Ziua Logo
  Nr. 4497 de vineri, 27 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Moscova trece Oceanul Inghetat sub controlul FSB
-- La reuniunea din septembrie 2008 a Consiliului Securitatii Rusiei, ce a fost dedicata problemelor acestei regiuni, Patrusev nu a exclus posibilitatea unui razboi pentru Arctica.
 27 martie, 10:12 
Foto: wonderclub.com
Arctica urmeaza sa treaca practic sub controlul FSB (Serviciul Federal de Securitate). La granita exterioara a Rusiei in regiune vor patrula submarine, iar autoritatile de la Moscova preconizeaza ca spre 2016 Oceanul Arctic sa devina principala baza de resurse a Rusiei, in timp ce expertii bat alarma ca spre sfarsitul secolului XXI calota glaciara se va topi cu totul, relateaza vineri presa de la Moscova, citata de Agerpres.
Pentru aceasta, Rusia a anuntat ca isi va crea o grupare separata militara in Arctica, destinata sa asigure securitatea partii ruse a Oceanului Arctic indiferent de "situatia politico-militara" din lume. Conform strategiei elaborate de Consiliul Securitatii Rusiei, aceasta regiune urmeaza sa treaca sub controlul FSB si sa devina principala baza strategica de resurse a Moscovei catre 2016, releva in editia sa de vineri cotidianul economic Kommersant.
Saptamana aceasta, pe site-ul oficial al Consiliului Securitatii Rusiei a fost postat un document intitulat "Principiile politicii de stat a Federatiei Ruse in Arctica pana in 2020", la care se lucra inca de anul trecut. In afara de crearea unei grupari militare separate pentru aceasta regiune, documentul stipuleaza ca sistemul de protectie si paza a regiunii arctice va fi incredintat FSB. Strategia subliniaza necesitatea instituirii unui sistem complex de control asupra situatiei din Oceanul Inghetat de Nord, puncteaza Kommersant.
Referindu-se la rolul atribuit FSB in controlul Arcticii, publicatia aminteste de vizita efectuata anul trecut la Polul Nord de actualul secretar al Consiliului Securitatii Rusiei, Nikolai Patrusev, fost director al FSB, in compania reprezentantului special al presedintelui rus pentru Arctica, Artur Cilingarov. La reuniunea din septembrie 2008 a Consiliului Securitatii Rusiei, ce a fost dedicata problemelor acestei regiuni, Patrusev nu a exclus posibilitatea unui razboi pentru Arctica, afirmand ca toate tarile riverane vor incerca sa-si apere interesele in regiune.
Potrivit ziarului, publicarea strategiei arctice a coincis cu pretentiile emise de Rusia fata de Norvegia in legatura cu manevrele militare ale acesteia in apele Oceanului Inghetat de Nord. In acelasi timp, NATO a mentionat ca niciunul din statele sale membre nu percepe Rusia ca inamic si nici ca o problema. Potrivit unui responsabil al Aliantei, NATO este preocupata doar de intensificarea navigatiei in Arctica in contextul incalzirii globale, ceea ce sporeste riscul de catastrofe si necesita crearea unei forte de interventie in caz de accidente si naufragii in zona.
Surse diplomatice din Norvegia si Canada au specificat pentru Kommersant ca cele doua state riverane isi vor exprima punctul de vedere asupra strategiei Rusiei in Oceanul Inghetat abia dupa o analiza in detaliu a textului.
In acest context, reprezentantul special al presedintelui rus pentru Arctica, Artur Cilingarov, a declarat ca "Rusia trebuie sa-si pazeasca granitele si suveranitatea la capacitate maxima". El a spus ca Ministerul rus al Apararii s-a implicat activ in activitatile de explorare a Arcticii, detasand in acest scop atat avioane militare, cat si o parte a flotei sale de submarine. Cilingarov a mai spus ca in prezent in zona Polului Nord este in curs de amenajare statia de cercetare "Barneo".
Conform Strategiei arctice date publicitatii saptamana aceasta, catre 2010, Rusia intentioneaza sa dispuna de toate materialele necesare legalizarii granitei exterioare a partii sale din platoul continental al Arcticii. Adica, la aceasta data, Rusia intentioneaza sa demonstreze ca lantul de munti subacvatici ce constituie catena Lomonosov ar fi o extensie Siberiei, ceea ce i-ar da Moscovei dreptul sa revendice o parte din Oceanul Arctic. Rusia considera drept teritoriu al sau 18% din platoul continental al Arcticii, cu o suprafata echivalenta cu 20.000 de km2. Teritoriul dorit de Rusia ar include insa si Polul Nord, care, potrivit unei conventii internationale, nu apartine niciunei tari.
