Cei care beau zilnic o cantitate moderata de alcool isi reduc riscul aparitiei de pietre la fiere, scrie, luni, news.bbc.co.uk.
Cercetatorii britanici au facut un studiu pe 25.000 de oameni, cu varste intre 45 si 74 de ani, si au concluzionat ca cei care beau 250 mililitri de vin, 50 mililitri de vodka sau alte bauturi alcoolice pe zi isi reduc cu 75% riscul de aparitie a pietrelor la fiere.
Studiul a fost facut pe o perioada de zece ani iar voluntarii au fost impartiti in doua categorii: consumatori de alcool si neconsumatori de bauturi alcoolice. In urma cercetarii s-a descoperit ca cei care au consumat o cantitate redusa de alcool zilnic nu au avut probleme cu pietrele la fiere. Femeile sunt mai expuse acestei boli, spun specialistii, doua treimi dintre cei care au facut pietre la fiere, in timpul celor zece ani de studiu, fiind femei cu o varsta medie de 62 de ani.
In mod normal, una din zece persoane face pietre la fiere, din cauza unor infectii, a mostenirii genetice sau din cauza cresterii colesterolului. Una din trei femei si unul din sase barbati fac pietre la fiere atunci cand imbatranesc. Alte cauze ar fi sarcinile, obezitatea, pierderea rapida in greutate sau unele medicamente.
Dr. Paul Banim, de la University of East, Anglia, a declarat ca alcoolul in cantitati mici creste nivelul colesterolului "bun", care protejeaza organismul de bolile cardiovasculare. Totusi, medicul avertizeaza ca un consum excesiv de alcool face rau inimii, nivelului de colesterol si bilei.