Ziua Logo
  Nr. 4361 de luni, 13 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Vladimir Voronin: Chisinaul asteapta ca Rusia sa-si asume o initiativa in procesul de reglementare a situatiei din Transnistria
 13 octombrie, 12:01 
Chisinaul si Tiraspolul nu pot, de mai multe saptamani, sa convina asupra unei intrevederi intre liderii lor, Vladimir Voronin si Igor Smirnov. Intr-un interviu acordat cotidianului rus Izvestia, presedintele Republicii Moldova vorbeste despre rolul Rusiei in reglementarea crizei, declarand ca asteapta o intiativa din partea Moscovei pe marginea conflictului transnistrean.
Potrivit lui Voronin, in conditiile in care precedenta intrevedere cu Igor Smirnov avusese loc in aprilie la Bender (Tighina), ar fi fost firesc ca actuala intrevedere sa aiba loc pe "alt mal al Nistrului (metaforic vorbind, deoarece Tighina, chiar daca se afla sub controlul partii transnistrene, este situat pe malul drept al Nistrului). "Am inteles ca lui Smirnov pur si simplu i-a fost frica sa vina. Mai bine se interesa care sunt mecanismele de securitate. La Bender i-am spus ca el se poate deplasa liber prin intreaga Republica Moldova unita".
Mai mult decat atat, scrie publicatia amintita, citata de Agerpres, Vladimir Voronin afirma ca a promis ca va face demersuri pentru a fi retrase restrictiile privind deplasarea lui Smirnov si asa-zisului grup de lideri transnistreni in tari ale Uniunii Europene. Presedintele moldovean releva ca a trimis o scrisoare in care noteaza ca, in conditiile in care partea transnistreana si cea moldoveana incep negocieri, intrevederi si consultatii mai concrete, atunci ar fi oportuna anularea acestor restrictii, iar UE ar fi raspuns in mod pozitiv la solicitarea sa.
De asemenea, Voronin afirma ca a acceptat sa mearga pentru negocieri la Tiraspol, insa nu in perioada 9-10 octombrie, cum au propus transnistrenii si cand la Biskek s-a desfasurat summitul Comunitatii Statelor Independente.
Explicand pentru Izvestia in ce consta mai exact noua baza juridica a negocierilor propusa de Chisinau - o lege privind statutul Transnistriei si mecanismul de garantii privind respectarea ei - Voronin precizeaza ca, in conformitate cu aceasta baza, Transnistria obtine statutul de republica in cadrul Republicii Moldova unite, propria simbolistica, dreptul la initiative legislative in parlament, dreptul de a-si forma propriul buget. Nu in ultimul rand, in cazul in care Republica Moldova isi va schimba statutul neutru, Transnistria va avea dreptul de a se retrage din cadrul ei. "In general, Transnistria obtine imputerniciri mai mari decat subiectele Federatiei Ruse", afirma Vladimir Voronin.
Problema aderarii la NATO
Potrivit lui Voronin, majoritatea cetatenilor Republicii Moldova sunt impotriva aderarii NATO. Insa, in situatia in care in tara exista, totusi, forte pro-NATO si in cazul in care s-ar decide ca aceasta problema sa fie pusa in cadrul unui referendum, participarea alegatorilor din Transnistria ar permite sa nu fie depasita limita necesara pentru ca tara sa spuna "da" aderarii la NATO. Astfel, in opinia liderului moldovean, reintregirea statului moldovean va intari "neutralitatea sa constitutionala".
Vladimir Voronin face deosebire intre notiunile "negocieri" si "consultatii". Potrivit lui Voronin, unul dintre documentele importante care trebuie sa fie semnate in timpul negocierilor se refera la mecanismul de garantii, iar acest document trebuie semnat de toti mediatorii pentru ca sa existe garantii adevarate. In timpul consultatiilor, insa, nu se semneaza niciun fel de documente. Totusi, si consultatiile sunt necesare, mai ales cand te poti consulta cu presedintele Federatiei Ruse, pentru ca in opinia lui Voronin tocmai de acest lucru depinde nivelul deciziilor ulterioare si al raspunderii pentru indeplinirea lor.
Liderul moldovean isi exprima dorinta ca cineva sa formuleze initiative constructive pe marginea reglementarii transnistrene, initiative pe care toti ceilalti sa le sprijine. Voronin afirma ca Republica Moldova, la fel ca ceilalti participanti ai procesului de negocieri, asteapta ca aceasta initiativa sa fie asumata de Rusia.
