Ziua Logo
  Nr. 4496 de joi, 26 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Parlamentul European solicita eliminarea vizelor pentru SUA
 26 martie, 16:09 
Parlamentul European (Foto: europarl.europa.eu)
Intr-un raport elaborat de eurodeputatul Francisco Jos� Mill�n Mon (PPE-DE, Spania) referitor la relatiile transatlantice, se solicita ca "SUA sa ridice regimul de vize pentru cele sase state membre UE care nu au fost incluse in programul de scutire de vize si sa trateze toti cetatenii UE in mod egal pe baza reciprocitatii depline.", se arata intr-un comunicat al Parlamentului European. Potrivit raportului, chestiunea eliminarii vizelor trebuie sa fie pentru Comisia Europeana o prioritate a dialogului cu noul guvern american. De asemenea, membrii Parlamentului European invita UE si SUA sa dezvolte o strategie comuna privind cele sase state din Estul Europei (Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Belarus), vizate de Politica europeana de vecinatate, pentru a ajunge la rezultate concrete si durabile in implementarea noului Parteneriat estic si in Sinergia Marii Negre.
Nou cadru juridic cu o noua arhitectura institutionala
"Avand in vedere dinamica actuala, pentru a imbunatati si a reinnoi cadrul relatiei transatlantice, deputatii insista asupra faptului ca Noua Agenda Transatlantica (NAT), care dateaza din 1995, ar trebui inlocuita cu un nou Acord Transatlantic de Parteneriat, care sa ofere relatiei o baza mai stabila si actualizata. Noul acord ar trebui sa creeze un organ de consultare si coordonare sistematica la nivel inalt in legatura cu politica externa si de securitate; recomanda ca acest organ sa fie prezidat, pentru UE, de inaltul Reprezentant / Vicepresedintele Comisiei si, pentru SUA, de Secretarul de Stat si sa se reuneasca cel putin odata la trei luni, fara a aduce prejudicii contactelor neoficiale. Acest mecanism ar putea fi denumit Consiliul Politic Transatlantic (CPT)".
Raportul PE a fost adoptat cu 503 voturi pentru, 51 impotriva si 10 abtineri.
Adrian Severin (PSE)
"Statele Unite ale Americii au nevoie de State Unite ale Europei, care sa fie puternice. Uniunea Europeana are nevoie de o Uniune Americana puternica. impreuna, Statele Unite si Uniunea Europeana ar putea reprezenta o garantie pentru securitatea si stabilitatea mondiala si ar putea oferi un model pentru ordinea globala.
Acest raport nu vorbeste numai despre consolidarea relatiilor transatlantice, ci si despre echilibrarea acestor relatii. Exista asimetrii intre cele doua tarmuri ale Atlanticului care afecteaza in mod negativ cooperarea transatlantica. De aceea, consolidarea politica a Uniunii Europene este esentiala pentru cooperarea viitoare cu Statele Unite.
Intre acesti doi parteneri obiectiv strategici sunt necesare atat relatii mai profunde si mai bine structurate, cat si o institutionalizare a relatiilor. Un parteneriat strategic consolidat si procesul conducand catre acest parteneriat sunt recomandari propuse de raportul pe care il discutam astazi. Urmand aceste linii, ar trebui sa ne propunem crearea unui organism transatlantic cu adevarat confederal intre UE si SUA.
In acelasi timp, consolidarea parteneriatului strategic transatlantic ar trebui sa ofere o noua oportunitate pentru avansarea cooperarii cu un al treilea actor politic major al emisferei nordice, si anume Rusia. Relatiile UE-SUA nu ar trebui privite ca o alianta transatlantica dirijata impotriva Rusiei, ci ca un punct de pornire in stabilirea unei formule pentru o cooperare trilaterala in vederea mentinerii securitatii si stabilitatii globale.
In concluzie, prioritatea noastra nu este aceea de a ne exprima asteptarile de o maniera auto-amagitoare, ci aceea de a construi pe baza unor presupuneri realiste asupra rezultatelor pe care UE si SUA le pot produce, in timp ce Uniunea continua sa isi consolideze capacitatea de a produce aceste rezultate".
Calin Catalin Chirita (PPE-DE)
Ca membri ai Parlamentului European, trebuie sa insistam ca Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii sa dezvolte o strategie comuna privind cele sase state din estul Europei, respectiv Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Belarus, vizate de politica europeana de vecinatate, pentru a ajunge la rezultate concrete si durabile in implementarea noului parteneriat estic si in sinergia Marii Negre. Apreciez includerea in raport a amendamentului meu pe aceasta tema si le multumesc colegilor mei pentru sustinerea acestei idei.
