Ziua Logo
  Nr. 4382 de joi, 6 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Reportaj
EXCLUSIV ZIUA Online
Mass-media, cel mai ravnit domeniu la targul de joburi JobFest 2008



 6 noiembrie, 16:15 
In zilele noastre "timpul nu mai are rabdare". Tinerii, mai ales, se grabesc sa sara sau sa scurteze anumite etape din viata lor. Motiv pentru care, din ce in ce mai multi, cauta sa se angajeze din timpul facultatii. In caz contrar, "fara experienta nu te ia nimeni", "nu esti respectat", "iti gasesti mai greu un loc de munca". Cel putin astea sunt parerile catorva persoane pe care le-am intalnit la editia de toamna a evenimentului organizat de JobFest, menit sa atraga tinerii catre domenii variate in care sa inceapa, inca de pe bancile facultatii, sa isi faca un rost. "Sute de locuri de munca din cele mai atractive domenii", dupa cum anunta organizatorii evenimentului, au fost luate cu asalt de zeci de persoane doritoare sa se angajeze sau sa isi schimbe locul de munca.
Nu am fost foarte uimita sa vad ca la Cercul Militar din Capitala, unde a fost gazduit evenimentul, tinerii erau intr-un numar neasteptat de mare. Cei mai multi erau inca studenti, restul terminasera o facultate. Foarte rar persoane adulte in cautarea unei noi slujbe. Am stat de vorba si cu o eleva in clasa a doisprezecea care a venit sa se intereseze de pe acum cam cum sta treaba pe piata muncii. Dupa cum sustin organizatorii JobFest "anul 2008 aduce pentru tinerii din Romania mai multe oportunitati, dar si un mediu profesional din ce in ce mai competitiv". Desi bine pregatiti si dornici sa-si expuna ofertele, angajatorii nu au avut parte de tineri foarte hotarati. Dar cu toata "timiditatea", fiecare dintre cei cu care am stat de vorba aveau pregatite cateva CV-uri, "in caz de ceva".
Ce spun angajatorii
Dupa cum am aflat de pe site-ul jobfest.ro, oferte au fost din belsug si foarte variate. Nu m-am oprit decat la standurile unde se formau cozi, curioasa sa vad ce ii indeamna pe tineri sa aplice pentru diverse posturi. Unul dintre primele standuri se adresa productiei media, posturile pentru care se recruta fiind cel redactor, scenarist, director imagine, regizor montaj, reporter sau editor stiri. Agentii de recrutare nu mi-au spus prea multe. Am aflat doar ca "foarte multi" vor sa se angajeze in domeniul mass-media. Dupa ce a aruncat o privire pe CV-urile primite pana pe la ora pranzului, multumita ca in doar cateva ore au aplicat foarte multe persoane, cea care informa despre posturile libere mi-a spus ca majoritatea doritorilor sunt studenti, dar si absolventi ai Facultatii de Jurnalism, Litere si SNSPA. In cazul domeniilor ale caror posturi se impart in munca de birou si cea de teren, angajatorii au precizat ca cele mai multe persoane tind sa aleaga munca de birou. Dar nu este o regula, fiind multumiti si de numarul persoanelor "flexibile" care au lasat un CV.
Si "resursele umane" sunt la mare cautare
In domeniul constructiilor se pare ca interesul a mai scazut, desi, fiind prima zi din cele doua destinate targului de joburi, angajatorii spera ca vor primi mai multe CV-uri pana la sfarsitul evenimentului. Alti agenti de resurse umane au fost cu adevarat incantati de numarul mare de CV-uri primite. Este cazul unei firme care asteapta aplicanti pentru posturile de inginer, logistician, gestionar, tehnician proiectant, sofer si responsabil zonal vanzari. Nu am intrebat cam ce ramura a fost mai cautata, insa faptul ca au primit "neasteptat de multe CV-uri" spune totul.
