Ziua Logo
  Nr. 4559 de vineri, 12 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Paleologu: Sunt politicieni care atunci cand aud de cultura nu scot revolverul, dar arata degetul
 12 iunie, 14:53 
Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu (Lucian Curelariu, ZIUA FOTO)
Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca in Romania exista o mare discrepanta intre felul in care publicul se raporteaza la artisti si felul in care clasa politica priveste cultura.
Din punctul de vedere al atitudinii fata de cultura, Romania democratica actuala seamana mai mult cu regimul Ceausescu decat cu Romania dinainte de Razboi. Am spus-o in repetate randuri, de la Carol al II-lea incoace, Romania nu mai are o politica culturala demna de acest nume. Este o rusine. Sunt politicieni care atunci cand aud de cultura nu scot neaparat revolverul, dar arata degetul.
Paleologu condamna atitudinea anticulturala a politicienilor romani, dar si felul in care acestia aleg sa se legitimeze in fata alegatorilor prin raportarea la Biserica.
Cat priveste "sfaturile" mai mult sau mai putin binevoitoare primite de-a lungul celor aproximativ sase luni ale mandatului sau, ministrul Culturii afirma ca politica este, pana la urma, "o arta a compromisului" si ca, desi este flexibil si dispus la anumite compromisuri, pastreaza o anumita fermitate in planul principiilor, ceea ce-l face sa tina mai mult la dorinta de realizare a anumitor lucruri decat la "simpla prezenta pe un scaun ministerial".
Definind cultura ca pe o "Cenusareasa a Guvernului", Theodor Paleologu marturiseste ca vrea sa fie el cel care sa-i aduca "pantoful" inapoi, desi nu stie daca poate imbraca haina "printului sarmant".
Totodata, Paleologu nu a ocolit nici subiecte controversate, precum numirea noilor sefi ai directiilor judetene de cultura si, respectiv, cea a municipiului Bucuresti, in jurul careia s-a iscat un adevarat scandal, soldat cu mitingul unor organizatii neguvernamentale.
Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, considera ca nu avea nici un temei legal sa se opuna numirii lui Eugen Plesca la conducerea Directiei de cultura a municipiului Bucuresti, declarand ca idealul sau de servicii deconcentrate nu corespunde cu realitatea actuala.
"Domnul Plesca s-a prezentat bine la concurs. Eu n-am avut un temei legal pentru a refuza numirea lui si regret faptul ca nu s-au prezentat si alte persoane. Persoane despre care stiu precis ca aveau cunostinta de acest concurs. (...) Eu nu va ascund ca idealul meu de servicii deconcentrate nu corespunde cu realitatea actuala. As fi mult mai exigent. Eu nu m-am amestecat in lucrarile comisiei, pentru ca nu am vrut sa ma bag peste ceilalti colegi, dar si pentru ca nu corespunde cu viziunea mea despre ce trebuie sa fie serviciile deconcentrate", a spus ministrul Culturii.
Pe 1 iunie, aproximativ 15 reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale preocupate de problema patrimoniului, membre ale Platformei pentru Bucuresti, au participat, in fata sediului Ministerului Culturii, la un miting, principala cerere a acestora fiind refacerea concursului pentru posturile de sefi ai directiilor judetene de cultura.
Participantii la miting au sustinut ca este 'extrem de grav faptul ca directorii (directiilor judetene de cultura - n.r.) au fost numiti de organizatiile judetene ale partidelor'.
"Se anuleaza astfel obiectul pozitiei de director al directiei judetene de cultura. Acesta, ca reprezentant al Ministerului Culturii in teritoriu, trebuie sa aiba ca principal obiectiv cenzurarea deciziilor autoritatilor locale in sfera culturala si in special a patrimoniului', a sustinut presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan.
Ministrul a declarat, atunci, ca nu "vede" posibila refacerea concursului pentru numirea sefilor directiilor judetene de cultura si ca serviciile deconcentrate ar trebui gandite ca inspectorate pentru patrimoniu, acesta fiind un proiect de viitor al ministerului.
