Ziua Logo
  Nr. 4581 de miercuri, 8 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Povesti, destine, intamplari
Destin tragic: Parintele Internetului romanesc - inselat de sotie si rapus de alcool, dupa o cariera stralucita
 8 iulie, 18:03 
Alexandru Mateescu (drepta) si profesorul Arto Salomaa (foto: inpolitics.ro)
Calculatoarele personale erau o raritate in Romania inainte de evenimentele de la sfarsitul anului 1989, iar internetul parea un lucru ce apartine viitorului indepartat. Insa, in ciuda evenimentelor, lectorul universitar Alexandru Mateescu a avut curajul sa creeze un viitor mai bun pentru tara sa mult iubita. Povestea sa incepe in vara anului 1990, cand in mijlocul mineriadei, profesorul, care tocmai iesea de la Facultatea de Informatica, a devenit una dintre victimele ortacilor. Reusind sa scape de pumnii si picioarele primite de la ortaci si politisti deopotriva, barbatul a ajuns seara acasa umulit, cu camasa alba plina de sange, noteaza, miercuri, inpolitics.ro
La numai cateva zile de la stingerea Minderiadei din Piata Universitatii, distinsul profesor a fost invitat la o sesiune de comunicari stiintifice in Ungaria. Speriat si inca plin de vanatai, Mateescu decide sa nu se mai intoarca in tara, desi nu se gandise niciodata ca va ajunge sa-si paraseasca familia. La sfarsitul conferintelor, barbatul a trecut granita ilegal in Austria ajutat de calauze. Ajuns la Viena el a solicitat azil politic si a fost cazat intr-un lagar de refugiati alaturi de multe alte persoane. Pentru a dovedi chinurile prin care a trecut si pentru a obtine azilul politic, el a prezentat o caseta cu imagini surprinse in Piata Universitatii. "Stateam destul de inghesuiti, a povestit el familiei la intoarcere. Nu prea era loc. Am dormit nopti in sir pe picioarele unei negrese din Congo, venita acolo cu cei 4 copii ai ei. M-am imprietenit cu multi. Povesteau mereu, plangand, prin ce trecusera, cum erau persecutati in tara lor. Le-am zis si eu cum am mancat bataie de la mineri si fortele de ordine", isi aminteste Mateescu.
Ingrijorat ca nu va reusi sa ramana in Austria, profesorul a trimis o scrisoare Centrului Informatic de la Turku, Finlanda. In misiva sa el a relatat pe scurt prin ce trecuse in tara si a adaugat un CV, pentru un eventual post de profesor-colaborator. Impresionati de povestea sa, cativa reprezentanti ai centrului informatic s-au deplasat la Viena si au reusit sa-l "adopte" pe profesorul roman, ducandu-l la Turku. Acolo, barbatul a inceput o activitate de cercetare stiintifica alturi de finlandezi. Astfel, intre el si academicianul Arto Salomaa, un mare matematician si informatician, cel despre care se spune ca este unul dintre parintii Internetului, s-a format o stransa prietenie. Dupa un an de zile, profesorul s-a intors in tara pentru a se reuni cu familia sa. Atunci el le-a povestit prin ce a trecut si le-a explicat ca urma sa lucreze in strainatate unde era bine platit si foarte respectat. In acelasi timp, el si-a vizitat si fostii colegi de la facultate carora le-a adus un computer de ultima generatie, pentru acea vreme.
Romania primeste domeniu pe Internet cu ajutorul profesorului
Din dorinta de a comunica mai simplu si eficient cu fiica sa, dar din cauza ca Internetul nu ajunsese inca in Romania, Mateeescu a organizat Grupul Utilizatorilor Romani de UNIX (GURU) si a condus o delegatie la Viena pentru a demara o actiune prin care tara sa sa primeasca domeniu pe Internet. Astfel, in primavara anului 1993, Romania a intrat oficial pe harta internationala a utilizatorilor de Internet si a primit numele de domeniu ".ro". Prima institutie conectata a fost Institutul Central de Informatica (ICI) la care erau abonate prin Reteaua Nationala de Computere (RNC) cele mai importante institutii, firme si multi utilizatori particulari. Dupa timpul petrecut in sanul familiei sale, profesorul Mateescu a plecat in Finlanda si ani de zile dupa aceea, a colindat intreaga lume sustinand conferinte, participand la sesiuni stiintifice si predand in marile centre universitare din Taragona, Spania; Auckland, Noua Zeelanda; Singapore, Japonia; SUA si Canada.
Profesorul Mateescu in Singapore
In timpul carierei sale el a prezentat o comunicare stiintifica la NASA, a colaborat cu personalitati celebre la nivel mondial, alaturi de care a semnat zeci de lucrari. Insa, in vreme ce voiajele pe meleaguri straine i-au adus satisfactii profesionale si materiale, viata lui personala incepea sa se deterioreze. Cea care i-a fost alaturi timp de doua decenii a inaintat divort si s-a recasatorit imediat cu un prieten al profesorului, preot. Socul si durerea despartirii, dar si faptul ca trebuia sa traiasca departe de copilul mult iubit, i-au schimbat informaticianului definitiv traiectoria vietii, el cufundandu-se in patima alcoolului. Zambetul si pofta de a viata i-au disparut definitiv de pe chip, el transformandu-se in scurt timp dintr-un matematician de renume intr-o adevarata epava. Astfel, incet incet, el si-a distrus ficatul, fiind diagnosticat la un consult medical cu ciroza. Boala nemiloasa l-a obligat sa isi intrerupa colaborarile cu universitatile din Occident, el revenind in final la catedra de informatica din Bucuresti.
