Ziua Logo
  Nr. 4583 de vineri, 10 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
De dragul vremurilor trecute: Benny Andersson, despre succesul ABBA si sansa unei reveniri a trupei
 10 iulie, 14:15 
foto: Daily Mail
Chiar daca este co-autor al melodiilor care a transformat un cvartet scandinav intr-un fenomen global, Benny Andersson este uimit de impactul pe care il are chiar si acum formatia ABBA. Relansat de versiunile pentru scena si ecran ale musicalului "Mamma Mia!", grupul suedez este, indubitabil, mult mai de succes acum, decat a fost in anii '70. Au vandut 380 de milioane de albume in intreaga lume si cantece precum "The winner takes it all" si "Dancing Queen" au fost foarte bine primite de o noua generatie, titreaza "Daily Mail". Dar, Anderson, astazi un bunic in varsta de 62 de ani, recunoaste ca nu este pus in incurcatura de popularitatea grupului care a castigat Eurovisionul in 1974 si care a inregistrat ultima data in 1982.
"Este intr-adevar uimitor si nu stiu de ce s-a intamplat. Cred ca unul sau doua melodii sunt de calitate, dar nu inteleg cum am ramas faimosi atat timp. Sunt, bineinteles, fericit din acest motiv, numai ca nu inteleg", a declarat Benny, cu modestie. Si asta pentru ca, impreuna cu Bjorn Ulvaeus si solistele Anni-Frid Lyngstad si Agnetha Faltskog, Benny a ajutat la stabilirea unui standard pentru muzica pop atragatoare si totusi inovatoare, care nu a fost intrecuta in 30 de ani. Ca muzician, a mers mai departe cu munca sa, iar cel mai nou album al sau, care va fi lansat pe piata in aceasta saptamana, este o colectie de melodii folk, traditionale. Dar, chiar daca vorbeste despre prezent, este greu sa nu se intoarca la mostenirea impresionanta a fostei sale trupe.
"Criticii spuneau ca ABBA era plina de sabloane si ca melodiile erau rebuturi. Nu am avut niciodata timp pentru acele comentarii. Eram sinceri si devotati fata de ceea ce faceam. Unul dintre cele mai importante lucruri e ca nu eram un grup anglo-saxon. Fetele erau suedeze si nu cantau perfect in engleza. Ceea ce ne-a dat o savoare exotica. Bineinteles, purtam costumele prostesti, fotografiile erau demodate si unii oameni inca se mai concentrau pe acest lucru. Dar Abba nu era un mare lucru intelectual. Eram un grup pop", a declarat Benny.
Agnetha si Bjorn, adica Benny si Anna-Frid, inca se inteleg bine, desi au divortat
Interesul pentru ABBA a renascut in 1992. Acela a fost anul in care Erasure intra in topurile britanice cu un album tribut, in stilul ABBA, iar comediantul Steve Coogan si-a lansat alter-ego-ul care iubea ABBA, Alan Partridge. Totodata, a fost anul in care casa de muzica Universal a lansat "ABBA Gold", un album de hituri care s-a vandut in aproape cinci milioane de copii in Marea Britanie. Dar a fost si ultimul an al adaptarii filmului "Mamma Mia!", care i-a readus pe suedezi in atentia publicului. Anderson a ezitat la inceput sa se implice, dar ulterior a fost de acord sa revada soundtrackul.
Reinregistrarea standardelor ABBA impreuna cu starurile hollywoodiene Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth si Stellan Skarsgard, era o experienta noua.
"Era o provocare sa lucrez cu oameni care nu au mai cantat niciodata asa. Dar Meryl este o cantareata excelenta si Pierce ar un timbru vocal minunat. Stellan mi-a spus ca nu poate canta, dar cu toate astea, a acceptat sa o faca. Erau cu totii profesionisti, au facut ca totul sa mearga. Meryl nu ar fi facut-o, daca ar fi stiut ca nu o poate scoate la capat. A cantat melodiile de sute de ori inainte sa le inregistram si a venit la Stockholm ca sa cante", a mai povestit Benny, care isi canalizeaza acum energia pentru noul album de 16 piese, "Story of a heart", al trupei sale Benny Andersson's Orkester (in Suedia) si ca The Benny Andersson Band, in Marea Britanie. Specializati intr-o mixtura electrica de folk, vals, elemente ale anilor '50 si pop, sunt o versiune scandinava a Cuba's Buena Vista Social Club.
Totodata, albumul "Story of a heart" include, pe langa melodiile nordice si doua melodii noi, cantate in engleza de vedeta suedeza Helen Sjoholm si scrise de Benny si de Bjorn Ulvaeus, care ar putea fi melodiile de succes de mult uitate ale trupei ABBA.
