Ziua Logo
  Nr. 4607 de vineri, 7 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Ronnie Biggs, banditul secolului, eliberat din inchisoare la 46 de ani de la unul dintre cele mai mari jafuri din istorie
 7 august, 16:41 
Ronnie Biggs in 2001 (foto: The Sun)
Ronald Biggs, autorul unuia dintre cele mai mari jafuri din istoria lumii, isi va petrece ultimii ani din viata, in libertate. La varsta de 80 de ani, "banditul secolului", asa cum a fost supranumit, va fi eliberat vineri din inchisoare, noteaza AFP, citat de hotnews.ro. Britanicul a devenit o adevarata legenda dupa atacul asupra trenului postal Glasgow-Londra.
Slabit si grav bolnav in urma mai multor atacuri cerebrale, Biggs este hranit cu ajutorul unei sonde si poate comunica doar prin gesturi. Biggs a ramas doar o umbra a legendarului bandit, care a dus o viata incalcand toate regulile. Povestea lui a inceput pe opt august 1963, cand a celelbrat cea de-a 34-a aniversare a sa. Sub conducerea "creierului" operatiunii, Bruce Reynolds, britanicul si un grup format din oameni fara legaturi intre ei, printre care se afla un pilot de curse si un florar, au pus la punct unul dintre cele mai mari jafuri bancare din istoria lumii. In timpul atacului trenului postal Glasgow-Londra, cei 15 talhari reusind sa fuga cu suma record de 2,6 milioane de lire sterline, echivalentul a cateva zeci de milioane de euro in prezent.
Insa viata lipsita de griji pe care si-o dorea a devenit imposibila dupa ce, la o luna de la jaf, el a fost arestat si apoi incarcerat in inchisoarea Wandsworth din Londra. Totusi, el a evadat 15 luni mai tarziu, de atunci fiind personajul unei urmariri incredibile, in care a fost incredibil de norocos. Ajuns in Franta, el si-a facut o operatie estetica pentru schimbarea infatisarii si a plecat in Spania pentru a se odihni. Este gasit insa de Scotland Yard, ceea ce-l face sa fuga in Australia si apoi in America Latina unde traverseaza jungla pana in Argentina si Bolivia.
Crezand ca este in siguranta, Biggs decide sa ramana in Brazilia, in 1970, tara in care nu se semnase tratatul de extradare cu Marea Britanie. Cu partea de aur care i-a revint de pe urma jafului, Biggs si-a permis sa isi petreaca timpul cu o vedeta locala. In 1974, insa, politia britanica a dat de urma sa la Rio si a amenintat sa puna capat exilului sau. Dar Biggs a reusit sa-i pacaleasca inca o dat, el neputand sa fie extradat deoarece iubita sa ii nascuse un fiu.
Casa lui, construita pe inaltimile din Rio a devienit un adevarat monument pentru numerosii turisti britanici care veneau aici doar ca sa se fotografieze alaturi de cel mai mare bandit din istorie sau ca sa se reintoarca in tara purtand un tricou cu semnatura sa. Din cauza ca averea sa incepuse sa se termine, el decide sa apara in mai multe campanii publicitare, iar la finele anilor '70 Biggs inregistreaza alaturi de Sex Pistols melodia "No one is innocent".
In 1981, o banda de mercenari il rapeste din Rio, cu obiectivul sa-l repatrieze in Marea Britanie. Cu un calus in gura, legat si inchis intr-un sac pe care scria "sarpe in viata", el a fost transportat cu barca spre insula Barbados, inainte de a fi predat autoritatilor locale. Insa, cum mercenarii nu au prezentat nici o cerere de extradare, justitia din Barbados ordona trimiterea lui Biggs in Brazilia. In 2001, slabit de boala si ruinat, el a decis sa se intoarca in tara lui natala pentru a-si ispasi pedeapsa.
"Sunt un om bolnav, ultima mea dorinta este sa beau o halba de bere cum fac englezii", a marturisit el pentru cotidianul "The Sun". In 2002, Biggs si-a unit destinul, in inchisoare, cu Raimunda Rothen, mama brazilianca a fiului sau Michael. Cinci ani mai tarziu, el a fost transferat in unitatea de ingrijire a inchisorii din Norwich, mai precizeaza sursa citata.
R.R.  
 Afisari: 523  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2009-08-07
 20:19 
Statele Unite: Rata somajului a scazut la 9,4 la suta in luna iulie
2 comentarii
 20:11 
Presa americana: Polita de asigurare a lui Michael Jackson poate fi fara nici o valoare
1 comentariu
 20:03 
Presedintele-jucator candideaza: Personal ma voi dedica pentru punerea in valoare a agriculturii si turismului
29 comentarii
 19:40 
Presa romaneasca din Serbia cere ajutor Bucurestilor
2 comentarii
 19:27 
Suspiciuni de mita la Nobel - Caz inchis cu "NUP"
 19:23 
Un blogger progeorgian a fost tinta atacului cibernetic care a oprit joi Twitter
 19:17 
Firma americana de securitate Blackwater acuzata de crime in Irak
15 comentarii
 19:00 
Ceai antifoame pentru Basescu
2 comentarii
 18:41 
Flutur a parat Taromul lui Berceanu: Atitudinea companiei fata de pasageri, "nesimtire"
4 comentarii
 18:37 
Autorul lui "Don Quijote", Miguel de Cervantes ar fi fost un homosexual de origine catalana
1 comentariu
 18:28 
Sexul in public la romani e din ce in ce mai popular: Doi iubiti au facut dragoste in curtea caminului cultural (FOTO/VIDEO)
12 comentarii
 18:19 
Bolnavii de SIDA nu-si primesc medicamentele. Guvernul le cere sa taca
1 comentariu
 18:15 
Sting si Trudie Styler, saruturi pasionale in St Tropez (FOTO)
 18:15 
Familia Federer s-a marit: Roger este fericitul tatic a doua fetite gemene!
 18:10 
Kaufland: Pisicile erau in timpul lor liber
10 comentarii
 18:07 
Situatia din R.Moldova discutata de Bogdan Mazuru si Kalman Mizsei
 17:55 
Andronescu: Codul educatiei va cuprinde si prevederi referitoare la parinti
3 comentarii
 17:45 
Noul Secretar General al NATO spune ca in Afganistan sunt necesare trupe suplimentare
 17:30 
Socant: Victima a Al Qaeda, unui baietel irakian i-au fost smulse unghiile, a fost batut cu lopetile, i-a fost batut un cui in picior si rupte bratele
65 comentarii
 17:07 
S-a imbracat in oaie la propria-i nunta!
 Top afisari / comentarii 
 Capcana ruseasca (3735 afisari)
 Tu injunghii, eu transez (2035 afisari)
 Ramanem cu 107 Agentii desi UE ne cere doar 33 (1618 afisari)
 Tabara extremista in mijlocul Romaniei (1600 afisari)
 Ilegalistii de la Curtea Regelui Vacaroiu (1576 afisari)
 Sexul in public la romani e din ce in ce mai popular: Doi iubiti au facut dragoste in curtea caminului cultural (FOTO/VIDEO) (4196 afisari)
 Filaj la negocieri? - Reprezentantul UE la Chisinau, filmat pe ascuns la o intalnire cu PLDM, PL, AMN si PD  (2119 afisari)
 A murit Tatiana Stepa  (1516 afisari)
 Presedintele-jucator candideaza: Personal ma voi dedica pentru punerea in valoare a agriculturii si turismului (1273 afisari)
 Eva Mendes, goala intr-o noua reclama incendiara! (FOTO) (1237 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01708 sec.