Ziua Logo
  Nr. 4604 de marti, 4 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Societatea civila din R.Moldova face apel la partidele politice necomuniste sa instaureze o guvernare responsabila si democratica
-- Cincisprezece organizatii neguvernamentale de la Chisinau au adresat un mesaj clasei politice necomuniste, solicitand celor patru formatiuni care detin majoritatea parlamentara in urma alegerilor sa instaureze o guvernare responsabila si democratica, transmite Jurnal de Chisinau. Publicam integral apelul ce contine noua solicitari:
 4 august, 16:54 
(Foto: todercan.md)
"Constienti de complexitatea crizelor politice, economice, sociale si morale, ingrijorati de amploarea violentelor din aprilie a.c., noi, reprezentantii societatii civile, consideram necesar si oportun sa adresam un mesaj special clasei politice liberal-democrate, invingatoare in urma scrutinului parlamentar anticipat din 29 iulie 2009, chemand-o sa puna bazele unei guvernari esential noi, moderne si responsabile, capabile sa asigure calitate europeana procesului de transformare democratica a Republicii Moldova.
Vointa semnatarilor acestui Apel este de a aduce in atentia partidelor politice, care vor forma noua Alianta la guvernare, faptul ca obiectivele democratice pe care le promoveaza societatea civila urmeaza a fi sustinute cu mai multa atentie si responsabilitate. Mentionam ca o Foaie de Parcurs a fost lansata de catre societatea civila in vederea depasiri crizei politice si pentru o integrare europeana a tarii. Aceasta Foaie de Parcurs a fost sustinuta de partide la 15 iunie 2009. Multe dintre promisiunile electorale au servit in ultimele luni ca platforma comuna a tuturor fortelor democratice si europene din tara noastra.
Adresam acest Manifest tuturor liderilor de partide liberale si democrate, care si-au dat girul lor pentru o guvernare eficienta si democratica, in vederea integrarii europene a tarii noastre, avand urmatoarele solicitari:
1. Depolitizarea functiei de presedinte a RM.
In calitatea sa de "arbitru national" si de "garant al suveranitatii, independentei nationale, al unitatii si integritatii teritoriale a tarii", noi credem ca viitorul sef de stat trebuie sa-si suspende calitatea sa de membru al unui partid politic pe durata detinerii functiei detinute, tratand astfel cu moderatie si echilibru cetatenii acestei tari, sau sa fie ales din randul personalitatilor marcante, ce se bucura de popularitate in randul cetatenilor Republicii Moldova. Presedintele nou, conform practicilor de succes europene, va trebuie sa cumuleze calitatile necesare pentru a contribui substantial in procesul de integrare europeana. Numele candidatilor la functia de presedinte al RM vor fi discutate in public, bucurandu-se astfel de obtinerea unei autentice legitimitati democratice, de natura sa conduca spre reconciliere si consens national.
2. Investigarea completa si obiectiva a evenimentelor din aprilie, cu sprijin international.
Este dreptul fiecarui cetatean al RM sa cunoasca adevarul despre autorii provocarilor si violentelor din aprilie 2009. Aceste violente au fost urmate de actiuni grave de intimidari si abuzuri ale drepturilor omului, culminand cu torturi aplicate unor manifestanti pasnici din capitala RM, dar si cu impiedicarea unui proces judecatoresc impartial si liber al cetatenilor retinuti. Solicitam ca noul Parlament sa instituie o Comisie Speciala a Parlamentului, cu participare internationala, cu scopul investigarii tuturor probelor si acuzatiilor aduse de catre autoritati si societate pe durata tragicelor evenimente. Ne dorim ca vinovatii de incendierea cladirilor oficiale, precum si cei care au aplicat represiuni contra protestatarilor pasnici sa fie pedepsiti conform legislatiei in vigoare.
3. Consolidarea Parlamentului ca autoritate reprezentativa suprema.
Sistemul politic profesat de guvernarile anterioare au fost nefaste pentru sistemul echilibrului de puteri in stat. Am putut vedea cum legislativul devine o jucarie in mainile executivului in stat, concomitent cu excluderea opozitiei politice, dar si cu sporirea represaliilor contra persoanelor neloiale puterii politice. Ne dorim un stat democratic, in care Parlamentul reprezinta cu adevarat "vointa suprema" a natiunii politice. Suntem pregatiti sa contribuim in acest sens cu toata experienta noastra, cu ideile, instrumentele si expertiza necesara, in cazul in care noul legislativ ne va trata cu respect si va deschide larg usile sale pentru cooperarea cu societatea civila.