Cat despre formatie, se zvoneste ca membrii sai se pregatesc sa se reuneasca pentru concertele de la arena O2, planificate initial pentru Michael Jackson. Dar Benny estes sigur ca nu vor fi tentati de alte oferte de reunire. Cu toate astea, cei patru membri ai trupei se inteleg bine si, in ciuda divortului dintre Benny si Anni-Frid si cel dintre Bjorn si Agnetha, ei inca se intalnesc. ABBA a cantat pe scena o singura data, dupa anii '80 si asta a fost in 1999, la petrecerea celei de-a 50-a aniversari a unui prieten.
"Faptul ca am fost casatoriti cu fetele, nu a cauzat niciodata tensiuni, nici chiar cand mariajele s-au incheiat. Grupul nu si-a incheiat activitatea din cauza problemelor personale. Eu si Bjorn vroiam pur si simplu sa facem alte lucruri. Am avea nevoie de un motiv cu adevarat bun ca sa ne reunim si chiar nu vad vreunul. Nu am putea recrea nicicand zilele vechi. Prefer sa fiu tinut minte pentru felul in care eram toti cu 30 de ani in urma", a mai spus Benny, conform "Daily Mail".
C.G.S.  
 Afisari: 490  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2009-07-10
 22:36 

5 comentarii
 20:44 
Rusia si-a testat cu succes ultima ''mandrie'' de submarin nuclear
35 comentarii
 20:41 
Monica Columbeanu, mireasa curcubeu a Cosminei Englizian
 20:33 
Fetita care a cazut intr-un put, in judetul Calarasi, a murit inecata cu propria voma. Parintii vor ramane si fara al doilea copil
 20:29 
PNL: Asocierea cazurilor Ridzi si Tariceanu e o incercare de deturnare a atentiei opiniei publice
6 comentarii
 20:27 
Asa ar fi aratat Michael Jackson la 50 de ani fara operatii estetice
1 comentariu
 20:16 
Citeste raportul final al Comisiei de ancheta in cazul Ridzi
1 comentariu
 20:08 
Granicerii moldoveni le-au confiscat dictionarele de limba romana copiilor transnistreni intorsi din Romania
9 comentarii
 19:59 
Iulia Timosenko suspectata de implicare in otravirea lui Iuscenko
2 comentarii
 19:48 
ANI acuza cel putin doi ministri din Guvern ca au conturi in Elvetia
3 comentarii
 19:35 
Bacalaureat: Un elev a fost declarat "reusit" dupa ce initial a luat nota 1.00 la matematica
1 comentariu
 19:21 
Ucraina: Politia rutiera din Sevastopol a interceptat un transport de rachete de croaziera apartinand Flotei Rusiei din Marea Neagra
1 comentariu
 19:07 
Tatal lui Michael Jackson: Fiul meu a fost asasinat (VIDEO)
 19:03 
Patronul unui bordel si-a obligat fiica minora sa se prostitueze
1 comentariu
 18:55 
Marius Gondor (PDL): Ancheta in cazul Ridzi s-a oprit cand a aparut o firma ce ar avea legaturi cu Voiculescu
4 comentarii
 18:49 
"Primul siloz", garantat cu banii destinati initial capitalizarii CEC Bank
 18:49 
Moartea lui Michael Jackson il inspira pe Boc: Vreau si in Romania servicii din urgenta ca in SUA
5 comentarii
 18:48 
Kommersant: Puterea comunista din Moldova mobilizeaza cetatenii la un razboi cu "fascisti", "dusmani", "criminali" si "teroristi"
1 comentariu
 18:40 
Emil Constantinescu: Oamenii din servicii si din mediul afaceristic care l-au creat pe Traian Basescu il imping sa candideze din nou la presedintie
20 comentarii
 18:40 
Madonna si-a lucrat fata cu piele de pe... posterior
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Hiper-santajul Carrefour (3601 afisari)
 O crima neprogramata (3213 afisari)
 Basescu bun de plata (2890 afisari)
 Si secuii sunt... unguri?! (2041 afisari)
 Gata banii! (2016 afisari)
 Asa ar fi aratat Michael Jackson la 50 de ani fara operatii estetice (3970 afisari)
 Ministerul de Interne a suspendat primele de vacanta, plata chiriilor si plata pentru misiuni  (3634 afisari)
 Rusia si-a testat cu succes ultima ''mandrie'' de submarin nuclear (1856 afisari)
 Presedintele SUA, Barack Obama, arunca priviri patimase posteriorului unei domnisoare prezente la summitul G8 (1610 afisari)
 Salvat de la inchisoare chiar de... penisul lui! (1608 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01234 sec.