Ziua Logo
  Nr. 4398 de marti, 25 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Razboiul mafiotilor israelieni
 25 noiembrie, 12:09 
Yaakov Alperon (Foto: ynetnews.com)
Familiile mafiei israeliene isi regleaza conturile cu ajutorul bombelor in plina zi. In urma cu o saptamana a murit Yaakov Alperon, sau, altfel spus, Don Alperon, cum il cunosteau oamenii de rand. Patriarhul "ultimei familii israeliene dupa vechiul stil sicilian", potrivit unui criminalist. In aceeasi zi depusese marturie in fata judecatorilor. Mustata carunta, cearcane pronuntate, pulover de marca si palarie de fetru in moda anilor 30. Un dispozitiv explozibil plasat sub masina a spulberat vehiculul pe o strada din Tel Aviv, noteaza ziarul El Periodico, citat de Agerpres. "Era un om marcat", spune anchetatorul Moshe Mizrahi. "De mai multi ani traia cu un semn rosu pe cap", explica el. Moartea creierului familiei Alperon, de 53 de ani si fost boxer, a readus in atentie razboiul pe care il poarta de cativa ani clanurile din Israel. O lupta pentru profitul generos pe care il genereaza jocurile de noroc, traficul de droguri, santajul si afacerile de reciclare. Fiefurile sunt disputate la lumina zilei si in zonele aglomerate. �i se recurge la orice pentru a-l strange cu surubul pe rival, de la grenade, bombe sau arme automate si pana la rachete antitanc.
In ultimii trei ani, zeci de gangsteri si cel putin opt civili nevinovati au murit in acest razboi subteran. Ultima victima colaterala a fost Margarita Lautin, in varsta de 31 de ani. A primit un glont ratacit tras de un motociclist in timp ce lua masa la un restaurant pe o plaja din Tel Aviv alaturi de sot si de cei doi copii. Glontele era insa destinat altei mese la care mancau indivizi din lumea interlopa.
Multi dintre ei, tovarasi si asociati ai lui Yaakov Alperon, au asistat la funeraliile acestuia, intr-un eveniment urmarit atent de reporterii cronicii negre si politiei, care nu a vrut sa scape alaiul de criminali. Unii dintre ei au venit in limuzine de lux si escortati de bodygarzi. Altii au venit in compania avocatilor. Decedatul era o figura de vaza a lumii interlope locale, devenise o legenda gratie interviurile frecvente date televiziunii si personajului sau din programele de umor.
Fiu al unei familii modeste de 12 frati venita in Israel din Egipt, in 1947, Yaakov Alperon a trecut de nenumarate ori pe la inchisoare. Punctul sau forte, spune politia, era santajul si taxa de protectie. A santajat de la vanzatori ambulanti de flori pana la oameni de afaceri din constructii. De multe ori au incercat sa-l omoare "cu grenade, focuri de arma si masini capcana", spune un expert al politiei. Avea multi dusmani, de la traficantul de droguri Zeev Rosenstein din familia Abergil, cu care isi disputa un negot de reciclare si pana la capo Amir Mulner, pe care Alperon il injunghiase anul trecut in ceafa la o reuniune mafiota din Herzliya. Acum dupa moartea sa, politia se terme de izbucnirea unei vendete.
Cel putin asa a asigurat unul din fiii sai la funeralii: "Nu-l vom ierta niciodata. Il vom gasi pe vinovat si nu vor putea sa-l ingroape pentru ca nu va mai avea nici cap, nici maini nici picioare. La fel de "subtila" a fost si sora lui, Shoshana: "Cu ajutorul lui Dumnezeu vom face acelasi lucru si copiilor lor. Omoara si vei fi omorat".
Pentru expertul criminalist de la Universitatea Menahem Amir, moartea lui Alperon este rezultatul unei dispute de onoare si nu pentru un teritoriu sau afaceri. "Pentru ei, onoarea si prestigiul este mai importante decat controlul activelor, pentru ca este cea care determina pozitia lor in familia crimei organizate si de care depind inainte de orice oportunitati economice".