Z.O.  
Alte articole
  Rusia este impotriva militarizarii Arcticii, dar o trece sub control FSB    (2009-04-30 18:43)
  Dupa ce s-a laudat ca isi trimite submarinele in zona, Rusia denunta activitatea NATO in Oceanul Arctic    (2009-03-26 17:57)
  Medvedev: Rusia va trasa unilateral ''frontiera exterioara'' a platoului sau continental din Arctica    (2008-09-17 13:07)
  Kaghebistul Patrushev: Arctica trebuie sa devina principala baza strategica a resurselor Rusiei    (2008-09-12 20:16)
  Rusia acuza doi frati de spionaj industrial    (2008-03-21 14:04)
A r h i v a
Stirile zilei 2009-03-27
 20:45 
Boc: Devansarea alegerilor prezidentiale, o opinie personala a colegului Radu Berceanu
1 comentariu
 20:29 
Echipajul unei nave de razboi americane este blocat in portul Sevastopol de sustinatori partidelor pro-ruse
31 comentarii
 20:13 
Aflati la un pas de a pierde puterea in R. Moldova, comunistii schimba strategia: Nu vor mai participa la dezbaterile televizate
3 comentarii
 19:54 
Lavinia Sandru: Ma inscriu in PSD pentru a candida la europarlamentare. Sunt o socialista in sufletul meu
6 comentarii
 19:32 
Azerbaidjanul la un pas de a aplica o lovitura mortala proiectului Nabucco: Gazpromul negociaza cu acesta tara un contract pentru a cumpara gaz
 19:17 
Ioana Basescu detine un apartament de tip penthouse si un spatiu pentru biroul notarial in cartierul rezidential Baneasa Investments
6 comentarii
 19:16 
Rusia se face ca tot nu pricepe rostul bazelor americane din Romania si Bulgaria
15 comentarii
 19:12 
Numele lui Basescu a fost invocat si de ofiterul Petru Pitcovici in scandalul "Doi s'un Sfert"
4 comentarii
 19:03 
Bat clopote de nunta pentru Mikey Rourke!
 18:58 
Serviciile speciale ruse: Un grup de teroristi intentioneaza sa otraveasca apa la Moscova
2 comentarii
 18:41 
In PSD se cere lansarea urgenta a candidaturii lui Mircea Geoana
 18:41 
Vosganian: Guvernul este in afara realitatii cu 6 miliarde de euro
 18:30 
Blonavii de cancer primesc mai multi bani!
 18:28 
O lege introdusa in Congresul SUA interzice inlocuirea dolarului cu alta moneda
4 comentarii
 18:28 
Maradona: Pele si-a pierdut virginitatea cu un barbat !
 18:27 
Prima rectificare bugetara va taia 6 miliarde de lei din cheltuielile publice
1 comentariu
 18:23 
Sotia si fiul lui Josef Fritzl, acuzati de complicitate, risca ani buni de inchisoare
 18:23 
Cantaretul Manu Chao ar putea fi expulzat din Mexic, din motive politice
 18:09 
 18:02 
Irakul ameninta sa ii deporteze in desert pe Mujahedinii Poporului Iranian
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Jos pretul gazului! (1873 afisari)
 Guvernul dubios (1751 afisari)
 Lotul Popoviciu lasat la vatra (1527 afisari)
 Guvernul Basescu ne jefuieste la gaz (1281 afisari)
 "Salvat"de Becali (1145 afisari)
 Suceava: Dezbracata si maltratata de sase colegi, chiar in sala de clasa (2433 afisari)
 Orgii sexuale "de lux" organizate de cea mai buna prietena a iubitei Printului William  (1912 afisari)
 Taxa de avocat: I-a cerut 270 de euro pe ora nu pentru consultari legale, ci... sexuale ! (1837 afisari)
 Procurorii au inregistrări cu Șerban chiar din sediul DGIPI (VEZI TRANSCRIPTUL DISCUTIILOR!) (1324 afisari)
 Minune la Iasi: Din osemintele unor preoti si scriitori prigoniti de regimul comunist a iesit mir! (1247 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02774 sec.