Ziua Logo
  Nr. 4597 de luni, 27 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Eleve de liceu din Capitala, racolate pentru a dona ovule
Vedete din showbiz-ul autohton, intre donatoarele de la Sabyc, sustine avocatul patronului clinicii
-- ULTIMA ORA: Angajati ai Ministerului Sanatatii sunt cercetati in dosarul pentru trafic cu ovule. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins cererea de eliberare a celor trei persoane arestate in dosarul clinicii Sabyc
 27 iulie, 12:23 
Clinica Sabyc (Alexandra MIHALE, ZIUA Foto)
Mai multe vedete din showbiz-ul romanesc au fost donatoare la Sabyc, clinica ai carei proprietari sunt cercetati pentru trafic de ovule, a declarat luni, in fata instantei, unul din avocatii apararii, Ion Cazacu. Potrivit NewsIn, avocatul ii reprezinta pe patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, pe fiul acestuia, Yair Miron, medic rezident la clinica, si pe Cecilia Borzea, persoana care se ocupa de relatii cu clientii. Cazacu a facut aceasta declaratie privind vedetele care ar fi fost donatoare, spunand ca nu este adevarat ca numai femei sarace au donat ovule. De asemenea, aparatorul a afirmat ca faptul ca vedete au venit la clinica arata ca nu era vorba doar de obtinerea de bani din donarea ovulelor.
Intre timp, anchetatorii au extins cercetarile in dosarul traficului de ovule. Angajatii Ministerului Sanatatii, care au dat aviz de functionare clinicii pentru fertilizare in vitro, sunt si ei cercetati, a declarat luni procurorul de caz. Acesta a mai sustinut ca modul in care a fost obtinuta autorizatia de functionare pentru fertilizare in vitro ridica semne de intrebare, deoarece in luna aprilie Ministerul Sanatatii a trimis un raport catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) prin care informau ca "Sabyc" nu are conditiile necesare pentru a tine o banca de celule. Cu toate acestea, trei luni mai tarziu, tot Ministerul Sanatatii a autorizat aceasta clinica.
Celulele erau tinute in conditii improprii
In sedinta de luni, in care magistratii Curtii de Apel Bucuresti au judecat recursul impotriva arestarii celor trei persoane in cazul traficului de ovule de la clinica Sabyc, procurorul de sedinta a sustinut ca celulele erau tinute in conditii improprii. Reprezentantul Ministerului Public a spus ca aceste celule ar fi trebuit verificate o data la trei zile, iar ultima verificare a fost facuta in 8 iulie. Mai mult, procurorul a spus ca nivelul azotului din banca de celule trebuie sa aiba 37 de grade, iar acesta avea numai 32,6 in momentul confiscarii probelor. In replica, avocatul Cazacu a precizat ca banca de embrioni trebuia verificata in 19 iulie, chiar in ziua descinderii procurorilor. Printre argumentele procurorilor, care vor sa-i vada in continuare inchisi, a fost si faptul ca mai multe eleve de liceu din Capitala ar fi fost racolate, pentru a fi transformate in donatoare de ovule la Clinica Sabyc.
Totodata, procurorul a spus instantei ca patronul clinicii, Harry Mironescu, a incercat, dupa arestare, sa se intalneasca cu un martor, anume Elvira Bratina, fapt interzis. Avocatul acestuia a specificat ca intalnirea urma sa aiba loc in arest si nu se stie despre ce urmau sa discute, ceea ce inseamna ca Mironescu nu poate fi acuzat de incercare de influentare a martorilor. Procurorul i-a acuzat pe reprezentantii clinicii ca sanatatea mai multor tinere donatoare a fost compromisa, ele suferind de diverse maladii, ca urmare a injectiilor cu hormoni facute pentru prelevare de ovule. Reprezentantul Ministerului Public a adaugat ca suma de 200.000 de euro confiscata din clinica fusese incasata numai in ultima saptamana.
"Am incercat sa organizez un nucleu medical, nu unul criminal"
Harry Mironescu, patronul clinicii Sabyc, le-a spus judecatorilor ca fiul sau nu a facut decat sa asculte dispozitiile primite si a precizat ca de 9 ani "am incercat sa organizez un nucleu medical, nu unul criminal". Harry Mironescu a adaugat ca mai multe cupluri de romani care nu aveau bani pentru fertilizare plateau un sfert din suma, iar in locul celeilalte parti din bani donau clinicii ovocitele ramase, cu scopul de "a ajuta alta familie". Mironescu a mai explicat ca in contractul incheiat intre clinica si donatoare nu era stipulata plata unei sume de bani, pentru ca este ilegal, dar era prevazuta plata anumitor cheltuieli necesare donarii de ovocite. De asemenea, fiul patronului clinicii, medicul rezident Yair Miron le-a spus judecatorilor ca nu a fost implicat in aceasta donare, pentru ca el are o alta specializare si anume chirurgie plastica. Cecilia Borza, cea de-a treia persoana arestata in acest caz, le-a explicat judecatorilor ca nu a facut altceva decat sa isi urmeze fisa postului si nu a racolat nici o donatoare.
