Ziua Logo
  Nr. 4395 de vineri, 21 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Scandal de coruptie si spionaj industrial in Finlanda cu ramificatii la nivelul conducerii politice slovene
 21 noiembrie, 12:51 
Foto: www.defenseindustrydaily.com
Fostul director al companiei finlandeze"Patria", Jorma Wiitakorpi, a fost arestat saptamana trecuta de politie din cauza unui scandal de coruptie si spionaj economic care implica si Slovenia, informeaza Agerpres.
Pe langa fostul director, in acest dosar, a mai fost inculpat si Veijo Vartiainen, membru in consiliul de administratie al firmei finlandeze producatoare de armament.
Compania "Patria" trebuia sa livreze Sloveniei 135 de blindate noi, in valoare totala de 278 milioane de euro. Interpelat cu privire la cele intamplate, Jorma Wiitakorpi a raspuns sec: ''Am actionat acolo potrivit uzantei lor".
Datorita mizei imense la licitatia organizata in Slovenia, pentru alegerea furnizorului, a participat si firma slovena ''Sistemska tehnika'', care de-a lungul timpului a fost principalul furnizor de armament al armatei din statul balcanic. Aceasta a pierdut insa licitatia si curand au inceput sa apara intrebari asupra corectitudinii deciziei. Desi ministrul sloven al apararii, Karl Erjavec, a declarat in aprilie ca a ales oferta cea mai buna, justitia finlandeza nu a fost de acord si a inceput sa aresteze oameni din randul conducerii companiei "Patria". Ziarul Dnevnik din Ljubljana a dezvaluit, la randul sau, ca intr-un computer sechestrat in compania finlandeza ar fi fost gasita oferta prezentata la licitatia pentru obtinerea contractului de compania concurenta, ''Sistemska tehnika'', iar o ancheta a postului public de televiziune din Findanda a aratat ca fostul premier sloven, Janez Jansa, ar putea fi implicat in afacere.
Osservatorio sui Balcani considera ca, daca acuzatiile de coruptie se vor dovedi intemeiate, va fi o lovitura foarte dura pentru Slovenia si pentru imaginea pe care aceasta tara doreste sa o aiba in strainatate. Inca de la dobandirea independentei, Slovenia a facut tot posibilul pentru a demonstra ca este prima din clasa printre tarile din noul val care au aderat la UE si departe ani lumina de Balcani.
Contractul dintre statul sloven si compania "Patria" a fost semnat in 2006, primele blindate urmand sa ajunga in Slovenia in aceste zile, unele dintre transportoare fiind deja testate de armata acestei tari. O Comisie Parlamentara a fost instituita, in Slovenia, pentru a cerceta acest caz insa Osservatorio sui Balcani considera ca aceasta nu a adus justitia mai aproape de adevar pentru ca a servit numai la alimentarea polemicii dintre guvern si opozitie.
Intr-un climat in care polemica era deja la cote inalte, a venit anuntul potrivit caruia politia finlandeza a arestat doua persoane si ca ancheta privind presupuse mite ce ar fi ajuns si in Slovenia. Wiitakorpi, presedintele din acea vreme al companiei ''Patria'', s-a deplasat in Slovenia, unde a afirmat ca, in opinia sa, ancheta din Finlanda a fost declansata de cineva din Slovenia. Erjavec s-a declarat convins ca totul a pornit de la persoane apropiate de ''Sistemska tehnika''. Cum politia finlandeza era foarte activa si aresta din ce in ce mai multe persoame in acest dosar, au inceput sa apara acuzatii la adresa politiei slovene, care nu parea sa faca nicio miscare semnificativa. Intrebarea care se punea la Ljubljana este cine a beneficiat de mita.
