Ziua Logo
  Nr. 4396 de sambata, 22 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Reportaj
Exclusiv ZIUA Online
Gaudeamus, punct si de la capat



 23 noiembrie, 13:57 
In ciuda parerii generale, romanii iubesc cartile. Altfel nu se explica cum de, si in a patra zi, adica sambata, a celei de-a cinsprezecea editii a Targului International Gaudeamus - Carte de invatatura, a fost aglomeratie mare pe metrul patrat al fostului pavilion central Romexpo, ce a gazduit targul. Ok, mi-am zis, sunt multi, foarte multi, poate au intrat doar sa se adaposteasca de ploaia bucuresteana. Dar, pe masura ce am stat de vorba cu vizitatorii, mi-am dat seama ca mai e mult pana ca Internetul sa ia locul cartilor si ca inca se citeste mult si chiar foarte... bun. Cartile de valoare au impanzit sala pavilionului central al Romexpo, editurile importante aflate chiar in mijloc erau asaltate de cititori, cu ocazia targului preturile cartilor fiind mai accesibile decat in librarii. In plus, edituri de profil si ale universitatilor din toata tara s-au reunit la targ pentru a face cunoscute tuturor titlurile si scriitorii locali consacrati. Si universitatile straine au avut standuri, cei care vor sa studieze in afara tarii putand primi informatii in limba engleza si franceza, despre fiecare institutie in parte. De asemenea, in fiecare zi a targului am avut parte de lansari ale unor carti mult asteptate, foarte bune si cumparate intr-un numar neasteptat de mare de exemplare de catre cititorii pe care, slava Domnului, Romania chiar ii mai are. Asadar, nimic rau de pe frontul de Est din punct de vedere cultural...
Bine ati venit la targul de carte!
Cu umbrelele deschise sau cu plasele de plastic pe cap, bucurestenii cu mic cu mare se indreptau spre intrarea targului, unde erau intampinati de cativa comercianti de pietre pretioase si semipretoase. Fiind nerabdatoare sa vad ceea ce am vrut de fapt, am trecut repede pe langa ele, urmand sa le admir la plecare. Cativa, insa, ar fi vrut sa isi cumpere o piatra inainte de a intra in universul cartilor si asa am aflat ca preturile pietricelelor sunt cam piperate. 150 de lei sau "doar" 100 de lei, poate 50 sau 70 de lei "nestemata".
Cine ar fi vrut totusi sa ramana si cu bani de carti, avea de ales intre niste pietricele minuscule de 10 lei. Cu tot cu margele, odata intrati in incaperea targului, oamenii sunt intampinati de cei de la standuri, care le ofera pliante si informatii, dar nu in ultimul rand... reduceri. Peste tot erau afisate bilete cu reduceri de 10, 20, 30 si chiar 50 la suta. La un pret foarte bun se puteau cumpara dictionarele de engleza, de pilda Macmilan-ul "e de pomana, 25 lei kilogramul", dupa spusele celei care vindea la stand, si care, din cand in cand, lovea intr-un clopotel strigand: "Dictionare de pomana, dictionare de pomana, 16 lei kilogramul de cuvinte".
Cartile in limbi straine se vand la preturi foarte accesibile, intre 7 lei si 15 lei, uneori, 20 de lei. De asemenea, mai toate editurile fac reduceri substantiale. Editurile Humanitas si Polirom insa, cu tot cu reducerile de pana la 5 lei, au avut preturi mai ridicate. Cine a venit de acasa cu 100 de lei, daca si-a cumparat trei carti de aici, a ramas fara bani, dar cu dorinta de a vedea noile aparitii. Cu toate acestea, ca si la celelalte standuri, cititorii nu doar se ingramadeau ci si cumparau cate doua-trei carti pe care "de cand le cautam". Pe cei aproximativ 14.000 de metri patrati ocupati de targ e imposibil sa nu gaseasca fiecare ceva pe gustul lui. Peste 400 de expozanti au fost si sunt pana duminica prezenti la targ, cu oferte pe toate gusturile. Carti pentru copii, de specialitate, in toate domeniile, fictiune, non-fictiune, religie, matematica, biologie, comunicare, IT, afaceri, si foarte multe altele stau pe mese si pe rafturi, asteptand sa fie rasfoite si luate acasa.