4. Aplicarea riguroasa a principiului de separatie si cooperare a puterilor in stat.
Cetatenii RM isi doresc o guvernare responsabila, deschisa si supusa autoritatii legilor. Asteptam rezultate concrete din partea partidelor pe care le-ati condus in ultima campanie in scopul implementarii unor ample actiuni de restabilire a institutiilor statului de drept, suprematia legii si reforma sistemului de securitate, inclusiv a celui judecatoresc, prin actiuni nationale dar si internationale cum ar fi instalarea unei Misiuni "Rule of Law" a UE pe domeniul procuraturii, ministerului de interne, serviciilor de securitate si ale altor structuri de forta.
5. Formarea echipei executive cu capacitati necesare accelerarii reformelor democratice.
Ne dorim un Guvern al RM care sa se distinga prin profesionalism si eficienta, prin transparenta asumate la nivel individual si de echipa, in spiritul unei administratii europene si democratice. Depolitizarea functiei publice si promovarea pe criterii de performante si calitati meritocratice profesionale vor fi criteriile pe care dorim sa le vedem la baza constituirii unei viitoarei echipe guvernamentale.
6. Crearea unui Consiliu National Anti-Criza in Republica Moldova.
Viitoarele autoritati nationale vor trebui sa depuna eforturi majore si convingatoare in vederea relansarii economiei nationale, deblocarii mediului de afaceri din punct de vedere administrativ si politic, asigurand canale eficiente de comunicare cu reprezentantii societatii civile si mediului de afaceri. Consiliul National Anti-Criza va participa la negocierea conditiilor de asistenta economica externa cu institutiile financiare internationale, avand functii consultative in raport cu autoritatile publice. Consiliul National Anti-Criza va monitoriza actiunile statului in depasirea crizei economice si consecintelor sociale ale acesteia.
7. Asigurarea unui climat favorabil pentru mass-media libere si independente.
Rezolvarea juridica si practica a situatiei editoriale a IPNA Teleradio-Moldova, precum si crearea unui spatiu informational unitar, democratic si european pe intreg teritoriul Republicii Moldova. Cetateanul trebuie sa fie protejat prin lege de agresiune ideologica, campanii virulente si actiuni de dezinformare. Noul guvern trebuie sa-si asume integral obiectivul lichidarii cenzurii politice, asigurarea respectarii de catre mass-media a normelor legale si standardelor profesionale, intarirea controlului public si a independentei institutiilor legale de coordonare (Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Consiliul Observatorilor al IPNA "Compania Teleradio-Moldova") si sanctionarea discursului virulent.
8. Sporirea increderii in societate fata de autoritatile publice.
Agresivitatea ultimelor campanii electorale si proferarea unor acide acuzatii politice au afectat stabilitatea si calmul social in Republica Moldova. Este necesar ca noile autoritati nationale sa depuna eforturi sustinute pentru recladirea increderii in societate, reducerii gradului de ura si discurs virulent. Pentru aceasta, noua guvernare trebuie sa amelioreze cooperarea cu mass-media si ONG-urile de media in vederea imbunatatirii cadrului legal mass-media; sa amendeze Codul Audiovizualului pentru a asigura independenta CCA si a creste eficienta acestei structuri; sa modifice prevederile Codului civil in vederea stabilirii unui plafon pentru despagubirile morale; sa asigure ca autoritatile de orice nivel respecta legislatia in vigoare, in special Legea privind accesul la informatie; sa monitorizeze toate cazurile de abuz impotriva jurnalistilor si sa-i sanctioneze pe acei care le admit; sa asigure conditii egale de activitate pentru toate mass-media, dezradacinand practicile de tratament preferential pentru anumite mass-media loiale guvernarii.
9. Consolidarea statutului RM in relatia sa cu UE si normalizarea urgenta a relatiilor cu statele vecine.
Societatea civila asteapta ca noua guvernare sa suspende cat mai repede posibil regimul de vize pentru Romania, introdus fara motiv, pe fundalul protestelor politice din capitala RM. Totodata, va chemam sa accelerati demersul si actiunile efective de integrare europeana a RM, obtinand deja in 2010 un statut de asociere a tarii noastre, impreuna cu o politica mai generoasa de vize si facilitati comerciale. Noi credem ca autoritatile nationale ale RM trebuie sa depuna cu mult mai multe eforturi in vederea recapatarii credibilitatii pe plan intern si extern, tratand cu multa responsabilitate angajamentele sale internationale".
