Oamenii care-si toarna cu nemiluita sare in mancare sufera, din cate se pare, de o dependenta aseamanatoare celei de droguri. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Iowa, sarea imbunatateste intr-adevar starea de spirit, insa consumata in cantitati excesive, ea poate fi totodata teribil de nociva sanatatii. Ca orice dependenti insa, oamenii care abuzeaza de sare gasesc ca este foarte dificil sa renunte la ea sau sa o consume macar in cantitati rezonabile. Dupa cum au demonstrat expriementele facute de cercetatori, renuntarea la sare poate intr-adevar sa induca apatia si o stare generala asemanatoare renuntarii la droguri, relateaza "The Telegraph" in editia electronica de joi.
Pentru a demonstra efectul pe care il are sarea asupra organismului, oamenii de stiinta de la Universitatea din Iowa au efectuat mai multe experimente pe sobolani. Profesorul Kim Johnson, care a efectuat testele, a descoperit ca atunci cand animalele erau lipsite de sare isi pierdeau placerea de a face lucruri care inainte le bucurau, ca de exemplu aceea de a savura o bautura dulce. "Lucruri care in mod normal le-ar placea sobolanilor, nu le mai trezeau aceeasi incantare, ceea ce ne-a condus la ideea ca un deficit de sare si starea asociata cu acesta poate induce unul dintre simptomele cheie ale depresiei", a declarat Johnson. Studiul, care a fost publicat in revista "Physiology & Behavior", a detectat deasemenea schimbari in activitatea cerebrala a soarecilor lipsiti de sare. "Acest lucru sugereaza ca nevoia de sare si starile neplacute asociate cu aceasta ar putea fi legate de aceleasi zone ale creierului asociate cu dependenta de droguri", a expolicat Johnson.
Pentru a functiona, corpul uman are nevoie de sodiu, continut de sare, insa, consumata in exces, aceasta subtanta poate cauza hipertensiune, boli ale inimii si alte afectiuni. Potrivit cercetatorilor, este recomandat ca adultii sa nu consume mai mult de 6 grame de sare pe zi, iar copii, nu mai mult de 2 grame. "Cred totusi ca ar fi mai deprimant sa am un atac de cord sau infarct, lucru care ar putea fi evitat prin reducerea cantitatii de sare pe care o consum", a afirmat purtatorul de cuvant al asociatiei americane Consensus Action on Salt and Health, care promoveaza o dieta sanatoasa.