Ziua Logo
  Nr. 4439 de luni, 19 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Bilantul presedintelui George W. Bush dupa cei opt ani petrecuti la Casa Alba
 19 ianuarie, 12:16 
Foto: EPA
Cu o zi inainte de finalul ultimului mandat la care a avut dreptul presedintele american inca in exercitiu George W. Bush, lumea a inceput sa se gandeasca la bilantul pe care il lasa in urma cel care pentru opt ani a fost cel mai puternic om din lume. Astfel, pentru Barack Obama, cel care va trebui sa preia de la Bush conducerea Statelor Unite, lucrurile nu arata deloc bine. El va trebui sa gestioneze numeroasele probleme lasate in urma de actuala administratie, printre care se numara doua razboaie neterminate, criza economica agravata de un deficit bugetar care ar putea ajunge la 1.000 de miliarde de dolari si imaginea deteliorata a Statelor Unite, relateaza Reuters, preluata de NewsIn.
Multi considera ca Georrge W. Bush va fi privit de istorie drept unul dintre cei mai slabi presedinti ai Statelor Unite, alaturi de Herbert Hoover, Warren Harding si James Buchanan.
"Poate cineva sa puna la indoiala faptul ca aceasta a fost o presedintie 'abisala'?", se intreaba Shirley Anne Warshaw, politolog la Gettysburg College, din Pennsylvania. "Tot ce a mai ramas de stabilit acum este cat de mult se intinde lista", a adaugat ea.
Pe plan extern, Obama va mosteni un razboi in Irak neterminat cu probleme inca serioase, un razboi in Afganistan aflat in plina desfasurare, programul nuclear iranian care continua sa avanseze in pofida eforturilor depuse de administratia Bush si negocierile de pace dintre israelieni si palestinieni.
In Irak, presedintele ales va trebui sa gaseasca o solutie pentru retragerea trupelor americane cat mai repede. Bush a incercat printr-o vizita efectuata in decembrie 2008 sa demonstreze ca la Bagdad securitatea a fost intarita insa nu a reusit decat sa se intalneasca cu un jurnalist furios care a incercat sa-l loveasca cu o pereche de pantofi.
In Afganistan, Obama va avea de gestionat o situatie foarte grava, in conditiile in care, violentele se accentueaza, iar fortele talibanilor par a prelua initiativa in fata trupelor internationale. Criticii il acuza pe Bush ca a neglijat situatia din Afganistan pentru ca a fost prea distras de Irak.
Cat despre situatia din Orientul Apropiat, eforturile lui Bush de a media un acord de pace israelo-palestiniean au reprezentat prea putin, prea tarziu, potrivit majoritatii analistilor. Ofensiva israeliana din Fasia Gaza, lansata in 27 decembrie, este privita drept un epitaf potrivit in acest sens.
Obama si-a luat angajamentul sa intensifice eforturile din Orientul Mijlociu, dar se va confrunta cu neincrederea lumii arabe, care considera ca Statele Unite sunt partinitoare, in favoarea Israelului.
Bush ii va lasa mostenire noului presedinte si centrul de detentie de la Guantanamo unde mai multe organizatii umanitare si un oficial guvernamental sustin ca s-ar practica tortura. Obama si-a luat desigur angajamentul sa inchida portile de la Guantanamo.
O alta problema este reprezentata de emisiile de gaze cu efect de sera. Administratia Bush a fost criticata pentru ca a refuzat sa fixeze limite la nivel national pentru emisiile de gaze cu efect de sera, in cadrul luptei impotriva schimbarii climatice, o pozitie care a contribuit la imaginea Statelor Unite drept o putere aroganta. Desigur, presedintia lui Georrge W Bush a avut pe plan extern si reusite notabile, precum imbunatatirea relatiilor cu India si cu China si implicarea in eforturile depuse pentru combaterea epidemiei de SIDA in Africa.
Una dintre reusitele lui Bush ar putea fi si faptul ca nu a mai existat inca un atac terorist pe teritoriul american. "Nu am mai avut un atac de sapte ani. (...) Iar acest lucru conteaza ", a declarat Dana Perino, purtatoarea de cuvant a Casei Albe.
Pe plan intern, administratia Bush lasa in urma cea mai grava criza economica din ultimii 80 de ani si un deficit bugetar care ar putea atinge cote astronomice. Criza financiara accentuata, care a izbucnit dupa sase ani in care economia a parut solida a fost lovitura de gratie data mostenirii lui Bush. Administratia sa a recurs la o interventie puternica a statului, principiu caruia i se opusese anterior. Multi analisti considera ca eforturile depuse de Bush pentru a liberaliza economia au contribuit la criza, desi recunosc ca responsabilitatea este impartita. Mai mult, Bush isi termina mandatul cu o cota de popularitate de aproximativ 25 la suta. De altfel, lipsa sa de popularitate a afectat si campania electorala a candidatului republican John McCain. "Daca nu ar fi existat Bush, primul presedinte afro-american nu ar fi fost ales, probabil, acum", a explicat Stephen Wayne, politolog la Georgetown University.
Bush a petrecut ultimele saptamani incercand sa isi prezinte intr-o lumina favorabila bilantul. A acordat mai multe interviuri in ultimul timp decat orice presedinte, a sustinut o conferinta de presa si un discurs de adio televizat. Bush a sustinut ca istoria va fi cea care il va judeca, dar numai "dupa ce va trece un timp" si ca va fi razbunat, la un moment dat, la fel ca Harry Truman, foarte nepopular cand si-a incheiat mandatul, dar admirat in prezent pentru modul in care a gestionat Rïżœzboiul Rece."Truman este sfantul politicienilor care au esuat", a declarat Douglas Brinkley, istoric la Universitatea Rice, din Houston, sugerad ca Bush poate fi comparat mai degraba cu presedintele Hoover, care a condus Statele Unite la inceputul Marii Depresiuni. In orice caz, tranzitia de la administratia Bush la administratia Obama va fi foarte dificila, cea mai dificila de la Herbet Hoover, care i-a transferat puterea lui Franklin Roosevelt, in timpul Marii Depresiuni.
S.G.  
Alte articole
  Obama si femeile    (Analize si comentarii, 2009-03-13)
  George W. Bush i-a lasat succesorului sau un biletel in Biroul Oval    (2009-01-20 16:48)
  George W. Bush a declarat stare de urgenta in ziua investirii lui Barack Obama    (2009-01-14 19:19)
  Echipele lui Bush si Obama se antreneaza pentru un eventual atentat terorist de proportii    (2009-01-13 19:31)
  Bush pleacă de la Casa Albă, bucătarul-șef rămane    (2009-01-10 09:48)
  George Bush confunda inflatia cu deflatia si inventeaza "dinarul sovietic"    (2008-07-23 13:22)
 Afisari: 435  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
"Realizarilii" lui Bush   de srelu
A r h i v a
Stirile zilei 2009-01-19
 23:17 
Caz socant la Targu Jiu: S-a aruncat de la etaj, ca sa nu fie violata de doi colegi de liceu!
12 comentarii
 23:05 
 21:28 

