Ziua Logo
  Nr. 4435 de miercuri, 14 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Politic
Modificarile Constitutiei propuse de Comisia prezidentiala ingrijoreaza organizatiile civice
 14 ianuarie, 18:27 
Traian Basescu (ZIUA Foto, Mircea PAUN)
Institutul pentru Politici Publice sustine ca modificarea Constitutiei astfel incat seful statului sa poata dizolva Parlamentul este "o arma periculoasa", modificarea fiind criticata si de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), in timp ce Asociatia Pro Democratia critica varianta Parlamentului unicameral.
Directorul adjunct al Institutul pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, a declarat, ca cele zece solutii de modificare a Constitutiei alese de Traian Basescu din recomandarile Comisiei de analiza, daca ar fi implementate, nu sunt neaparat pentru Traian Basescu, ci si pentru viitorul sef al statului, indiferent care va fi acela. Moraru crede insa ca Basescu va transforma acest "decalog" intr-un slogan pentru programul electoral al alegerilor prezidentiale din 2009, relateaza NewsIn.
Referitor la varianta republicii semiprezidentiale, Adrian Moraru este de parere ca ar fi o masura neprielnica Romaniei in conditiile politice actuale. "Nu cred ca se pune problema unui regim semiprezidential in Romania, nu este lucrul care ne-ar trebui". Directorul adjunct al IPP considera ca romanii nu sunt indeajuns de maturi din punct de vedere politic incat sa genereze o elita politica apta sa dea un presedinte suficient "de stabil si responsabil" . "E posibil sa ajunga Becali presedinte", a ironizat Moraru.
De asemenea, directorul adjunct al IPP, considera ca varianta de modificare a Constitutiei astfel incat seful statului sa poata dizolva Parlamentul este nepotrivita, o astfel de interventie nefiind capabila sa rezolve conflictele politice. "Prin dizolvarea unui Parlament nu se rezolva nimic din punct de vedere al conflictelor. Nu se vor schimba nici compozitia politica, nici sentimentele pe care partidele le au unul fata de celalalt", a argumentat Moraru, dand ca exemplu dizolvarea unui Parlament, in urma conflictelor dintre partidele componente, la doar o luna dupa instalarea acestuia. Moraru sustine ca posibilitatea sefului statului de a dizolva Parlamentul "este o arma mult prea periculoasa".
Una dintre modificarile pe care Adrian Moraru le considera ca fiind benefice, este cea a reorganizarii teritorial-administrative a Romaniei, prin micsorarea numarului de judete. Totusi, Moraru spune ca aceasta masura ar starni nemultumiri din partea primarilor si a conducerilor Consiliilor Judetene, care isi vor pierde astfel actualele privilegii
Georgiana Iorgulescu: Presedintele isi doreste insa, de fapt, un mecanism prin care sa poata dizolva Parlamentul
Directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, a declarat, miercuri, ca deciziile slab motivate si neuniforme ale Curtii Constitutionale, in privinta unor neconcordante constitutionale, dar si legea fundamentala actuala au generat discutiile pe marginea modificarii Constitutiei.
Dar, spune Iorgulescu, modificarile aduse Constitutiei nu trebuie sa-i confere presedintelui puteri marite, in sensul dizolvarii Parlamentului sau demiterii primului-ministru."Si eu sunt de parere ca trebuie modificata Constitutia, dar trebuie facuta cu mare grija ca sa nu ajungem intr-o situatie mai rea decat acum. Noi si acum suntem in regim semiprezidential. Ar trebui sa se modifice Constitutia in sensul sublinierii mai clare, mai asezate a prerogativelor sefului statului, premierului si Parlamentului. Presedintele isi doreste insa, de fapt, un mecanism prin care sa poata dizolva Parlamentul, ori eu cred ca seful statului nu trebuie sa aiba puteri asa de mari, adica sa poata demite primul-ministru sau sa dizolve Parlamentul", a spus directorul CRJ.
De asemenea, Georgiana Iorgulescu a comentat faptul ca de mai multe ori in raportul pentru consolidarea statului de drept, redactat de Comisia Prezidentiala de Analiza a Regimului Politic si Constitutional din Romania si prezentat miercuri la Cotroceni s-a invocat de mai multe ori modelul sud-african: "Nu vreau sa rad de modelul sud-african pentru ca nu il cunosc si nu stiu cum este Constitutia acestei tari. Daca nu avem destule modele in Europa, ne luam si dupa cele din Africa de Sud, dar macar s-o stim si noi", a comentat ironic Iorgulescu.
Cristian Parvulescu: Unicameralismul este cea mai mare problema, ar trebui reflectat asupra acestei idei
Cristian Parvulescu
La randul sau, Presedintele Asociatiei Pro-Democratia (APD), Cristian Parvulescu, considera ca propunerea presedintelui Basescu pentru modificarea structurii Parlamentului de la bicamerala, la unicamerala are un "continut anti-parlamentar" si ca in aceasta propunere "exista mult populism". "Unicameralismul este cea mai mare problema, ar trebui reflectat asupra acestei idei",a declarat Cristian Parvulescu.
