Ziua Logo
  Nr. 4368 de marti, 21 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Fapt divers
Se intampla in Olanda: Politistii, obligati sa renunte la cercei si sa isi ascunda tatuajele
 21 octombrie, 16:53 
Olanda, cunoscuta ca tara tuturor libertatilor, se mandreste, printre altele, cu o intreaga diversitate de agenti de politie. Tineri sau maturi, mai moderni moderni sau din contra, conservatori, rockeri sau iubitori de muzica clasica. Mai mult, politistii, fie femei sau barbati, aveau voie sa apara la munca cu cercei si tatuaaje la vedere, ceea ce nu se intampla niciunde in alta parte. Si, daca vreme de 20 de ani, aspectul fizic al politistilor olandezi nu a reprezentat o problema reala la angajare, iata ca lucrurile tind sa se schimbe. Si nu oricum, ci radical.
Demersul ce prevede o revizuire totala a aspectului exterior a agentilor de ordine din Olanda apartine ministrului de Interne, Guusje ter Horst. Demnitarul este decis sa impuna anumite restrictii vestimentare, dar mai ales de aspect. Mai exact, politisti nu vor mai avea voie cu cercei, masura care li se adreseaza, surprinzator, chiar si femeilor, piercing-uri si tatuaje. Acestea din urma vor fi, se pare, permise, in partile corpului care nu sunt vizibile. Cand vine vorba de serviciu, toata lumea trebuie sa respecte o uniforma, care fie parte din arsenalul prin care acestia sa se impuna in fata cetatenilor, adesea certati cu legea, e de parere ministrul.
La auzul unor astfel de vesti, agentii s-au scandalizat, considerand ca le sunt incalcate drepturile. "Doamna ministru a exagerat speram sa se trezeasca la realitate curand. Traim in Olanda si avem unele libertati", spune purtatorul de cuvant al sindicatului politiei. "Mai mult decat aparentele, important este ca agentii sa-si faca bine treaba. Pe de alta parte, politia reflecta societatea", crede presedintele asociatiei, Ron Tournier.
Doamna ministru a luat aceasta hotarare pentru a spori autoritatea agentilor care adesea sunt victime ale violentei cand vor sa intervina mai ales in cluburile de noapte din orase si sate. Politistii olandezi au recunoscut ca nu mai sunt atat de respectati, dar nu cred ca niste norme mai stricte vestimentare si de aspect fizic sunt solutia. Ei sunt descumpaniti de aceasta hotarare care a devenit problema prioritara. Esther Woudstra, o tanara agenta de 25 de ani care afiseaza un piercing in ureche considera ca ii este incalcat dreptul de a alege daca sa poarte sau nu acel piercing. "Suntem agenti, dar in primul rand suntem oameni a caror libertate trebuie respectata. Important este sa ne facem treaba, nu ce culoare de par avem", spune ea. Cu toate acestea ea considera ca trebuie impuse anumite limite "logice". Veteranul agent Grades Jansen, in varsta de 50 ani poarta de 17 ani un cercel in ureche. "Inainte aveam in ambele urechi si nimeni nu mi-a spus nimic. De ce sa sa fie interzis tocmai acum in 2008? Ma intreb pana unde se va ajunge. Pana la urma nu o sa poti sa fii agent decat daca esti blond" spune agentul. Partidul LPF a cerut ca regulile vestimentare sa se inspire din Patrol Guide (ghidul de patrulare- n.r.) al politiei din New York, care pretinde agentilor sa fie "un exemplu de autoritate". Aceste norme interzic, de exemplu, politistilor new-yorkezi sa poarte barba - mustata este permisa - cercei sau alte accesorii. Olandezilor le este frica ca nu cumva minunatei doamne ministru sa-i vina incantatoarea idee de a le interzice si vestitele lor parade lucru care reprezinta limita puterii lor de a indura asemenea nedreptati.
A.M.D  
 Afisari: 597  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
se intampla in olanda   de bedros bedrosian
A r h i v a
Stirile zilei 2008-10-21
 23:33 
ULTIMA ORA: Steaua - Olimpique Lyon 3-5
2 comentarii
 21:51 
Suferinta duhovnicului Mina Dobzeu: Preotul care l-a botezat pe Steinhardt in inchisoare si s-a opus demolarii bisericilor, internat la spitalul din Iasi
3 comentarii
 20:59 
Romanii din Timoc, victimele cercurilor antidemocratice sarbesti
3 comentarii
 20:49 
Barbatul cu peruca blonda ataca: O doctorita a fost taiata pe fata in fata blocului in care locuieste
 20:26 
A inceput vanatoarea de vrajitoare pe Wall Street
18 comentarii
 20:17 
Studiu Price Waterhouse Coopers : Presa de divertisment va avea un ritm scazut de crestere pana in 2012
 20:15 
In Franta s-a lansat un manual un manual de voodoo insotit de o papusa Sarkozy
1 comentariu
 20:08 
McCain Bush-it
5 comentarii
 20:05 
NATO: Relatiile cu Rusia raman inghetate
2 comentarii
 19:56 
Seful misiunii NATO antipiraterie nu stie cum va combate fenomenul din largul coastelor Somaliei
3 comentarii
 19:40 
Fostul KGB actualul FSB va supraveghea frontierele Abhaziei si Osetiei de Sud
1 comentariu
 19:14 
Declaratie-soc a lui Jose Mourinho: Drogba e un trisor
 18:32 
Soarta: La 82 de ani, o batranica din Flamanzi primeste de la Stat un leu pe luna
1 comentariu
 18:17 
Presedintele unui fond de investitii din SUA se retrage dupa ce a castigat zeci de milioane de dolari din criza creditelor: Salutare, fraierilor. Va multumesc ca m-ati imbogatit idiotilor. God Bless America!
8 comentarii
 17:54 
Traian Basescu s-a enervat si a refuzat sa dea detalii despre subiectul Omar Hayssam
3 comentarii
 17:52 
O mama a reusit sa scape de doi agresori dupa ce i-a muscat de organele genitale, dar al treilea a violat-o de fata cu copilul de sapte ani
3 comentarii
 17:33 
"Farfurii zburatoare" filmate in Turcia (VIDEO)
12 comentarii
 17:32 
 16:58 
Cainele irakian Ratchet a ajuns in sfarsit in Statele Unite
2 comentarii
 16:58 
Premierul Ungariei considera exagerate temerile privind obtinerea autonomiei culturale
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ritualuri barbare la Cambridge (3966 afisari)
 Creierul lui Obama (2161 afisari)
 Roma anti-Romania (2147 afisari)
 Strategie nationala pentru cadavrul Romaniei (2059 afisari)
 Nu speriati clientii (1547 afisari)
 O mama a reusit sa scape de doi agresori dupa ce i-a muscat de organele genitale, dar al treilea a violat-o de fata cu copilul de sapte ani (4302 afisari)
 "Farfurii zburatoare" filmate in Turcia (VIDEO) (3619 afisari)
 Presedintele unui fond de investitii din SUA se retrage dupa ce a castigat zeci de milioane de dolari din criza creditelor: Salutare, fraierilor. Va multumesc ca m-ati imbogatit idiotilor. God Bless America! (2886 afisari)
 Astrolog rus: UE si NATO nu vor mai exista in forma actuala in 2020 (2145 afisari)
 Anaconda 3 sau cum a vanat David Hasselhoff cel mai de temut sarpe din lume in padurile de la marginea Bucurestilor (2049 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01041 sec.