Prin curatare, morcovii isi pierd cam 25% din proprietatile nutritive, scrie, miercuri, dailymail.co.uk. Oamenii de stiinta britanici spun ca daca am lasa morcovii intacti, inainte de a-i fierbe, am putea beneficia de mai multi nutrienti dar si ca mancarea ar fi mai gustoasa. Morcovii sunt anticancerigeni pentru ca au in compozitia lor falcarinol, un pesticid natural care protejeaza impotriva bolilor fungice. Aceste legume contin si antioxidanti sub forma de carotenoizi si vitamina A. Morcovii sunt bogati in fibre si aduc numeroase beneficii organismului.
Nutritionistii au spus ca aceste legume pot fi taiate si curatate mai degraba dupa fierbere. Studii recente au demonstrat ca soarecii care erau hraniti si cu morcovi aveau riscuri reduse de a dezvolta diverse tumori. Noua cercetare, facuta de cercetatorii de la Scoala de agricultura, alimentatie si dezvoltare rurala din Newcastle, a concluzionat ca morcovii curatati si fierti pierd un sfert din continutul de falcarinol. Caldura inmoaie peretii celulari ai legumei, astfel ca o parte din vitamine si nutrienti se pierd in apa fierbinte.
Totodata, cercetatorii au mai spus ca morcovii fierti in coaja sunt mai sanatosi. Explicatia este ca prin curatarea cojii si fierbere se distrug zaharurile responsabile de gustul dulce al legumei. Echipa de cercetatori a facut si un test pe 100 de voluntari, care au gustat morcovii fierti, unii in coaja, altii curatati. 80 dintre ei au declarat ca legumele fierte in coaja sunt mai gustoase.
Oamenii de stiinta au spus ca metoda poate fi aplicata si altor legume. Cartofii de exemplu, au un continut mare de vitamina C, chiar sub coaja, parte care se pierde prin curatare.