Liderii sindicatelor si patronatelor din agricultura si din industria alimentara au hotarat scumpirea alimentelor cu cel putin zece procente. Motivul cresterii preturilor este deprecierea continua a leului in raport cu moneda europeana. Liderii sindicatelor au spus ca cele mai afectate produse alimentare vor fi carnea si laptele.
"Daca leul s-a depreciat cu 10%, cumparam materie prima mai scumpa cu 10% si pretul alimentelor se mareste cu acelasi procent. Leul s-a depreciat cu zece procente, iar pretul alimentelor a inceput deja sa creasca si va continua. In cat timp produsele alimentare se vor scumpi si mai mult, depinde de stocuri", a precizat presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, citat de Antena 3.
El a adaugat ca in sectorul carnii, 60-70% din necesarul pentru consum si prelucrare este acoperit din importuri, iar industria zaharului depinde de livrarile din import. Procesatorii sustin ca o crestere a preturilor este justificata de faptul ca o parte a materiei prime folosite in industria alimentara este importata, iar concurenta firmelor europene este tot mai dura. Si ponderea tot mai mare a pietei negre contribuie, de asemenea, la cresterea preturilor produselor alimentare in perioada urmatoare.
"Importurile se fac in euro si, daca acesta a crescut, s-au majorat si preturile. In industria carnii, importurile de materie prima au crescut in primele sase luni ale acestui an cu peste 100%. In plus, avem presiune uriasa din partea industriei alimentare europene care cauta piete de desfacere, iar romanul este renumit pentru ca mananca mult si prost", a explicat presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea.
Reprezentantii federatiilor din agricultura au declarat in urma cu doua saptamani ca la sfirsitul acestui an, cel mai mult vor creste preturile la carnea de porc si la paine, cu 20-30%, respectiv cu 20-25%.