Avocatii apararii au mai spus, in fata instantei, ca Yair este infiat de catre medicul Mironescu, din cauza ca acesta si sotia sa nu pot avea copii si ca situatia aceasta (n.r.-medicul Mironescu si sotia sa nu pot avea copii), l-a determinat pe Mironescu sa "ajute mai familii sa aiba copii prin inseminare artificiala".
Instanta a ramas in pronuntare pe recursul declarat de cele trei persoane arestate in acest caz.
ZIUA Online  
 Afisari: 358  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2009-07-27
 21:14 
29 iulie - Militarii participanti la misiunile din Irak vor defila pe sub Arcul de Triumf
77 comentarii
 21:02 
Vanghelie: Infiintarea unei comisii de ancheta in cazul Udrea este un sprijin acordat lui Traian Basescu in lupta anti-coruptie
3 comentarii
 20:55 
Aroganta pana in panzele albe: Monica Iacob Ridzi se crede persecutata politic si linsata mediatic
11 comentarii
 20:46 
CE a virat Romaniei prima transa, de 1,5 miliarde de euro, din imprumutul pentru sprijinirea balantei de plati
 20:22 
Doi hoti care au spart un depozit de bauturi, s-au facut atat de pulbere, incat nu au mai reusit sa fuga de la locul faptei
1 comentariu
 20:20 
Epopeea gripei porcine: Germania se asteapta la un val urias de imbolnaviri in urmatoarele saptamani
6 comentarii
 20:08 
Gravidele britanice sunt platite sa renunte la fumat
2 comentarii
 19:29 
Iasi: Doua fetite, de 4, respectiv 7 ani, au murit dupa ce s-au jucat cu chibriturile
 19:23 
Dieta cu supa si apa a pus capat zilelor unei tinere de 26 de ani
1 comentariu
 19:22 
In timp ce Parlamentul ii dezbate soarta penala, Monica Iacob Ridzi isi cauta acoperire la Palatul Cotroceni
1 comentariu
 19:09 
Deputatii au votat raportul Comisiei de ancheta in cazul Sterling
 19:08 
Obama: Relatiile intre SUA si China vor modela secolul al XXI-lea
3 comentarii
 18:54 
PDL nu va participa la votul privind infiintarea Comisiei de ancheta pentru Elena Udrea
 18:53 
A sarit de la etaj pentru a-si salva masina. Iubita fugise cu portofelul si cheile autoturismului (VIDEO)
1 comentariu
 18:44 
DNA a inregistrat-o pe Monica Iacob Ridzi in propriul birou (VEZI DOCUMENTE)
6 comentarii
 18:43 
Separatistii transnistreni fac manevre militare ca sa-i intimideze pe romanofonii asteptati la vot pe 29 iulie
 18:34 
Mihai Malaimare despre afacerea Ridzi: "O fufa oarecare cu misiunea de a deturna banii catre campania electorala a unei proaste"
16 comentarii
 18:33 
FSLI o acuza pe Andronescu de reducerea posturilor didactice de predare
 18:23 
Bucuresti: Concentratiile de praf au depasit in primele sase luni cotele admise
2 comentarii
 18:19 
Nicolicea despre votul in cazul Ridzi: Dam din nou rasol din lipsa de seriozitate
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Studentii tepuiti de stat (4408 afisari)
 Universitati cu specializari ilegale (3714 afisari)
 Billa - bomba alimentara de cartier (3660 afisari)
 Cu mana in banii publici (3221 afisari)
 Epurarea dascalilor (2324 afisari)
 DNA a inregistrat-o pe Monica Iacob Ridzi in propriul birou (VEZI DOCUMENTE) (3660 afisari)
 Socant: Mainile Madonnei, mai inspaimantatoare ca oricand (FOTO) (2810 afisari)
 Mihai Malaimare despre afacerea Ridzi: "O fufa oarecare cu misiunea de a deturna banii catre campania electorala a unei proaste" (2312 afisari)
 Dita von Teese a fost actrita porno, inainte sa devina faimoasa (FOTO) (1919 afisari)
 Dieta cu supa si apa a pus capat zilelor unei tinere de 26 de ani (1692 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01437 sec.