Ziua Logo
  Nr. 4585 de luni, 13 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Europarlamentari romani, la primul mandat de cinci ani la Strasbourg
 13 iulie, 12:32 
Foto:.europarl.europa.eu
Noul Parlament European, ales in scrutinul din 4 - 7 iunie organizat in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, va avea marti, la Strasbourg, sesiunea plenara constitutiva.
Cei 736 de europarlamentari, printre care si cei 33 de reprezentanti ai Romaniei, ii vor alege, marti, pe presedintele si cei 14 vicepresedinti ai forului legislativ european, informeaza Agerpres.
In ceea ce ii priveste pe eurodeputatii romani, este pentru prima data cand acestia vor asigura un mandat complet de 5 ani. Dupa alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007, Romania - care a devenit membra a UE la 1 ianuarie 2007 - a avut 35 de reprezentanti in Parlamentul European, pentru aproximativ 1 an si jumatate (pana la alegerile din 7 iunie 2009).
Dintre cei 33 de europarlamentari romani care isi vor prelua oficial mandatul marti, la Strasbourg, nu mai putin de 13 se vor afla pentru prima data in aceasta postura: Sabin Cutas, Catalin Ivan si Ioan Enciu (PSE/PSD-PC), Monica Macovei, Traian Ungureanu, Cristian Preda, Petru Luhan, Elena Antonescu, Elena Basescu (PPE/PD-L), Norica Nicolai (ALDE/PNL), Corneliu Vadim Tudor, George Becali si Ciprian Claudiu Tanasescu (PRM).
Ceilalti 20 eurodeputati romani sunt Adrian Severin, Rovana Plumb, Ioan Mircea Pascu, Adriana Ticau, Daciana Sarbu, Corina Cretu, Victor Bostinaru, Viorica Dancila (PSE/PSD-PC), Theodor Stolojan, Marian-Jean Marinescu, Iosif Matula, Sebastian Bodu, Rares Niculescu (PPE/PD-L), Adina Valean, Renate Weber, Ramona Manescu, Cristian Busoi (ALDE/PNL), Laszlo Tokes, Iuliu Winkler si Csaba Sogor (PPE/UDMR).
Pentru alegerea presedintelui Parlamentului European sunt prevazute, in prima parte a zilei de marti, patru tururi de scrutin secret. Pentru primele trei tururi se va vota conform principiului majoritatii absolute, iar pentru ultimul tur de scrutin se va vota cu majoritate simpla. In continuare vor fi alesi vicepresedintii Parlamentului European pe un buletin comun. Sunt alesi in primul tur, in limita celor 14 locuri care urmeaza a fi atribuite si in ordinea numarului de voturi obtinute, candidatii ce obtin majoritatea absoluta din voturile exprimate. Atat mandatul presedintelui PE, cat si cel al vicepresedintilor are o durata fixa de doi ani si jumatate.
Suedia va prezenta in fata noului Parlament European prioritatile actualei presedintii a UE
Prima parte a zilei de 15 iulie va fi dedicata dezbaterii prioritare, in cadrul careia premierul ceh Jan Fischer va prezenta rezultatele Consiliului European din 18-19 iunie, precum si bilantul primului semestru al anului, in care Republica Ceha a detinut presedintia UE. La randul sau, premierul suedez Fredrik Reinfeldt va prezenta in fata noului PE prioritatile actualei presedintii suedeze a UE. In cursul dupa-amiezii, va avea loc alegerea celor cinci chestori, procedura ce se va desfasura in conformitate cu aceleasi reguli aplicate in cazul alegerii vicepresedintilor.
Ca urmare a propunerii Conferintei presedintilor (ce reuneste presedintele PE si liderii grupurilor politice), Parlamentul European va adopta in 16 iulie componenta comisiilor parlamentare, iar apoi vor avea loc reuniunile constitutive ale celor 12 comisii permanente. Celelalte comisii vor organiza reuniunile constitutive la Bruxelles, in perioada 20 - 24 iulie.
Salarizarea unica pentru europarlamentari
Unul dintre aspectele cele mai importante al noului PE este acela ca in legislatura 2009-2014 se va aplica pentru prima data noul statut al deputatului european, iar printre prevederile cuprinse figureaza salarizarea unica. Mai concret, fiecare europarlamentar va primi un salariu brut de 7.665,31 euro (5.963,33 de euro net). Banii vor fi platiti din bugetul comunitar si nu din bugetele nationale, cum s-a intamplat in legislaturile anterioare.
