Ziua Logo
  Nr. 4412 de joi, 11 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politic
Metode KGB: Functionarii publici din Republica Moldova sunt obligati sa declare cetatenia si afilierea politica a familiilor lor
 11 decembrie, 15:59 
Parlamentarii comunisti din Republica Moldova au votat o lege prin care functionarii publici sunt obligati sa raspunda la un chestionar format din 34 de intrebari pentru ca Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) sa poata stabili daca ei sunt un pericol pentru stat. Mai exact, functionarii trebuie sa raspunda la intrebari legate de cetatenia detinuta de ei si de familiile lor, de afilierea politica si de domiciliu, informeaza NewsIn.
Sub incidenta legii intra "aparatul Parlamentului, Presedintelui, Cancelaria de stat, aparatul Curtii Constitutionale si a Curtii de Conturi si a Consiliului Superior al Magistraturii. Aparatele centrale si unitatile teritoriale ale ministerelor, departamentelor si altor autoritati publice centrale, aparatele prefecturilor, autoritatile administratiei publice locale".
Daca functionarii care lucreaza in aceste institutii ale statului moldovean refuza sa raspunda la intrebari, vor fi eliberati din functie. Opozitia a protestat vehement impotriva adoptarii legii, considerand ca ea incalca drepturile celor care lucreaza in aparatul de stat.
Presedintele Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat, a declarat ca legea transforma Republica Moldova intr-un stat politienesc, conferind unui serviciu de securitate "nereformat si nepocait pentru trecutul lui odios si obedient Partidului Comunistilor" dreptul de a instrumenta deschis dosarele candidatilor la functii publice. El a explicat ca legea este inspirata din practicile KGB sovietic si ca a fost adusa acum in Parlament in ajunul alegerilor generale din primavara, pentru a elimina si intimida candidatii incomozi, "pentru a emite sentinte morale unor persoane suspectate in baza unor denunturi anonime de a prezenta pericol pentru securitatea nationala"
"Ancheta nu era atat de drastica si antiumana nici in anii 1937-1953, cand erau represaliile staliniste", a subliniat la randul sau Leonid Bujor, deputatul Aliantei Moldova Noastra. Alexandru Lipcan, un alt deputat AMN considera chestionarul "o mostra extrasa din dosarele KGB".
La randul sau, Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului National Liberal, a explicat ca legea este antiromaneasca pentru ca autoritatile se tem ca romanii vor ajunge la putere.
"Nu este o practica a unei tari europene. Cetatenii Republicii Moldova nu merita o asemenea abordare si nici functionarii nu merita atata suspiciune. Legea va crea o atmosfera de suspiciune in structurile statului", a declarat si Dumitru Diacov presedintele Partidului Democrat moldovean.
Cu toate acestea, sustinatorii legii nu considera ca acesta contituie o problema in conditiile in care nu face decat sa scoata la iveala posibilii dusmani ai statului. "Proiectul nu este anticonstitutional, antiuman si nici impotriva drepturilor omului. Toate corporatiile transnationale fac selectii de cadre. De ce statul nu trebuie sa aiba dreptul sa faca o selectie a functionarilor pe care ii angajeaza? Aceasta lege este functionala in SUA - de ce acolo e bine, iar la noi e rau?", s-a intrebat retoric deputatul comunist, Vadim Misin.
Avizul comisiei parlamentare pentru securitatea statului arata ca verificarea respectiva are drept scop "prevenirea si contracararea fenomenelor negative din cadrul autoritatilor publice care discrediteaz� functia publica si aduce prejudicii intereselor securitatii nationale".
Autoritatile de la Chisianu au declarat ca au luat in considerare obiectiile facute de autoritatile nationale si de expertii din Consiliul Europei. Cu toate acestea, Ministerul afacerilor Externe si Integrarii Europene subliniaza ca in lege au fost mentinute unele clauze "care admit o anumita marja de ambiguitate, iar argumentele organelor speciale in cazul acestora lipsesc sau sunt insuficient de explicite". Reprezentantul Guvernului in Parlament, Nicolae Eseanu, a afirmat ca expertii din cadrul Consiliului Europei au avizat "in principiu favorabil legea, spunand ca aceasta acorda garantii suficiente impotriva abuzurilor din partea statului".
S.G.  
A r h i v a
Stirile zilei 2008-12-11
 23:40 
 23:20 

4 comentarii
 21:44 

1 comentariu
 20:52 
Verificarile DNA la fundatiile UDMR, motiv de bucurie pentru Partidul Civic Maghiar
1 comentariu
 20:40 
Medvedev: Rusia nu exclude posibilitatea unei aderari la OPEC
 20:27 
Fals medic stomatolog, scotea de zor dintii buzoienilor la doua cabinete
 20:18 
Stolojan se intoarce, scrie presa internationala despre nominalizarea sa pentru postul de premier
1 comentariu
 20:02 
Paris Hilton sustine sus si tare ca e "dovada vie ca blondele nu sunt proaste"
1 comentariu
 20:00 
Geoana si Nastase au anuntat ca vineri s-ar putea finaliza negocierile cu PD-L
1 comentariu
 19:47 
Putin a numit un varf muntos din Caucaz in onoarea spionilor KGB si FSB
9 comentarii
 19:24 
 19:14 
Taxa auto la valoarea veche se poate plati de joi seara
2 comentarii
 19:00 
Cainele erou: Impuscat de trei ori, si-a aparat stapana de un hot inarmat (VIDEO)
1 comentariu
 18:59 
A fost inaugurata cea mai mare baza de date online cu fotografii din timpul comunismului (VIDEO)
10 comentarii
 18:46 
Scandal spatial kazaho-rus
3 comentarii
 18:39 
Pokalciuk, zic o data si ma duc: Ucraina subestimeaza pericolul reprezentat de Romania
5 comentarii
 18:30 
Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, la un pas de moarte, la Bruxelles
6 comentarii
 18:23 
Profesor batut de un elev in sala de clasa, sub privirile celorlalti colegi (VIDEO)
25 comentarii
 18:19 
Ministrul de Externe israelian considera ca palestinienii trebuie sa traiasca intr-un stat propriu
17 comentarii
 18:16 
Basescu a glumit, intr-o engleza aproximativa, cu jurnalistii straini de la Bruxelles (VIDEO)
5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mariajul dintre PD-L si PSD deja scartaie (3164 afisari)
 Stolojan - patru ani (2895 afisari)
 Refacerea FSN! Care FSN??? (2164 afisari)
 Israel - cu un picior in UE (1935 afisari)
 Profesorii pacaliti de Tariceanu (1814 afisari)
 O fantoma ce bantuie un hotel din Baile Herculane a fost fotografiata de localnici (FOTO) (6814 afisari)
 Nicole Kidman, cu lenjeria intima la vedere pe covorul rosu (5813 afisari)
 A fost inaugurata cea mai mare baza de date online cu fotografii din timpul comunismului (VIDEO) (4722 afisari)
 Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, la un pas de moarte, la Bruxelles (3384 afisari)
 Scene nud cu Penelope Cruz! (VEZI FOTO) (3354 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01187 sec.