Stimat de colegi chiar si dupa moarte
Pe 23 ianuarie 2005, profesorul Alexandru Mateescu, omul care a adus Internetul in Romania, a murit pe patul spitalului, dupa o suferinta atroce, fizica, dar mai mult sufleteasca. Strangand in mana o veche naframa cusuta de mama lui, barbatul si-a dat ultima suflare singur. La inmormantare au venit putini oameni, batranii lui parintii, inca mirati si disperati, dar si un grup foarte restrans de prieteni, printre care si decanul facultatii de Informatica. Inainte ca sicriul modest sa fie inhumat, el a tinut un mic discurs in semn de respect pentru cel disparut. "Alexandru a fost un coleg bun, un om exceptional care a lasat in urma probleme si teoreme cu care matematicienii isi vor bate capul zeci de ani de aici incolo", potrivit sursei citate.
R.R.  
 Afisari: 4065  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Pe 14 Iunie si io am mincat bataie de la mineri pe Bdul. Magheru, IADUL sa-l inchita pe I. Iliescu   de Hokusai san
Dumnezeu sa-l ierte si sa fie fericit in reincarnarile lui viitoare! Pe sotia lui si pe ''preot'' ei   de Hokusai san
Poate un copil din flori !    de M B
Un fel de BULA academic..A uitat CE e stalpul casei..sau poate i-au papat-o ratzele..si a descoperit   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Cam multi parinti are   de IISUSCHR
Mineriada si anii de atunci au marcat(violat) definitiv Romania.   de Al
Si inca multzi sunt inecatzi in disperare si uitare   de LENIO
Pacat   de Creator
A r h i v a
Stirile zilei 2009-07-08
 21:14 
Michael Jackson a dansat in cabinetul dermatologului sau cu doar trei zile inainte sa moara
 20:39 
Soc in fotbalul romanesc: LPF a decis retrogradarea FC Arges in Liga a II-a
4 comentarii
 20:37 
Ministrul moldovean al Reintegrarii afirma ca in destabilizarea situatiei din R. Moldova este implicat factorul extern, Romania
1 comentariu
 20:19 
Romania, in Top 10 al statelor cu risc de intrare in incapacitate de plata
7 comentarii
 20:08 
Seful asa-zisului parlament transnistrean isi da demia si il acuza pe Igor Smirnov ca vrea sa transforme Transnistria in "sultanat"
 19:58 
Supermarketurile din Bucuresti care te imbolnavesc
 19:53 
"Mercenarii" romani si scandalul "armatei particulare" Blackwater
18 comentarii
 19:37 
Urmaritul international Mihai Bucurenciu, condamnat in dosarul "Portbagajul", a fost prins
 19:25 
Ministrul Mediului le are cu negocierile directe: A mai dat si un contract de 175.000 de euro
 19:22 
Viorel Hrebenciuc: Traian Basescu e panicat si nu se mai poate controla
6 comentarii
 19:08 
Emil Boc: Am adoptat programul ''Primul Siloz"
6 comentarii
 19:02 
Liderii G8 nu se inteleg in privinta Iranului
2 comentarii
 18:58 
Un broker al Deutsche Bank s-a sinucis aruncandu-se de pe terasa unui luxos restaurant
2 comentarii
 18:37 
Rusia: Numarul generalilor si amiralilor pusi sub acuzare a crescut de sapte ori in ultimii cinci ani
14 comentarii
 18:36 
Eurodeputatele PSD Corina Cretu si Daciana Sarbu: Romania nu poate fi data afara din UE
7 comentarii
 18:23 
Emil Boc nu stie sa explice de ce o mentine in functie pe Ridzi
8 comentarii
 18:22 
Film despre Revolutia romana, in topul celor mai subversive productii din intreaga istorie a cinematografiei
2 comentarii
 18:15 
Surse: Coeficientul din grila unica de salarizare ar putea fi rediscutat. Pana in 2015, majorarile salariale peste 30% sunt nesustenabile
 18:10 
Studiu: Criza economica si somajul cresc rata sinuciderilor
2 comentarii
 18:07 
Nu ii este niciodata foame! Un baietel de doi ani refuza mancarea, din cauza unei boli genetice extrem de rare
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Papa vrea Guvern Mondial (4852 afisari)
 Kaufland de puscarie (3939 afisari)
 Obama, umilit la Moscova (3646 afisari)
 Va fi razboi! (2399 afisari)
 Protocol impotriva noii amenintari (2229 afisari)
 Subprefectul Capitalei, Mioara Mantale, topless la Vama Veche (4110 afisari)
 Destin tragic: Parintele Internetului romanesc - inselat de sotie si rapus de alcool, dupa o cariera stralucita (4065 afisari)
 Primele imagini cu mama care s-a filmat in timp ce-si viola fiul in varsta de sase ani (3479 afisari)
 Nazistii au fost la un pas de a construi un avion care ar fi schimbat soarta razboiului (2833 afisari)
 "Mercenarii" romani si scandalul "armatei particulare" Blackwater (2722 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01353 sec.