O directiva in acest sens a fost adoptata inca din iunie 2005, iar principalul argument a fost acela ca exista o discrepanta prea mare intre sumele acordate eurodeputatilor, din partea statelor pe care le reprezinta in Parlamentul European.
De exemplu, salariul brut acordat de Italia reprezentantilor sai in PE era la nivelul anului 2005 de 12.435 de euro, cel mai mare din intreaga UE. La polul opus se situa Ungaria, care platea unui eurodeputat de-al sau un salariu brut de numai 840 de euro. Eurodeputatii romani au primit in perioada decembrie 2007 - iunie 2009 acelasi salariu ca un senator sau deputat din parlamentul national, adica echivalentul al aproximativ 1.100 de euro.
La salariul brut de 7.000 de euro, se vor adauga diurna si sumele forfetare, care au fost platite si pana acum din bugetul comunitar.
Diurna unui eurodeputat a fost pana in prezent de 268 euro. O suma lunara de 17.540 de euro (in crestere usoara fata de legislatura trecuta) va fi destinata pentru plata personalului angajat de fiecare eurodeputat.
Z.O.  
 Afisari: 269  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Domnii parlamentari europeni sa nu uite acasa........   de Gormogon
A r h i v a
Stirile zilei 2009-07-13
 21:04 
Medvedev: Rusia a testat cu succes o racheta strategica lansata de pe un submarin
8 comentarii
 20:59 
Pisicile "plang" ca bebelusii, pentru a-si manipula stapanii
2 comentarii
 20:43 
Vila unui vames din Giurgiu s-a transformat in manastire
2 comentarii
 20:21 
Corneliu Barsan: CEDO a devenit un agent imobiliar de lux pentru Romania
1 comentariu
 20:20 
Baia Mare: Managerul Spitalului TBC a demisionat, dupa ce opt medici au intrat in greva foamei
1 comentariu
 20:20 
UPDATE 20:19 Crin Antonescu: "A venit vremea sa punem in somaj clientela politica in loc sa ii disponibilizam pe nevoiasi"
10 comentarii
 20:05 
Seful BCE: Creditarea in zona euro nu isi va reveni prea curand
 19:41 
''Rabla'' a fost extinsa si la achizitiile prin credit sau leasing
 19:39 
A murit electrocutat de gratiile unui magazin, incercand sa se adaposteasca de ploaie
1 comentariu
 19:27 
Principele Radu: Regele Mihai are grija de silueta lui si surubareste cu placere pe sub masini
29 comentarii
 19:17 
Videanu: Profitul realizat de Romania de pe urma gazoductului Nabucco va acoperi costurile initiale
5 comentarii
 19:15 
''Soc'' in lumea blogger-ilor: Ion Iliescu se retrage pentru doua luni din spatiul virtual
3 comentarii
 19:04 
Muncitorii de la pasajul Unirii prefera somnul in roabe! (FOTO)
3 comentarii
 19:00 
Privind prin gaura de... priza
1 comentariu
 18:54 
Lieberman a pus sub semnul intrebarii legitimitatea lui Abbas
1 comentariu
 18:43 
Emil Constantinescu: Numai intr-o tara absurda poate conduce un personaj primitiv cu o educatie precara
69 comentarii
 18:30 
Romania, atacata de la Chisinau pe patru fronturi
41 comentarii
 18:14 
Republica Moldova: Preotul roman Johnattan Jerusalayem Netanyahu a fost eliberat din arest
4 comentarii
 17:55 
Doua gemene au cheltuit 70.000 de euro pe operatii estetice, ca sa fie sigure ca vor semana mereu
 17:55 
Comisia Europeana a propus schimbarea sistemului de remunerare si premiere a bancherilor
 Top afisari / comentarii 
 Combinatii anti-Basescu (3612 afisari)
 Alba-neagra in versiune Carrefour (3341 afisari)
 Guvernul Romaniei functioneaza neconstitutional? (2694 afisari)
 Fotbalisti infectati cu virusul HIV (2268 afisari)
 Guvernul paralizat (2063 afisari)
 Scandal sexual la Chișinău cu iz de KGB- Diplomat roman, demis, după ce a fost filmat in timp ce facea sex (Video) (4759 afisari)
 Romania, atacata de la Chisinau pe patru fronturi (3935 afisari)
 S-a culcat cu 27 de barbati, ca sa-si aline durerea pierderii sotului (2739 afisari)
 Fiica lui Cher, devenita barbat, si-a scos iubita in lume (2084 afisari)
 Michael Jackson a fost homosexual, dezvaluie autorii unei biografii lansate in ajunul mortii sale (1675 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01252 sec.