trece motiunea de cenzura, Traian Basescu il va desemna tot pe Emil Boc premier
7 comentarii
 19:29 
Servesc partidul! Stanisoara, Udrea si Videanu, trimisi in judete sa instaleze noi prefecti
1 comentariu
 19:06 
Comandantul suprem al NATO in Europa: Sunt pe Facebook, deveniti prietenii mei
2 comentarii
 19:02 
A cazut fulgerata in fata vrajitoarei care ii dadea in bobi (VIDEO)
2 comentarii
 19:00 
Mai multe paciente acuza medicii de la clinica Med New Life ca le faceau tratament de fertilizare si apoi prelevau ovulele (VIDEO)
 18:59 
Boc ameninta: Daca Guvernul pe care il va propune pica in Parlament, ramane cel interimar in exercitiu
3 comentarii
 18:55 
Radu Mazare despre Elena Udrea: Sa ma iau cu ea de gat, cand a spus ca e ok? (VIDEO)
1 comentariu
 18:55 
Emil Boc, nostalgic dupa viata de primar: Iti ofera mai multe satisfactii decat cea de premier. Va spun eu!
 18:40 
Dario Bonetti, dat afara de la Dinamo! Ion Marin este noul antrenor!
 18:38 
Ma numesc Speranta Moareultima si pot sa fiu ministru. Al Agriculturii, Mediului, Sanatatii, Educatiei...
 18:29 
Lavrov spune ca Rusia va contracara eforturile Washingtonului de a impiedica recunoasterea independentei Abhaziei
 Top afisari / comentarii 
 Presedintele a mutat, Geoana s-a prostit de tot (5556 afisari)
 Basescu mazileste generalii incomozi (4881 afisari)
 Guvernul prezidential (1994 afisari)
 Romania este noua tinta a Gazprom (1751 afisari)
 Traian in PSD, Mircea in Playboy (1426 afisari)
 La 41 de ani, Tania Budi - goala si sexy in Playboy (5303 afisari)
 Doi tineri fac sex in camera de asteptare a unui salon de tatuaje (IMAGINI INTERZISE MINORILOR) (4422 afisari)
 Specia umana va disparea in cateva sute de ani. Va fi o lume a sobolanilor, a buruienilor si a gandacilor (2747 afisari)
 Dan Nica face dezvaluiri incendiare: Banii negri din contrabanda cu tigari sunt folositi in campania electorala  (2384 afisari)
 UPDATE ORA 17.20: Consilierul PSD porno i-a stricat lansarea lui Geoana: Mersi, ba, este cel mai frumos cadou! (2074 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01393 sec.