Ziua Logo
  Nr. 4416 de marti, 16 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Decizie istorica: Haosul legislativ in retrocedarea imobilelor din Romania condamnat la CEDO
-- Renationalizarea lui Dan Voiculescu i-ar putea costa pe romani 100 de miliarde de dolari, desi el declara sus si tare ca totul e o minciuna
 16 decembrie, 19:14 
Dan Voiculescu (ZIUA Foto, Mircea Paun)
Modificarea legii privind retrocedarea imobilelor nationalizate sub comunism initiata de PC, la initiativa lui Dan Voiculescu, ne poate costa mult. Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat pe 9 septembrie statul roman in cazul Viasu iar juristii compara importanta deciziei cu precedentul creat in 1999 de cazul Brumarescu, transmite Hot News. Si acum e vorba tot de un fost proprietar, insa CEDO a condamnat Romania in cazul Viasu nu doar pentru incalcarea dreptului la proprietate, ci si pentru haosul legislativ, pentru lipsa de precizie si previzibilitate a legii. "Odata stabilit precedentul, este de presupus ca aceasta abordare sa poate fi invocata cu succes in fata Curtii", sustin specialistii in drept. Precedentul va putea fi invocat si in alte domenii afectate de haos legislativ. Mai grav este ca, potrivit specialistilor citati de presa centrala, modificarea Legii 1/2000, sustinuta de tandemul PC-PSD-PRM, poate pune in pericol bugetul de stat. Totalul despagubirilor s-ar putea ridica la 100 miliarde de dolari, adica peste 70 la suta din PIB-ul estimat al Romaniei pe 2008. Sistemul de retrocedare si asa defect ar putea fi ruinat complet de legea conservatorilor lui Dan Voiculescu. O alta consecinta ar putea fi blocarea instantelor interne, dar si bombardarea Curtii Europene a Drepturilor Omului cu un val de procese din partea fostilor proprietari. In plus, judecatorii CEDO arata ca cele peste 100 de reclamatii introduse de fosti proprietari reprezinta "si o amenintare pentru eficienta viitoare a mecanismului de control pus in practica de Conventie, tinand cont de supraincarcarea activitatii (judecatorilor)". Altfel spus, lipsa de diligenta a statului roman ameninta functionarea CEDO.
Mort cu dreptatea in mana
Pe scurt, cazul Viasu este cat se poate de comun in lumea proprietarilor deposedati de comunisti. Dupa ani de zile, obtine un drept de despagubire dar, cu doua decizii definitive in mana, Viasu moare intre timp fara sa fi incasat un leu despagubire. Gheorghe State Viasu a detinut un teren in localitatea Catunele, un sat situat undeva la vest de Bucuresti, dar a fost obligat sa transfere terenul in anul 1962 Cooperativei Agricole. Dupa 89 incepe calvarul retrocedarii celor 16 hecatare. Viasu a formulat o cerere de restituire pe baza Legii nr. 18/1991, apoi pe baza legii 1/2000. In iunie 2000, cererea sa a fost admisa, insa, intrucat nu mai era posibila restituirea in natura, s-a propus plata unei indemnizatii.
Viasu face numeroase cereri iar autoritatile ii recunosc dreptul de a primi o indemnizatie. In martie 2007, a fost informat ca poate primi terenul inapoi chiar in acel an, dar nu va beneficia de despagubiri. Insa terenul nu a fost restituit si nu a fost data nicio indemnizatie.
Judecatorii CEDO au constatat ca, de la momentul cand i se recunoscuse reclamantului dreptul de restituire sau cel la plata unei indemnizatii, trecusera 8 ani respectiv 6 ani. In tot acest interval nu obtinuse executarea deciziilor sau cea mai mica indemnizatie in locul terenurilor si pentru intarzierea in executare.
Argumentul Guvernului privind dificultatile in organizarea administratiei nu putea fi primit deoarece aceste dificultati proveneau tocmai din schimbarile legale repetate ale mecanismului de restituire, aceste modificari fiind deja considerate in hotarari anterioare ale Curtii a fi produs un climat de incertitudine juridica
Decizie: "Curtea obliga statul roman ca, de urgenta, sa adopte un regim de calculare si plata a indemnizatiilor eficace si util"
Sediul CEDO
"Curtea a mai constatat ca legea nr. 1/2000 a suferit atat de multe modificari ca numar si continut, incat precizia si previzibilitatea cerute de notiunea de "legalitate" au fost grav atinse. Astfel, pe de o parte, legea nu definea cu precizie momentul nasterii dreptului la indemnizatie si, pe de alta parte, valoarea creantei reclamantului (cuantumul indemnizatiei) nu fusese stabilita de stat.