Aspectul conteaza
Editurile au incercat, pe langa reducerile de pret, si atragerea cumparatorilor cu mascote si muzica, sa isi personalizeze standul. Astfel, la standul Editurii Coresi, o tanara canta la orga, iar in stanga ei se afla un spatiu amenajat special pentru cei mici. In plus, editura are una dintre cele mai atragatoare oferte, si anume "Cumperi de 200 lei si platesti doar 100 de lei". Iar cum preturile cartilor de la Coresi nu sunt mari, cine a fost dispus sa profite de aceasta oferta, a plecat acasa cu destule volume. Multe carti pentru copii, dar si pentru parinti, colectia "Cartea de iubire" vine cu "ghiduri" cu ajutorul carora, spera autoarea, sa fie rezolvate neintelegerile dintre generatii. Doua astfel de indrumare sunt "Eu te-am facut eu te omor - Ghidul bunelor maniere pentru parinti", "Cei sapte ani de acasa. Codul bunelor maniere pentru copii" si alte carticele foarte practice si interesante.
Nici standul Adevarul nu a avut un "aspect" de neglijat, aici fiind prezentata o foarte eleganta colectie de carti legate in piele maro. Daca este vorba despre o colectie de lux, si standul a fost unul impunator, toate cartile aduse aflandu-se la loc de cinste in rafturile unor biblioteci din lemn masiv, asortate, bineinteles cu volumele autorilor Vintila Corbul, James Clavell, Vlad Musatescu si ale altor autori straini si romani deopotriva.
Cat despre editura Herald, axata mai ales pe "regasirea dimensiunii spirituale", atmosfera de la stand este una in ton cu "textele esentiale ale umanitatii" ce ne sunt puse la dispozitie aici. Asadar, au fost asortate lampi cu o lumina pala si fotolii in nuante de verde pe care fiecare poate sta si citi din cartile al caror scop e sa arate "posibile directii catre Cunoastere si Adevar". Cateva dintre titlurile importante ale acestei edituri sunt "Gandirea egipteana antica", "Cartea tibetana a mortilor", "Initiere si realizare spirituala". Maestrii spirituali, cultura si civilizatiile si faimosul "zen" ne costa intre 10 si 40 de lei.
Si Europa a raspuns prezent la Gaudeamus
Pe langa editurile cunoscute, si cele din toate colturile tarii au venit cu ofertele de carte la targ. Edituri ca "Islamul azi", "House of guides", "Sophia" si multe altele, au pus la dispozitie carti din domeniile amintite inca din titlu si preturi pentru toate buzunarele. Tot "de prin tara adunate" au fost la targ si editurile universitatilor. Aici, pe langa publicatiile profesorilor si studentilor din orasele universitare, gasim si ghiduri de admitere. Astfel, pentru cine a vrut sa se orienteze de pe acum in legatura cu facultatea pentru care ar opta, editurile Universitatilor din Cluj, Petrosani, din Arad, Iasi, Craiova, Oradea, Sibiu, Targu Jiu, Timisoara, Ploiesti au fost de mare ajutor. Din Capitala, editura Univesitatii Bucuresti, Politehnica Press, editura "Victor" a Universitatii Hyperion, editura Academei Nationale de Informatii, a Universitatii Spiru Haret, a Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", au fost prezente cu publicatiile tematice destinate mai ales studentilor. Si Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport Bucuresti are o editura, ale carei carti sunt in primul rand despre corpul uman, sanatate si tipuri de exercitii fizice.
In plus, si universitatile din strainatate s-au aflat la targul nostru. Astfel, cei interesati sa invete in afara tarii pot primi brosuri despre Universitatea din Luxemburg, Saxion University of Applied Sciences, Hogelschool Utrecht University of Applied Sciences the Netherlands, University College Birmingham, University of Sunderland Faculty of Bussines and Law, Upper Austria University of Applied Sciences Hagenburg Campus si Leeds Metropolitain University.
