Ziua Logo
  Nr. 4569 de miercuri, 24 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Romanii din Ucraina s-au plans la Basescu de "politica de deznationalizare" la care sunt supusi
 24 iunie, 19:09 
Traian Basescu (Lucian CURELARIU, ZIUA Foto)
Presedintele Traian Basescu a afirmat, miercuri, ca situatia comunitatii de romani din Ucraina s-a depreciat in ultima perioada, transmite Agerpres. "Speram ca si in discutiile din perioada urmatoare cu Kievul vom reusi sa amelioram situatia care, trebuie sa recunosc, s-a depreciat in ultima perioada", a declarat seful statului, in cadrul unei intalniri avute la Palatul Cotroceni cu o delegatie a asociatiilor romanesti din Ucraina.
"Nu imi dau seama care este motivul exact al incercarii de asimilare a minoritatii romanesti din Ucraina. Noi, spre exemplu, suntem extrem de multumiti sa pastram valorile culturale ale minoritatilor si, daca priviti in legislatia noastra, puteti vedea cata libertate au minoritatile in a-si pastra limba, cultura, obiceiurile, pentru ca astea sunt lucruri care adauga valoare unei natiuni si nicidecum sa impiedice negativ cursul lucrurilor", a adaugat Basescu.
Seful statului a adaugat ca Romania va face eforturi pentru ameliorarea acestei situatii, dar ca este vorba de un set de valori diferite. "Oricat ne-ar fi noua de greu, acum, in perioada de criza economica, suntem convinsi ca va este mult mai greu dumneavoastra si de asta am vrut sa avem aceasta intalnire, macar sa va incurajez ca nu sunteti abandonati si ca toate gandurile noastre se indreapta catre romanii din afara granitelor. Incercam sa facem tot ceea ce se poate, numai ca setul de valori este diferit, valorile noastre sunt valori specifice UE, in care minoritatile au dreptul sa mentina cultura, limba, sa isi pastreze traditiile", a subliniat presedintele.
La inceputul intalnirii, unul dintre reprezentantii asociatiilor romanesti din Ucraina a sintetizat principalele probleme cu care se confrunta comunitatea din care face parte.
El a precizat ca stabilirea unor relatii amicale la inceputul mandatului, intre presedintele Traian Basescu si omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, a constituit motiv de bucurie si o sursa de sperante, dar a mentionat ca situatia s-a inrautatit.
"Speram foarte mult si in faptul ca acea Comisie Basescu - Iuscenko va fi mai activa si, la inceput, au fost intr-adevar multe lucruri promitatoare. De o bucata de vreme insa relatiile si situatia comunitatii romanesti, cu parere de rau, se inrautateste. (...) Partea ucraineana, dupa parerea noastra, nu isi indeplineste promisiunile pe care si le-a asumat prin Tratatul de buna vecinatate si prietenie incheiat in 1997. (...) Acel articol 13 nu este respectat si venirea noastra incoace, la dumneavoastra, si intalnirile pe care le-am avut sunt pentru ca intr-o anumita masura sa intensifice politica Romaniei in directia apararii si promovarii drepturilor minoritatilor romanesti din afara tarii, inclusiv din Ucraina', a afirmat el.
De asemenea, reprezentantul comunitatii romanesti din Ucraina a mentionat ca romanii participanti la intalnire reprezinta zone distincte din Ucraina, fiecare avand probleme specifice, dar si dificultati comune rezultate in urma unei "politici de deznationalizare".
"Avem cu totii aceleasi probleme comune, care sunt rezultate in urma politicii de deznationalizare pe care o promoveaza statul ucrainean si de asimilare a minoritatilor nationale, in special in domeniul invatamantului, restrangerea drepturilor noastre in domeniul invatamantului. Numarul de scoli cu predare a obiectului Limba romana scade de la un an la altul. De asemenea, apar greutati in relatiile noastre cu patria istorica, vize, expulzari si alte lucruri", a precizat reprezentantul romanilor din Ucraina.
Reducerea invatamantului romanesc din Ucraina
Incepand din luna septembrie a acestui an va continua reducerea numarului de ore cu studiere in limba romana din scolile din Ucraina. Romanii din Bucovina de nord au avertizat inca de anul trecut asupra pericolului de deznationalizare din Ordinul 461 din 26 mai 2008 al Ministerului Invatamantului de la Kiev. Conform acestui ordin, din septembrie 2009 urmeaza ca istoria si geografia pentru clasa a VI a sa fie predate in limba ucraineana. Anul viitor aceeasi masura va fi impusa clasei a VII a. Incepand din acest an, profesorii din scolile romanesti din Ucraina vor fi obligati sa obtina specializarea in limba si literatura ucraineana.
In cursul zilei de marti, ministrul roman de Externe Cristian Diaconescu a avut o intalnire cu reprezentanti ai minoritatii romanesti din Ucraina, la care a participat si secretarul de stat Eugen Tomac. Diaconescu subliniat disponibilitatea Ministerului Afacerilor Externe de a identifica si promova masuri concrete care sa vina in intampinarea solicitarilor legitime ale minoritatii romanesti din Ucraina, in concordanta cu prevederile acordurilor bilaterale in vigoare. Vizita reprezentantilor romanilor din Ucraina face parte din programul de consultari directe, initiat de Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni.
Z.O., G.D.  
Alte articole
  Basescu pe Insula Serpilor?    (Externe, 2008-01-28)
  Potlogaria Roman - Basescu    (Eveniment, 2007-12-03)
  Ucraina se incontreaza cu UE pe vize    (Externe, 2007-09-22)
  Seful Comisiei de Aparare a Parlamentului ucrainean: Presedintele Romaniei trebuie intrebat direct daca are pretentii teritoriale fata de Ucraina    (2009-05-26 11:30)
  Partidul Comunist de la Kiev considera ca declaratiile presedintelui Basescu reprezinta un pericol pentru integritatea teritoriala a Ucrainei    (2009-05-25 18:30)
  Băsescu, sunat de președintele Ucrainei in legătură cu hotărarea de la Haga    (2009-02-05 17:38)
  Ministrul de Externe de la Kiev: Integritatea teritorială a Ucrainei nu este in discuție    (2008-04-19 12:42)
  Basescu: Cei care au semnat Tratatul cu Ucraina si-au dat tara pe nerasuflate    (2008-04-01 08:05)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
da, as vrea sa vad si eu un guvern roman care stie sa-si apera etnicii din afara   de TM
Discutii   de livone
A r h i v a
Stirile zilei 2009-06-24
 23:14 

