Ziua Logo
  Nr. 4447 de miercuri, 28 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Stiinta
Apocalipsa in 2012? Controverse, teorii si... filme
 28 ianuarie, 17:43 
Dupa ce isteria apocalipsei in 2000 a trecut, lumea a inceput sa-si concentreze atentia asupra anului 2012. Alimentat de tomuri intregi de carti si alte lucrari, site-uri web si marturii legate de predictii antice, interesul pentru anul 2012 drept an terminus al omenirii sau, dupa caz, drept inceput al unei noi ere, ia acum un avant fara precedent, relateaza CNN. Anul 2012 marcheaza sfarsitul unui ciclu de 5.126 ani in calendarul Maya, elaborat de o civilizatie renumita pentru cunostiintele sale avansate in materie de astronomie dar si pentru orasele pe care le-a lasat in urma in Mexico si in America Centrala.
Desi data exacta a apocalipsei variaza - fiind, dupa unii, 21 decembrie 2012, iar, dupa altii, 23 decembrie 2012 - iminenta ei a convins o patura foarte larga a populatiei din intreaga lume. Acest fapt ii deranjeaza insa pe unii oameni de stiinta, care se arata indignati de asocierea intre stravechea civilizatie maiasa si ideea sfarsitului lumii. "Va exista o intreaga generatie de oameni care, cand se vor gandi la Maya, se vor gandi la 2012, iar pentru mine asta este pur si simplu criminal", a declarat David Stuart, de la Universitatea din Texas. "Nu exista nici un erudit serios care sa dea vreun ban pe ideea ca Maya ar fi zis ceva semnificativ cu privire la 2012", a subliniat el.
Insa cum 21 decembrie 2012 coincide cu solstitiul de iarna, s-a mai adaugat un argument teoriei potrivit careia maiasii au ales aceasta data, ea marcand totodata un aliniament al Soarelui cu centrul Caii Lactee - de unde rezulta reteta perfecta a unei adevarat "senzatii tari" pe on-line, noteaza CNN. Astfel, cine introduce "2012" pe motoarele de cautare, va gasi nu numai cele mai sumbre predictii, ci chiar si ghiduri si scoli de supravietuire sau tricouri inscriptionate "2012 Sfarsitul" ori "Apocalipsa 2012". Teoriile privitoare la ce s-ar putea produce cu exactitate in decembrie 2012 variaza de la furtuni solare uriase ce vor determina eruptii vulcanice masive si pana la inversarea polilor, fapt ce va face ca Pamantul sa se roteasca in sens invers. Daca vi se pare un subiect numai bun pentru un super film SF, Hollywood-ul este deja cu un pas inaintea dumneavoastra, noteaza CNN. "2012", un film plin de efecte speciale, avandu-l pe John Cusack in rolul principal si regizat de Roland Emmerich (cunosut si pentru pelicula "The Day After Tommorrow"), urmeaza sa apara pe marile ecrane chiar in toamna acestui an. Un alt barometru al interesului tot mai mare pentru anul 2012 poate fi si rubrica "Ask an Astrobiologist" de pe site-ul NASA, unde cercetatorul David Morrison raspunde intrebarilor publicului. Intr-una din zilele trecute, sustine CNN, peste jumatate dintre intrebari erau legate de 2012. "Cei care promoveaza sfarsitul promoveaza o farsa", a scris Morrison la inceputul acestei luni, raspunzandu-i unei persoane care si-a exprimat temerea cu privire la 2012.
Anthony Aveni, un cercetator care a studiat vreme de 35 de ani civilizatia Maya, a explicat si el ca nu exista nimic amenintator cu privire la anul in cauza. "Cred ca lucrarile populare care sustin ca ce afirma Maya se va intampla sunt fabricate pe baza a foarte putine dovezi", a declarat el. Deja au aparut pe piata zeci de carti al caror titlu contine data 2012 si, in lunile urmatoare, urmeaza sa fie publicate inca si mai multe. John Major Jenkins, care se autointituleaza un erudit independent in materie de civilizatie maiasa, sustine ca "Adeptii trendy ai apocalipsei ar trebui tratati ca ceea ce sunt: oportunisti si alarmisti dezinformati care vor trece la alte lucruri in 2013". Jenkins afirma ca sfarsiturile ciclice se refera toate in cazul civilizatiei Maya la transformare si innoire - nu la catastrofa. El face referire si la faptul ca perioada aleasa coincide cu aliniamentul Soarelui la centrul Caii Lactee, asa cum sunt ele vazute de pe Pamant. "In urma cu 2000 de ani, maiasii credeau ca lumea va trece printr-o mare transformare cand se va produce acest aliniament", afirma el. Aveni insa sustine ca nu exista dovezi ca maiasii erau intr-adevar preocupati de acest concept al Caii Lactee, argumentand intre altele ca centrul galactic nu a fost definit decat abia in anii 1950. "Ce avem aici este o influenta a epocii si a conceptelor moderne care incearca sa imbrace antica civilizatie Maya in haine noi", a atentionat Aveni.
