Ziua Logo
  Nr. 4376 de joi, 30 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Pensionarii bogati rasar ca ciupercile dupa ploaie
Sindromul Geica: pensie de magistrat, pensie de avocat si salariu de judecator, toate la "numai" 3.300 euro
 30 octombrie, 15:27 
Dupa scandalul starnit cu privire la pensia fabuloasa a fostului sef al Autoritatii Aeronautice Civile Romane, Florea Geica, jurnalistii de la Hotnews.ro au descoperit un caz similar, in care actor principal este un judecator de la Tribunalul Vaslui, Serghie Deftu, in varsta de 63 de ani. Asemeni lui Geica, care are o pensie de nici mai mult nici mai putin de 30.000 de lei, judecatorul Serghie Deftu poate trece peste criza financiara fara mari dureri de cap. Performanta fostului director al Autoritatii Aeronautice, care era propriul sau consilier, dar primea si pensie, ramane totusi greu de egalat. Deftu a intrat in magistratura direct din avocatura, fara concurs. A fost numit judecator in 2006 cu un salariu de aproape 7.000 lei de lei, la care se mai adauga si pensia de avocat. In octombrie 2008, judecatorul Deftu s-a pensionat asigurandu-si 5.300 lei. La scurt timp, proaspatul pensionar a solicitat reincadrarea ca judecator, cumuland pensia cu un salariu de 7.000 lei. Una peste alta, judecatorul si-a asigurat la batranete un venit de peste 12.000 de lei, adica 3.300 euro. Deftu a explicat pentru Hotnews.ro ca obiectivul sau este sa obtina un transfer la Vaslui, nu sa cumuleze pensia cu leafa. Serghie Deftu este unul din cei peste 1.000 de avocati care si-au depus incepand cu anul 2005 cerere pentru a intra in magistratura. Deftu mai functionase ca judecator inainte de '89 vreme de 22 de ani. La inceputul anilor '90 a schimbat roba de judecator cu cea de avocat. In 2006, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sustineau ca trebuie sa completeze locurile vacante din magistratura pentru a reduce volumul de dosare. Astfel, au fost recrutati pentru posturile de judecator, in baza unor simple interviuri, fara concurs, o serie de avocati. Singura conditie era sa aiba minimum 10 ani vechime, mai scrie hotnews. Cererea avocatului Deftu a fost aprobata in sedinta din 1 martie 2006.
Administratia prezidentiala refuzase numirea in functia de judecator a lui Serghie Deftu si a altor cinci avocati. "Fiind aproape de varsta pensionarii, numirea acestora in functie apare ca lipsa de perspectiva", si-a motivat Administratia Prezidentiala refuzul. Cu toate acestea, CSM a ignorat opinia Presedintiei si l-a numit pe Serghie Deftu judector la Tribunalul Vaslui desi implinise deja varsta legala de pensionare. Dupa 1 an si jumatate, Deftu si-a atarnat in cui roba de judecator si a iesit la pensie. Dar a facut si mutarea indrazneata de a solicita sa fie reincadrat in functie, urmand sa cumuleze pensia cu salariul.
Pensionar cu trei venituri
"Cererea de reincadrare este in analiza la CSM", sustine Deftu. Daca va fi admisa, fostul avocat va beneficia in acest fel de cel putin trei venituri. Unul este pensia de avocat, al doilea este pensia de judecator si al treilea, leafa de judecator reincadrat. Potrivit declaratiei de avere depusa anul acesta, Deftu a castigat 80.472 de lei ca judecator, adica 6.706 lei pe luna. Ca judecator pensionat acesta beneficiaza de 80% din leafa, adica 5.364 lei. Avand in vedere ca a solicitat reincadrarea, care se face pe functia detinuta anterior, Deftu va lua din nou leafa de 7.000 lei. Astfel, judecatorul va beneficia de un venit cumulat de peste 12.000 de lei la care se mai adauga si pensia de avocat.
