Cinci unitati de procesare din judetele Ilfov, Buzau si Olt au cumparat carne de porc de la depozitul bucurestean care detinea 3,6 tone de carne contaminata cu dioxina provenita din Irlanda, a anuntat miercuri, vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Laszlo Csutak.
Acesta a precizat ca cele cinci unitati sunt din judetele Ilfov, Buzau si Olt. "Deocamdata nu avem alte informatii referitoare la alte loturi de carne provenita din Irlanda investigatiile fiind in desfasurare. Pana in dupa-amiaza zilei de miercuri vom oferi rezultatele investigatiilor", a precizat Csutak, citat de Agerpres.
Comisia Europeana a notificat marti Romania in legatura cu intrarea unui lot de carne de porc de la o firma din Belgia care a importat direct din Irlanda 3,6 tone de carene contaminata cu dioxina si care a ajuns intr-un depozit frigorific din Bucuresti.
Minea: Nu exist� niciun pericol de contaminare in Romania
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
Sorin Minea (Lucian Curelariu, ZIUA foto) | |
| |
| |
| |
| |
|
Carnea de porc din Irlanda, contaminat� cu dioxin�, nu a ajuns la niciun mare procesator din Romania, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, pre�edintele Asocia�iei Romane a C�rnii, Sorin Minea. "To�i marii procesatorii de carne din Romania au fost imediat anun�a�i prin intermediul Sistemului Rapid de Alert� de�intrarea in��ar� a celor 3,6 tone de carne din Irlanda. Ulterior, ace�tia��i-au verificat toate importurile, iar pan� in prezent niciunul nu a anun�at c� ar fi procesat carne importat� din Irlanda", a declarat Minea.Acesta a mai ad�ugat c� aceast� carne a fost luat� de c�tre micii procesatorii �i de carmangerii, ins� este aproape imposibil� verificarea tuturor.
"Nu exist� niciun pericol de contaminare in Romania, deoarece din datele pe care le avem, ar fi necesar ca, cantitatea de�dioxin� s� fie�20 de ori mai mare pentru a afecta popula�ia, iar pentru nivelul descoperit pentru a afecta in vreun fel, ar fi trebuit s� se consume cel putin 1 kilogram pe zi timp de 6-7 luni", a explicat pre�edintele asocia�iei. Potrivit acestuia, Asocia�ia Roman� a C�rnii se afl�, in prezent, in strans� colaborare cu ANSVSA, �i a inceput deja transmiterea actelor tuturor firmelor�din asocia�ie, urmand ca in 24 de�s� fie publicat� lista cu toate firmele care au importat carne din Irlanda. In momentul de fa��, controalele sunt in plin� derulare �i urm�resc identificarea produselor care vor urma a fi sechestrate, operatorul economic urmand a le retrage de pe pia��.
Guvernul irlandez a ordonat samb�t� retragerea de la vanzare a tuturor alimentelor pe baz� de carne de porc produse pe insul� dup� 1 septembrie. Alerta a fost lansat� samb�t� seara, dup� descoperirea, in timpul unui control de rutin�, la sfar�itul lunii noiembrie, a unor urme de policlorobifenil (PCB), un poluant asimilat de obicei cu dioxina. Substan�a a fost detectat� in gr�simea de porc provenind de la nou� cresc�torii irlandeze. PCB este un poluant organic persistent, care poate fi cancerigen. Potrivit Agen�iei irlandeze pentru securitate alimentar� (FSAI), unele produse pe baz� de carne de porc contaminat� au fost descoperite in Fran�a �i in Belgia, in cursul unor controale efectuate la frontier�. La Paris, Ministerul francez al Agriculturii a anun�at c� nu poate s� confirme informa�iile, deocamdat�. Germania a retras de la vanzare carnea de porc provenind din Irlanda, in timp ce Marea Britanie �i Suedia au recomandat popula�iei s� nu o consume.
Comisia European� a dat asigur�ri c� urm�re�te "indeaproape acest incident".
Pentru detalii, accesati: http://ziua.net/news.php?data=2008-12-10&id=17703