Ziua Logo
  Nr. 4541 de vineri, 22 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Pacepa ii sfatuieste pe congresmanii americani sa nu mai atace CIA -ul si sa invete de la englezi modul in catre este tratat MI6
 22 mai, 13:02 
Ion Mihai Pacepa
Atacurile publice fulminante ale Presedintei Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, la adresa CIA vor afecta sever capacitatea Agentiei de a recruta surse de informatii importante in tarile inamice pentru ani de acum incolo, este de parere fost sef adjunct al Departamentului de Informatii Externe a Romaniei comuniste /DIE/, Ion Mihai Pacepa, intr-un articol aparut pe site-ul www.frontpagemag.com, in care acesta se declara uimit de faptul ca Pelosi ataca CIA pentru castiguri politice personale, informeaza Agerpres.
Pentru Pacepa, atacurile lui Pelosi vor avea efecte negative asupra posibilitatilor de recrutare externe ale CIA, deoarece nici un oficial important dintr-o alta tara nu isi va pune viata in mainile unui serviciu de spionaj strain care este pus la zid de propriul guvern.
Exista multe moduri prin care un serviciu de spionaj isi poate pierde credibilitatea, cum ar fi lipsa respectului pentru propriile angajamente si expunerea surselor si operatiunilor sale fara a tine cont de protectia acestora, insa cel mai daunator, crede Pacepa, este blamul public dat de propriul guvern.
Spionajul romanesc distrus de actiunile lui Ceausescu
Fara a avea intentia de a compara CIA cu DIE, Pacepa sustine ca analogia cu ceea ce s-a intamplat la un moment dat cu acesta ar putea totusi oferi o lectie. In momentul culminant al Razboiului Rece, DIE a recrutat agenti la nivelul cel mai inalt pentru Blocul Sovietic din NATO, cum ar fi seful departamentului pentru documente secrete (FranIois Rousilhe) si directorul adjunct pentru finante al NATO (Col. Nahit Imre), platindu-i cu napoleoni din aur. Ambii au fost arestati in cele din urma de DST /serviciul francez de informatii/, iar dictatorul roman Nicolae Ceausescu a ordonat o ancheta publica razbunatoare asupra activitatilor DIE. Din acel moment, DIE nu a mai reusit niciodata sa recruteze vreo sursa semnificativa din tarile pe care le viza.
CIA a ajutat SUA sa castige Razboiul Rece fara sa traga un foc de arma pentru ca era o organizatie ultra-secreta, creditata de guvernul sau si capabila de a-si proteja sursele si metodele de expunerea publica. Acest lucru a permis CIA sa castige increderea multor oficiali de rang inalt atat din Europa de Est cat si din Europa Occidentala. Unii dintre acestia au devenit artizanii democratiei, altii luptatori impotriva comunismului.
La inceputul anilor 70, cand a decis sa treaca la CIA, Pacepa povesteste ca a amanat decizia deoarece la acel moment Comisia Rockefeller a denuntat public agentia drept organizatie scapata de sub control, in timp ce Comisia Church a vorbit despre ea ca despre o organizatie care nu putea fi creditata.
Fostul oficial DIE vorbeste apoi de vizita in Statele Unite pe care a intreprins-o alaturi de Ceausescu in martie 1978 si de primirea triumfala pe care i-a facut-o dictatorului roman administratia Carter. La patru luni dupa aceasta, Pacepa a fugit si a povestit administratiei americane ca omul admirat era de fapt un terorist international care si-a facut averea din traficul de arme si care era in curs de a vinde arme de distrugere in masa unor state teroriste.
Esecul CIA, profitul MI6
Potrivit lui Pacepa, atunci cand in 1978, a intrat in structurile CIA, el a sperat ca alti sefi de servicii secrete sa ii urmeze pasii, insa acest lucru nu s-a intamplat. Un nou val de anchete ale Congresului in privinta CIA a bombardat presa, expunand esecurile agentiei in ceea ce priveste modul cum a avut grija de cei care ii ofereau informatii, speriindu-i pe potentialii doritori.
Asa s-a intamplat cu fostul colonel KGB Vasili Mitrohin care a petrecut 12 ani strangand o vasta colectie de 25.000 de documente secrete ale KGB-ului si care intentiona sa isi ofere arhiva CIA, dar care a oferit-o intr-un final echivalentului sau britanic, MI6, deoarece acesta i-a oferit mai multe asigurari in privinta securitatii personale.
In SUA insa, comisia care ancheta atentatele de la 11 septembrie 2001 a irosit, crede Pacepa, 567 de pagini pentru a condamna oficial CIA pentru ca nu i-a identificat pe cei 19 teroristi implicati. De asemenea, Comisia a acuzat CIA ca nu a fost in stare sa il prinda pe Ben Laden, desi azi nimeni nu isi aminteste ca teroristul american, Eric Rudolph, era in libertate la cinci ani dupa atentatul din 1996 de la Jocurile Olimpice de la Atlanta, in pofida cautarilor masive organizate de mii de agenti ai FBI, de politie si de voluntarii.
Presedintele Barack Obama a devenit cel de-al 44-lea presedinte al SUA deoarece a promis sa aduca schimbarea. Schimbarea obiceiului politicienilor de la Washington de a-si construi carierele politice subminand comunitatea de informatii este un bun inceput pentru aceasta schimbare. America este in razboi, iar instrumentul sensibil al securitatii nationale trebuie folosit pentru a proteja SUA, nu pentru a imbunatati imaginea unor politicieni ambitiosi, incheie Pacepa
Z.O.  
Alte articole
  Ion Mihai Pacepa: Departamentul de Informatii Externe a pregatit prostituate ca spioni    (2009-03-28 22:37)
 Afisari: 295  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
asta   de lastexit
A r h i v a
Stirile zilei 2009-05-22
 21:01 
Presedintele Estoniei il criticat pe Vaclav Klaus pentru ca vrea ca UE sa acorde mai multa atentie Rusiei
2 comentarii
 20:44 
Si s-a facut... justitie: Medvedev il va numi pe presedintele Curtii Constitutionale
2 comentarii
 20:36 
New York: Cei mai bogati oameni din lume s-au intalnit in secret din motive de criza
9 comentarii
 19:52 
Trei muncitori care lucrau la Pasajul Baneasa au fost ingropati sub un mal de pamant
4 comentarii
 19:47 
Nemirschi vrea sa calculeze taxa de poluare pe baza emisilor de noxe de la Dacia si Ford
1 comentariu
 19:35 