6 comentarii
 21:11 
Shimon Peres catre Bush: Hitler trebuia tratat ca Saddam Hussein
18 comentarii
 20:48 

8 comentarii
 20:43 
Din ciclul "mi-am bagat coltii in gatul lui": Lui Miron Mitrea i se pregateste ceva!
3 comentarii
 20:33 

1 comentariu
 20:20 
Cat valoreaza Madonna dezbracata si cu par la subtiori!
6 comentarii
 19:57 
Peste 75.000 de pachete de tigari ascunse intr-o cisterna plina cu porumb (VIDEO)
1 comentariu
 19:37 
Iliescu il acuza pe ministrul Marian Sarbu ca a adus deservicii PSD prin sustinerea interzicerii cumulului pensiei cu salariul
2 comentarii
 19:22 
Olivia Newton-John arata senzational si la 60 de ani!
7 comentarii
 19:13 
Executat in stil mafiot la Moscova
8 comentarii
 19:10 

3 comentarii
 18:57 
Robert Gates va fi "presedintele de rezerva" in timpul ceremoniei de investire
 18:23 
Peste 400 de detinuti s-au casatorit anul trecut
 18:23 
Putin considera ca monitorizarea tranzitului gazului rusesc spre Europa nu mai este necesara
2 comentarii
 18:01 
A fost semnat acordul pentru reluarea livrarilor de gaz rusesc
1 comentariu
 17:57 
Ion Caraion in notele catre Securitate: Marin Preda facea sex pe dusumea cu Nina Cassian
11 comentarii
 17:51 
Cursurile CRESC, preturile la magazinele online SCAD
1 comentariu
 17:45 
Estimarile CNP pentru 2009: Crestere economica de 2,5% si un curs mediu de 4 lei/euro
 Top afisari / comentarii 
 Tiriac cercetat pentru tulburare de posesie (3321 afisari)
 Republica lui Traian Basescu (2228 afisari)
 Macel de criza (2162 afisari)
 Extremisti unguri in excursie prin Transilvania (1625 afisari)
 Molestata in ambulanta (1347 afisari)
 Din ciclul "mi-am bagat coltii in gatul lui": Lui Miron Mitrea i se pregateste ceva! (5548 afisari)
 Cat valoreaza Madonna dezbracata si cu par la subtiori! (4305 afisari)
 Pe Pamela Anderson nici macar bikini-i nu mai stau (VEZI FOTO) (4081 afisari)
 Ion Caraion in notele catre Securitate: Marin Preda facea sex pe dusumea cu Nina Cassian (3890 afisari)
 Olivia Newton-John arata senzational si la 60 de ani! (3487 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01858 sec.