"Corleonii" de ascendenta evreiasca precum Alperon, Abergil, Abutbul sau Ohana nu sunt singurii care opereaza in lumea interlopa israeliana. Exista si mafii arabe, care se ocupa cu traficul de droguri din Liban si puternice organizatii rusesti care controleaza prostitutia si traficul de carne vie. Aproximativ un milion de rusi au venit in Israel dupa desfiintarea Uniunii Sovietice, intre care si reputati baroni ai crimei organizate. Potrivit politiei, mafia rusa foloseste Israelul pentru a-si spala banii prin investitii in sectorul imobiliar si banci. Asasinarea lui Don Alperon a pus in garda autoritatile israeliene, mult mai concentrare pe prevenirea violentei palestiniene decat pe prinderea mafiotilor locali. "Exista o neconcordanta intre crima organizata si modul in care este tratata", a avertizat premierul Ehud Olmert. Ramane acum de vazut cum vor raspunde urmasii ilustrului capo.
Z.O.  
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Ce muie de arabitoi are   de Morphius
Cine sunt si cum opereaza   de Eufrosin
A r h i v a
Stirile zilei 2008-11-25
 23:35 
UPDATE 23:35 Bayern Munchen - Steaua 3-0, scor final
 23:29 
In centrul Bucurestilor: Pe afara salon de masaj, pe dinauntru bordel in toata regula
3 comentarii
 20:57 
16 ani de inchisoare pentru Doina Matei, romanca care a ucis o italianca cu umbrela
5 comentarii
 20:03 
In nemernicia lor, ca niste caini turbati, comunistii lui Voronin acuza CEDO ca a adoptat o hotarare politica in cazul restrictiilor privind dubla cetatenie
19 comentarii
 20:00 
Romania va primi pana la finalul anului 250 de milioane de euro din imprumutul de 1 miliard de euro contractat de la BEI
1 comentariu
 20:00 
Disidentul Vasile Paraschiv, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler: "Am cerut sprijin presedintilor Iliescu si Basescu, insa nimeni nu m-a ajutat"
6 comentarii
 19:43 
Regina burlescului, Dita von Teese, pozeaza sexy pentru nemti
 19:40 
Volkswagen si Porsche vor suspenda temporar productia de automobile
1 comentariu
 19:24 
Guvernul amana cu doi ani, pana in 2011, introducerea cartilor electronice de identitate
1 comentariu
 19:19 
Magistratii vor ca doar politicienii care au adoptat legi proaste sa raspunda pentru nenumaratele condamnari ale Romaniei la CEDO
8 comentarii
 19:07 
Vesti bune: Germanii de la Webasto incep in ianuarie productia la fabrica din judetul Arad
2 comentarii
 18:47 
Polonia se gandeste sa dea in judecata ziarul german "Die Welt" pentru ca scris "lagar de concentrare polonez"
7 comentarii
 18:46 
Culmea tupeului: Miron Cozma vrea sa fie reabilitat
5 comentarii
 18:18 
Cristi Pulhac: Mi-am rupt piciorul pentru Dinamo, nu sunt un mercenar
1 comentariu
 18:17 
"2-10, 2-10, proba! Aici Lubyanka! Samovarul, ma auzi?": Serviciile secrete britanice au "arestat", dupa 20 de ani, un ceainic rusesc din resedinta regala Balmoral
2 comentarii
 18:06 
O femeie si-a "scapat" copilul in wc si apoi a tras apa
 18:06 
Desi a crezut ca a scufundat o nava a piratilor, Marina militara indiana a scufundat se pare o nava civila de transport
 17:49 
Tinerii cu varste intre 18 si 25 de ani primesc calatorii CFR gratuite pentru a putea vota
 17:47 
BERD: Economia romaneasca va inregistra o crestere de 3% in 2009
 17:41 
Theodor Paleologu: PNL si PDL ar trebui sa reanimeze Alianta D.A.
7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Guvernarea Noii Ordini Mondiale (I) (2397 afisari)
 O idee vazduhista (2381 afisari)
 Felix calare pe Romaero (2157 afisari)
 Vaccin de scandal (2108 afisari)
 Bucurestiul va fi port la doua mari (1362 afisari)
 In centrul Bucurestilor: Pe afara salon de masaj, pe dinauntru bordel in toata regula (4104 afisari)
 Idila amoroasa a lui Tariceanu cu Ramona Badescu, subiect de barfa in presa din Italia  (3626 afisari)
 Adrian Mutu, prins de carabinieri cu un urmarit general in portbagaj (2879 afisari)
 Kim Cattrall, vedeta din "Sex and The City", pozeaza nud la 52 de ani (FOTO) (2453 afisari)
 Regina burlescului, Dita von Teese, pozeaza sexy pentru nemti (2394 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01194 sec.