Serghie Deftu sustine ca nu a dorit sa isi rotunjeasca veniturile si ca altul ar fi motivul pentru care a depus atat solicitare de pensionare cat si cea de reincadrare. "De fapt, problema e ca eu doream sa ma transfer la Targoviste unde am casa si celelate bunuri. Am depus cererea care mi-a fost respinsa. Singura cale prin care sa pot sa mai cer o data transferul era sa cer pensionarea si apoi reincadrarea dupa care sa cer transferul", a explicat judecatorul Deftu.
Pe de alta parte, acesta nu neaga ca nu este avantajat de dubla calitate de judecator si de pensionar bugetar. "Nu mai sunt tanar si in politica nu am voie sa ma bag, afaceri nu am, pensia si leafa ar fi singurele venituri". Nu ca nu i-ar fi de ajuns...
A.E.G.  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
AM AVEA DREPTUL MACAR SA STIM   de danpop66
A r h i v a
Stirile zilei 2008-10-30
 20:29 
Strasbourg : Dezmat si prostituate pentru parlamentarii europeni
15 comentarii
 20:15 
Tinerii maghiari o duc mai bine decat tinerii romani
2 comentarii
 19:42 
A aflat ca ar fi putut avea un nepotel dupa ce l-a descoperit mort, langa bloc
 19:32 
Traian Basescu: Se pare ca am facut o eroare legata de ANL
10 comentarii
 19:26 
Textila albastra cu semiluna a fluturat degeaba in Harghita: Referendumul pentru autonomie a "picat" la Sfantu Gheorghe
7 comentarii
 19:17 
Proprietarii de locuinte lasa 10% din pret in urma negocierilor, agentii imobiliari se orienteaza catre alte domenii
 18:47 
Basescu: Cine crede ca poate forta mana Bulgariei facandu-se ca vrea South Stream prin Romania este naiv
6 comentarii
 18:24 
Legea privind indemnizatia tinerelor mame a fost promulgata de presedinte
 18:11 
NATO: Rusia trebuie sa-si retraga trupele din Transnistria
3 comentarii
 18:10 
 18:07 
Inregistrarea video a sedintelor de judecata, nici la anu' si nici la multi ani
 17:50 
Vasile Dancu: Va indemn sa comunicati ca Rambo
1 comentariu
 17:45 

2 comentarii
 17:25 
LIVE Basescu: Fac apel la sindicate sa amane pana dupa alegeri grevele. Ii asigur pe profesori ca legea va fi respectata imediat ce noul Guvern va fi instalat
4 comentarii
 17:24 
CRONICA DE FILM: Citeste si arde (Burn after reading)
 17:02 
Socant: Inainte de a-si viola si sechestra fiica, monstrul din Austria si-a zidit mama de vie
4 comentarii
 16:56 
Vladimir Putin il imprumuta pe oligarhul Oleg Deripaska, care are multe afaceri si in Romania, cu 4,5 miliarde de dolari
 16:49 
A inteles ca de Halloween trebuie sa te dezbraci!
 16:47 
In atentia barbatilor Columbeni: Nevasta tanara cu soferi se... intretine!
2 comentarii
 16:13 
Atentat cu masina capcana in campusul Universitatii Navarra din Pamplona
 Top afisari / comentarii 
 Romania sub asediu (5190 afisari)
 Fiintele supranaturale si craniile lor (2551 afisari)
 Cravasa lui Basescu (2189 afisari)
 Noiembrie negru (1908 afisari)
 PSD in propria capcana (1872 afisari)
 Strasbourg : Dezmat si prostituate pentru parlamentarii europeni (3859 afisari)
 In atentia barbatilor Columbeni: Nevasta tanara cu soferi se... intretine! (3628 afisari)
 Inima lui Brad Pitt bate pentru Diane Kruger, cea care l-a vrajit in timpul filmarilor la Troia (3344 afisari)
 A inteles ca de Halloween trebuie sa te dezbraci! (2966 afisari)
 Textila albastra cu semiluna a fluturat degeaba in Harghita: Referendumul pentru autonomie a "picat" la Sfantu Gheorghe (2490 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01062 sec.