Ziua Logo
  Nr. 4607 de vineri, 7 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Jurnal de Chisinau: Mai multi oameni de afaceri moldoveni, care s-au aflat timp de opt ani sub protectia comunistilor, si-au scos averile din tara
 7 august, 16:10 
Foto: helpmeto.info
Mai multi oameni de afaceri moldoveni, care s-au aflat timp de opt ani sub protectia Partidului Comunistilor din Republica Moldova, si-au scos peste hotarele averile, estimate la circa 700 milioane de dolari, bani retrasi din rezervele valutare ale Bancii Nationale a Moldovei, informeaza Jurnal de Chisinau.
Solicitat de JURNAL TV, fostul ministru de Finante al Republicii Moldova, Mihai Manole a spus ca afaceristii protejati de partidul comunist din acesta tara si-au pus averile la pastrare peste hotarele tarii inca inaintea alegerilor din 5 aprilie 2009.
"Eu cred ca acestea nu au fost cazuri singulare, pur si simplu acum s-au constatat aceste fapte. Este vorba de mijloace valutare, iar cifra pusa recent in discutie este de 700 de milioame de dolari, care au fost convertiti. Acesti bani au fost fie depozitati in conturi bancare in afara tarii fie investiti in diferite genuri de activitate peste hotarele R. Moldova", a afirmat Manole, care este de parerea ca agentii economici au preferat sa-si puna banii in conturi deschise in strainatate sau sa-i investeasca in business peste hotarele tarii, deoarece nu pot demonstra legalitatea acestora.
"Transferul capitalului apare atunci cand exista riscuri politice. Transferuri s-au facut atat pana la evenimentele din 5 aprilie, cat si dupa aceasta data. Multe persoane au fost eliberate din functie din unele structuri din domeniu. Putem sa ne imaginam ce se intampla in acest business", a mai spus Manole.
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a lansat un apel catre Banca Nationala si Departamentul Vamal sa nu permita scoaterea ilegala din tara a capitalului sau a bunurilor.
"Avem informatii precum ca institutiile statului nu-si indeplinesc angajamentele conform prevederilor legale. Mesajul nostru trebuie sa trezeasca atitudini calme, si nu panica, pentru ca sunt foarte multi functionari aflati la ora actuala intr-o stare de expectativa. Ei au ales sa astepte cum se vor desfasura procesele politice pentru a-si indeplini sau nu atributiile functionale. Nu este un secret pentru nimeni ca, in acesti opt ani de zile, procesele economice au fost monopolizate, iar cei care au facut afaceri sunt in mare parte afiliati puterii. in ultima perioada, se atesta o tendinta de a scoate aceste resurse in afara tarii pentru a fi securizate si acest lucru trebuie curmat", a spus Vlad Filat.
Expertul in economie, Veaceslav Ionita, a declarat ca daca Banca Nationala a Moldovei (BNM) a reusit timp de cateva luni sa vanda 700 de milioane de dolari, intrebarea fireasca este: unde se regasesc acesti bani, pentru ca sistemul este inchis. Raspunsul este: banii s-au cumparat si au fost scosi din tara. Economistul spune ca este prea suspecta operatiunea de extragere in aceasta perioada si mai suspect ar fi faptul daca BNM s-ar fi ocupat cu acoperirea acestei operatiuni de extragere de capital, lucruri ce trebuie investigate. Este de mentionat faptul ca capitalul s-a extras lunile trecute, inainte de alegeri. Ionita intreaba cine a scos acest capital si daca BNM era in cunostinta de cauza. Nu este exclus, pentru asigurarea retragerii capitalului, sa fi existat o intelegere intre BNM si persoanele care au extras mijloacele financiare din tara.
Veaceslav Ionita spune ca o adevarata problema o constituie sistemul diabolic creat de catre partidul de guvernamant, sistem care a permis monopolizarea economiei de cateva grupuri de oameni de afaceri apropiati puterii. In urma utilizarii acestui sistem acestia obtineau supraprofituri. Banii insa nu erau investiti in economia tarii, ci erau depusi in conturi sau investiti peste hotare.
Fostul ministru Manole a tinut sa mentioneze faptul ca "specificul economiei R. Moldova consta in politica cursului valutar, care trebuie sa fie una corecta, cauzata de remitentele de peste hotare. Valuta vine de peste hotarele tarii, si nu este creata in tara, prin exporturi. De aceea, cineva a facut averi mari in urma acestui "joc". Cu privire la remitente, Veaceslav Ionita a spus ca aprecierea valutei de anul trecut a fost mai puternica decat impozitele pe venit.
