Ziua Logo
  Nr. 4345 de miercuri, 24 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Discursul presedintelui Basescu, intre binevenit si lipsit de viziune
 24 septembrie, 17:06 
Traian Basescu
Liderii politici, reprezentanti ai partidelor parlamentare, au comentat diferit discursul sustinut de presedintele Romaniei in fata plenului reunit al Parlamentului. Daca pentru democrat-liberali, discursul a fost binevenit si extrem de documentat, social-democratii si liberalii au folosit un ton mai critic. Astfel, in timp ce liderul PSD, Mircea Geoana, a vazut in discurs o recunoastere din partea presedintelui a esecului guvernarii de dreapta, pentru liderii liberali, raportul presedintelui a fost sumbru si lipsit de viziune. Lipsit de noutate i s-a parut discursul presedintelui si social-democratului, Madalin Voicu. Acesta a fost surprins sa constate ca seful statului reinvie ideea urbanizarii satului care, spune el, nu-i poate aminti decat de metodele lui Ceausescu.
Liderul principalului partid de opozitie, Mircea Geoana, este de acord cu tonul sumbru si apocaliptic in care a descris Traian Basescu situatia actuala si viitoare din Romania, dar contesta incercarea presedintelui de se detasa de PD-L si de esecurile guvernarii de dreapta.
In antiteza cu Mircea Geoana se afla liderul PD-L ,Vasile Blaga, care considera raportul presedintelui binevenit si spune ca toate partidele din tara ar trebui sa il analizeze.
Cele mai aspre critici au venit, insa, din partea liberalilor. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu sustine ca discursul a fost doar o analiza sumbra, fara solutii, la problemele evidentiate.
Au fost si oameni politici care au considerat ca Traian Basescu a sustinut un discurs politic echilibrat. Liderul PRM a declarat ca mesajul transmis de presedinte in fata Camerelor reunite ale Parlamentului a fost unul dintre cele mai echilibrate discursuri ale acestuia.
Mircea Geoana
Presedintele PSD, Mircea Geoana a afirmat ca prin discursul despre "starea natiunii" pe care l-a sustinut seful statului in fata Parlamentului, Basescu isi insuseste la randu-i esecurile si infrangerea actualei guvernari de dreapta. "A incercat sa se pozitioneze ca un lider al opozitiei, dar intr-un fel si-a asumat esecul a patru ani de guvernare de dreapta, e programul aliantei scris de domnul Stolojan, Videanu, Stoica, Tariceanu, deci e intr-un fel recunoasterea unei infrangeri a presedintelui si a guvernului de dreapta dupa patru ani de crestere economica, dar fara rezultate in viata practica a cetateanului", a declarat Mircea Geoana.
El a mai spus ca presedintele a incercat fara succes sa se detaseze de PD-L, incercand sa ignore faptul ca acest partid a fost doi ani la guvernare. "Dupa patru ani de zile de mandat, al presedintelui Romaniei, al Guvernului, ambii de dreapta starea natiunii este proasta, inseamna ca si nota pe care o primeste presedintele si Guvernul sunt note la fel de proaste. Ceea ce face presedintele e o incercare de a se detasa de o mostenire dezastruoasa", a criticat liderul social-democrat.
Desi a aratat ca "tusele" din discursul prezidential au fost "uneori prea groase" si ca tonul a fost "extrem de sumbru", iar peisajul care descrie Romania este "apocaliptic", Geoana a admis ca starea natiunii este, pe ansamblu, asa cum a descris-o Basescu, adica proasta. "Putem sa rezumam si ceea ce a spus presedintele Romaniei, starea natiunii este proasta si intr-un fel presedintele a recunoscut ca dupa patru ani de guvernare de dreapta, programul aliantei reprezinta un esec. (...) Dar sunt lucruri pe care si noi le-am spus, credem ca este de neacceptat faptul ca in an de crestere economica sa nu asistam la o distribuire corecta a acestor resurse, catre categorii de cetateni sau investitii in servicii publice esentiale ", a adaugat Geoana. El a mai spus ca e putin probabil ca aceste lucruri sa se corecteze in timp util si ca romanii asteapta alegerile pentru a aduce schimbarea.
