Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a identificat si sechestrat inca 8,2 tone de produse provenite din lotul de carne contaminat cu dioxina din Irlanda, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Astfel, totalul cantitatii identificate si sechestrate de ANSVSA este de 42,2 tone, cu 8,2 tone mai mult fata de cantitatea sechestrata pana joi. Vineri, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea, a declarat ca "la ora actuala nu mai sunt preparate din carne provenita din Irlanda in galantare". Controalele facute de autoritati demonstreaza faptul ca in Romania s-a importat si mai multa carne contaminata cu dioxina decat se anuntase initial, in total peste 133 de tone, in mai mult de jumatate din judetele tarii, din care doar 34 au fost puse sub sechestru, potrivit Rador.
Autoritatile continua controalele. Intre timp, procesatorii au inceput sa distruga toate produsele asupra carora planeaza suspiciunea de infestare. Problema este cu magazinele care functioneaza ilegal, spune Sorin Minea: "Sunt foarte multi in Romania care lucreaza la negru. In general, cei care lucreaza la negru si magazinele astea de coltul strazii, tot felul de chioscuri, tarabe, deci in general cei care nu au casa de marcat. La modul in care a fost gestionata criza, deja o resimtim foarte puternic deoarece toate comunicatele de presa pe care le-am auzit pana la ora actuala au continut stiri alarmante, ca trebuie distrusa toata carnea, trebuie aruncata toata carnea, sa nu mai existe".
O mare parte din populatie a cumparat si a consumat deja produse din aceasta carne
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
Marian Zlotea | |
| |
| |
| |
| |
|
Europarlamentarul Marian Zlotea acuza institutiile europene ca au reactionat tardiv pentru a preveni comercializarea carnii infestate cu dioxina si sustine ca, in Romania, o mare parte din populatie a cumparat si a consumat deja produse din aceasta carne. "Cine plateste despagubirile pentru cei care nu au stiut ce comercializeaza sau ce mananca? Sper ca au fost luate toate masurile necesare pentru stoparea comercializarii si pe teritoriul altor state. Pentru siguranta consumatorilor si prevenirea cazurilor de contaminare cu dioxina, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului trebuie sa faca publice toate detaliile legate de locatiile unde a fost comercializata carnea contaminata, dar si de numele magazinelor care au vandut-o. Totodata, trebuie explicate riscurile, consecintele si masurile care trebuie luate de cei care au consumat carne sau produse din carnea contaminata", a explicat Zlotea.
133,6 tone de carne au ajuns in Romania
In Romania au ajuns, in total, 133,6 tone de carne din Irlanda, dintre care 3,6 tone via Belgia, 70 de tone via Ungaria, 40 de tone pe relatia Fran�a, iar vineri dimineata conform unei notificari de la Comisia Europeana au fost anuntate inca 20 de tone intrate in Romania prin Italia. 99,6 tone de carne de porc au fost procesate prin unitati mari de procesare si au intrat in magazine, nestiindu-se exact cantitatea comercializat� pe piata. Pana in prezent au fost facute 2.948 de controale in Romania pentru a se identifica carnea de porc din Irlanda contaminata cu dioxina, dintre care 38 s-au efectuat in unitati de transare si procesare, 220 in depozite frigorifice, iar restul de 2.960 de controale au fost efectuate in depozite de vanzare cu amanuntul.
In tot acest timp, la Bruxelles, in cadrul unei reuniuni, a fost adoptat un ghid cu masuri referitor la situatia contaminarii carnii de porc cu dioxina, prin care se prevede ca toata carnea exportata din Irlanda dupa 1 septembrie sa fie retrasa de pe piata. O alta masura a ghidului prevede ca produsele compuse precum sandwich, pizza si alte produse compuse ce contin peste 20% carne de porc de origine din Irlanda sa fie de asemenea retrase de pe piata.