Ziua Logo
  Nr. 4642 de joi, 17 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Obama saluta colaborarea cu Moscova
SUA plus Rusia egal LOVE?
-- Republicanii il acuza pe presedintele Obama ca pune in pericol securitatea SUA si a Europei, consolidand-o, in schimb pe cea a Rusiei si a Iranului. In sprijinul lui Obama vine insa Dmitri Medvedev care spune ca Rusia apreciaza "abordarea responsabila" a presedintelui american privind scutul antiracheta. La fel si cancelarul german Angela Merkel care sustine ca decizia SUA privind scutul este un "semnal de speranta" pentru apropierea de Rusia.
 17 septembrie, 19:24 
Obama saluta colaborarea cu Moscova, dupa ce a renuntat la planurile adminstratiei Bush de a amplasa un scut antiracheta in Europa Centrala (Foto: russiatoday.ru)
Presedintele american Barack Obama a anuntat joi ca Statele Unite ale Americii vor avea o noua abordare cu privire la apararea antiracheta din Europa, cu ajutorul unui sistem mai bine adaptat amenintarilor iraniene. Obama a declarat ca noua abordare se va baza pe tehnologii ce "sunt dovedite si eficiente".
De asemenea, presedintele american a tinut sa sublinieze colaborarea cu Rusia afirmand ca "in mod repetat, am explicat Rusiei ca temerile sale legate de programul anterior al scutului antiracheta erau nefondate in totalitate. Ne-am concentrat clar pe amenintarea programului iranian de dotare cu rachete balistice si vom continua sa facem acest lucru si prin intermediul programului nostru anuntat astazi. In legatura cu aceasta amenintare, salutam cooperarea Rusiei si dorinta ei de a-si pune la dispozitie sistemul sau de aparare antiracheta pentru formarea unui sistem extins de aparare a intereselor comune strategice".
"Cea mai buna modalitate de a imbunatati securitatea noastra si a aliatilor nostri intr-o maniera responsabila este de a instala un sistem de aparare antiracheta care sa raspunda mai bine amenintarilor cu care ne confruntam", a mai declarat Obama, citat de AFP si Agerpres. "Pentru a spune lucrurile simplu, noua noastra arhitectura de aparare antiracheta din Europa va asigura fortelor americane si aliate ale Americii o protectie mai solida, mai inteligenta si mai rapida", a subliniat el.
Obama a explicat ca revizuirea planului, decisa in urma unei reexaminari de mai multe luni efectuate de administratia sa, se justifica din doua motive: o actualizare a evaluarii amenintarii balistice iraniene si progresele inregistrate de SUA in domeniul tehnologiilor antiracheta, in special in domeniul interceptoarelor sol-aer si apa-aer si radarelor.
In fine, presedintele american a incercat sa ii asigure pe aliatii europeni ai SUA care ar putea fi ingrijorati de aceasta revizuire de strategie, declarand ca protectia lor va fi sporita odata cu implementarea noului proiect.
Obama, criticat de republicani
Republicanii din Congresul american au reactionat prompt joi la decizia guvernului Obama de a renunta la proiectul de scut antiracheta promovat de administratia Bush, relateaza AFP, preluata de NewsIn. Printre primii care si-au exprimat indignarea, senatorul John McCain a apreciat ca aceasta decizie "unilaterala este o greseala grava". Din punctul sau de vedere, masura "pune sub semnul intrebarii securitatea si angajamentul diplomatic al Statelor Unite fata de Polonia si Cehia si risca sa submineze perceptia leadershipului american in Europa de Est".
"Decizia anuntata astazi de administratie este periculoasa", scrie intr-un comunicat si numarul doi din grupul republican din Senat, Jon Kyl.
Liderul minoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, John Boehner, i-a cerut "presedintelui sa revizuiasca aceasta alegere proasta, sa stea langa aliati si sa faca ceea ce este potrivit pentru securitatea americanilor". Boehner a apreciat ca decizia administratiei "consolideaza Rusia si Iranul in detrimentul aliatilor din Europa".