Conform legislatiei, veniturile din remitente nu se impoziteaza, dar au fost platite practic triplu. In R. Moldova cota medie ponderata a impozitului pe venit este de 7 la suta, iar cei cu valuta au platit 18 la suta. Beneficiarii remitentelor au simtit asta, dar au fost furati fara ca ei sa fie de acord.
Cele 700 de milioane de dolari ar putea fi intoarse
In opinia fostului ministru de Finante Manole, banii scosi din Republica Moldova ar putea fi intorsi de peste hotarele tarii doar daca autoritatile ar reusi sa demonstreze ilegalitatea acestor transferuri. "Daca totul este dovedit, confirmat si justificat legal, atunci ar putea fi desfasurate niste negocieri. Evident, aceste actiuni nu trebuie sa se transforme intr-o rafuiala politica. Daca a fost incalcata legea, trebuie luate masuri pentru a intoarce banii in tara".
Solicitata de JURNAL, directorul adjunct al Departamentului operatiuni valutare si relatii externe, Lucia Hadarca, a declarat ca BNM, incepand cu luna octombrie 2008, a instituit un sistem de monitorizare zilnica a fluxurilor si refluxurilor de valuta efectuate prin intermediul bancilor R.Moldova. "Pe moment, iesiri masive de valuta din tara nu se atesta si toate operatiunile externe se fac numai cu autorizatia BNM", a spus Lucia Hadarca.
Z.O.  
 Afisari: 511  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2009-08-07
 20:19 
Statele Unite: Rata somajului a scazut la 9,4 la suta in luna iulie
2 comentarii
 20:11 
Presa americana: Polita de asigurare a lui Michael Jackson poate fi fara nici o valoare
1 comentariu
 20:03 
Presedintele-jucator candideaza: Personal ma voi dedica pentru punerea in valoare a agriculturii si turismului
29 comentarii
 19:40 
Presa romaneasca din Serbia cere ajutor Bucurestilor
2 comentarii
 19:27 
Suspiciuni de mita la Nobel - Caz inchis cu "NUP"
 19:23 
Un blogger progeorgian a fost tinta atacului cibernetic care a oprit joi Twitter
 19:17 
Firma americana de securitate Blackwater acuzata de crime in Irak
15 comentarii
 19:00 
Ceai antifoame pentru Basescu
2 comentarii
 18:41 
Flutur a parat Taromul lui Berceanu: Atitudinea companiei fata de pasageri, "nesimtire"
4 comentarii
 18:37 
Autorul lui "Don Quijote", Miguel de Cervantes ar fi fost un homosexual de origine catalana
1 comentariu
 18:28 
Sexul in public la romani e din ce in ce mai popular: Doi iubiti au facut dragoste in curtea caminului cultural (FOTO/VIDEO)
12 comentarii
 18:19 
Bolnavii de SIDA nu-si primesc medicamentele. Guvernul le cere sa taca
1 comentariu
 18:15 
Sting si Trudie Styler, saruturi pasionale in St Tropez (FOTO)
 18:15 
Familia Federer s-a marit: Roger este fericitul tatic a doua fetite gemene!
 18:10 
Kaufland: Pisicile erau in timpul lor liber
10 comentarii
 18:07 
Situatia din R.Moldova discutata de Bogdan Mazuru si Kalman Mizsei
 17:55 
Andronescu: Codul educatiei va cuprinde si prevederi referitoare la parinti
3 comentarii
 17:45 
Noul Secretar General al NATO spune ca in Afganistan sunt necesare trupe suplimentare
 17:30 
Socant: Victima a Al Qaeda, unui baietel irakian i-au fost smulse unghiile, a fost batut cu lopetile, i-a fost batut un cui in picior si rupte bratele
65 comentarii
 17:07 
S-a imbracat in oaie la propria-i nunta!
 Top afisari / comentarii 
 Capcana ruseasca (3735 afisari)
 Tu injunghii, eu transez (2035 afisari)
 Ramanem cu 107 Agentii desi UE ne cere doar 33 (1618 afisari)
 Tabara extremista in mijlocul Romaniei (1600 afisari)
 Ilegalistii de la Curtea Regelui Vacaroiu (1576 afisari)
 Sexul in public la romani e din ce in ce mai popular: Doi iubiti au facut dragoste in curtea caminului cultural (FOTO/VIDEO) (4196 afisari)
 Filaj la negocieri? - Reprezentantul UE la Chisinau, filmat pe ascuns la o intalnire cu PLDM, PL, AMN si PD  (2119 afisari)
 A murit Tatiana Stepa  (1516 afisari)
 Presedintele-jucator candideaza: Personal ma voi dedica pentru punerea in valoare a agriculturii si turismului (1273 afisari)
 Eva Mendes, goala intr-o noua reclama incendiara! (FOTO) (1237 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01298 sec.