Ziua Logo
  Nr. 4399 de miercuri, 26 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Lazar Comanescu, la sfarsitul mandatului de la Externe: Uneori, pot sa spun, ca inchid un ochi la unele lucruri pe care le observ
 26 noiembrie, 17:44 
Lazar Comanescu (Foto: EPA)
Ministrul de Externe, Lazar Comanescu, a recunoscut miercuri ca uneori se considera prea bland, insuficient de transant si a admis ca, desi este sustinatorul diplomatiei economice, "fenomenologia economica" actuala ii da batai de cap.
Ministrul de externe a prezentat miercuri raportul privind politica externa a Romaniei in ultimii patru ani. Cu aceasta ocazie, seful diplomatiei a fost intrebat daca are sa isi reproseze ceva. Diplomat cu experienta, care de obicei se fereste sa dea raspunsuri directe, ministrul a surprins jurnlistii cu o marturisire directa: "Nimeni nu e perfect...Fiecare dintre noi ne asezam seara in pat si ne gandim la ce puteam face mai bine", a spus ministrul, aflat de sapte luni in fruntea MAE. La un comentariu din partea unui jurnalist prezent la conferinta ca o astfel de introspectie efectuata noaptea cauzeaza insomnii, Comanescu a raspuns zambind ca "insomnia e un lucru bun pentru ca te tine treaz".
Primul lucru pe care ministrul si-l reproseaza este ca uneori este prea bland. "Uneori, pot sa spun, ca inchid un ochi la unele lucruri pe care le observ. Consider ca uneori sunt poate prea bland, in ciuda faptului ca unii ma considera chiar prea dur", a spus Comanescu. El a explicat ca aceia care il considera prea dur "nu fac distinctia intre a fi vocal si follow-up-ul (urmarile - n.r.) la acele vocalitati".
Comanescu a accentuat faptul ca el se ataseaza de oamenii cu care lucreaza. "Eu tin foarte mult la oameni si fac tot ce imi sta in putinta ca acesti oameni sa fie multumiti", relateaza NewsIn.
Un alt lucru pe care ministrul de externe si-l reproseaza este ca nu este suficient de transant. "Anumite lucruri pe care le constat le-as putea spune mai transant, dar in diplomatie trebuie sa iti alegi cu grija cuvintele", a recunoscut Comanescu. "Nu am ezitari, dar poate ca daca as fi mai direct, ar fi mai bine", a adaugat el.
De asemenea, ministrul a constatat cu regret ca are unele dificultati in a intelege actuala "fenomenologie economica".
"Constat cu parere de rau ca, desi sunt un impatimit al promovarii diplomatiei economice, ca fenomenologia economica a devenit atat de complexa incat am nevoie de foarte mult timp pentru a citi si a intelege aceste lucuri", a precizat Comanescu. "A, si ar mai fi ceva", a adaugat el. "Nu stiu daca este defect sau calitate. Nu sunt adeptul principiului conform caruia seful are intotdauna dreptate. O astfel de abordare nu ajuta seful", a subliniat ministrul. "Eu sunt adeptul discutiilor fara nicun fel de retinere intre sef si angajat", a declarat Comanescu.
A dormi sau a nu dormi dilema diplomatului?
Tema somnului sau a nesomnului a fost recurenta in comentariile ministrului. "Nesansa diplomatului intr-o lume globalizata este ca fusul orar nu mai conteaza, trebuie sa fie treaz si zi si noapte", a comentat ministrul, in contextul in care a subliniat ca departamentul purtatorului de cuvant al MAE a stat la dispozitia presei 24 de ore din 24.
Mai mult, ministrul a recunoscut ca face parte din categoria celor care se refac dupa ce dorm cateva minute si ca a fost nevoit sa recurga la acest lucru in urma experientei diplomatice. "Am participat la nenumatrate negocieri care erau anuntate ca incep dimineata si se termina dupa-amiaza si au durat pana a doua zi", a explicat ministrul.
Intrebat daca ar accepta un post de comisar european, avand in vedere ca de anul viitor se va constitui o noua Comisie Europeana, Lazar Comanescu a evitat un raspuns direct si a spus zambind ca nu se poate pronunta asupra ceva ce nu exista. "Actuala comisie mai are un an de existenta. Mai sunt discutii si cu privire la cum se va constitui viitoare Comisie, cati membri va avea, daca se va constitui in baza tratatului de la Nisa. Eu sper ca va fi pana atunci in vigoare Tratatul de la Lisabona", a declarat ministrul. "De asemenea, trebuie clarificat cum se vor amenaja portofoliile in viitoarea Comisie Europeana", a subliniat seful diplomatiei romane.