Alina OLTEANU  
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Da desigur   de samizdat
CE BINE AR FI. de kermit 2   de Kermit
CE BINE AR FI   de danie1
A r h i v a
Stirile zilei 2009-01-28
 22:51 
Striptease la Jandarmeria din Sfantul Gheorghe! - VIDEO
3 comentarii
 20:26 
Basescu catre patronate: Nu exista, momentan, o alta solutie decat finantarea economiei din bugetul de stat
16 comentarii
 20:08 
UPDATE: Filtre de Politie in toate judetele din jurul Bucurestiului dupa spargerea depozitul de armament din Ciorogarla
10 comentarii
 20:05 
NATO este ingrijorata de intentia Rusiei de a deschide o baza navala in Abhazia
4 comentarii
 20:02 
Patriarhia Romana cere lamuriri Ministerului de Interne in legatura cu pasapoartele biometrice
59 comentarii
 19:58 
Sed Lex: Guvernul va renunta la disponibilizarea a 20% din angajatii administratiei centrale
2 comentarii
 19:55 
Comisia Europeana solicita Romaniei sa-si consolideze politica fiscala si sa reduca birocratia
 19:43 
Comisia Europeana vrea sa aloce 3,5 miliarde de euro pentru proiectele energetice
 19:20 
Theodor Stolojan: Am discutat despre inghetarea salariilor cu doua saptamani inainte de Anul Nou
 18:58 
Pamela Anderson face striptis pentru a-si tine iubitul aproape
 18:49 
Victor Ponta despre colegii de coalitie din Gorj: Sunt niste papagali, mincinosi si prosti
8 comentarii
 18:46 
Trei scurtmetraje romanesti, la Lisabona
 18:41 
Scandal la Consiliul General: un politist comunitar si-a rupt piciorul in timp ce evacua un scandalagiu (VIDEO)
4 comentarii
 18:30 
UPDATE ORA 18.30 Marius Petcu (CNSLR Fratia): Sper ca am reusit sa il convingem pe presedinte sa nu mai insiste pentru inghetarea salariilor
1 comentariu
 18:30 
Cum sa fii sexi si caritabila!
4 comentarii
 18:18 
Pornografie cu minori, raspandita in 20 de tari de un bucurestean
2 comentarii
 18:14 
Consilierii si fosti colegi din PD-L ai lui Traian Basescu nu se inteleg asupra modalitatii de revizuire a Constitutiei
1 comentariu
 18:12 
Doua bombardiere rusesti au zburat in apropiere de Alaska
 18:11 
Prietenul la nevoie se cunoaste!
 18:06 
Iranul este invitat de UE sa ia parte la lucrarile de pregatire a conferintei pentru cooperare economica regionala consacrata Afganistanului
 Top afisari / comentarii 
 Guvern iresponsabil (2178 afisari)
 Catalin Doica, pionul otravit al lui Felix (2101 afisari)
 Chitac a impuscat revolutionari (1833 afisari)
 Anticriza dupa Basescu (1674 afisari)
 "Am asteptat opt ore la Elias" (1646 afisari)
 Apocalipsa in 2012? Controverse, teorii si... filme  (4144 afisari)
 Marturii socante ale unei anorexice care a vazut moartea cu ochii (FOTO) (3289 afisari)
 Striptease la Jandarmeria din Sfantul Gheorghe! - VIDEO (2595 afisari)
 UPDATE: Filtre de Politie in toate judetele din jurul Bucurestiului dupa spargerea depozitul de armament din Ciorogarla (2514 afisari)
 Pamela Anderson face striptis pentru a-si tine iubitul aproape (2279 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01137 sec.