In schimb, Mircea Geoana a salutat disponibilitatea presedintelui Basescu de a colabora cu orice guvern care e rezultatul vointei electorale, opinand totodata ca seful statului nu va mai incalca normele Constitutiei si va numi un premier de la un partid care reuseste sa faca o majoritate.
Vasile Blaga: Raportul presedintelui, extrem de documentat si binevenit
Vasile Blaga
Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a declarat ca presedintele a fost "mai mult decat corect" cand a declarat ca isi doreste sa conlucreze cu un Guvern care sa nu mai actioneze conjunctural si a apreciat ca discursul sefului statului a fost "extrem de obiectiv".
Vasile Blaga a subliniat ca subiectele pe care le-a tratat seful statului vor deveni teme de dezbatere nationala, asa cum s-a intamplat de fiecare data cand Traian Basescu si-a prezentat punctul de vedere in fata legislativului. "Eu cred ca ne vom apleca atent, toate partidele, asupra raportului presedintelui pentru ca a fost extrem de documentat si binevenit", a declarat Vasile Blaga.
Intrebat daca va exista un Executiv cu care Traian Basescu sa conlucreze, secretarul general al PD-L a declarat ca "Guvernul va rezulta ca vointa a poporului roman, iar presedintele a fost mai mult decat corect spunand ca isi doreste un Guvern care sa fie in stare sa duca Romania pe drumul cel bun". "Sa nu mai lucreze conjunctural, cum se intampla acum", a subliniat Blaga.
Bogdan Olteanu: Un discurs sumbru si lipsit de viziune
Bogdan Olteanu
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a afirmat, despre discursul sustinut de seful statului in fata Parlamentului ca a fost "sumbru si lipsit de viziune" si a apreciat ca la sedinta au fost prezenti mai multi liberali decat se astepta. Olteanu a evitat sa comenteze faptul ca el a venit in sala de sedinte a Parlamentului la sfarsitul discursului lui Traian Basescu sau ca prezenta parlamentarilor PNL in Parlament in timpul mesajului prezentat de seful statului a fost scazuta. Intrebat daca liberalii au avut o strategie "de sfidare" a lui Traian Basescu prin absenta lor, Olteanu a spus ca acesta "a fost tratat cu toata consideratia" si ca "nu au fost manifestari neparlamenatre sau nepolitice".
Lucian Bolcas: Un discurs echilibrat
Lucian Bolcas
Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, a carcterizat discursul lui Traian Basescu ca fiind unul echilibrat, contrazicandu-l intr-un singur punct pe Presedinte: " functionarea institutiilor statului nu a fost oprita de o sincopa, respectiv suspendarea din functie a Presedintelui, ci atunci mecanismele democratice au functionat in mod corect, dovada ca seful statului este in continuare in functie.
Lucian Bolcas a opinat ca sincope au fost inregistrate din cauza functionarii abuzive ale unor institutii ale statului, lucru care ar trebui sa fie corectat inainte de o eventuala revizuire a Constitutiei, lucru "foarte delicat din punct de vedere politic si juridic". "Nu trebuie sa fim in situatia celui care isi prinde sotia inselandu-l cu vecinul, pe canapea, si, ca prima masura, vinde canapeaua", a spus el. Intrebat despre numarul redus al parlamentarilor prezenti in sala, Bolcas a explicat ca discursul unei personalitati trebuie sa fie legitimat prin continutul sau si nu prin impunerea personalitatii ca atare.
Madalin Voicu:Urbanizarea satelor propusa de Basescu aminteste de metodele lui Ceausescu
Madalin Voicu
Un critic acerb al discursului presedintelui a fost deputatul PSD, Madalin Voicu. Acesta a considerat ca urbanizarea satelor propusa de Traian Basescu in discursul sau, este o greseala care aduce aminte de urbanizarile fortate ale satelor care aveau loc in perioada lui Nicolae Ceausescu. In opinia lui Madalin Voicu, Romania a demostrat in ultima suta de ani ca principala bogatie pe care o poate exploata corect si bine este agricultura. "Oamenii de la tara trebuie adusi la nivel european pentru a intra in competitie cu celelate tari care au pastrat traditia in agricultura si au dezvoltat-o." crede deputatul PSD
Comentand abesnta parlamentarilor din sala in momentul in care Presedintele a sustinut discursul, Madalin Voicu a precizat ca pe "nimeni nu mai intereseaza ce zice Basescu". "Seful statului nu mai poate aduce nimic nou" a concluzionat Voicu.