Un alt responsabil republican din camera inferioara a Congresului, Eric Cantor, a protestat, dand asigurari ca va depune eforturi pentru revizuirea acestei decizii. "Desfasurarea europeana este sistemul care poate apara atat Statele Unite, cat si Europa impotriva amenintarii reprezentate de un Iran dotat cu arme nucleare si care are capacitatea sa le lanseze", a spus el.
Reprezentantul Buck McKeon, liderul republicanilor din Comisia pentru armata a Camerei Reprezentantilor, s-a declarat ingrijorat ca Presedintia "nu recunoaste amenintarea reprezentata de regimul iranian". "Sunt ingrijorat sa vad ca administratia alege o cale care consta in slabirea aliatilor nostri si in cedarea in fata cererilor rusilor in probleme vitale pentru securitatea nationala", a afirmat el intr-un comunicat.
De asemenea, potrivit BBC John Bolton, care a fost subsecretar de stat pentru controlul armamentului si securitate internationala, in timpul mandatului lui George W. Bush, a afirmat ca miscarea "este fara indoiala o decizie gresita". "Se renunta la un mecanism important de aparare impotriva amenintarii unor state ca Iranul nu numai in ceea ce priveste SUA, dar si Europa. Este o concesie gratuita facuta Rusiei", a mai declarat Bolton.
Dmitri Medvedev: Rusia apreciaza "abordarea responsabila" a presedintelui american privind scutul antiracheta.
Dmitri Medvedev (Foto: EPA)
Rusia apeciaza abordarea responsabila a presedintelui Barack Obama in proiectului de aparare antiracheta si este dispusa la continuarea dialogului, a declarat joi seara presedintele rus Dmitri Medvedev la postul rus de televiziune Vesti, transmite NewsIn. "In Rusia a fost notata declaratia facuta de Obama privind corectarea abordarilor SUA referitoare la apararea antiracheta", a spus presedintele rus.
El a reamintit ca a discutat despre scutul antiracheta cu liderul de la Casa Alba la intalnirea de la Londra si apoi la Moscova. "Noi ne-am inteles si am fixat in declaratiile noastre comune ca Rusia si SUA vor tinde spre o cooperare privind evaluarea riscurilor antiracheta in lume. Declaratia facuta astazi (joi - n. red.) la Washington arata ca se formeaza conditii favorabile pentru aceasta cooperare. Bineinteles, urmeaza consultarile la nivel de experti, iar tara noastra este gata pentru ele", a spus Medvedev.
El a subliniat ca intalnirea cu Obama din 23 septembrie, de la New York, va fi un prilej favorabil pentru a face un schimb de opinii privind toate aspectele stabilitatii strategice, inclusiv scutul antiracheta.
"Sper ca vom elabora in comun masurile eficiente privind riscurile antiracheta. Masuri, care vor permite sa luam in considerare interesele si preocuparile tututor partilor si asigurarea securitatii in egala masura tuturor statelor din spatiul european", a adaugat el.
"Apreciem abordarea responsabila a presedintelui SUA in realizarea intelegerilor noastre. Sunt gata pentru continuarea dialogului", a conchis Medvedev.
Angela Merkel: Decizia SUA privind scutul este un "semnal de speranta" pentru apropierea de Rusia
La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a salutat joi decizia Statelor Unite de a renunta la proiectul promovat de Bush pentru un scut antiracheta in Europa, criticat de Moscova, si a vorbit despre un "semnal de speranta" privind relatiile cu Rusia, relateaza AFP, citata de NewsIn.
"Considera ca aceasta decizie este un semnal de speranta", care ar putea permite, in special, "depasirea dificultatilor cu Rusia", a declarat ea presei, la sosirea la o reuniune a liderilor europni organizata la Bruxelles inainte de summitul G20.
