Ziua Logo
  Nr. 4406 de joi, 4 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Uninominale 2008
Partidele parlamentare isi paseaza reciproc pisica moarta a Legii votului uninominal
 4 decembrie, 15:24 
Clasa politica din Romania a intrat in soc dupa ce a aflat rezultatele redistribuirii mandatelor de parlamentar. Marea majoritate a politicenilor a inceput sa critice dur legea votului uninominal, dupa ce a constatat ca nu este suficient sa castigi cu 49% algerile dintr-un colegiu, ca obtii in mod sigur un mandat de parlamentar. La redistribuire, cel clasat pe locul 2 sau 3, si care a primt de doua ori mai putine voturi, a intrat in Parlament.
Dupa ce Biroul Electoral Central a anuntat rezultatele redistribuirii, politicenii s-au dezlantuit in a critica legea uninominalului, de parca nu ei au adoptat-o, ci le-a fost impusa de catre o entitate extraterestra. Aprope nimeni nu isi mai aduce aminte de aplombul cu care a sutinut introducerea uninominalului, de negocierile pentru redactarea actualei legi, insa ce nu au uitat politicienii in pura traditie romaneasca a fost sa arunce vina pe altii, uitand complet ca toti (cu exceptia PRM si a UDMR, care s-a abtinut) au votat legea ridicand nu doar o mana ci amandoua in Parlament.
Au facut acest lucru pentru ca atunci dadea bine la electorat sa sustii introducerea uninominalului.
Treziti brusc de apa rece a matematicii redistribuirii si-au dat seama ca altii sunt de vina, ca de fapt ei au avut cu totul alte intentii atunci cand au votat legea, ca ei au avertizat din timp de efectele legii dar nimeni nu i-a auzit, nimeni nu i-a bagat in seama, nimeni nu a consemnat ce au zis ei, nu exista nimic scris.
In acesta logica, presedintele Senatului, pesedistul Ilie Sarbu, a criticat miercuri legea uninominalului, pe baza careia au fost desemnati parlamentarii viitoarei legislaturi. "Eu am spus-o cu doi ani inainte, eram putini atunci, eu, domnul Iliescu, care spuneam ca nu e o lege care va rezolva problema mult asteptata, care va restructura clasa politica", a spus Sarbu.
Liberala Norica Nicolai a declarat si ea ca legea uninominalului a adus "aberatii" in Parlament. "Asta este, e efectul unei legi la care nu ne-am aplecat foarte serios, pe care am lucrat-o la presiunea opiniei publice si care a adus tot felul de aberatii in Parlament", a comentat presedintele Comisiei juridice a Senatului, Norica Nicolai, legat de faptul ca, desi a obtinut cel mai mare scor in colegiul in care a candidat, nu a obtinut un mandat de senator in viitoarea legislatura.
Vicepresedintele PD-L, Teodor Stolojan, a calificat si el sistemul de vot ca fiind "cel mai prost posibil", declarandu-se revoltat de modalitatea in care sunt repartizatele mandatele, cu referire la Sectorul 1 din Capitala, unde PD-L va avea un singur mandat de parlamentar. "Avantajul nu-l pierdem, dar pur si simplu e foarte greu sa explici cetatenilor, care au votat in Sectorul 1 si care au dat in toate colegiile castigatori candidatii PD-L, si din toate colegiile obtinem un singur parlamentar. Ca asa-i sistemul de redistribuire", a declarat Stolojan.
Multii politiceni si-au adus aminte ca, de fapt, Asociatia Pro Democratia a gandit aceasta lege, ei fiind astfel nevinovati pentru anomaliie redistribuirii. Insa presedintele APD, Cristian Parvulescu, a declarat joi ca formula de alocare a mandatelor din Legea uninominalului a fost propusa de PSD si agreata intr-o sedinta la care au participa reprezentanti ai PNL, UDMR si PC.
"Propunerea PSD, transmisa prin domnul Anghel Stanciu si aprobata in forurile politice ale PSD, de alocare a mandatelor a fost agreata de toti cei care au participat la intalnire. La acea intalnire au fost domnul Cristian Diaconescu (PSD), Bogdan Olteanu (PNL), Mihai Voicu (PNL), Marton Arpad (UDMR)�si Sergiu Andon (PC). Dupa aceea, modul tehnic de repartizare a mandatelor a fost discutat in Comisia parlamentara pentru codul electoral", a aprecizat Parvulescu.
Si presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj prin vocea consilierului prezidential, Cristian Preda, care a declarat ca sistemul uninominal pe baza caruia s-au desfasurat alegerile de duminica nu poate fi aparat, avand defecte fundamentale, si ca este rodul unei colaborari "fructuoase" intre Pro Democratia si PNL.
"Legea actuala este rezultatul unei colaborari fructuoase intre Pro Democratia si PNL, colaborare la care s-au raliat politicieni interesati din toate partidele. A avantajat clar liberalii, care, desi au obtinut 50 de locuri intai in colegii au castigat 93 de mandate. In schimb, toate celelalte partide au avut mai multi candidati plasati pe locul intai in colegii decat mandate obtinute", a declarat Preda.
La aproape 10 ani de la rostirea celebrei sintagme la adresa clasei de politiceni din Romania, fostul presedinte Emil Constantinescu are din nou dreptate, si poate declara: "Sunt scarbit".
Totusi, despre faptul ca gratie actualei legi, cativa tineri de peste 30 de ani si care altfel ar fi fost plasati pe ultimele locuri ale listelor de partid, isi vor fi gasit locul pe bancile noului Parlament nu vorbeste nimeni. Unul dintre acestia este pedelistul Toader Paleologu, 35 de ani, care si-a facut campania mai mult batand la usile cetatenilor din colegiul in care a candidat, mergand in piete si vorbindu-le oamenilor. Si ca el mai sunt cativa, din celelate partide, ce ar putea sterge de praf imaginea politicianului dambovitean.
Ciprian STOLERU  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Romanisme,romanisme!!!!   de Alcor
A r h i v a
Stirile zilei 2008-12-04
 20:45 
Unsprezece caini au mancat timp de de cinci zile din cadavrul stapanului lor - VIDEO
3 comentarii
 20:38 
Moody's: Noul Guvern ar putea sa fie nevoit sa apeleze la fonduri UE sau FMI pentru a finanta deficitul bugetar
8 comentarii
 20:15 
Cativa tarani din Transilvania sunt imaginea populatiilor indigene sarace, intr-o reclama controversata la Burger King - VIDEO
16 comentarii
 20:15 