Ministrul a respins si ideea conform careia si-ar negocia o alta pozitie dupa alegerile paramentare. "Am fost , sunt si voi fi diplomat de cariera. Nu am negociat nimic", a spus Lazar Comanescu. "Aceasta este o trasatura care m-a caracterizat: am fost si sunt 100% adeptul lucrului bine facut, al profesionalismului. De aici incolo, las la fiecare sa judece ce considera", a incheiat seful diplomatiei romane.
Lazar Comanescu are o indelungata experienta cu institutiile europene si se bucura de apreciere in cercurile de la Bruxelles. El a condus timp de zece ani reprezentanta Romaniei pe langa Uniune Europeana si unii il includ in categoria "dinozaurilor" din diplomatia romana.
Z.O.  
 Afisari: 412  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Asa sunt astia care au pregatire   de M_D_L
A r h i v a
Stirile zilei 2008-11-26
 23:53 

7 comentarii
 20:59 
Porsche renunta la preluarea a 50% din Volkswagen
 20:55 
Peste 70.000 de angajati din centrul financiar al Londrei vor fi disponibilizati
1 comentariu
 20:45 

3 comentarii
 20:41 
Traficul de organe din Romania, subiectul unui nou reportaj mincinos difuzat de italieni
3 comentarii
 20:34 
FBI: Posibile atentate Al-Qaida asupra transportului in comun din New York
1 comentariu
 20:32 
Rusia se teme ca barbatii chinezi vor veni in curand sa-si caute partenere de viata pe teritoriul sau
15 comentarii
 20:29 
Fostul director al Complexului Energetic Turceni, arestat pentru 29 de zile
 20:16 
Ucraina: A intrat cu transportorul blindat in banca (VIDEO)
2 comentarii
 19:59 
Tribunalul Bucuresti: Episcopul Dunarii de Jos, Casian Craciun, nu a colaborat cu Securitatea
1 comentariu
 19:57 
Soldatii germani vor intra din nou pe teritoriul Frantei
 19:50 
Traficanta internationala, "Doamna-heroina" prinsa cu droguri de un miliard ascunse in chiloti
3 comentarii
 19:46 
Topul vedetelor cu cele mai urate silicoane
 19:07 
Dacia Sandero a obtinut trei stele la testele EuroNCAP - VIDEO
 18:44 
Cinci politisti spanioli au fost condamnati pentru ca au torturat un roman si pe logodnica sa insarcinata
2 comentarii
 18:41 
Laszlo Tokes: UDMR practica pedofilia politica in scoli pentru a-si face campanie electorala
5 comentarii
 18:30 
Serbia: Biserica romanilor timoceni din Cologras, in pericol de distrugere
1 comentariu
 18:25 
BNR va reanaliza la inceputul anului viitor oportunitatea modificarii normelor de creditare
 18:04 
Din dragoste: Un brasovean va dona un rinichi sotiei sale care refuza sa mai faca dializa
3 comentarii
 17:33 
Un rus a baut sangele iubitei dupa ce a omorat-o in bataie
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Kim Cattrall, goala la 52 de ani (2817 afisari)
 Frati de sange (2324 afisari)
 Felix va scumpi bautura, tigarile si taxiul (2007 afisari)
 Guvernarea Noii Ordini Mondiale (II) (1349 afisari)
 Eutanasiati-i si pe ei (1283 afisari)
 Topul vedetelor cu cele mai urate silicoane (2906 afisari)
 Pentru ca le tremura pamantul sub picioare si pentru ca se apropie Ziua Marii Uniri, comunistii lui Voronin ataca Romania (2563 afisari)
 O noua forma de ciuma ameninta omenirea! (2495 afisari)
 Rusia se teme ca barbatii chinezi vor veni in curand sa-si caute partenere de viata pe teritoriul sau  (1896 afisari)
 Sacrilegiu intr-o biserica din Rusia: Icoana cu Stalin, cel mai mare criminal al lumii (1830 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01139 sec.