Nici domeniul cercetarii de piata nu este strain tinerilor, ei avand ocazia sa isi aleaga intre un job part-time sau full-time, aceasta fiind prima intrebare pe care o adresau angajatorii. Mi s-a explicat ca slujbele part-time includ numai munca de teren, ce consta in aplicarea de chestionare, lucru cu care cei mai multi aplicanti sunt familiarizati inca din liceu.
Desi este un targ destinat tinerilor, alte firme vor ceva mai mult. Nu exista optiunea part-time si se cere experienta in domeniu. Este vorba despre posturile de training manager, merchandiser si distribution planner. Angajatorii nu sunt insa descurajati de faptul ca multi s-ar feri sa aplice pentru posturile amintite, ei fiind convinsi ca majoritatea tinerilor au lucrat "cel putin o data intr-un supermarket cand erau in liceu si facultate". Cum era de asteptat, resursele umane sunt foarte la moda in ultima vreme. Asta atat din spusele catorva studente care isi cautau un loc de munca, cat si dupa aglomeratia din fata standului unde se recruteaza... recrutieri.
Ce domenii sunt mai "curtate" in ziua de azi
"Relatii publice, publicitate", este raspunsul pe care l-am primit de la mai toti cei cu care am vorbit. O fata care avea pe brat un dosar cu CV-uri mi-a spus ca ar vrea sa lucreze in "PR", adica "public relations", sau mai pe romaneste - relatii publice. Nu exclude nici ideea de a lucra in marketing. S-a inscris la master si a terminat "Studii Europene si Relatii Internationale" si recunoaste ca nu stie ce "a vrut facultatea de la ea" si ca nu are nici o legatura cu joburile pentru care va aplica. Acelasi lucru mi l-a spus si o studenta de la SNSPA (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative), care vrea sa faca ceva ce se leaga de resursele umane. Intrebata daca facultatea pe care a urmat-o are legatura cu ce vrea sa faca pe viitor a raspuns "teoretic, ca practic...". Tacerea spune totul. Daca facultatea nu are legatura cu viitorul job, atunci la ce se asteapta de la meseria de recrutier? Mi-a spus ca "HR"-istele nu fac prea multa treaba si castiga relativ bine". Asa sta treaba.
In cautarea unei persoane mai realiste, plimbandu-ma printre standuri, am ochit o fata care citea cu seriozitate un pliant. Am aflat cu uimire ca este in clasa a XII-a si ca se intereseaza pentru "la anu'". "Eu nu ma angajez, abia dau BAC-ul, dar vreau sa dau la SNSPA - Comunicare si Relatii Publice". Am intrebat-o daca stie cam ce se face la facultate, daca va avea legatura ce va invata acolo cu domeniul in care se va angaja, care altul decat... relatii publice! Mi-a spus ca nu stie ce se face la Comunicare, dar ca "oricum acolo vreau sa dau". De ce? Tacere. Probabil pentru ca suna bine, e la moda, e un "must have" si din nou... suna bine.
Mai departe, m-am indreptat catre un baiat, sperand ca voi auzi si alte lucruri. Dezamagit ca nu a gasit "nimic interesant" va mai cauta locuri de munca pe Internet sau in "ziarul cu joburi", de folos celor care n-au lasat nici un CV la targ. In plus, cine vrea, se poate inscrie intr-o baza de date pentru a primi mailuri cu posturi libere care li s-ar potrivi. Dupa cum ma asteptam, tanarul nu cauta nici PR nici HR, ci o slujba in domeniul IT sau economie.
De la ce se asteapta tinerii de la viitoarele slujbe
Alte doua fete care se plimbau printre standuri mi-au spus ca isi doresc foarte mult sa se angajeze, fiind, insa, neincrezatoare ca vor gasi ceva. Amandoua vor sa faca traduceri sau ceva care sa aiba legatura cu facultatea la care sunt studente, "Limbi Straine". Am intrebat de ce vor atat de mult sa se angajeze, la ce se asteapta de la o slujba. Una dintre ele mi-a spus ca vrea sa fie respectata, cealalta ca vrea sa castige experienta. In ce priveste salariile, cele doua viitoare traducatoare nu au pretentii prea mari, vor sase-sapte milioane. "Pentru ceva part-time cred ca e cam asa". Altii, mai indrazneti, au spus ca ar vrea "cam 200 de euro". Probabil nu primisera pliantul pe care scrie ca "si un student poate castiga intre 500 - 800 de euro pe luna!".
