Ziua Logo
  Nr. 4606 de joi, 6 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Italia se pregateste pentru organizarea "patrulelor civile" ale lui Maroni
 6 august, 14:55 
Roberto Maroni
Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a anuntat ca va semna sambata, 8 august, ordinul privind normele de aplicare ale prevederilor legale referitoare la infiintarea de catre administratiile locale a "patrulelor civile", garzile de cetateni care ar trebui sa vegheze la linistea cartierelor si sa sesizeze fortele de ordine fata de orice posibila infractiune, informeaza Agerpres.
Maroni subliniaza, intr-un interviu acordat "La Padania", publicatia formatiunii sale Liga Nordului, ca regulile privind infiintarea acestor patrule ('ronde' in italiana) sunt foarte precise si severe si nu permit abuzurile de care s-au temut atat de mult in ultimele luni opozitia de stanga, Biserica Catolica, organizatiile sindicale ale politistilor si carabinierilor, precum si unele ONG-uri.
Ministrul italian de Interne a subliniat ca primarul si prefectul vor stabili lista cetatenilor ce vor participa la aceste patrule, cei care se ofera voluntar urmand sa fie fara cazier si sa prezinte si un certificat privind sanatatea fizica si psihica. "Nu se va ajunge ca pe strazi sa patruleze niste nebuni", a subliniat Maroni, adaugand ca va fi strict interzisa si politizarea acestor patrule, iar actualele "garzi" care au fost deja infiintate de unele formatiuni politice ori sindicale - inclusiv Liga Nordului, celebra pentru "camasile verzi" - urmeaza sa treaca astfel in ilegalitate.
Potrivit regulamentului ce va fi semnat sambata de Maroni si anticipat joi de La Repubblica, patrulele nu vor putea avea mai mult de trei membri, nu vor purta uniforma sau alte insemne, ci doar o vesta reflectorizanta, nu vor fi inarmate, nu vor putea fi insotite de caini, atributia lor fiind doar de a sesiza fortele de ordine in legatura cu orice infractiune constatata, fara a interveni insa in niciun fel.
In ciuda asigurarilor lui Maroni, politistii si carabinierii raman in continuare circumspecti fata de utilitatea acestei initiative, mai ales ca in ultimele luni au avut loc mai multe episoade de incaierari intre membrii unor "ronde" organizate de formatiuni politice rivale.
Enzo Letizia, secretarul sindicatului functionarilor din politie, subliniaza ca regulamentul lui Maroni nu prevede nici o sanctiune pentru aceia care vor organiza astfel de patrule pe cont propriu, fara sa respecte regulile mentionate, iar toata mediatizarea acestui subiect nu face decat sa-i incurajeze pe unii cetateni sa se organizeze de unii singuri si sa iasa chiar si cu arme de foc pentru a patrula pe strazi.
Felice Romano, secretarul Siulp, un alt sindicat al politistilor, considera ca patrulele civile sunt cea mai proasta solutie pe care statul italian o putea adopta in privinta sigurantei publice si prin care renunta la atributul sau exclusiv in acest domeniu.
Majoritatea primarilor marilor orase italiene nu sunt deloc entuziasmati de posibilitatea pe care le-o ofera Maroni ca sa isi intareasca sistemul de siguranta publica. Gianni Alemanno, primarul capitalei italiene, a subliniat intr-un interviu pentru Secolo d'Italia ca nu ii plac aceste ronde si nu le va organiza.
Primarul orasului Bari, Michele Emiliano, membru al Partidului Democrat de opozitie, a subliniat si el, potrivit cotidianului italian Corriere della Sera, ca "rondele sunt o incurcatura" si nu le va autoriza in orasul sau. Aceeasi pozitie o are si colegul sau din Bologna, Flavio Delbono.
In schimb, primariile din Milano si Torino considera ca regulamentul lui Maroni pune in dificultate desfasurarea in continuare a initiativelor luate de multi ani in plan local, in colaborare cu organizatiile de voluntari "City Angels" si "Beretele Albastre". La Florenta, unde infractionalitatea este redusa, primarul vrea doar niste patrule formate din tineri care sa ii indrume pe turisti si sa vegheze doar la respectarea monumentelor arhitectonice.
Nerabdatori sa aplice noua legislatie sunt insa primarii unor orase din nord in care sunt primari ai Ligii, cum ar fi Treviso sau Verona, in care oricum functioneaza deja astfel de patrule.
Si romanii din Italia, vazuti de multi dintre italieni drept o comunitate de potentiali infractori sau in care nu se poate avea incredere, se pregatesc pentru momentul legalizarii "rondelor".
Presedintele Partidului Romanilor din Italia (PIR), avocatul Giancarlo Germani, ii informeaza pe cetatenii romani, care se trezesc in situatia de a fi opriti pe strada de o astfel de patrula, ca au dreptul prevazut de constitutia Italiei sa le ceara membrilor acesteia sa se identifice si sa prezinte autorizatia care le permite sa desfasoare acest serviciu de voluntariat.
