Ziua Logo
  Nr. 4589 de vineri, 17 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Traian Basescu a promulgat noile Coduri Civil si Penal
 17 iulie, 13:28 
Traian Basescu (Lucian CURELARIU, ZIUA Foto)
Presedintele Traian Basescu a promulgat vineri Legea privind Codul penal si Legea privind Codul civil, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea la data de 22 iunie, transmite NewsIn.
Guvernul si-a asumat raspunderea pe cele doua Coduri, penal si civil, in doua sedinte succesive ale Parlamentului, la 22 iunie, si ulterior nicio formatiune politica nu a depus motiune de cenzura.
In sedinta Parlamentului, premierul Emil Boc a prezentat principalele noutati din cele doua proiecte, mentionand introducerea unor noi infractiuni, reglementarea dreptului la viata, sanatate si demnitate si garantii suplimentare pentru clientii bancilor.
Emil Boc a declarat ca proiectul Codului Civil reglementeaza pentru prima data drepturi precum cel la viata, la sanatate, la integritate, la viata privata si la demnitatea persoanei, dar si respectul memoriei persoanei decedate.
Proiectul de Cod Civil legifereaza institutia logodnei, sotii vor putea opta pentru regimul comunitatii legale sau pentru separatia bunurilor, iar in ceea ce priveste divortul, Codul introduce doua noi proceduri de divort, mai rapide: divortul pe cale administrativa si cel prin procedura notariala - acestea fiind posibile doar daca sotii nu au copii minori si ambii sunt de acord cu divortul.
Noile norme mai prevad ca pot fi ipotecate si bunurile mobile, nu doar cele imobile, si sunt introduse noi tipuri de contracte speciale, precum contractele de comision, de consignatie, de expeditie, de transport, de agentie, de intermediere, de antrepriza, de depozit si cel hotelier. Sunt reglementate totodata distinct contracte specifice mediului bancar - contul bancar curent, depozitul, facilitatea de credit si inchirierea casetei de valori. Astfel, Codul introduce garantii suplimentare pentru clientii bancilor, cum ar fi obligatia de a informa clientul periodic cu privire la evolutia contului sau.
Pentru o serie de contracte sunt propuse solutii de protejare a partilor semnatare de eventualele abuzuri. Prin urmare, pentru contractul de locatiune se aplica titlul executoriu la expirarea termenului, fiind astfel reglementata situatia in care locatarul refuza sa restituie bunul dat in locatiune.
In ceea ce priveste proiectul Codului Penal, premierul a spus ca noul act normativ introduce o pedeapsa complementara - interzicerea dreptului de a se apropia de locuinta, de locul de munca, scoala sau de alte locuri unde victima desfasoara activitati sociale.
Proiectul reglementeaza totodata raspunderea penala a minorilor, prin aplicarea cu prioritate a masurilor educative neprivative de libertate, iar cele privative de libertate devin exceptii si se vor aplica doar pentru infractiuni grave sau pentru infractiuni multiple.
Actiunile de violenta domestica reprezinta circumstante agravante in cazul tuturor infractiunilor contra integritatii corporale si sanatatii, iar in ceea ce priveste infractiunea de intrerupere a cursului sarcinii s-a prevazut explicit nepedepsirea femeii insarcinate care comite aceasta fapta. Faptele de violenta asupra mamei pe durata sarcinii au fost incriminate, daca au condus la lezarea fatului, la vatamarea corporala sau la moartea copilului dupa nastere.
Coalitia "Opriti Codurile!" i-a trimis, miercuri, o scrisoare oficiala presedintelui Traian Basescu, in care ii solicita sa nu promulge proiectele Codurilor, ca raspuns la recomandarea presedintelui Romaniei, din 22 aprilie, ca societatea civila sa-i prezinte un punct de vedere pe aceste legi.
Coalitia "Opriti Codurile!" cerea retrimiterea proiectelor de Coduri catre Parlament, pentru reexaminare, deoarece reglementarile adoptate prin angajarea raspunderii Guvernului s-ar afla in contradictie cu optiunile opiniei publice si cu vointa cetatenilor Romaniei, dupa cum releva un sondaj realizat la cererea Transparency International Romania .
Astfel, Coalitia facea referire, in scrisoarea adresata presedintelui, la noile prevederi privind concubinajul sau uniunea consensuala. "Nu intelegem de ce noul Cod Civil nu reglementeaza institutia uniunii consensuale, o institutie specifica secolului XXI, prin comparatie cu cea a logodnei, specifica Evului Mediu romanesc. Nu intelegem de ce logodna a fost considerata mai importanta, spre a fi legiferata, ea fiind o institutie desueta, spre deosebire de uniunea consensuala care este o realitate sociala contemporana asa cum o dovedesc si doua studii recent realizate de catre Agentia Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene", aratau membrii Colitiei.
