Ziua Logo
  Nr. 4570 de joi, 25 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Fapt divers
Patru femei frumoase care sufera de "sindromul urateniei" ne dezvaluie cum se vad pe sine
 25 iunie, 15:35 
Aproape cu totii avem lucuri care ne displac la propria infatisare, si, uneori, tindem sa exageram in proprii ochi tocmai acele trasaturi. Exista insa si cazuri extreme - persoane care sufera de asa numitul sindrom dismorfic corporal, sau "sindromul urateniei", o tulburare care afecteaza una din zece femei din Marea Britanie si care le determina pe acestea sa se considere de-a dreptul hidoase, chiar daca ceilalti le privesc cu admiratie. Jurnalistii de la "Daily Mail" au comparat felul in care arata patru dintre aceste femei in realitate si felul in care se privesc pe sine.
Rachel Baughan este o tanara supla si atragatoare de 27 de ani care are propria ei agentie de modele. Desi toata lumea o considera frumoasa, ea nu vede in oglinda decat o femeie respingatoare, grasa si plina de acnee, cu gatul disproportionat de lung si cu trasaturile fetei complet asimetrice. Dupa cum povesteste Rachel, problema ei exista de cand se stie, ea fiind extrem de timida intreaga ei viata. Din cauza tulburarii de care sufera, ea nu s-a putut integra la scoala, fiind in premanenta tinta glumelor rautacioase ale colegilor. Tanara incepuse sa aiba tot felul de obiceiuri ciudate, cum ar fi sa se spele pe fata de 30 de ori pe seara si sa inchida si sa deschida usile dulapului de cate zece ori. Deasemenea, dorind sa slabeasca, Rachel a inceput sa aiba si tulburari de alimentatie. Timp de sase ani, ea nu a iesit din casa si purta mereu un val sau o masca. La un moment dat, ea a incercat chiar sa-si taie grasimea de pe picioare cu un cutit si a luat o supradoza de medicamente cand avea 15 ani. Viata tinerei a inceput sa se schimbe in bine abia in 2004, cand mama ei a inscris-o pe Rachel, fara stirea acesteia, la Miss Anglia, pentru ca ea sa inteleaga felul in care o vad ceilalti. Beneficiind de sustinerea mamei si a fratelui ei, Rachel a reusit sa paseasca pe podiul alaturi de frumoasele ei concurente si povesteste ca, de atunci, parca i s-a luat o piatra de pe inima. Desi nu este complet vindecata, ea a reusit din acel moment sa mearga inainte cu viata ei.
Un alt caz prezentat de "Daily Mail" este cel al lui Rebecca Owen, in varsta de 42 de ani, care sufera de sindriomul urateniei de 26 de ani. Desi stie ca, tehnic vorbind, nu este grasa, de fiecare data cand se uita in oglinda ea vede un exces de grasime depozitat pe intregul ei corp, dar in special pe brate, pe umeri si pe fata. Pana la varsta de 15 ani, Rebecca a facut sport de performanta. Cand s-a oprit, a devenit obsedata de gandul ca s-ar putea ingrasa. In scurta vreme, ea a inceput sa sufere de anorexie si, incepand de la varsta de 16 ani, de sindromul dismorfic corporal. Din cauza acestor tulburari, ea a fost incapabila sa faca un copil, lucru pe care-l regreta nespus.
Danielle Nulty, in varsta de 27 de ani, era in copilarie o fata obisnuita, un pic cam baietoasa. Problemele ei au debutat dupa divortul parintilor, desi ea nu crede ca asta le-a cauzat. Initial, cand avea 14 ani, lui Danielle a inceput sa nu-i mai pese de cum arata. La scurt timp dupa aceea, ea a inceput sa se priveasca pe sine ca fiind extrem de ridata si urata, motiv pentru care-si aplica in permanenta creme pe fata si evita sa mai mearga la scoala. Se credea batrana, desi era doar o adolescenta si isi inchipuia intre altele ca are o barbie exagerata. Danielle a inceput sa mearga la psihiatru de trei ori pe saptamana si a incercat toate tipurile posibile de antidepresive, insa abia la 25 de ani a fost diagnosticata asa cum se cuvine si a primit o medicatie care intr-adevar a ajutat-o.
