Ziua Logo
  Nr. 4512 de marti, 14 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
LIVE Basescu: "Romanii din Republica Moldova isi vor recapata in mod accelerat cetatenia romana"
-- "Romania nu vrea sa revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute in trecut", a precizat Basescu, dar "Prutul trebuie sa fie doar o frontiera temporara pana la intrarea Republicii Moldova in UE''.
 14 aprilie, 17:06 
Presedintele Traian Basescu (Mircea PAUN, ZIUA Foto)
"Nu am dorit sa raspundem la provocarile din ultima sapatamana venite de peste Prut, dar nu putem tacea la infinit", si-a deschis marti seara presedintele Traian Basescu discursul sustinut in Parlamentul Romaniei cu privire la situatia din Republica Moldova.
"Sunt voci care ar vrea ca Romania sa uite de Republica Moldova. Acelora le recomand sa il intrebe pe roman cum e privit cel ce isi lasa fratii la greu. Datoria noastra morala e sa nu ii abandonam pe cei de aceeasi limba cu noi", a declarat Traian Basescu.
"Romania nu vrea sa revendice drepturi ale unor teritorii pierdute in trecut. Dar avem datoria, ca stat european, sa atragem atentia asupra celor ce se intampla dincolo de Prut. (...) Am fost primul stat care a recunoscut independenta Republicii Moldova si care a stabilit relatii diplomatice cu Republica Moldova, in 1991, desi teritoriul de la est de Prut a fost desprins de trupul tarii de pactul fascist si comunist Ribbentrop-Molotov, pact declarat ca arbistrar si ilegal de inclusiv de Parlamentul Romaniei", a acuzat presedintele Romaniei.
"Pentru o intreaga generatie, a studia limba romana in Republica Moldova a fost un act de curaj"
"Inainte de a deveni parte a Uniunii Europene, Romania a trecut printr-un proces indelungat de desprindere de trecutul totalitar. Am tras o linie de demarcatie intre Romania moderna si cele 2 totalitarisme care au acaparat statul roman pentru doua jumatati de veac. Cetatenii Republicii Moldova au fost victimele unei mosteniri totalitare care a negat identitatea romaneasca. Pentru o intreaga generatie, in Republica Moldova a studia limba romana sau a rosti slujba in limba romana si a oficia in cadrul Mitropoliei Basarabiei (subordonata Patriarhiei Romane, n.red.) a fost adesea un act de eroism", a continuat Traian Basescu.
"Nu vom accepta ca romanii sa fie culpabilizati pentru ca sunt romani. Nu vom accepta ca romanii de peste Prut sa fie umiliti. Romania sprijina procesul de integrare a Republicii Moldova. Fara sa cerem nimic in schimb am devenit avocatul Republicii Modova in structurile europene si internationale: UE, OSCE etc. In mod constant Romania a atras atentia organismelor internationale asupra pericolelor pe care il reprezinta conflictul inghetat din Transnistria, atat UE cat si NATO", a sustinut Basescu.
"Schimburile economice dintre tara noastra si Republica Moldova au crescut constant. Cu toate aceste autoritatile de la Chisinau au impiedicat dezvoltarea relatiilor cu Romania fiind in dese randuri acuzata de imperialism. In ultimii patru ani impotriva sincopelor ne-am straduit sa relansam relatiile cu Republica Moldova. Insa in ciuda eforturilor noastre liderii de la Chisinau au facut orice pentru a inlatura aceste eforturi. In pofida unei abordari in care am dovedita deschidere, suntem acuzati din nou de autoritatiile de la Chisinau pentru evenimentele petrecute acolo. Acuzatiile la adresa Romaniei sunt inacceptabile de fapt se incearca a pune pe spatele Romaniei esecurile si pasii inapoi intreprinse de Republica Moldova. Afirmatiile autoritatiilor din Republica Moldova dovedesc rea credinta, iar exemplul introducerii vizelor este cel mai concludent exemplu", a continuat presedintele roman.