"Daca au o abordare agresiva sau amenintatoare, se pot apela imediat numerele de urgenta 112 si 113 si se poate denunta acest comportament. Daca persoanele din patrula nu prezinta autorizatia sau nu vor sa se prezinte, nu exista nici obligatia cetateanului de a se identifica", spune avocatul Germani.
Legiferarea "patrulelor civile" s-a facut prin pachetul legislativ referitor la siguranta publica si imigratia clandestina adoptat pe 2 iulie de parlamentul de la Roma.
Presedintele italian Giorgio Napolitano a promulgat legea in urma cu trei saptamani, atragand insa atentia guvernului ca sunt problematice multe prevederi ale acesteia, inclusiv cea referitoare la "patrulele civile", si nu pot intra in vigoare decat prin adoptarea unor norme ulterioare de aplicare.
Siguranta publica si combaterea imigratiei ilegale au reprezentat tema principala pe care partidele de centru-dreapta aflate in prezent la putere in Italia s-au concentrat in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2008. Reglementarea prin lege a infiintarii "rondelor" a fost una din promisiunile Legii Nordului, mai multe organizatii locale ale acestei formatiuni avand echipe, "ronde padane", imbracate in celebra uniforma verde si care si-au asumat acest voluntariat.
Z.O.  
Alte articole
  Roberto Maroni nu se lasa si sustine ca Italia va continua expulzarea romilor    (2008-10-17 13:18)
 Afisari: 172  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2009-08-06
 20:56 
Fondatorul "Garzii Maghiare" revizioniste a venit in Romania sa sprijine autonomia ungurilor din Carpati
58 comentarii
 20:51 
FMI: Luam in calcul finantarea deficitului bugetar al Romaniei din a doua transa a imprumutului
 20:26 
Rusia incepe in noiembrie explorarile pentru South Stream
3 comentarii
 19:57 
Seful OMV, acuzat de insider trading
3 comentarii
 19:51 
Adversarul "mogulilor" presei Traian Basescu se duce vineri la Congresului Jurnalistilor Romani de Pretutindeni
5 comentarii
 19:49 
Twitter, tinta unui atac informatic
 19:42 
Rusia respinge oficial Carta Energetica
3 comentarii
 19:30 
Ancheta penala in cazul decesului presedintelui Asociatiei Revolutionarilor ''22 Decembrie'' din Vaslui
3 comentarii
 19:24 
Emil Boc anunta masuri dure si decizii economice grele
4 comentarii
 19:18 
O noua specie de libelule, "Leucorrhinia pectoralis", a fost descoperita pe teritoriul Republicii Moldova
 18:58 
Dupa monoliti, acum au aparut si cranii de om pe Marte
7 comentarii
 18:48 
Volvo, la un pas de a ajunge pe mana chinezilor de la Geely
1 comentariu
 18:46 
E de 8 luni prim-ministru, dar Emil Boc arunca vina numarului urias de functionari tot in carca fostului Guvern PNL
1 comentariu
 18:38 
Sexy Adriana Lima intra in concediu.... de maternitate
1 comentariu
 18:38 
Se intampla doar o data la 100 de ani: 12:34:56, 07.08.09
3 comentarii
 18:32 
Google lanseaza campania offline "Go Google"
 18:31 
Gigi Becali loveste din nou: Sabau va avea mult ghinion la Timisoara din cauza religiei
7 comentarii
 18:29 
Imagini inedite de la vila lui Voronin din Condrita (Foto)
10 comentarii
 18:25 
Specialist israelian: Capacitatea de a produce o racheta eficienta care sa ameninte Europa exista in prezent in Iran
40 comentarii
 18:23 
Ministrul Transporturilor vrea sa introduca pe A2 porti de taxare decalate ca sa scape de aglomeratia de la podul Cernavoda
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Tökes a fost agent maghiar (4207 afisari)
 "Oriunde iubea, platea" (2935 afisari)
 Axa ridicola (2751 afisari)
 Clanul asfaltatorilor (2554 afisari)
 FMI ii cere lui Boc sa faca ordine in pensii si salarii (1920 afisari)
 Sex in public, in plina zi, la Focsani! (IMAGINI INTERZISE MINORILOR) (7387 afisari)
 Dupa monoliti, acum au aparut si cranii de om pe Marte (3053 afisari)
 Imagini inedite de la vila lui Voronin din Condrita (Foto) (3008 afisari)
 La 50 de ani, Sharon Stone apare aproape goala pe coperta revistei "Paris Match"! (VEZI FOTO) (2345 afisari)
 Fondatorul "Garzii Maghiare" revizioniste a venit in Romania sa sprijine autonomia ungurilor din Carpati (2111 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01482 sec.