2 comentarii
 20:08 
Tariceanu: Participam la guvernare daca avem garantii solide ca programul PNL anti-criza va avea un rol hotarator
1 comentariu
 20:01 

3 comentarii
 19:51 
 19:39 
In Bulgaria a venit vara!
2 comentarii
 19:28 
Persoanele care injura sau ameninta judecatorii, procurorii si politistii risca un an de inchisoare
6 comentarii
 19:17 
PD-L si-a desemnat echipa de negociatori: Boc, Videanu, Stolojan, Blaga si Flutur
 19:13 
Gorj: Fostul director al CE Turceni, eliberat din arest
 19:06 
Adriana Lima, "imbracata" in sutienul - minune al Victoria's Secret (FOTO)
1 comentariu
 19:01 
Procurorul Dan Voinea a fost dat in judecata de AVMR pentru tergiversarea dosarelor mineriadelor
2 comentarii
 18:42 
Efectele Legii votului uninominal: Redistribuirea a stabilit mai mult de 75% dintre parlamentari
2 comentarii
 18:39 

10 comentarii
 18:34 
Surse: PSD si PNL la cateva ore distanta de semnarea unui protocol
4 comentarii
 18:28 
 18:22 
Desi aveau 11 masini si 2 milioane de euro in cont, patru romi traiau intr-o tabara de la marginea Romei
2 comentarii
 18:16 
 18:06 
Menajera lui Hitler: Fuhrerul era o persoana fermecatoare si un om bun
25 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Totul pentru Front (3200 afisari)
 Guvernul de sacrificiu (2856 afisari)
 Lista alesilor (1690 afisari)
 Savanta terorista (1568 afisari)
 Rusia sperie NATO (1429 afisari)
 Menajera lui Hitler: Fuhrerul era o persoana fermecatoare si un om bun (2774 afisari)
 Cativa tarani din Transilvania sunt imaginea populatiilor indigene sarace, intr-o reclama controversata la Burger King - VIDEO (2405 afisari)
 Rochiile "Transformer" care te lasa in pielea goala! (2217 afisari)
 Un caine a salvat viata altui... caine VIDEO (2151 afisari)
 Unsprezece caini au mancat timp de de cinci zile din cadavrul stapanului lor - VIDEO (1959 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01111 sec.