Expozitii, muzica si... voie buna
Pe langa sutele de edituri si-au gasit locul si cateva expozitii. Una dintre ele apartine unei tinere artiste din Romania, Raluca Dragomir, absolventa a Facultatii de Arte Plastice, ale carei picturi au fost admirate de catre cei prezenti. Surpriza a fost expozitia de inventii ale lui Leonardo Da Vinci. Astfel, "rulmentul cu trei sfere", "surubul lui Archimede", "masina cu autopropulsie", care este si una dintre cele mai iubite inventii ale marelui Leonardo Da Vinci, "podul arcuit", "roata motrice", "schimbatorul de viteze", "ciocanul", "ridicatorul de coloane" si "mecanismul autoblocant" pot fi, de asemenea, admirate la Targul International Gaudeamus. Nici obiectele vechi nu au lipsit din zona cu expozitii, bani, telefoane si insigne "de pe vremuri" fiind admirate si intoarse pe toate partile de pasionatii de antichitati. La un moment dat, in timp ce ma plimbam printre carti, picturi si inventii, am auzit o formatie ce a inceput sa cante melodii ale unor trupe cunoscute cum ar fi Oasis, Travis sau Coldplay. Cantau niste tineri veseli si binedispusi care au atras multa lume in jurul lor. Asezati pe scari sau pe bancuta de langa locul unde se vinde inghetata, oamenii ascultau muzica si rasfoiau noile "achizitii culturale".
"Ciocanul"
"Rulmentul cu trei sfere"
"Masina cu autopropulsie
Unde e targ, e si lansare
Cele patru zile ale targului au avut parte de numeroase evenimente culturale si lansari de carte ale scriitorilor straini tradusi in romaneste precum si ale celor autohtoni. In prima zi a evenimentului, miercuri, au fost lansate 22 de carti. Printre ele, si "De la regimul comunist la regimul Iliescu. Virgil Magureanu in dialog cu Alex Mihai Stoenescu", in care este tratata perioada in care Virgil Magureanu a fost organizatorul si conducatorul nou-infiintatului Serviciu Roman de Informatii.
In cea de-a doua zi a targului, joi, au fost lansate 52 de carti. Una dintre cele mai importante lansari de joi a fost cea a versiunii in limba romana a "Dictionarului comunismului", o lucrare coordonata de istoricul francez Stephane Courtois. Cartea costa 55 de lei si se numara printre cele mai vandute volume ale evenimentului. Cea de-a doua lansare importanta de joi a fost "Istoria critica a literaturii romane" de Nicolae Manolescu, care s-a vandut, potrivit expozantilor, in 1.100 de exemplare. Cartea, la care criticul Manolescu a lucrat mai bine de 25 de ani costa 200 de lei.
Vineri, in a treia zi de targ, au fost lansate 78 de carti, majoritatea ale autorilor romani. Pe langa carti, vineri au fost lansate cele mai multe audioboock-uri si s-au intamplat cele mai multe ateliere destinate celor mici.
In sfarsit, am ajuns si la momentul pe care l-am asteptat cel mai mult, si anume, lansarile ce au avut loc sambata, cand am fost si eu prezenta la Gaudeamus. In total, au fost lansate 81 de carti. Printre ele, cele semnate de Gabriel Liiceanu, Horatiu Malaele si Tudor Caranfil.. Liiceanu a lansat "Scrisori catre fiul meu". Cei care s-au grabit sa cumpere noua carte de 33 de lei, au primit, apoi, cate un autograf. Horatiu Malaele, de asemenea, a avut o sesiune de autografe pe cartea sa "Horatiu despre Malaele", care, in ziua lansarii, a avut "pret special", de 20 de lei. Tudor Caranfil a lansat "Dictionarul Universal de Filme", care costa 89 de lei, aparitie de referinta pentru orice cinefil.
Cine a fost la Gaudeamus
Din cate mi-au marturisit cei cu care am stat de vorba, cei care au venit la Gaudeamus au facut-o pentru ca au putut vedea "tot odata", fara sa se plimbe prin mai multe librarii pentru a gasi ceea ce cauta. In plus, cine a avut timp, a putut participa la foarte multe evenimente, in special lansari de carte. "Sunt toate aici, te duci de la unul la altul si vezi tot". Nici reducerile de pret nu a fost un motiv de neglijat.
Prietenii veniti in grup se imprastiau printre standuri, se pierdeau unii de altii si isi faceau planul cum sa viziteze pavilionul central Romexpo, pentru a nu pierde nimic. Telefonul mobil ii scapa de fiecare data din impas: "Sunteti la etaj? Noi n-am dat inca turul etajului, hai sa ne intalnim la intrare". Nici faptul ca au scos ceva mai multi bani din buzunar in aceasta zi, pare sa nu-i fi indispus pe cei veniti la targ. Fiecare a cumparat "cartea care-mi trebuia", "pe care am cautat-o atata", "am vrut foarte mult sa o am", cartea pe care "ce bine ca am gasit-o". Cand simteau ca li se usureaza buzunarele, intrebau inainte ce pret are volumul dorit, "nu de alta, dar nu stiu cu cati bani mi-au mai ramas". Nimeni nu se grabea sa plece, uneori la microfon, printre anunturile evenimentelor, auzindu-se "Nu va grabiti sa plecati, toarna cu galeata!". Un copil si un aparat foto s-au pierdut dar in cele din urma au fost gasiti, unii au scrasnit din dinti "ce aglomerat", altora nu le-a convenit ca au stat prea mult la coada, dar in cele din urma totul s-a terminat cu bine. Anul viitor poate sa si ninga, Gaudeamus nu scapa de cititori.