Semnatari:
Sergiu Ostaf, Centrul CReDO
Igor Munteanu, IDIS "Viitorul"
Ion Manole, Asociatia PROMO-Lex
Nadine Gogu, Centrul Independent deJurnalism
Igor Botan, Asociatia pentru Democratie Participativa ADEPT
Lilia Carasciuc, Transparency International Moldova
Victor Chirila, Asociatia de Politica Externa
Vanu Jereghi, IDOM
Vlad Lupan, Analist Independent
Vasile Spinei, Centrul Acces-Info
Petru Macovei, Asociatia Presei Independente
Alexandru Dorogan, Asociatia APEL
Lucia Cucu, Asociatia ANTEM
Valeriu Prohnitchi, Expert Grup
Valeriu Saharneanu, Uniunea Jurnalistilor din R.Moldova
 Afisari: 161  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2009-08-04
 20:56 
Ipoteza socanta: O ruda a mortului de la Timisoara crede ca i-a mai vazut pe cei trei impreuna
3 comentarii
 20:54 
Noi masuri ''anticriza'' de la Guvern: Terenurile aferente caselor cumparate pe Legea 112 pot fi vandute fostilor chiriasi pentru a creste veniturile bugetare
5 comentarii
 20:35 
La Sibiu, Mircea Geoana propune orasul Iasi drept Capitala Culturala Europeana
 20:31 
Pe Demi Moore n-o deranjeaza sa-l vada pe Ashton facand sex cu alte femei. In film! (FOTO)
1 comentariu
 20:22 
Camera Deputatilor da peste 300.000 de lei pentru un vot corect
 20:19 
Adriana Saftoiu nu l-a vrut pe sotul ei, Claudiu Saftoiu, la SIE: "Personal consideram ca nu este o optiune potrivita"
5 comentarii
 20:11 
Targoviste: Un barbat a fugit cu 400 de milioane de lei vechi de la o casa de schimb
 20:11 
Mark Gitenstein: Trebuie sa intaresc alianta romano-americana si sa ajut Romania sa iasa din criza
14 comentarii
 19:59 
Sexy Megan Fox se dezbraca in costum de baie in ziua in care a fost 'interzisa" (FOTO)
2 comentarii
 19:54 
Sorin Rosca Stanescu: Nu sunt director!
16 comentarii
 19:46 
FMI vrea ca pensiile speciale sa fie calculate in raport cu nivelul contributiilor platite
2 comentarii
 19:30 
Cardurile BCR nu vor functiona in noaptea de marti spre miercuri
 19:27 
Frumoasa Jennifer Love Hewitt joaca baschet in costum de baie (FOTO)
 19:17 
Avertisment subtil al Cotrocenilor catre patronii de presa: Se apropie momentul unor initiative concrete pentru legea anti-trust
7 comentarii
 19:15 
BNR: Indicatorii financiari externi ai Romaniei s-au imbunatatit semnificativ
 19:13 
Hackerii francezi sar in ajutorul romanilor
 19:12 
Putin isi arata din nou muschii prin Siberia
9 comentarii
 19:12 
Blaga: "Daca nu realizam schimbarile propuse de FMI, exista riscul intrarii in incapacitate de plata"
2 comentarii
 19:08 
Osetia de Sud inchide frontiera cu Georgia
 18:29 
Cel mai mare balon de sapun din lume, un adevarat curcubeu plutitor! (FOTO)
 Top afisari / comentarii 
 Basescu a tradat Moldova (2871 afisari)
 ZIUA Anti-Basescu (2778 afisari)
 Turnatorul "Gelu" judeca onoarea in PNL (1932 afisari)
 Seriile biletelor castigatoare la TOMBOLA CASTIGATORILOR editia din 02 august 2009 (1629 afisari)
 Basescu da dezlegare la chef (1599 afisari)
 Ipoteza socanta: O ruda a mortului de la Timisoara crede ca i-a mai vazut pe cei trei impreuna (2857 afisari)
 Replici dure intre Cristian Boureanu si Adriana Sãftoiu la o emisiune in direct (VEZI VIDEO) (2348 afisari)
 Vedeta filmelor pentru adulti, Jenna Jameson, a pozat pentru "Playboy", la doar patru luni dupa ce a nascut gemeni! (FOTO) (1728 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Nu sunt director! (1632 afisari)
 Pe Demi Moore n-o deranjeaza sa-l vada pe Ashton facand sex cu alte femei. In film! (FOTO) (1538 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01541 sec.