Basescu il ameninta pe Voronin cu Justitia de la Haga
"Romania nu a intreprinsa contra masuri si va ramane consecventa politicii de pana acum. Romania condamnat distrugerele de la Chisinau. Evenimentele in care autoritatile de la Chisinau au permis distrugerea sediilor instituiilor de acolo sunt numai responabilitatea autoritatilor moldovene", a adaugat Traian Basescu.
"Suntem ingrijorati de actiunile brutale ale fortelor de ordine ale Republicii Moldova. Atragem atentia autoritatilor Republicii Moldova ca utilizarea armelor impotriva populatiei civile, in randul carora se regasesc si cetateni romani, este o crima. In cazul in care aceste acte vor continua, autoritatile Romaniei vor intreprinde toate masurile necesare aducerii in fata Justitiei internationale a celor responsabili", a atras atentia Traian Basescu.
"Manifestarile romanofobe reprezinta manifestari inacceptabile, straine de spiritul european. (...) Romania va solicita efectuarea unei anchete europene in cazul responsabilitatilor masurilor adoptate in Republica Moldova in ultimele zile. (...) Daca aceste masuri vor continua, Romania va analiza formele de asistenta umanitara" potrivite, a adaugat Traian Basescu.
"Elogiez curajul si profesionalismul jurnalistilor care au reflectat corect evenimentele din Republica Moldova", a tinut sa mentioneze presedintele Romaniei.
"Dragi tineri, nimeni nu mai are dreptul sa ridice un zid intre granitele noastre"
"Statul roman are datoria sa acorde sprijin etnicilor romani din Republica Moldova si vom continua sa acordam sprijin celor din Republica Moldova care se simt romani. Legea romana prevede recapatarea cetateniei romane celor care au pierdut in mod abuziv acest drept. Am solicitat Guvernului sa adopte in regim de urgenta modificarea legii cetateniei, asa ca romanii din Republica Moldova isi vor putea obtine in mod accelerat cetatenia romana si vor putea deveni astfel membri ai familiei europene", a adaugat Basescu.
Seful statului roman si-a incheiat discursul printr-un mesaj adresat in mod direct tinerilor din Republica Moldova: "Dragi tineri care va puneti speranta in Romania: viitorul nu poate fi decat al vostru, aveti incredere in fortele libertatii. Republica Moldova nu mai poate fi izolata. La 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, nimeni nu mai are dreptul sa ridice un zid intre granitele noastre", a transmis Traian Basescu.
''Fac un apel catre toate partidele din Romania si catre toti liderii de opinie pentru ca in acest moment sa fim uniti. Acest moment nu trebuie sa ne divizeze. Romania ii va sprijinii in continuare pe romani de peste Prut. Romania nu va permite transformarea Prutului intr-o noua 'Cortina de Fier'. Prutul trebuie sa fie doar o frontiera temporara pana la intrarea Republicii Moldova in UE'', a incheiat presedintele.
Discursul sefului statului roman a fost salutat cu aplauze prelungite de catre senatorii si deputatii prezenti in plenul Camerei Deputatilor.
