Ziua Logo
  Nr. 4637 de vineri, 11 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
UDMR ar vrea ca elevii romani sa studieze limba maghiara in scoli
 11 septembrie, 13:56 
Elev de etnie maghiara din Odorheiu Secuiesc, in cadrul manifestatiilor Zilei maghiarilor de pretutindeni (ZIUA Foto)
In cadrul unui protest convocat fata de schimbarea unor directori de scoli de etnie maghiara din bihor, manifestantii apartinand UDMR a redactat un document in care cer ca legea Educatiei sa permita scolilor sa implementeze studierea de catre elevii romani a unor materii privind limba tarilor invecinate Romaniei.
Un numar de aproximativ 1.500 de manifestanti apartinand UDMR din tot judetul Bihor au participat, vineri, in fata Inspectoratului Scolar al judetului (ISJ), la un miting de protest sub lozinca ''Pentru limba materna'', fiind nemultumiti de schimbarea din functii a unor directori si directori adjuncti in cateva scoli din Bihor, transmite Agerpres.
Manifestantii au impartit un comunicat bilingv in care atrag atentia ISJ Bihor ca ''prin actiunile de intimidare si de schimbare a conducatorilor unor scoli sfideaza prevederile Legii invatamantului nr. 84/1995 si incalca necesitatea respectarii principiului reprezentarii proportionale a comunitatilor locale, inclusiv etnice, in conducerea scolilor''.
Demonstrantii au mai cerut si ca manualele si programele de istorie sa reflecte istoria si traditiile minoritatilor nationale, materia de limba si literatura romana sa se elaboreze diferentiat pentru toate ciclurile in regim de limba materna, Geografia si Istoria Romaniei sa se predea in limba minoritatilor, iar la examenele sustinute la aceste discipline sa se tina cont de limba de predare.
De asemenea, maghiarii au propus ca in proiectul de lege al Educatiei sa se faciliteze posibilitatea scolilor si a parintilor de a solicita si implementa studierea de catre elevii romani a unor materii privind limba tarilor invecinate Romaniei.
In ceea ce priveste motivul actiunii de protest, deputata UDMR prof. Peto Csilla a dat ca exemple localitatile Sacueni, Tarcaia, Sannicolau de munte si Tileagd, unde sustine ca directorii au fost schimbati pe criterii politice, in mod ''abuziv'', invocand viitoarea lege a educatiei nationale, in care se specifica, in mod clar, ca viitorii conducatori ai unitatilor de invatamant nu au voie sa fie membri ai vreunui partid.
''Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Bihor procedeaza exact pe dos: directoarea adjuncta de la Tileagd, dna Szoboszlai a fost schimbata cu un consilier al PSD. Sunt lucruri fata de care noi, comunitatea maghiara, trebuie sa luam atitudine si sa facem tot posibilul ca aceste nedreptati sa fie reparate'', a precizat, in cuvantul sau, deputata.
UDMR: Cultura maghiara si invatamantul in limba maghiara nu sunt negociabile
Presedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, organizatorul mitingului, a declarat ca din perspectiva comunitatii maghiare doua lucruri nu sunt negociabile: cultura maghiara si invatamantul in limba maghiara. In ultima perioada insa, spune el, ''unii din judetul Bihor'' incearca sa strice un echilibru existent in ultimii zeci de ani in care comunitatea maghiara si-a numit din proprie initiativa acei oameni pe care ii sustin, la conducerea scolilor unde au sectie de predare in limba maghiara.
Szabo Odon a dat ca exemplu comuna Tileagd unde, timp de 30 de ani, director de scoala a fost actualul viceprimar UDMR, Filip Jozsef, in ultimii doi au avut director adjunct, dar au ajuns ca in comunitatea in care exista sectie in limba maghiara si 26% populatie de etnie maghiara, in prezent sa nu mai aiba nici un reprezentant la nivelul conducerii scolii, adjunctul fiind schimbat cu un consilier local ar PSD.
''Ne deranjeaza faptul ca in comunitatile noastre, in scolile noastre, altii doresc sa spuna cine sa fie conducator desi exista un status quo pe care l-am consfintit in judetul Bihor si care a dus la un echilibru si la o convietuire pasnica in Bihor. Dorim sa atragem un semnal de alarma ca acest drum este un drum fara intoarcere daca se duce mai departe. Este primul pas, dar consideram politicienii bihoreni si cei de la nivel national sunt destul de destepti ca sa inteleaga ca daca o comunitate incepe sa lupte doar pentru limba materna aceste lucruri trebuie sa fie acceptate'', a conchis presedintele executiv al UDMR Bihor.
Deputata Peto Csila a reclamat politizarea care afecteaza grav invatamantul din Romania, in general si cel in limba materna, din Bihor.
''Este total inacceptabil ca un liceu de scoala sau director adjunct sa fie schimbat pentru simplul motiv ca nu este membru ori macar simpatizant al PDL sau PSD. Este de neconceput pentru orice comunitate minoritara, in cazul nostru comunitatea maghiara, ca directorii de scoli si licee care fac posibila mentinerea identitatii in limba maghiara sa fie schimbati din functii. Sunt lucruri fata de care noi, comunitatea maghiara, trebuie sa luam atitudine si sa facem tot posibilul ca aceste nedreptati sa fie reparate'', a declarat deputata.
Inspectorul sef al Inspectoratului �colar, Dorel Luca a declarat ca niciuna dintre afirmatiile facute de UDMR nu este adevarata, iar motivul pentru care au fost schimbati directorii din functii a fost pentru ca ''nici unul dintre acestia nu era titular''.