Asadar, lumea joburilor se imparte in PR, HR si, din cand in cand IT. Prescurtarile sunt la moda, ca si meseriile "de viitor" atat de mediatizate. Asteptarile nu sunt prea mari sau inca neconturate. "Asteptari nu prea am, adica nu vreau sa ma intretin din asta, ca de aia vreau ceva part-time. Dar sa am o experienta dupa ce termin facultatea", a recunoscut o tanara care deocamdata se uita printre standuri sa isi faca o idee. Am dat insa si de o absolventa a Academiei de Studii Economice, ceva mai hotarata. Ea a lucrat doi ani in asigurari dar nu mai vrea sa faca asta pentru ca nu i-a placut. A venit la JobFest in cautarea unui post in vanzari, marketing, "ceva de genu'".
Foto si text: Adriana GONDOS  
A r h i v a
Stirile zilei 2008-11-06
 20:47 
De ce a divortat Nicole Kidman de Tom Cruise
5 comentarii
 20:46 
Un hot a returnat scuterul furat de la o femeie bolnava, suparat ca a fost numit "Hot fara inima"
2 comentarii
 20:46 
Berlusconi: Obama este "tanar, frumos si bronzat"! (Video)
7 comentarii
 20:17 
Reuters: Principalele partide romanesti sfideaza apelurile internationale la reducerea cheltuielilor
2 comentarii
 20:16 
Salariile mai mici de 1.000 lei din sistemul sanitar ar putea creste cu 20% din ianuarie
1 comentariu
 19:44 
CNADNR: Bechtel a facut greseli de proiectare si executie la autostrada Transilvania
3 comentarii
 19:34 
Violente in trafic: Batuti cu ciocanul sau amenintati cu pistolul
7 comentarii
 19:21 
Abraham: Mii de consumatori de droguri au emigrat in Occident
 18:47 
Romania da replica "Haaretz": Nu suntem antisemiti
25 comentarii
 18:16 
Stolojan: Premierul si-a dezamagit electoratul / Tariceanu: PD-L promoveaza o atitudine populista
2 comentarii
 17:43 
Uzbekistanul refuza sa participe la proiectul Nabucco si declara ca nu va vinde gaz Europei, fara acordul Rusiei
1 comentariu
 17:43 
CRONICA DE FILM: Metroul groazei (The Midnight Meat Train)
 17:39 

8 comentarii
 17:28 
Un copil isi cere dreptul la viata!
 17:20 
Kate Moss si-a scos picioarele de pensionara la cumparaturi!
 17:17 
 17:13 

8 comentarii
 17:13 

4 comentarii
 17:01 
CEDO va decide daca romanii de peste Prut, cu dubla cetatenie, pot candida pentru functii publice in Republica Moldova
2 comentarii
 16:53 
FMI: Criza financiara va fi mai adanca si mai de durata decat am preconizat
 Top afisari / comentarii 
 Un negru la Casa Alba (3400 afisari)
 Ne-au napadit spionii (3262 afisari)
 Moscova tine la secret documente despre Romania (2968 afisari)
 Vadim -Cristoiu la CNA (1478 afisari)
 Rusia pune rachetele pe Europa (1306 afisari)
 De ce a divortat Nicole Kidman de Tom Cruise (3303 afisari)
 La 43 de ani, Liz Hurley face senzatie pe plajele din India (2551 afisari)
 Kate Moss si-a scos picioarele de pensionara la cumparaturi! (2441 afisari)
 Berlusconi: Obama este "tanar, frumos si bronzat"! (Video) (2027 afisari)
 Vladimir Putin ar putea reveni la Kremlin in 2009, potrivit presei ruse (1877 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02323 sec.