C. STOLERU  
Alte articole
  Traian Basescu intrebat daca va mai candida: Intrebati-l pe Dumnezeu! (AUDIO)    (2009-09-16 17:41)
  Viorel Hrebenciuc: Basescu va continua sa cada in sondaje    (2009-08-13 17:55)
  Primarul din Dabuleni catre Traian Basescu: Nu aveti nici un drept sa ne jigniti (VIDEO)    (2009-07-24 16:35)
  Basescu: Geoana este sef la Dabuleni peste bostanarie. El nu are nici o responsabilitate pentru ce se intampla in Parlament    (2009-07-23 16:11)
  Traian Basescu: As fi asteptat de la Geoana o abordare matura si nu o incercare de a se deroba de responsabilitati    (2009-05-11 18:14)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Mda vorbe vorbe...   de Irina22
A r h i v a
Stirile zilei 2008-09-24
 21:39 
Crima si pedeapsa: Fost deputat rus, fratele unui comandant militar, opozant al presedintelui Ceceniei, ucis in centrul Moscovei
 20:52 
Tariceanu: PIB-ul se va majora la 9,1 la suta in 2008
1 comentariu
 20:34 
Traian Basescu: Discursul din Parlament nu a vizat actualul Guvern
1 comentariu
 20:13 
Liberalii polonezi vor sa le reduca pensiile fostilor agenti ai politiei comuniste
5 comentarii
 19:59 
 19:43 
Cupa Romaniei la fotbal: Doua echipe din Liga a III-a calificate in 16 -imi
 19:37 
Agentii economici europeni sunt cu moralul la pamant
 19:35 

12 comentarii
 19:29 
ICR Berlin a vernisat expozitia artistilor Alexandru Radvan si Sorin Tara. PRIVITI SI COMENTATI. (Atentie, imagini socante!)
13 comentarii
 19:20 
Gorbaciov: Rusia a fost ''constransa'' sa recunoasca independenta Abhaziei si Osetiei de Sud
13 comentarii
 18:52 
Alerta: Doi virusi gripali foarte periculosi vor afecta populatia Romaniei, la iarna
3 comentarii
 18:34 
Coreea de Nord a rupt sigiliile ONU de pe principalul sau complex nuclear
12 comentarii
 18:25 
Medvedev comemoreaza victimele regimului stalinist
8 comentarii
 18:23 
Doua prostituate din Timisoara s-au luat la bataie cu politistii (VIDEO)
3 comentarii
 18:21 
Alt parlamentar in vizorul DNA: Catalin Mardare, fost prefect de Bacau, audiat in dosarul de spalare de bani al lui Nastase
 18:09 
Bunicuta IT: Sexagenara cercetata penal pentru piraterie
3 comentarii
 17:57 
Moscova ar putea propune Kievului construirea de portavioane pentru Flota rusa
11 comentarii
 17:31 
F-16, Eurofighter si JAS-39, in competitie la Black Sea Defense & Aerospace 2008
6 comentarii
 17:26 
In fiecare an, aproximativ 29.000 de romance devin mame inaintea varstei de 19 ani
3 comentarii
 17:20 
Primele imagini cu noul Seat Exeo
 Top afisari / comentarii 
 Condamnat la moarte (3987 afisari)
 Ultimul condamnat la moarte (2872 afisari)
 Tökes cere autonomia Transilvaniei (2351 afisari)
 Birchall se apara pe blog (1540 afisari)
 Senatorii au furat dosarul spionilor (1319 afisari)
 ICR Berlin a vernisat expozitia artistilor Alexandru Radvan si Sorin Tara. PRIVITI SI COMENTATI. (Atentie, imagini socante!) (2422 afisari)
 Deputat ucrainean: Kievul a facut tot ce putea pentru ca Romania sa aiba castig de cauza la Curtea Internationala de Justitie  (2391 afisari)
 Doua prostituate din Timisoara s-au luat la bataie cu politistii (VIDEO) (2302 afisari)
 Doua planete aflate la 300 de ani lumina de Pamant s-au ciocnit (2302 afisari)
 Moldovenii au brevetat masina de cules castraveti (1700 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02980 sec.