De un interes deosebit este, intre altele, si propunerea raportorului de eliminare a vizelor pentru toti cetatenii europeni care vor sa calatoreasca in Statele Unite. Toti cetatenii europeni trebuie sa fie tratati in mod egal. Este inacceptabil ca o parte dintre cetatenii Uniunii Europene sa fie tratati ca cetateni de mana a doua.
Subliniez progresele concrete si importante realizate in scopul scutirii de vize, ca de exemplu introducerea in Romania din ianuarie 2009 a noilor pasapoarte biometrice dotate cu cipuri care stocheaza datele personale ale cetatenilor, avand 50 de elemente de siguranta, cu 18 mai multe decat pasapoartele actuale, dar consider ca pasapoartele biometrice nu trebuie sa fie o conditie eliminatorie pentru intrarea in programul de scutire de vize.
Includerea tuturor statelor Uniunii Europene in programul "Visa Waiver" trebuie sa fie o prioritate in dialogul Comisiei Europene cu Statele Unite ale Americii".
Ioan Mircea Pascu (PSE)
"Actuala criza si provocarile comune - pentru Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii - pe care aceasta le creeaza fac necesara intensificarea cooperarii dintre acesti doi actori internationali majori.
Chiar daca unitatea occidentala ne-a ajutat sa ne castigam independenta si sa incheiem Razboiul Rece, pana la momentul la care tarile noastre au aderat atat la NATO, cat si la Uniunea Europeana, relatiile transatlantice nu erau in cea mai buna forma.
Criza prezenta si provocarile comune pe care le creeaza - deteriorarea mediului de securitate, chestiuni globale precum energia, schimbarile climatice, proliferarea nucleara si noile centre de putere, chestiunile regionale precum Orientul Mijlociu, Afganistan-Pakistan, Iran si Africa - fac necesara intensificarea cooperarii noastre transatlantice.
In acest context, raportul aduce o contributie pozitiva prin sugerarea de modalitati care sa institutionalizeze aceasta relatie, sa abordeze in comun Rusia si cele sase state est-europene, sa obtina o piata transatlantica unificata pana in 2015, sa integreze gradual pietele noastre financiare si sa extinda programul de exceptare de la viza la toate statele membre UE. Nu putem rata, altfel costul pentru Occident ar fi pierderea initiativei in afacerile internationale, posibil pentru o lunga perioada de timp".
Alexandru Nazare (PPE-DE)
"Tinand cont de evolutiile ultimilor ani in Uniunea Europeana, la nivelul administratiei americane, cat si pe plan mondial, acum este momentul sa regandim parteneriatul transatlantic si sa il adaptam noilor realitati.
Acest raport coaguleaza intr-un document extrem de util principalele prioritati ale Europei in relatia sa cu Statele Unite.
In primul rand, cooperarea in domeniul securitatii trebuie sa continue. A venit momentul ca Europa sa contribuie mai mult in teatrul din Afganistan, unde se duce un razboi crucial pentru viitorul regiunii. As dori sa mentionez de asemenea ca tara mea, Romania, a acordat asistenta eforturilor Statelor Unite atat in Irak, cat si in Afganistan.
In al doilea rand, in dosarul energetic cred ca este necesar un efort comun pentru coordonarea eforturilor de cercetare si identificarea de surse noi nepoluante de energie.
In ceea ce priveste relatia cu Rusia, consider oportuna o abordare coerenta intre Statele Unite si Europa, pe de o parte, si Rusia, pe de alta.
In final, as vrea sa salut propunerile deosebit de constructive de infiintare a unor organisme de consultare transatlantice, inclusiv in ceea ce priveste politica externa si de securitate".
ZIUA Online  
Alte articole
  Visa Waiver pe tapet    (Politica, 2009-03-14)
  Liber la vize SUA pentru Ungaria, Slovacia si Lituania    (Externe, 2008-03-19)
  Parlamentul European cere Chiºinãului eliminarea vizelor pentru romani    (2009-05-07 14:45)
  Prioritate UE: Ridicarea vizelor pentru romanii care vor sã plece in SUA    (2009-03-13 15:56)
  MAE cere congresmenilor americani vize pentru romani    (2008-08-04 20:07)
  Washingtonul cere statelor UE acces la datele personale ale pasagerilor pentru a renunta la vize    (2008-07-08 18:35)
  UE da SUA acces limitat la bazele sale de date, in schimbul ridicarii vizelor    (2008-04-17 16:26)
 Afisari: 357  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2009-03-26
 22:24 
Adriana Saftoiu crede ca in PNL sunt prea multe "cartite"
8 comentarii
 20:32 
Nastase: S-ar putea ca Puiu Popoviciu sa primeasca o oferta interesanta - sa cedeze actiuni pentru ca "astfel de greseli" sa nu se mai repete
15 comentarii
 20:23 