Acesta a precizat ca majoritatea fostelor tari comuniste folosesc inca modelul de Parlament unicameral, model ce, in opinia sa, "aduce aminte de Marea Adunare Nationala". De asemenea, el considera ca Parlamentul unicameral este specific tarilor de marime mai mica decat a Romaniei, cum ar fi Malta si Cipru.
De asemenea, Parvulescu este de parere ca o reforma constitutionala ar necesita mai mult decat modificarea atributiilor presedintelui si structura Parlamentului, o urgenta in acest sens, considera presedintele APD, ar fi o lamurire exacta a raportului dintre puterile si autoritatile statului, masura ce ar aduce modificari mult mai ample in Constitutie.
Presedintele Traian Basescu a spus miercuri, la prezentarea Raportului final, ca, din solutiile multiple oferite de Comisia de analiza a regimului politic si constitutional, a selectat zece, care in opinia sa ar conduce la clarificarea prevederilor constitutionale.
Cele zece optiuni ale presedintelui Traian Basescu sunt: adoptarea unui regim semiprezidential coerent, definirea mecanismelor dizolvarii Legislativului, un sistem unicameral, eliminarea oricarui privilegiu al alesilor care comit fapte penale, limitarea drastica a reglementarii prin ordonante, un decupaj administrativ cu 9-12 judete sau regiuni si o autonomie locala veritabila, recrediblizarea Curtii constitutionale, introducerea referendumului obligatoriu, regandirea rolului si structurii CSM, definirea clara a tuturor drepturilor cetatenilor.
Z.O.  
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
SE KK PE DINSII   de D ANTON II
Impostori   de bogdanmate
SOCIETATEA CIVILA = SOCIETATEA PENALA   de STRUL
doar atat?   de .Sobru.
Schimbari?   de Wilhelm Tell
A r h i v a
Stirile zilei 2009-01-14
 21:13 
 20:53 
In replica la propunerea lui Medvedev, Iuscenko si Kaczynski propun organizarea unui summit consacrat crizei gazelor la Praga
2 comentarii
 20:41 
FIA a introdus noi reglementari pentru privind motoarele din Formula 1 pentru sezonul 2009
1 comentariu
 20:32 
Hamas a acceptat planul Egiptului pentru incetarea focului in Gaza
16 comentarii
 20:22 
ArcelorMittal Galati ar putea renunta la productia de otel
1 comentariu
 20:15 
UE ameninta: Prelungirea crizei gazului va avea consecinte politice pentru Rusia si Ucraina
 20:10 
Un elev al Liceului 12 din Capitala a fost taiat cu o sabie, in timpul orei de religie
4 comentarii
 19:44 
Al-Hilal va plati sase milioane de euro pentru transferul lui Radoi
1 comentariu
 19:23 
Vladimir Putin a luat-o pe ulei
9 comentarii
 19:19 
George W. Bush a declarat stare de urgenta in ziua investirii lui Barack Obama
 19:18 
A vrut sa se sinucida in Parcul Personalitatilor din cauza datoriilor
 19:07 
Geoana: PSD va decide joi pe cine va propune la Ministerul de Interne
 18:57 
 18:56 
Adrian Nastase: Sa fi avut timp Guvernul Boc sa elaboreze tezele unei revizuiri a Constitutiei?
4 comentarii
 18:42 
Oferta pentru tineri: 25.000 de euro daca se apuca de agricultura
3 comentarii
 18:32 
Consultant Louis Vuitton, purtator de cuvant pentru ministrul Ferrari
 18:18 
Din Dudestii Noi pana la... Eurovision! (VIDEO)
2 comentarii
 17:57 
Medvedev propune organizarea unui summit cu liderii tarilor consumatoare de gaz rusesc
 17:54 
Adrian Neaga si-a reziliat contractul cu Steaua
 17:44 
Virgil Ardelean: Am datoria fata de opinia publica sa fie informata corect ce s-a intamplat
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Razboiul nevazut al lui Eminescu (3382 afisari)
 Macelul clanurilor in PSD (2509 afisari)
 Criza vazuta din taxi (2020 afisari)
 Noul antisemitism (1985 afisari)
 O virgina de 107 ani si-a facut curaj sa se marite (1858 afisari)
 Pornografie si perversiuni sexuale pentru copii la Minimax - VIDEO (6007 afisari)
 Filmat in timp ce facea sex, un preot constantean s-a autosuspendat - VIDEO (4683 afisari)
 A murit la doar 48 de ore dupa o operatie banala - VIDEO (2168 afisari)
 Oferta pentru tineri: 25.000 de euro daca se apuca de agricultura (2040 afisari)
 Revolte pe granita estica a Uniunii Europene (1906 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01180 sec.