Dintr-o data, nu i s-a mai parut ca arata chiar atat de rau, desi, dupa cum se poate vedea in fotografii, ea continua sa aiba o imagine puternic deformata despre sine. Unii oameni, povesteste tanara, confunda afectiunea ei cu vanitatea. Totusi, a sublinat Danielle, nu este vorba de a incerca sa arati perfect, ci doar de a te simti normal si bine in pielea ta.
Ultimul caz prezentat de "Daily Mail" este cel al lui Cassi Jones, in varsta de 17 ani. Problemele ei au inceput pe cand avea doar 11 ani, cand a inceput sa fie tinta glumelor rautacioase ale colegilor. Privind cele doua fotografii realizate de cotidianul britanic, ea a declarat ca le uraste pe ambele. Principalul lucru care-i displace la infatisarea ei este fata. Ea crede intre altele ca are barbia prea ascutita, buzele prea groase si ochii prea departati. "Ma simt de parca as arata ca intr-un tablou de Picasso: toate trasaturile mele faciale sunt amestecate si trebuie reasezate la locul lor", a spus ea.
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2009-06-25
 20:52 
Presedintele UGIR 1903: Romania poate colabora cu Rusia in domeniul gazelor lichefiate si in industria auto
1 comentariu
 20:50 
UPDATE ORA 20.52: Primul termen in dosarul de coruptie din fotbal va fi judecat la Tribunalul Arges pe 29 iunie
 20:16 
Doru Tulus, reinvestit la DNA pentru ca si-a asumat responsabilitati aferente functiei si are o rezistenta deosebita la stres
2 comentarii
 20:05 
Actrita Farrah Fawcett a murit de cancer la varsta de 62 de ani
12 comentarii
 19:41 
Presedintele Richard Nixon era de parere ca este necesar sa fie avortati copiii metisi
15 comentarii
 19:39 
Cum l-a compromis Giovani Becali pe Sabau: A omorat un om inainte de Revolutie, iar jucatorii lui Dinamo nu il vor ca antrenor
1 comentariu
 19:33 
Cercetarea militara romaneasca a testat saptamana aceasta cateva dintre propriile realizari
17 comentarii
 19:20 
Top 10 al privatizarilor AVAS implica vanzari de peste 3 miliarde de euro
1 comentariu
 19:05 
Prima mare surpriza la Wimbledon: Argentinianul Del Potro a fost eliminat in turul doi
 18:56 
"Prima casa", sustinuta de 18 banci cu sume ce depasesc 1,4 miliarde de euro
 18:52 
"Ministrul copiuta" Mircea Beuran a fost numit manager la Spitalul Floreasca
2 comentarii
 18:48 
Consiliul Europei cere Serbiei sa respecte drepturile minoritatii romane
1 comentariu
 18:42 
Mihai Necolaiciuc va fi prezentat joi Tribunalului din Middle District, Florida
 18:22 
A gasit o comoara de 300.000 de euro cu un detector de metale
5 comentarii
 18:16 
Proiectul noilor programe scolare este incoerent si nu aduce modificari de fond, sustin specialistii
2 comentarii
 18:16 
Ministrul Justitiei: Criza financiara poate sa destabilizeze desfasurarea actului de Justitie
1 comentariu
 18:15 
O femeie a murit dupa ce a luat anticonceptionale
1 comentariu
 18:07 
Autoritatile chineze impiedica preluarea Hummer
2 comentarii
 18:04 
Suspectat in cazul "Zambaccian", Adrian Nastase ii cere ministrului Justitiei capul procurorului general al Romaniei
1 comentariu
 18:00 
Eurodeputatul Partidului Piratilor se va alatura grupului Verzilor in Parlamentul European
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Imunitate prezidentiala (3050 afisari)
 Conspiratia bancilor (1958 afisari)
 Secretul mumiilor decriptat de tomograf (1818 afisari)
 PDL ar schimba majoritatea (1648 afisari)
 Cati Andronescu, mama pensionarilor de lux (1591 afisari)
 Actrita Farrah Fawcett a murit de cancer la varsta de 62 de ani (3038 afisari)
 A gasit o comoara de 300.000 de euro cu un detector de metale (2821 afisari)
 Cercetarea militara romaneasca a testat saptamana aceasta cateva dintre propriile realizari (2631 afisari)
 Fenomen meteo extrem: "Tornada" la Constanta (VIDEO) (2093 afisari)
 Jennifer Lopez - cu sanii la vedere, fara pic de intentie! (FOTO) (1920 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01214 sec.