3 comentarii
 19:30 
1Q Sapro intra in campania electorala PNL: "Tac-pac, unul mic-pitic si un prostanac, se cearta de ochii lumii, dar fac blat sa-ti vina de hac" (VIDEO)
2 comentarii
 19:23 
Premierul Emil Boc se muta din Calea Victoriei in vila la Snagov
 19:22 
Tot mai multi analisti au redevenit optimisti: Economia Romaniei se va imbunatati in urmatoarele sase luni
2 comentarii
 19:18 
Presedintii organizatiilor judetene ale PD-L au fost convocati la Bucuresti pentru a fi "urechiati" de conducerea centrala
 19:02 
Un film in care un barbat e batut intr-un centru de reabilitare administrat de Biserica Ortodoxa provoaca un scandal in Serbia
4 comentarii
 18:59 
PSD s-a saturat de "smecheriile" PDL pentru impartirea deconcentratelor: "Sa dea Cezarului ce-i al Cezarului"
 18:58 
UPDATE ORA 18.50: La Miercurea Ciuc s-a cerut autonomie teritoriala si declararea limbii maghiare ca limba oficiala locala si regionala
22 comentarii
 18:56 
Rusii au mai castigat un stat: Slovenia se va implica in South Stream
 18:56 

1 comentariu
 18:53 
Arata ca un monstru inainte de ransplantul de fata
 18:40 
Nastase o ameninta pe Roberta Anastase ca o lasa fara sefia Camerei Deputatilor
5 comentarii
 18:36 
Sexy Miranda Kerr, imaginea unei noi campanii Victoria's Secret (FOTO)
 18:34 
Turismul romanesc, promovat la Paris in timpul Turneului de tenis de la Roland Garros
 18:30 

2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Asaltul Rusiei asupra Romaniei (8091 afisari)
 Moldova: scenariul urmatoarei escaladari (5051 afisari)
 Militarii NATO pregatiti pentru razboi (2241 afisari)
 Atacuri continue dinspre Kremlin (2074 afisari)
 Modernizarea aeroportului Marculesti (1941 afisari)
 YouTube, invadat de filme porno (18789 afisari)
 New York: Cei mai bogati oameni din lume s-au intalnit in secret din motive de criza (2047 afisari)
 Il Giornale trimite Ambasada Romaniei din Roma si presa romaneasca "sa puna mana pe dictionar" in cazul Lucescu (1633 afisari)
 Angelina Jolie, beata la Cannes! (FOTO) (1601 afisari)
 Paris Hilton, filmata in timp ce-si mangaia sanii! (FOTO) (1320 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03350 sec.