La inceputul lunii septembrie, in plina campanie electorala, postul TV finlandez a difuzat o ancheta privind o mita de 21 de milioane de euro. Un rol decisiv in afacere l-ar fi jucat premierul Janez Jansa, iar cel care a lansat acuzatiile a fost directorul companiei ''Sistemska tehnika'', Milan Svajger. Acesta din urma a acuzat cercurile din jurul fostului premier sloven ca au influentat decizia luata de ministrul Apararii. Janez Jansa a calificat insa acuzatiile drept ''false si absurde''. Structurile guvernului au actionat si au expediat o scrisoare directorului postului TV finlandez, cerandu-se ''dovezi fara echivoc'', si a fost chiar anuntata o actiune in justitie impotriva acestuia. MAE sloven a remis doua note de protest in care se afirma ca este inacceptabil ca premierul sa fie acuzat fara dovezi clare. Reactiile furibunde slovene s-au dezumflat insa in fata comentariului laconic al ministrului finlandez de externe, Alexander Stubb, care a precizat: ''Guvernul nu poate influenta munca jurnalistilor''. Postul TV finlandez a reafirmat corectitudinea transmisiei, iar Institutul International de Presa si-a exprimat ingrijorarea fata de presiunile diplomatice exercitate de Slovenia. Dupa schimbarea guvernului sloven, lucrurile pareau sa se fi detensionat insa arestarea lui Jorma Wiitakorpi a adus din nou problema in actualitate. Karl Erjavec, care va face parte si din viitorul guvern, a declarat din nou ca este strain de cele intamplate. Unele forte politice din Slovenia sunt insa decise sa faca lumina in acest caz. Intre timp, de la Helsinki anchetatorii se refera fara menajamente la insuficienta informatiilor pe care le vor primi din Slovenia. ''In timp ce in Finlanda persoane de la compania "Patria" sunt arestate pentru o afacere cu Slovenia, in Slovenia toti dorm linistiti'', a aratat cotidianul Veeer din Maribor.
S.G.  
A r h i v a
Stirile zilei 2008-11-21
 20:37 
Cetatea dacica de la Covasna-Voinesti ar putea intra, in sfarsit, in circuitul turistic
 20:25 
Razboinicul Luminii se ia din nou de Biserica - zice ca nu a primit chitanta
 20:13 
Daca stiati bancul cu Bula(va), va vine sa Borei: Moscova ne plictiseste din nou cu a "tzashpea" lansare a submarinului nuclear Iuri Dolgoruki
60 comentarii
 20:12 
Interlopul Sile Pietroi, eliberat in regim de urgenta de magistratii Curtii de Apel Bucuresti
4 comentarii
 20:01 
Un tanar s-a sinucis in direct pe Internet, incurajat de 1.500 de utilizatori
13 comentarii
 19:50 
S-a sinucis de ziua lui dupa ce a pierdut doua milioane de euro la jocurile de noroc
3 comentarii
 19:37 
Un nou set de buletine de vot tiparite gresit determina intrunirea de urgenta a BEM Bucuresti
 19:35 
Un baietel din China s-a nascut cu inima in afara corpului
1 comentariu
 19:30 
Presedintele Ucrainei a cerut serviciilor secrete sa evalueze activitatea antiguvernamentala a presei
1 comentariu
 19:09 
Fortele speciale ruse sunt pregatite sa execute atacuri oriunde in lume
11 comentarii
 19:01 
A fost inaugurata noua sectie de pedriatie-oncologie a spitalului "Marie Curie" din Capitala
 18:44 
"Zborul Unirii", reeditat dupa 90 de ani
1 comentariu
 18:43 
Mirel Radoi, vitezoman: Capitanul Stelei a ramas fara permis de conducere
2 comentarii
 18:29 
Cosmin Contra s-a batut cu un coleg la antrenamentul de vineri al echipei Getafe
 18:23 
Italia: Un roman a intepenit de frig pe macaraua pe care s-a urcat sa protesteze
 18:11 
Tariceanu: Masura de suspendare a taxei de poluare auto nu as promova-o in conditii normale
2 comentarii
 18:05 
In timp ce era operata de o tumoare, doctorii au gasit in creierul unei femei un... vierme
11 comentarii
 17:49 
Rodica Culcer a pierdut procesul cu TVR
1 comentariu
 17:39 
Uniunea Europeana va infiinta o comisie de ancheta pentru stabilirea cauzelor razboiului din Georgia
 17:30 
Apel la biserici pentru a lua atitudine impotriva parodierii rugaciunii "Tatal nostru" de catre un candidat PD-L
7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Obama dezlantuie rasismul in SUA (3271 afisari)
 Tupeul lui Magureanu (3208 afisari)
 "Confort 3" i-a dat flit lui Felix (2597 afisari)
 Criza mandra si prospera (1495 afisari)
 Vanatoarea de pirati (1364 afisari)
 Marijuana, "euforica" in emisiunea lui Maruta? (VEZI VIDEO) (7327 afisari)
 Daca stiati bancul cu Bula(va), va vine sa Borei: Moscova ne plictiseste din nou cu a "tzashpea" lansare a submarinului nuclear Iuri Dolgoruki (2212 afisari)
 Sexy Cheeky Girl - Monica se dezvaluie in paginile tabloidului "The Sun" (VEZI FOTO) (2164 afisari)
 In timp ce era operata de o tumoare, doctorii au gasit in creierul unei femei un... vierme (2162 afisari)
 Extraterestrii, foarte interesati de sperma si de ovulele umane (2144 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01146 sec.