Termenul pentru adoptarea normelor de aplicare a legii 1/2000 prin care trebuia sa se defineasca modalitatea concreta de evaluare si plata a acestor indemnizatii fusese prorogat in mai multe randuri, normele metodologice fiind in cele din urma adoptate in octombrie 2004; in 2005 ansamblul dispozitiilor privind restituirile - inclusiv cele privind stabilirea cuantumului si plata indemnitatilor - au fost modificate prin legea 247/2005, fiind ulterior substantial �modificate prin OUG. 81/2007", scrie pe site-ul Juridice.ro Dragos Bogdan, unul dintre juristii specializati in problematica CEDO.
Cert este ca CEDO a condamnat statul roman sa-i plateasca familiei Visan 135.000 de euro despagubiri si a obligat Romania sa ia anumite masuri legislative si administrative. CEDO a constatat ca timp ce mai multi ani reclamantul nu a reusit sa obtina executarea unei decizii date in favoarea sa si pe care nu a contestat-o nimeni.
In consecinta, Curtea constata ca reclamantul a fost victima unei violari a art. 1 din Protocolul nr. 1. In plus, in temeiul art. 46, dat fiind numarul enorm al persoanelor aflate in aceeasi situatie cu reclamantul, Curtea obliga statul roman ca, de urgenta, sa adopte un regim de calculare si plata a indemnizatiilor eficace si util.
Dragos Bogdan, specialist in problematica CEDO, scrie pe site-ul Juridice.ro ca decizia pronuntata in cazul Viasu "se poate dovedi bogata in consecinte, in anii ce vor veni, ideea ca "betia legislativa" - comuna in Romania in multe domenii - poate conduce la lipsa de precizie si previzibilitate a legii. Desigur, acest lucru nu se va intampla in orice situatie, insa, odata stabilit precedentul, este de presupus ca aceasta abordare sa poata fi invocata cu succes in fata Curtii".
Z.O.  
Alte articole
  Hotii de case    (Eveniment, 2008-10-09)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Liberalii NU s-s-au tinut de cuvant   de Sanda Popescu
Oameni lasati pe drumuri   de Finette
Din fericire legea Voiculescu reprezinta principiul de justitie sociala corect!   de kafkas
Aha, deci tocmai acum CEDO a descoperit ca Romania este un stat bolsevic?   de ionion
extraordinar   de brad
Ce-i pasa securistului ?   de demetrius
A r h i v a
Stirile zilei 2008-12-16
 23:42 

1 comentariu
 20:43 
Presedintele CEC Bank: "Dobanzile la lei revin la normal la inceputul lui 2009"
 20:27 

11 comentarii
 20:17 
Un tribunal militar israelian l-a condamnat la trei ani de inchisoare pe liderul Parlamentului palestinian
26 comentarii
 20:09 
Atentie, bestiile se dezbraca!
 20:08 
Grecia: Huliganii marxisti au ocupat postul national de televiziune ca sa se dea in spectacol
31 comentarii
 20:06 
S-a deschis prima scoala romaneasca din Germania
 19:52 
 19:36 
Cercetat penal pentru ca a furat apa de baut
2 comentarii
 19:34 
Crin Antonescu, vicepresedinte al Senatului
 19:20 
Avion ce efectua o cursa spre New York, disparut la 35 de minute dupa decolare
2 comentarii
 19:01 
SURSE: ''Felix'' ar putea fi propus de PSD vicepresedinte al Senatului
6 comentarii
 18:57 
Daca Secret Service doarme, jucati pe Internet "De-a datul cu pantoful in George W. Bush"
 18:47 
Soldatii romani se vor retrage din Irak pana la sfarsitul lunii iulie a anului 2009
1 comentariu
 18:36 
Anarhistii greci isi fac de cap si la Bucuresti? Plic suspect la Ambasada SUA
2 comentarii
 18:30 
UPDATE-18.30: Politia franceza a dezamorsat cinci bombe plasate intr-un magazin din Paris
 18:18 
Stolojan: Candva, mai tarziu, voi mai da o serie de explicatii (VIDEO)
3 comentarii
 18:17 
Guvernul vrea sa creasca accesul la Internet cu 45%
 18:14 
 17:43 
Doamnelor, va e frica sa nu fiti inselate? Puneti-le partenerilor centuri de castitate!
 Top afisari / comentarii 
 Ceausescu ameninta URSS cu bomba atomica (5978 afisari)
 Guvernul Emil Boc (4831 afisari)
 Dreptate pentru generalul Iulian Vlad (4205 afisari)
 Efectul "draga Stolo" (3761 afisari)
 De ce s-a retras Stolojan (3604 afisari)
 Cu un san la vedere, Halle Berry ingroasa numarul vedetelor victime ale erorilor vestimentare (4122 afisari)
  Al Treilea Razboi Mondial incepe inainte de Craciun, iar Obama nu va apuca sa fie investit  (3731 afisari)
 Jennifer Aniston, prinsa ca poarta sfarcuri false! (3346 afisari)
 Atentie, bestiile se dezbraca! (3276 afisari)
 Avion ce efectua o cursa spre New York, disparut la 35 de minute dupa decolare (3263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01330 sec.