"Viziunea mea, in concordanta de altfel cu proiectul de descentralizare, tinde catre o profesionalizare a serviciilor deconcentrate si mai exact transformarea lor in inspectorate de patrimoniu si atunci cei care conduc aceste institutii in teritoriu ar trebui sa fie cu profil de patrimoniu. Ceea ce exclude anumite persoane care au castigat cu puncte destul de multe. Nu corespunde cu viziunea mea, dar asta nu inseamna ca nu voi incerca, in lunile care vin, sa-mi impun viziunea, in concordanta cu dezideratul de descentralizare", mai precizeaza Paleologu in interviu.
Z.O.  
 Afisari: 253  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
dar pana la urma problema este alta:   de Silviu Dumitrescu
Nu fi suparat "frate"   de Ereticul
ALVALER   de Alvaler
A r h i v a
Stirile zilei 2009-06-12
 20:39 
NATO va lansa o operatiune pe termen lung impotriva piratilor somalezi, numita Ocean Shield
 20:34 
Presupuse imagini dinaintea prabusirii Airbusului 330 in Oceanul Atlantic, intre film si realitate (VIDEO)
2 comentarii
 20:21 
Avertisment de la Moscova: Daca in Basarabia castiga fortele "rele" pro-romanesti, Rusia poate apasa tragaciul armei transnistrene
20 comentarii
 20:10 

2 comentarii
 19:54 
Principele Radu: Nu exista nici un candidat la Presedintie cu numele de Hohenzollern
6 comentarii
 19:20 
Barbat beat, aflat pe mijlocul soselei, spulberat de o masina (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE!)
6 comentarii
 19:00 
180 de ani de la aparitia "Albinei Romanesti"
1 comentariu
 18:39 
Declaratie de avere de ministru: Berceanu a donat 400.000 euro in familie
3 comentarii
 18:35 
PDL cauta vila pentru Elena Basescu la Bruxelles pe Rue Wiertz 60
11 comentarii
 18:30 
Udrea a depunctat Hilton-ul lui Copos
 18:23 
Focuri de arma la un mall din Suceava!
 18:18 
S-au plimbat cu un cadavru in autobuz sase ore
 18:15 
Robert Gates: Iranul face un fel de joc dublu in Afganistan
6 comentarii
 18:09 

3 comentarii
 18:07 
Windows 7, vandut in Europa fara Internet Explorer
1 comentariu
 18:04 
Karl Lagerfeld: Pe Heidi Klum nimeni nu o cunoaste si n-as vrea sa am pielea lui Seal
 18:02 
Iubire interzisa la Bistrita: O mama are relatii sexuale cu fiul ei
2 comentarii
 17:49 
13 mineri au fost evacuati din mina Lupeni dupa o aprindere de metan
 17:47 
Ion Iliescu: Mai ales tiganii din Romania au creat probleme in Italia
3 comentarii
 17:47 
Cezar Preda a "explicat" injuratura aruncata de prim-ministru: "Boc este produsul presei"
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Legile lui Solon (2111 afisari)
 Imprumuturi obligatoriu in lei (1718 afisari)
 Strategie falimentara marca Hrebenciuc (1627 afisari)
 Demisionari cu somaj (1201 afisari)
 "Sa nu ma plangeti" (1049 afisari)
 Iubire interzisa la Bistrita: O mama are relatii sexuale cu fiul ei (3305 afisari)
 Presupuse imagini dinaintea prabusirii Airbusului 330 in Oceanul Atlantic, intre film si realitate (VIDEO) (3240 afisari)
 Avertisment de la Moscova: Daca in Basarabia castiga fortele "rele" pro-romanesti, Rusia poate apasa tragaciul armei transnistrene (2670 afisari)
 Nudismul afecteaza potenta si sanatatea (1884 afisari)
 Barbat beat, aflat pe mijlocul soselei, spulberat de o masina (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE!) (1619 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01273 sec.