Ziua Logo
  Nr. 4350 de marti, 30 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Mediu
Ministerul Mediului va aloca 54 de milioane de euro pentru controlul poluarii apei si a solului
 30 septembrie, 14:25 
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a lansat, marti, proiectul privind controlul integrat al poluarii cu nutrienti la nivel national. Investitia, ce depaseste 54 milioane de euro, este facuta cu bani imprumutati de la Banca Mondiala (BM). Potrivit secretarului de stat in MMDD, Lucia Ana Varga, finantarea programului are la baza un imprumut de 50 milioane de euro, contractat de Guvernul Romaniei de la Banca Mondiala, a carui scadenta este in 2013, precum si fonduri nerambursabile de 5,5 milioane dolari (4,43 milioane euro) obtinute prin Facilitatea Globala de Mediu (GEF). "Controlul integrat al poluarii cu nutrienti" al carui rol este de implementare a directivei europene privind protectia apei, pe care Romania ca stat membru este obligata sa o transpuna in practica, nu poate fi finantat nici macar partial din fonduri europene, informeaza NewsIn. "Acest capitol a fost omis de la negocierea cu Uniunea Europeana (UE) si, in consecinta, statul roman va trebui sa plateasca integral pentru implementarea acestui proiect", a precizat directorul unitatii de management, responsabila cu realizarea proiectului, din MMDD, Valentin Alexandrescu. Proiectul, care vizeaza reducerea poluarii cu nitrati, fosfor, ingrasaminte chimice sau organice, denumite generic nutrienti, se va desfasura in zece bazine hidrografice (Banat, Crisuri, Somes-Tisa, Siret, Prut, Olt, Jiu, Arges-Vidra, Buzau-Ialomita, Dobrogea-litoral) din 11 judete. "Cele mai multe localitati considerate zone vulnerabile sunt in judetele Iasi (30 comune), Arges (23), Suceava (18), Neamt (15) si Timis (14)", a declarat secretarul de stat in Ministerul Mediului, care a adaugat ca "bazinul hidrografic Mures nu a fost luat in considerare, deoarece acolo nu sunt asa de multe zone vulnerabile la poluarea cu nitriti".
Proiectul la nivel national, o replica a proiectului pilot dezvoltat in 2006 in judetul Calarasi, este format din trei componente: investitii in comunele din zonele vulnerabile, consolidare institutionala si campanie de informare publica. Prima etapa, ce presupune investitii de 45,95 milioane de euro, va fi derulata in 86 de comune. Ea va presupune stoparea practicilor incorecte de depozitare a dejectiilor animale din gospodarii, construirea de platforme individuale si colective pentru depozitarea gunoiului de grajd, furnizarea de europubele pentru colectarea separata a deseurilor menajere, asigurarea de echipamente pentru operarea platformelor de gunoi, precum si crearea de perdele forestiere de protectie. A doua componenta urmareste consolidarea institutiilor de resort din cadrul Ministerului Mediului si va beneficia de fonduri in valoare de 5,9 milioane euro, iar cea de-a treia etapa se va ocupa cu stabilirea strategiei de informare publica si constientizare a oamenilor ca este nevoie de reducerea poluarii cu nitrati a fantanilor, iazurilor, lacurilor si are alocate 2,58 milioane de euro. Cantitatea maxima admisa de nitrati si nitriti in apele de suprafata si cele freatice este de 50 miligrame pe litru. Depasirea concentratiilor maxime admise poate duce la boli diaretice, hepatita, parazitoze intestinale, pierderi ale sarcinii, sindromul bolii albastre la nou-nascuti.
A.E.G.  
Alte articole
  Taxa auto ar putea fi inlocuita din 2010: impozit pentru poluare, calculat pe principiul "poluatorul plateste"    (2009-04-10 18:22)
A r h i v a
Stirile zilei 2008-09-30
 21:39 

8 comentarii
 20:49 
O femeie a murit, dupa ce a fost cusuta cu ata chirurgicala importata din China
2 comentarii
 20:26 
Bursa new-york-eza deschide in crestere, cea din Bucuresti isi revine
 20:16 
Clanul rromilor bogati l-a luat in vizor si pe primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandru: "Va lichidam familia. Avem bani pentru kilar strain"
26 comentarii
 19:37 
Ucraina, Republica Moldova si Belarus ar putea deveni scena confruntarilor dintre Rusia si Occident
20 comentarii
 19:34 
Amendat pentru ca a vopsit treptele Parchetului General cu "sangele victimelor mineriadelor"
4 comentarii
 19:31 
Kate Moss se lasa de modelling si se apuca de cantat
 19:25 
CNADNR: Anul viitor nu vom finaliza nici un kilometru de autostrada
 19:09 
Piturca: Chiar daca pierde cu Fiorentina, Steaua pastreaza sanse la calificare
 19:05 
Deputatii, mai putin cei din PD-L, au decis: Chiriile RA-APPS vor creste
 18:56 
Al-Jazeera: "Unii romani consulta vrajitoarele, la fel cum occidentalii merg la doctor" (VIDEO)
11 comentarii
 18:55 
Stolojan: Santajul de care a vorbit Basescu in 2004 a fost o eroare care ne-a costat foarte mult
3 comentarii
 18:55 
Solana face o vizita la Tbilisi, inaintea lansarii misiunii UE
 18:40 
Deputatii vor, iarasi, date suplimentare in dosarele "Zambaccian 2" si "Matusa Tamara"
1 comentariu
 18:32 
 18:24 
 18:18 
Ostaticii au fost eliberati de rapitori, si nu de catre un comando
2 comentarii
 18:14 
Curatenie: Procurorii l-au retinut pe Migdale, fratele lui Fane Spoitoru, seful unei importante retele de trafic de droguri din Capitala
 18:07 
Vladimir Putin, renegat de mama sa georgiana
20 comentarii
 18:02 
Studiu: Sase institutii publice din Romania se afla pe "lista neagra" a lipsei de onestitate
 Top afisari / comentarii 
 Boala bancii nebune (2708 afisari)
 Criza sau sah-mat pe tabla de sah a securitatii globale? (2009 afisari)
 Andreea l-a lasat pe Tudor (1492 afisari)
 "Inarmarea Iranului trebuie oprita" (973 afisari)
 Atentie, cad stalpi! (926 afisari)
 Vladimir Putin, renegat de mama sa georgiana (4667 afisari)
 Istoria se repeta! Un american de 71 de ani a fost anuntat de medici ca este... gravid (3334 afisari)
 O femeie a murit, dupa ce a fost cusuta cu ata chirurgicala importata din China (2596 afisari)
 Afla unde gasesti cele mai multe frumuseti pe cap de locuitor! (2501 afisari)
 Clanul rromilor bogati l-a luat in vizor si pe primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandru: "Va lichidam familia. Avem bani pentru kilar strain" (2291 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02639 sec.