4 comentarii
 23:11 

2 comentarii
 21:00 
The Guardian: Regimul din Iran se destrama dupa modelul celui al lui Ceausescu in 1989
76 comentarii
 20:41 
Salarii mai mici la bugetari: Ministerul Muncii a propus Guvernului taierea cu 40% a salariilor din grila Legii unice
6 comentarii
 20:38 
ANI a pus ochii pe 8 ministri ai Cabinetului Boc pentru 8 milioane de euro
 20:04 
Marele noroc al politicienilor romani: Demnitarii agramati sunt amendati numai in Rusia! (VIDEO)
4 comentarii
 19:54 
Afganistan: NATO nu-i poate impiedica pe talibani sa treaca granitele
1 comentariu
 19:43 
Economistul Harry Dent, cel care prezisese din 2004 depresia de acum, anunta o criza si mai profunda in 2011
9 comentarii
 19:41 

2 comentarii
 19:33 
Radu Berceanu a mai demis trei directori propusi de PSD
5 comentarii
 18:58 
Nastase: Respectarea Constitutiei risca sa se transforme in infractiune
1 comentariu
 18:48 
Gemeni acuzati ca au batut un barbat, pentru ca victima nu stie exact care dintre ei l-a lovit
 18:33 
Traian Basescu se va intalni cu 100 de copii din Transnistria veniti in tabara la Sulina
1 comentariu
 18:32 
Monica Iacob Ridzi, acuzata de PSD ca ar fi transferat 500.000 de euro de la Buget pentru proiectul sotului sau
5 comentarii
 18:32 
Serafim Urechean: Limbajul folosit de Voronin este al unui badaran, nu al unui sef de stat
1 comentariu
 18:28 
Putin incurajeaza exploatarea gazelor rusesti de francezii de la Total
1 comentariu
 18:25 
Au crezut ca fetita le-a fost rapita, insa au descoperit-o, doua ore mai tarziu, dormind intr-o valiza
 18:14 
Un gest "deplasat": Andronescu propune prelungirea varstei de pensionare pentru universitari
2 comentarii
 18:03 
Vedeti aici cum ridica politistii masinile in Rusia (FOTO/VIDEO)
4 comentarii
 17:59 
Sorin Rosca Stanescu: Baiatul lui Necolaiciuc si-a facut firma de pescuit in Vancouver cu nave din dosarul "Flota"
15 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 DNA la un pas de desfiintare (3167 afisari)
 Se pun cartile pe masa (2274 afisari)
 UE cere inghetarea salariilor (1584 afisari)
 Amenintarea lui Basescu (1313 afisari)
 Hingherul Dinu (979 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Baiatul lui Necolaiciuc si-a facut firma de pescuit in Vancouver cu nave din dosarul "Flota" (2587 afisari)
 Economistul Harry Dent, cel care prezisese din 2004 depresia de acum, anunta o criza si mai profunda in 2011 (2259 afisari)
 Imaginile nud cu Sandra Bullock cresc incasarile peliculei "The Proposal" (FOTO) (2212 afisari)
 Castigator de Oscar a violat, fara mila, 11 femei (2105 afisari)
 I-au explodat silicoanele in timpul unui zbor cu avionul! (1931 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04052 sec.