De asemenea, Coalitia reclama pedepsele prea mici in cazul infractiunilor sexuale contra minorilor, in conditiile in care sondajul a aratat ca 40,2% dintre repondenti considera ca pentru infractiuni de aceasta natura se cuvin pedepse privative de libertate mai mari de 20 de ani sau chiar detentia pe viata. "Va rugam sa NU permiteti ca Romania sa devina paradisul infractorilor sexuali contra minorelor si minorilor", cerea Coalitia.
Z.O.  
Alte articole
  CPP intors la Parlament    (Politica, 2007-11-21)
  LIVE Emil Boc a deschis sedinta Parlamentului pentru adoptarea Codurilor juridice: "Este o reforma profunda a Justitiei romanesti"    (2009-06-22 16:50)
  Stolojan: PSD-ul lui Geoana e ctitorul acelui Cod Penal care lega mainile procurorilor in dosarele de mare coruptie    (2009-05-12 16:37)
  IPP catre Basescu: In 2007 ati chemat poporul sa va sustina; azi, sustinut de Parlament, poporul nu mai conteaza?    (2009-04-24 16:13)
  Emil Boc: Guvernul va elimina suspiciunile potrivit carora vrea sa puna botnita presei    (2009-03-24 19:50)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
ai pierdut un vot   de danie1
A r h i v a
Stirile zilei 2009-07-17
 20:31 
"Ingroparea" in Justitie a dosarului DNA al lui George Copos socheaza Comisia Europeana
2 comentarii
 20:13 
"Su... ...la", mesaj scris de un medic din Slatina, pe fisa de consultatii a unui pacient
6 comentarii
 19:59 
 19:43 
UDMR arunca soparla federalizarii Romaniei
198 comentarii
 19:31 
Veteran al razboiului din Irak, aproape orb, a devenit reporter militar la Radio Timisoara (VIDEO)
 19:13 
 19:10 
Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului cere Republicii Moldova "toleranta zero" fata de abuzurile politiei
 18:32 
PDL e decis sa lege electoral piatra impozitului forfetar de gatul PSD
 18:23 
Presedintele Ceceniei va depune plangere impotriva unui responsabil al ONG-ului Memorial
1 comentariu
 18:10 

1 comentariu
 18:09 
 18:08 
Vicepresedintele PDL Valeriu Stoica, instalat de Basescu in conducerea Institutului Cultural Roman
1 comentariu
 17:46 
Un fost ofiter de contrainformatii a ajuns travestitul Delores, se crede Iisus si cultiva marijuana
1 comentariu
 17:45 
Madonna a plans la un concert din Italia, dupa ce doi muncitori si-au pierdut viata, lucrand la o scena pentru turneul divei (VIDEO)
 17:40 
Fetite de 6 si 8 ani, supuse de doi adolescenti la perversiuni sexuale
3 comentarii
 17:30 
Era mai gras decat un bebelus de elefant, insa a slabit peste 160 de kilograme dupa ce s-a apucat de sporturi extreme - FOTO
 17:25 
PSD i-ar putea retrage sprijinul ministrului Ecaterina Andronescu
22 comentarii
 17:11 
Super modelul Sophie Anderton, dupa ce ca a ajuns prostituata, o mai si incaseaza de la fostul iubit
1 comentariu
 17:10 
Europarlamentarul PRM Ciprian Tanasescu a facut infarct din cauza sofatului
 17:04 
Expert Amnesty International: Politistii din Republica Moldova utilizeaza foarte des violenta impotriva persoanelor retinute
 Top afisari / comentarii 
 Europenii ridica tonul la Obama (2603 afisari)
 Stein-AutoItalia da tepe cu Maserati (2313 afisari)
 Chinurile lui Michael (1690 afisari)
 Aviatia se modernizeaza de la second-hand (1622 afisari)
 Anticomunistii resping pactul Obama-Rusia (1162 afisari)
 UDMR arunca soparla federalizarii Romaniei (1744 afisari)
 O maicuta are fotografii nud pe Facebook (1683 afisari)
 "Sa nu mai aveti samanta de neam!" - Tinere violate si tineri loviti cu bocancii in organele genitale de tortionarii lui Voronin (1635 afisari)
 Michael Jackson a ramas steril din cauza batailor indurate de la tatal sau (1560 afisari)
 "Su... ...la", mesaj scris de un medic din Slatina, pe fisa de consultatii a unui pacient (1554 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01693 sec.