M. BATCA  
Alte articole
  Rusia contracareaza scutul cu teste antiracheta    (Externe, 2007-12-27)
  Obama ironizeaza Rusia: Multumim pentru afacerea Alaska!    (2009-07-07 19:29)
  UPDATE- 15.17: Obama a promis sa tina cont de opiniile Rusiei despre Georgia si Ucraina    (2009-07-07 13:25)
  Obama a sosit la Moscova    (2009-07-06 13:24)
  Obama i-a scris lui Medvedev pentru a relansa relațiile, nu pentru a-i propune un targ    (2009-03-04 08:49)
  Rusia este o amenințare pentru pace, crede Obama, iar McCain o consideră "un stat KGB"    (2008-09-27 12:35)
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Tuturor Evreilor si intregii lumi Shana Tova si PACE!   de Nikon
Nu mai bateti campii   de Ra-shell
dintotdeauna!   de Catal1n
Da-ne soare zilnic, papucul tau cald, sa putem iesi pe asfalt, ca atunci cand nu trec masini   de Atamild
Rusia este un microb care trebuie starpit cu flit !   de ionion
opinie de pensionar .....   de brancoveanu
Fericitilor, asa va trebuie!   de Ion Caramache
In sfarsit America a inteles   de haiduc
Fericiti sunt FACATORII DE PACE,. Pentru ca aceia Fii lui Dumnezeu se vor chema.   de Artistul2007
Vorbesti prostii mai mari decat capul tau ! Ne malaxezi cu obsesiile tale !   de Osiris
A r h i v a
Stirile zilei 2009-09-17
 21:50 

2 comentarii
 21:01 
Mircea Geoana: Sistemul ticalosit e condus de la Cotroceni
7 comentarii
 20:53 
 20:51 

9 comentarii
 20:45 
Statele Unite vor desfasura rachete de inteceptare in Polonia si in Cehia in 2015
2 comentarii
 20:37 
Tulcea: Protocol de colaborare intre Partidul Conservator si Asociatia Umanista a Rusilor din Romania
4 comentarii
 20:19 
Berceanu: Nu avem destui bani pentru autostrazile promise
10 comentarii
 19:57 
PDL o invita pe Ecaterina Andronescu sa-si dea demisia, pentru ca ''politizeaza invatamantul''
2 comentarii
 19:53 
Politisti agresati de un barbat care isi batea sotia in plina strada!
6 comentarii
 19:39 
Microbuzele scolare nu vor mai plati taxa de pod de la Fetesti. Berceanu, insa, se ratoieste la domnisoarele deputate care poarta posete Louis Vuitton - VIDEO
3 comentarii
 19:29 
Emil Boc a discutat degeaba cu Silvio Berlusconi despre filmul romanesc "Francesca" interzis in Italia
3 comentarii
 19:10 
Inpolitics dezinformeaza. Octav Cozmanca neaga ca va fi seful de campanie al lui Sorin Oprescu
1 comentariu
 18:52 
Ghimpu: Relatiile bune cu Romania nu inseamna relatii proaste cu Rusia
 18:22 
Cel mai mare burger din lume poate fi cumparat din SUA. Are doar... 60 de kilograme (FOTO)
2 comentarii
 18:22 
CSM a votat pentru recomandarea suspendarii protestelor de catre magistrati
 18:14 
Coface: Romania iese din criza economica in 2010
 18:08 
Zoe Petre: Era oarecum de asteptat ca SUA sa renunte la scutul antiracheta din Europa de Est. Sa vedem daca si Rusia se tine de cuvant
51 comentarii
 17:59 
ING: BNR ar putea permite o noua cadere a leului in raport cu euro
1 comentariu
 17:57 
Fiica lui Susan Sarandon face striptease pentru David Duchovny! (FOTO)
 17:57 
Contrabanda macabra: 1.740 de pachete de tigari netimbrate, ascunse in sicrie (FOTO)
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Cronologia scandalului Frati de Arme (2903 afisari)
 Umanizarea lui Hitler (1588 afisari)
 GPS din Epoca de Piatra (1573 afisari)
 Mai multe Romanii, un singur presedinte! (1458 afisari)
 Japonia satula de papucul SUA (1398 afisari)
 Prezentator TV, in direct: "Continua sa f**i puiul ala!" (VIDEO) (3018 afisari)
 Rockerii de la Rammstein si-au lansat noul clip, "Pussy", pe un site porno (IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (2412 afisari)
 Nu e un monstru, ci o tanara in constum de baie! (FOTO) (2370 afisari)
 A aparut un al treilea fiu al lui Ion Dolanescu (2366 afisari)
 Gollum, creatura care a pus pe jar locuitorii unui oras sud-american (FOTO) (2054 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01906 sec.