Ziua Logo
  Nr. 4401 de vineri, 28 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Mircea Dinescu: "Pe unii pe care ii gasisem odata colaboratori ai Securitatii i-am regasit candidand cu nerusinare a doua oara"
-- Un ofiter si doi colaboratori ai Securitatii se afla pe listele de candidati
 28 noiembrie, 17:50 
Mircea Dinescu (Mircea Paun, ZIUA foto)
Unul dintre membrii Colegiului CNSAS, Mircea Dinescu, a declarat, vineri, dupa ultima sedinta a Colegiului organizata inaintea alegerile parlamentare, ca unii dintre candidatii gasiti la precedentele consultari electorale ca fiind colaboratori ai Securitatii candideaza din nou, duminica. "Am gasit colaboratori. Mai interesant este ca pe unii pe care ii gasisem odata colaboratori ai Securitatii i-am regasit candidand cu nerusinare a doua oara. Sunt cateva persoane care aveau deja pusa stampila de colaborator", a declarat Mircea Dinescu citat de Agerpres. "Acum patru ani, exista un fenomen interesant", a continuat acesta. "Insi speriati ca vor fi cautati la dosare n-au mai candidat. Anul acesta, au prins curaj, asta e clar. Noi colaboratori nu prea sunt. Sunt tot cei vechi, care insista", a explicat Mircea Dinescu. El a precizat ca persoanele pentru care Colegiul a emis constatare de colaborare cu Securitatea vor fi trimise, dupa alegeri, in fata instantei, pentru hotarari judecatoresti.
"Cei verificati acum vor fi trimisi la instanta dupa alegeri, pentru ca nu mai este timp. in mod normal, in afara de rusinea publica nu cred ca se mai poate intampla nimic", a explicat Dinescu. El si-a exprimat nemultumirea fata de modul de functionare a CNSAS, respectiv in baza noii legislatii privind deconspirarea Securitatii. "Trist e ca, dupa ce a fost toata povestea cu CNSAS-ul care va functiona, care are 100 de vagoane de dosare noi, dupa ce s-a facut procesul comunismului, s-a pus, in realitate, o basculanta de pamant peste CNSAS. E o forma subtila de ingropare a lui. Noi functionam, vorbim, dar de sub aceasta gramada de tarana", a declarat Mircea Dinescu.
Cazimir Ionescu il contrazice
Cazimir Ionescu (Mircea Paun, ZIUA foto)
Un alt membru CNSAS, Cazimir ionescu, a spus ca persoanele care urmeaza sa fie trimise la instanta, cu constatare de colaborare cu Securitatea, nu au mai candidat. "Toti sunt nume noi. Cei vechi au fost verificati", a sustinut Ionescu. "Cred ca domnul Dinescu se refera la cei care nu au colaborat cu Securitatea, dar care au fost reverificati, fiindca au aparut documente noi. Dansul spune ca fosti colaboratori, intre ghilimele, apar din nou pe lista. Supararea dansului este ca persoane care nu au primit verdict de politie politica, dar au fost obligati sa semneze angajament de colaborator, avand dovada ca nu au facut politie politica, au candidat", a opinat Ionescu.
El a afirmat ca nici candidatilor care primesc adeverinte de necolaborare, desi s-au gasit inscrisuri referitoare la ei, nu li se va mai publica preambulul la adeverinte, asa cum s-a procedat la alegerile locale.
CNSAS: Un ofiter si doi colaboratori ai Securitatii, candidati la alegeri
CNSAS a intocmit, vineri, trei note de constatare a colaborarii cu Securitatea pentru candidati la alegerile din noiembrie, una din cele trei persoane in cauza fiind fost ofiter, se arata intr-un comunicat al institutiei. De asemenea, in sedinta de vineri au fost emise 269 de adeverinte de necolaborare, tot pentru candidatii la parlamentare. Pentru 604 persoane au fost mentinute adeverintele de necolaborare eliberate anterior de Colegiu, mai precizeaza comunicatul. CNSAS a primit din partea birourilor electorale judetene datele a 2.887 de candidati la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Consiliul urmand a proceda la verificarea acestora, a declarat, luni, pentru Newsin, purtatorul de cuvant al CNSAS, Ancuta Median.