G. COMAN / C. STOLERU  
Alte articole
  Cum a furat comunistul Voronin alegerile    (Eveniment, 2009-04-14)
  Fuga de pe mosia lui Voronin    (Externe, 2008-04-03)
  Sperietura ruseasca    (Eveniment, 2008-03-05)
  Basescu, criticat in PE si la Chisinau    (Politica, 2007-09-28)
  Moldova si-a rechemat ambasadorul din Romania    (2009-04-07 20:19)
  Chisinău: Partidul Liberal il acuză pe Voronin de promovarea intereselor rusesti in Moldova    (2009-03-24 11:38)
  Slugoii kaghebisti din miliția lui Voronin s-au impotrivit sărbătoririi hramului orașului romanesc Chișinău    (2008-10-14 19:38)
  Un numar record de scriitori romani va veni la Chisinau pentru a sarbatori "Limba noastra cea romana"    (2008-08-25 12:33)
  Interdictia de intrare in Moldova a romanilor, data de prima sau a doua persoana in stat    (2007-10-16 14:52)
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Lichidat   de livone
Declaratie frumoasa, dar ....   de Kermit
alungare   de wyndsurf
La ce ne asteptam?   de Greywolf
Ce sa faca cu ....   de Greywolf
Bravo Presedintelui   de Mache
Hotarati-va   de CAP-istul
Care vas'zica presedintele a dat cu mesaje in parlament ...   de gili
declaratie   de wyndsurf
Felicitari   de Dando
A r h i v a
Stirile zilei 2009-04-14
 20:47 
Cristian Diaconescu merge miercuri la Bruxelles pentru o discutie despre Republica Moldova
 20:30 
Populistii olandezi isi fac campanie pentru europene cerand excluderea Romaniei din UE
6 comentarii
 19:34 
Inca un tanar a fost omorat in bataie la Chisinau de militienii lui Voronin
12 comentarii
 19:32 
 19:20 
SPP-ul i-a facut cadou de Pasti Elenei Udrea o masina de lux
3 comentarii
 19:16 
Nastase: Este important nu atat sa ne gandim la formule in care pare cumva ca vom trimite DNA sa-l aresteze pe Vladimir Voronin
7 comentarii
 19:09 
Geoana: Basescu a folosit Parlamentul pentru a transmite un mesaj intern intr-o logica electorala
6 comentarii
 18:57 
Declaratiile de venit pot fi depuse si online
 18:51 
Dupa ochiul lui Dumnezeu, cercetatorii au fotografiat si mana Lui
7 comentarii
 18:43 
Melescanu: Discursul lui Basescu privind situatia din Moldova e contrazis de masurile Guvernului
3 comentarii
 18:42 
Magistratii au decis: Becali ramane in arest
 18:04 
Directorul Institutului National Democratic din SUA, reprezentanta de la Chisinau, a fost retinut de politie
1 comentariu
 18:04 
S-a nascut din sperma inghetata a tatalui, veche de 22 de ani
4 comentarii
 18:02 
Sever Voinescu: Geoana il apara pe Nastase pentru a-si asigura sprijinul intregului PSD la alegeri
1 comentariu
 17:57 
Polonia apeleaza la un imprumut de 20 miliarde euro de la FMI
 17:51 
Politist la un pas de moarte, pentru ca i-a luat apararea unei femei
1 comentariu
 17:41 
Curtea de Apel Chisinau a decis interzicerea accesului partidelor de opozitie la listele electorale dand castig de cauza comunistilor
 17:30 
Directorul FBI despre legea Big Brother a Romaniei: Poate fi contraproductiva
2 comentarii
 17:26 
Mai multe organizatii din Romania cer presedintelui Basescu acordarea de urgenta a cetateniei romane tinerilor basarabeni
1 comentariu
 17:20 
Emil Constantinescu: Politica de vecinatate a Romaniei a esuat
11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cum a furat comunistul Voronin alegerile (3171 afisari)
 Lui Geoana i s-a pregatit ceva (2423 afisari)
 Razboiul noii epoci de piatra (2165 afisari)
 Va fi schimbat dl Boc? (2155 afisari)
 "Revolutia orfanilor" a fost furata, violata si ucisa (1831 afisari)
 Cele mai sexy nuduri feminine ale anului! (VEZI FOTO) (14453 afisari)
 L-a batut, l-a legat, l-a obligat sa ia Viagra si l-a violat timp de trei zile pe hotul care vroia sa-i prade coaforul (7467 afisari)
 Dupa ochiul lui Dumnezeu, cercetatorii au fotografiat si mana Lui (3069 afisari)
 Au facut sex la volan, la peste 100 de kilometri/ora! (2411 afisari)
 Inca un tanar a fost omorat in bataie la Chisinau de militienii lui Voronin (2205 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03302 sec.