Si Mircea Cartarescu a vizitat targul
Foto si text: Adriana GONDOS  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Criza   de Artistul2007
A r h i v a
Stirile zilei 2008-11-22
 19:12 
Vaticanul l-a iertat pe John Lennon care spunea ca Beatles-ii sunt mai cunoscuti decat Iisus Chistos  2008-11-23
12 comentarii
 19:00 
2009: Mai mult de un milion de angajati vor deveni someri  2008-11-23
7 comentarii
 18:36 
O noua grupare infractionala care se ocupa cu falsuri imobiliare a fost anihilata in Bucuresti  2008-11-23
 18:10 
Georgia: S-a tras asupra coloanei oficiale in care se aflau Saakasvili si Kaczyinski(FOTO si VIDEO)  2008-11-23
24 comentarii
 18:09 
Stolojan despre numirea sa ca premier: Am invatat sa nu mai fiu sigur de nimic  2008-11-23
3 comentarii
 18:05 
Autoritatile irakiene vor folosi detectorul de minciuni pentru a elimina "cartitele" al-Qaida din sistem  2008-11-23
2 comentarii
 17:44 
Un adolescent si-a omorat fratele mai mic din cauza unui breloc cu cruciulita  2008-11-23
9 comentarii
 17:28 
Vasile Dancu: Campanie electorala a PSD este centrata prea mult pe figura lui Geoana  2008-11-23
4 comentarii
 17:07 
Berlusconi recidiveaza: Sunt invidios pe Obama si pe Naomi Campbell pentru ca sunt "bronzati" (VIDEO)  2008-11-23
7 comentarii
 17:02 
Cele mai trasnite prietenii dintre animale (FOTO)  2008-11-23
1 comentariu
 16:59 
Economistul-sef al FMI, despre criza financiara: "Ce-i mai rau abia urmeaza"  2008-11-23
18 comentarii
 16:58 
Biroul de Cercetari Sociale: 48% dintre romani se declara impotriva ca presedintele tarii sa fie si seful Guvernului  2008-11-23
6 comentarii
 16:52 
Virusi la Pentagon!  2008-11-23
1 comentariu
 16:39 
Presa franceza: Medvedev e paranoic - ii e teama sa nu fie otravit si isi aduce cu avionul 17 limuzine blindate  2008-11-23
13 comentarii
 16:33 
Un car vechi de aproape 2000 de ani a fost descoperit in Bulgaria  2008-11-23
1 comentariu
 16:06 
Biserica romanilor din Timoc imbracata in haina noua  2008-11-23
 15:24 
Papa Benedict al XVI-lea: Marea Foamete din Ucraina a fost unul dintre genocidurile facute de Stalin  2008-11-23
26 comentarii
 15:21 
Militar roman aflat in Irak, medaliat pentru profesionalism  2008-11-23
5 comentarii
 15:08 
200.000 de euro, marele premiu la Loto 6/49  2008-11-23
 14:54 
Geoana: Cred ca Basescu nu se va opune valului popular daca PSD castiga alegerile  2008-11-23
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Lumea in 2025 (3230 afisari)
 Exemplul ungar (2424 afisari)
 Partidul Securistilor Destepti (2420 afisari)
 Frumusete inecata in droguri si alcool (1652 afisari)
 Tariceanu incoltit de profesori (1446 afisari)
 Pamela Anderson, goală, la aniversarea lui Hugh Hefner (Video) (4601 afisari)
 Fost comandant de politie argentinian s-a impuscat in cap in timpul unui interviu (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE !!!)  (3411 afisari)
 Are 250 de kilograme si pozeaza nud pentru ca se crede sexy! (VEZI FOTO) (3129 afisari)
 Economistul-sef al FMI, despre criza financiara: "Ce-i mai rau abia urmeaza" (2596 afisari)
 Din dragoste pentru o femeie, tenismena Martina Navratilova a destramat o familie! (2468 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01228 sec.