''Noi suntem adeptii echilibrului si dorim sa respectam cadrul legal. Fostul director de la Tileagd nu era titular, iar in cazul consilierului PSD, legea actuala nu interzice apartenenta politica'', a spus Luca.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a negat, vineri, pentru Realitatea TV, ca schimbarea directorilor de scoli ar fi fost facuta pe criterii politice sau etnice.
Z.O.  
Alte articole
  A intrat dihonia in maghiari. Szasz Jeno, presedinte PCM: UDMR face prostitutie politica, a fost in patul fiecarui partid    (2009-12-19 16:24)
  Candidatul UDMR a pornit in campanie in satul natal, cu slanina, ceapa si branza in traista    (2009-10-26 17:38)
  Tactica UDMR: Schimbarea Guvernului dupa alegerile prezidentiale, eventual intrarea intr-o guvernare majoritara    (2009-08-28 16:26)
  UDMR: Guvernul roman nu il vrea pe presedintele Ungariei in vizita in Transilvania    (2009-03-12 13:22)
  UDMR vrea ca elevii maghiari sa invete romana ceva mai incet    (2009-03-05 15:54)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
saracii elevi romani !   de IISUSCHR
E corect. Elevii romani trebuie sa invete in scoli lb. maghiara.   de H33
Cultura romana si invatamantul in limba romana nu sunt negociabile!   de rasputin
clasa politica romaneasca...   de azi
Dar germana si franceza ce au ?   de M_D_L
Elevii de etnie maghiara, ce fel de cetatenie au?   de Atamild
A r h i v a
Stirile zilei 2009-09-11
 21:14 
Putin isi depune cv-ul pentru vechea slujba: sa revina presedinte al Rusiei inca doua mandate
13 comentarii
 21:08 
Ciocniri intre musulmani si militanti antiislamici la Londra
5 comentarii
 20:36 
Analisti rusi: Noua conducere de la Chisinau nu va reusi unirea cu Romania si nici nu va obtine aderarea Moldovei la UE
7 comentarii
 20:21 
Politia britanica ancheteaza MI6 pentru tortura
 20:14 
Directorul FMI avertizeaza: Criza nu a trecut inca
 20:12 
Dezastrul "Autostrada Transilvania", prezentat de Discovery drept "cel mai mare proiect rutier" din Europa (VIDEO)
9 comentarii
 20:03 
Scandal sexual, la o scoala din Baia Mare: Directorul, acuzat ca le-ar fi predat unor eleve, dupa ore, lectii de sex (VIDEO)
4 comentarii
 19:34 
Putin, uimit de prudenta europenilor fata de cooperarea militara cu Rusia: Noi vrem sa cooperam cu voi, iar voua va este teama, de ce?
24 comentarii
 19:33 
Un roman arestat dintr-o eroare de politia italiana a fost eliberat
2 comentarii
 19:29 
Tulburator! Si-a ucis sotia cu ciocanul ca sa nu-si refaca viata dupa moartea lui! Apoi s-a sinucis
1 comentariu
 19:15 
Atentie! Piratii informaticii au creat un virus ce are ca pretext de instalare oferirea de informatii despre gripa porcina
 19:06 
Hugo Chavez catre regele Spaniei: Purtati barba, ca Fidel Castro
 18:49 
In vremuri de criza, Volkswagen va investi patru miliarde de euro in China
1 comentariu
 18:47 
Romania transmite regrete Rusiei pentru vandalizarea monumentului soldatului sovietic din Bucuresti
14 comentarii
 18:37 
Kovesi a dispus trimiterea dosarului Revolutiei la CEDO
5 comentarii
 18:36 
UPDATE ORA 18.35: Copilul care a cazut intr-un canal de colectare, in localitatea Cioranii de Jos, a murit
 18:35 
Ministrul Sanatatii a anuntat ca a oprit campania de vaccinare impotriva HPV
6 comentarii
 18:29 
Geoana: ''Daca Boc decide sa amane asumarea, avem numai de castigat''
 18:27 
Marile puteri care negociaza cu Teheranul in privinta dosarului nuclear au decis sa ceara Iranului o reuniune "in cel mai scurt timp posibil"
 18:20 
Tanar umilit si hartuit sexual de smecherii de cartier pentru ca mergea cu bicicleta! (VIDEO)
7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ambuscada (4351 afisari)
 Radioactivitatea fratilor de arme (2625 afisari)
 Presedintele SUA nu are timp de Basescu (1834 afisari)
 Full contact Basescu-CSM (1718 afisari)
 Prim-adjunctul lui Kovesi gropar al dosarelor Revolutiei (1399 afisari)
 Dezastrul "Autostrada Transilvania", prezentat de Discovery drept "cel mai mare proiect rutier" din Europa (VIDEO) (2550 afisari)
 Teorii controversate despre atacurile de la 11 septembrie: Turnurile Gemene au fost distruse de explozii, Pentagonul - atacat cu o racheta, iar angajatii evrei nu s-au prezentat la munca (2508 afisari)
 Imagini in exclusivitate din casa lui Ion Dolanescu: Fiul cel mic sustine ca a vrut sa se sinucida din cauza fratelui sau - VIDEO (2158 afisari)
 Scandal sexual, la o scoala din Baia Mare: Directorul, acuzat ca le-ar fi predat unor eleve, dupa ore, lectii de sex (VIDEO) (2019 afisari)
 Patrick Swayze, trimis sa moara acasa (1938 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03554 sec.