Referitor la oportunitatea participarii Republicii Moldova in organizatia GUAM, Voronin isi exprima regretul ca, in toata existenta acestei organizatii, nu a fost realizat niciun proiect concret. "Nu inteleg organizatiile care nu au un obiectiv concret, care sunt indreptate impotriva altor tari. Din fericire, deciziile in aceasta organizatie sunt luate pe baza de consens, iar in conditiile in care Republica Moldova si-a suspendat participarea la lucrarile organizatiei nu vor fi adoptate noi documente". Astfel, in opinia lui Voronin este mai bine ca Republica Moldova sa reprezinte un element de franare a activitatii GUAM, decat sa se retraga din componenta ei.
In final, Voronin are numai ganduri pozitive si optimiste in legatura cu evolutia relatiilor moldo-ruse, subliniind importanta limbii ruse in Republica Moldova si relevand planurile conducerii moldovene in vederea restaurarii de monumente dedicate soldatilor sau unor oameni de cultura rusi. "Pe unul dintre aceste monumente exista o inscriptie neadecvata. Poporul nostru a trecut printr-o perioada de lupta cu monumentele. Acum, trebuie sa luptam pentru o viata mai buna", declara in final Voronin.
Z.O.  
Alte articole
  Medvedev catre Voronin: "Relatia noastra ramane un factor de unitate intre popoarele noastre"    (2009-08-21 18:01)
  Kommersant: Rusia ar trebui sa mizeze pe alti politicieni decat Vladimir Voronin    (2009-07-30 12:20)
  Voronin mulțumește Rusiei pentru susținere    (2009-07-29 13:19)
  Voronin multumeste Rusiei pentru sprijinul moral si politic    (2009-04-24 20:09)
  Made in Rusia: Idolii comunisti ai lui Voronin sustin ca, "pe majoritatea planetelor populate din Univers, a invins socialismul"    (2009-04-13 18:48)
A r h i v a
Stirile zilei 2008-10-13
 23:16 
Scandalul salariilor face prima victima: Presedintele ANRE, Gergely Olosz, a demisionat
8 comentarii
 20:40 
Lupta de la Gheboaia: Jandarmii i-au prins pe cei sapte haiduci din Tiganie
6 comentarii
 20:34 
Fotbalul si antiamericanismul, cele mai populare "sporturi globale"
36 comentarii
 19:52 

3 comentarii
 19:50 
Actorul Guillaume Depardieu a murit, luni, din cauza unei pneumonii severe
6 comentarii
 19:38 
Socant! Un descreierat din Babadag si-a taiat manzul cu drujba pentru ca nu a vrut sa manance
9 comentarii
 19:09 
CSAT-ul ucrainean: Timosenko are termen pana luni noaptea sa aloce 86 milioane de dolari pentru alegeri
 18:37 
Salariul unui sef de agentie nu-l va putea depasi pe cel maxim al unui secretar de stat
6 comentarii
 18:26 
Peste 60.000 de romani poarta numele Sfintei Parascheva
2 comentarii
 18:12 
Prima Academie pentru combaterea coruptiei
2 comentarii
 18:02 
Pamela Anderson a uitat sa isi ascunda celulita! (FOTO)
5 comentarii
 17:53 
Calimanesti: O eleva s-a spanzurat cu o curea de patul din internat
4 comentarii
 17:43 
Ghici cine este actorul care a recunoscut ca bautura era cat pe ce sa-l omoare?
 17:21 
Societe Generale cere autoritatilor o investigatie referitoare la manipularea pretului actiunilor sale
 17:16 
Ion Iliescu: Anormal e ca a putut sa-i treaca prin cap cuiva ca presedintele are vreo vina in ceea ce s-a intamplat in iunie '90
28 comentarii
 16:56 
Intalnire Basescu - Tariceanu la Cotroceni
5 comentarii
 16:42 
Membrii CSAT discuta marti despre strategia privind industria de aparare
 16:35 
Polonia: Monument al Veteranilor din Irak
2 comentarii
 16:20 
In plina criza, Nobelul pentru economie este acordat unui critic al administratiei Bush
5 comentarii
 16:18 
Examen auto in limba maghiara la Satu-Mare
27 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Birchall si-a "reperat" onoarea (5147 afisari)
 Felix Turnatorul murdareste familia (3143 afisari)
 100% PSD va ieftini gazul si curentul (2116 afisari)
 "Omorati-l pe Obama!" (1667 afisari)
 Basarabia la mezat (1469 afisari)
 Pamela Anderson a uitat sa isi ascunda celulita! (FOTO) (6133 afisari)
 Actorul Guillaume Depardieu a murit, luni, din cauza unei pneumonii severe (4003 afisari)
 George Clooney, de nerecunoscut: imbatranit, pletos si mustacios!  (3207 afisari)
 Viata dubla: A descoperit, dupa 18 ani de casnicie, ca sotul ei avea, in vecini, o alta familie (2933 afisari)
 Lupta de la Gheboaia: Jandarmii i-au prins pe cei sapte haiduci din Tiganie (2398 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01565 sec.