Din totalul de 2.887 de candidati, 395 dintre acestia sunt nascuti dupa anul 1973, si, avand sub 16 ani pana la data de 22 decembrie 1989, nu fac obiectul verificarii CNSAS. Pentru 1339 de candidati CNSAS a asteptat raspunsuri de la arhivele SRI, SIE si Directiei de informatii Militare, iar pentru alti 112 candidati documentatia nu este completa, CNSAS primind pana luni doar o parte dintre raspunsurile la solicitarile formulate catre servicii. Specialistii CNSAS identificasera 27 de nume de pe lista de candidati care se regasesc in dosarele aflate in arhiva Consiliului. CNSAS urma sa verifice daca este doar o concidenta de nume, comparand datele de identificare din dosare cu cele furnizate in cazul celor 27 de candidati de birourile electorale, si sa stablieasca care este natura dosarelor in care figureaza numele acestora. In cazul a 13 dintre candidatii pentru un fotoliu de parlamentar exista deja decizii mai vechi ale CNSAS in care se constata calitatea de colaborator sau ofiter al fostei Securitati iar acestia nu vor mai fi verificati si de aceasta data. Un exemplu de notorietate in acest sens este presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, despre care CNSAS a stabilit, in 2006, ca a fost colaborator al Securitatii ca politie politica. Vociulescu a contestat in instanta decizia CNSAS.
Pot candida, dar pot fi si cercetati pentru fals in declaratii
Potrivit OUG nr. 24/2008, articolul cinci, persoanele care candideaza la Parlamentul Romaniei, cu exceptia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu implinisera varsta de 16 ani, vor face o declaratie publica pe propria raspundere, conform modelului prevazut in anexa, in sensul ca au avut sau nu calitatea de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia. Candidatii depun declaratiile la biroul electoral competent, in aceeasi zi cu depunerea candidaturii. Se verifica cu prioritate persoanele care candideaza, sunt alese sau numite in demnitati sau functii la nivel national.
Ordonanta nu stabileste o incompatibilitate intre calitatea de colaborator si detinerea unei functii publice, asadar demnitarii isi pot pastra functia obtinuta prin alegeri sau prin numire. insa, in declaratia tip pe proprie raspundere continuta de ordonanta, semnatarii isi asuma cunoasterea prevederilor art. 292 din Codul penal cu privire la falsul in declaratii.
In OUG 16/2006, care modifica Legea 187/1999, ambele declarate neconstitutionale de CCR, la inceputul anului, in cadrul unei exceptii de neconstitutionalitate ridicate de liderul PC, Dan Voiculescu, respectiva incompatibilitate exista, astfel ca, teoretic demnitarul isi putea pierde functia in cazul in care se dovedea ulterior ca a colaborat cu Securitatea. "Condamnarea definitiva pentru savarsirea infractiunii de fals in declaratii atrage pierderea demnitatii sau functiei publice in care a fost ales sau numit, potrivit legislatiei in vigoare. in cazul membrilor Parlamentului Romaniei, cercetarea infractiunii se face de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar instanta competenta este Inalta Curte de Casatie si Justitie, care judeca aceste cazuri in procedura de urgenta. Sentinta definitiva se comunica, in termen de 24 de ore de la pronuntarea ei, presedintelui Camerei din care face parte parlamentarul. Presedintele Camerei respective inscrie cu prioritate invalidarea pe ordinea de zi", se arata in actul declarat neconstitutional.
Z.O.  