1 comentariu
 20:22 
Cu terapie braziliana, premierul britanic ar vrea 100 de miliarde de dolari pentru relansarea comertului mondial
 20:19 

1 comentariu
 20:18 
Un politist a fost condamnat pentru ca s-a masturbat intr-o curatatorie auto cu... aspiratorul
2 comentarii
 20:17 
Familie ocupata, caut pensionar de inchiriat! Ofer afectiune si linistea unui camin!
 20:05 
Stimulente pentru producatori: ANSVSA vrea eliminarea a 31 de taxe
5 comentarii
 19:48 
Ion Iliescu isi explica fenomenul Dolanescu din perspectiva frustrarii fata de manelizarea vietii publice. Si-l lauda pe Tudor Chirila
2 comentarii
 19:45 

4 comentarii
 19:43 
FED-ul incaleca bursele si bancile in timp ce Dr. Doom prevede ca dolarul va cadea
1 comentariu
 19:30 

2 comentarii
 19:18 
Batjocura: Copil de 11 ani, imbatat cu forta si urcat pe o masina! - VIDEO
5 comentarii
 19:08 
Dumitru Dragomir: Partida Dinamo-Rapid a fost reprogramata pentru sambata, 4 aprilie
 19:00 
PSD-istii ardeleni il imping pe Geoana sa candideze: "Crin a furat startul"
1 comentariu
 18:50 

2 comentarii
 18:40 
Primaria Capitalei ar putea avea un deficit bugetar de 1,4 miliarde de lei
 18:20 
Isteria bolsevica nu are margini: Inca noua romani au fost opriti la granita cu Republica Moldova
2 comentarii
 18:09 
Adolescentii de 16 ani din Romania consuma mai putin alcool, tutun si droguri decat ceilalti din UE
1 comentariu
 17:57 
Dupa ce s-a laudat ca isi trimite submarinele in zona, Rusia denunta activitatea NATO in Oceanul Arctic
 Top afisari / comentarii 
 Macel pe hoitul Doi s-un sfert (3902 afisari)
 Miza politica: Reinvierea D.A. (3350 afisari)
 Miliardar si ginerele lui Dinca "Te leaga" (2503 afisari)
 UE sare la gatul SUA (2451 afisari)
 Pitcovici si afacerile cu droguri (2359 afisari)
 Raport NASA: Lumea este amenintata in 2012 de o puternica furtuna solara cu efecte devastatoare (5400 afisari)
 Nastase: S-ar putea ca Puiu Popoviciu sa primeasca o oferta interesanta - sa cedeze actiuni pentru ca "astfel de greseli" sa nu se mai repete  (2719 afisari)
 S-a facut de cacao: Un arbitru din Romania a facut pe el in timpul unui meci de fotbal (VIDEO) (2327 afisari)
 A cautat o viata intreaga un soldat care i-a salvat viata in cel de-al Doilea Razboi Mondial (2069 afisari)
 Suflete pereche sau nu? Un test matematic v-ar putea furniza raspunsul! (1752 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01502 sec.