Alte articole
  IPS Pimen a turnat la Securitate    (Eveniment, 2007-10-10)
  Mircea Dinescu ii avertizeaza pe preoti sa nu doarma linistiti    (2008-04-16 17:31)
  Mircea Dinescu: Premierul a venit la parastasul CNSAS    (2008-02-04 12:23)
  Dinescu: Politicienii nu au dreptul sa-si vare nasul in CNSAS    (2008-01-08 12:36)
  SRI preda corespondenta interceptata de Securitate    (2007-12-12 13:26)
  Pimen si Calinic ar putea primi verdicte de politie politica    (2007-10-02 17:00)
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
dl.dinescu sustine un partid in campanie   de tzara
sfat   de irlanda
Cine cunoaste cazul karatistului AUREL CODOLBAN? LA A CARUI TORTURARE A ASISTAT DINESCU?   de dimitrios
DA PE DINESCU_KGB CINE IL VERIFICA?!! DA PE TAICA SEF DE SANTIER!!!!   de dimitrios
V-a scapat : Basescu a promulgat Legea : toti rosii-bleu inapoi in politica !   de knowbothsystems
Asa fara nume ?   de doctorul
d-le dinescu   de iobagul sovietic
Dinescu-revolutionarul?   de Pionul
dai pe goarna dinescule   de iobagul sovietic
A r h i v a
Stirile zilei 2008-11-28
 23:27 
 23:19 

10 comentarii
 22:58 
Elena Basescu intr-un tur de forta in Basarabia
2 comentarii
 20:48 
NATO ar putea relua, partial, relatiile cu Rusia
5 comentarii
 20:30 
Cercetatori italieni, coordonati de o romanca, au descoperit cauzele epilepsiei
1 comentariu
 20:25 
Inapoi in viitor: Actorul Michael J. Fox spera sa invinga Parkinsonul inca 10 ani de acum incolo
 19:52 

2 comentarii
 19:50 
Mihail Gorbaciov: Rusia va adera la UE peste cateva decenii
6 comentarii
 19:21 
Un oficial al AEPB: Ar fi intelept ca Romania sa urmeze exemplul Ungariei si sa ceara ajutor de la FMI
6 comentarii
 19:16 
Arges: Sapte copii au ajuns de la scoala la spital dupa ce au mancat bomboane roase de soareci
 19:12 
Si-a trezit nevasta din coma, muscand-o de degetele de la picioare
1 comentariu
 18:27 
Dispozitivul care obliga armele sa asculte de proprietari, inventat in Italia
3 comentarii
 18:10 
Rusia micsoreaza taxa pe exportul de petrol la 192,1 dolari/tona
1 comentariu
 18:06 
Magistratii hunedoreni au decis: bratarile dacice vor fi expertizate din nou
3 comentarii
 17:58 
FSLI sustine ca toate calculatoarele date de Guvern elevilor se strica in 48 de ore
1 comentariu
 17:51 
Presa indiana: Printre teroristii care au atacat Mumbaiul se afla doi englezi
13 comentarii
 17:49 
Ludovic Orban: PNL isi va dubla scorul de la locale in Bucuresti
1 comentariu
 17:14 
 17:10 
Consiliul Concurentei a amendat BRD cu 5 milioane de euro
 17:05 
Fetita care sufera de o boala extrem de rara are puterea sa zambeasca, desi este paralizata si muta
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Norme pentru mame (2367 afisari)
 11 septembrie in India (2329 afisari)
 Nu votam securisti, turnatori si escroci (1998 afisari)
 Site-uri care promoveaza anorexia (1849 afisari)
 Mistretul domestic (1650 afisari)
 Ghici cine este vedeta care si-a pierdut chilotii pe covorul rosu? (2610 afisari)
 Se simte rau: Patrick Swayze si-a luat ramas bun de la familie si prieteni (2535 afisari)
 The Economist: Economiile est-europene se prabusesc. Situatia cea mai grava este in Romania si Bulgaria (2129 afisari)
 Cercetatori italieni, coordonati de o romanca, au descoperit cauzele epilepsiei (1589 afisari)
 Si-a trezit nevasta din coma, muscand-o de degetele de la picioare (1377 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02848 sec.