Ziua Logo
  Nr. 4343 de luni, 22 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stolojan cere demiterea directorul de relatii publice EurActiv, acuzat de conflicte de interese din cauza relatiei cu PSD
 22 septembrie, 17:57 
Theodor Stolojan (Foto: Mircea Paun, FOTO ZIUA)
Liderul PD-L, Theodor Stolojan, cere demiterea directorului de relatii publice ale portalului de internet EurActiv, Dan Luca, totodata presedinte al organizatiei social-democratilor din Bruxelles, iar directorul Federatiei Internationale a Jurnalistilor cere o ancheta a Comisiei Europene in acest caz.
In urma unui articol aparut in ziarul "ZIUA", care denunta conflictul de interese al directorului de relatii publice al portalului EurActiv.com, Dan Luca, totodata si presedinte al organizatiei social-democratilor romani din Bruxelles si acreditat la institutiile europene ca jurnalist din partea Adevarului de Cluj, europarlamentarul roman Theodor Stolojan cere "retragerea imediata a acreditarii de jurnalist la institutiile europene si demiterea de urgenta din functia de director pentru relatii publice a grupului EurActiv a domnului Dan Luca", se arata intr-un comunicat al delegatiei romane din cadrul Partidului Popularilor Europeni - Democratii Europeni (PPE-DE).
"Se impune deschiderea unei anchete de catre Comisia Europeana cu privire la modul in care au fost alocati bani comunitari, acestui portal care este reprezentat, iata, de seful Organizatiei Social Democratilor romani din Bruxelles, si care considera ca reproduce obiectiv informatii despre politicile europene", sustine Stolojan.
Dan Luca: Nu exista niciun conflict de interese
In replica, Dan Luca, a declarat ca nu exista niciun conflict de interese, organizatia social-democratilor romani din Bruxelles functionand "pe baza de voluntariat", iar activitatile sale din cadrul EurActiv strict "de marketing si comunicare", transmite NewsIn.
Referitor la acreditarea pe langa institutiile europene detinuta in numele ziarului Adevarul de Cluj, Luca a spus ca "e mai mult pentru a scrie, o data pe luna, o corespondenta, dar fara impact - pe linia de tehnici de comunicare europeana".
"Ca initiativa pe EurActiv Romania, da, am infiintat in 2003-2004 acest portal in Romania, dar nu sunt ziarist acolo. Acolo este o echipa manageriala, am actiuni, pentru ca am infiintat-o", a spus Luca.
Luca a spus ca in atributiile sale nu intra contractele de publicitate sau marketing pe piata romaneasca, ci numai pe cea din Bruxelles.
Totusi, secretarul general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, Aidan White, a spus ca organizatia sa se va adresa probabil Comisiei Europene in legatura cu conflictul de interese de la EurActiv.
"Organizatia media nu ar trebui sa utilizeze persoane cu functii politice pentru promovarea unor activitati de presa care se doresc impartiale si independente. intr-un fel, daca era doar jurnalist, ar fi fost mai usor pentru el sa sustina ca reuseste sa fie independent in ceea ce scrie. Dar daca actiunile sale sunt de a promova interesele EurActiv ca portal jurnalistic, atunci este foarte nepotrivit pentru el sa detina si un rol politic. Se pune intrebarea in ce masura poate el avea o relatie corecta cu toate celelalte grupuri politice in actiunile sale de promovare a portalului", a spus White.
"Ne vom adresa EurActiv, deoarece se pare ca aceste lucruri contrazic principiile managementului independent de presa pe care si le-a asumat acum cativa ani, sprijiniti de FJI si avem o discutie interna privind trimiterea unei solicitari catre Comisia Europeana in acest sens", a precizat White.
Luca a devenit presedinte al organizatiei social-democratilor romani din Bruxelles pe 13 februarie 2008, la data infiintarea ei. In descrierea publicata pe site-ul www.psdbruxelles.eu se arata ca "este o organizatie politica, social-democrata" cu scopul de a oferi romanilor din Bruxelles "o platforma politica romaneasca", de a "monitoriza dezvoltarea comunitara europeana si de a analiza impactul acestei asupra Romaniei" si de a "coagula si structura ideile politice in cadrul comunitatii romanesti din Bruxelles".
De asemenea, organizatia doreste sa "mentina un contact permanent cu social-democratia din Romania si sa sprijine imbunatatirea imaginii politice social-democrate din Romania", precum si sa constituie "un prim pas in conectarea politica a diasporei romanesti".
Potrivit site-ului EurActiv.ro, Dan Luca nu are nicio functie executiva sau remunerata in cadrul EurActiv Romania si niciuna din acreditarile sale ca jurnalist nu a fost obtintua prin EurActiv Romania.
"EurActiv Romania opereaza sub franciza brandului dezvoltat de reteaua EurActiv.com, cu sediul central la Bruxelles. Contribuind la fondarea site-ului EurActiv.ro alaturi de o echipa de jurnalisti din Romania, in 2003, Dan Luca si-a pastrat calitatea de asociat-fondator (27,5%), renuntand insa la orice pozitie executiva in activitatile din Romania, odata cu implicarea sa activa in politica, din 13 februarie 2008, aceasta fiind o conditie pe care redactia din Romania a cerut-o in mod expres pentru coabitarea cu acesta in calitate de asociat cu mai putin de o treime din participatii", se arata pe site-ul EurActiv.ro.
Z.O.  
 Afisari: 197  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Pai normal :) Va asteptati la altceva?   de cutzu
A r h i v a
Stirile zilei 2008-09-22
 23:59 
Medicii recomanda vaccinarea antigripala. Un nou virus ajunge in Romania!
1 comentariu
 23:53 
Hari Puttar l-a batut pe Harry Potter!
2 comentarii
 23:48 
Surse liberale: Traian Basescu a semnat decretul de suspendare din functie a ministrului Muncii, Paul Pacuraru
3 comentarii
 23:30 

3 comentarii
 20:45 
Si totusi se mai citeste carte romaneasca...in Spania: Autori de renume vor reprezenta Romania la Targul de Carte LIBER din Barcelona
 19:56 

4 comentarii
 19:52 
 19:51 
Ciocu' mic si joc de glezne: Un miliard de lei amenda pentru fiecare declaratie iresponsabila a sefilor din fotbal
2 comentarii
 19:28 
De frica, majoritatea bucurestenilor nu ar sesiza Politia atunci cand sunt martorii unei infractiuni
6 comentarii
 19:17 
Au aparut primele imagini cu Windows 7
7 comentarii
 19:10 
Pasarile din toata lumea, pe cale de disparitie
 18:43 
Wanted bahic: Disparutul a fost gasit de Politie in carciuma, dupa patru zile de cautari
2 comentarii
 18:33 
Constanta: Ancheta in cazul unei adolescente care ar fi murit pentru ca i s-a refuzat internarea
 18:08 
UPDATE Al Jazira: Turistii rapiti in Egipt au fost eliberati
5 comentarii
 18:00 
Tiruri de racheta de pe bombardierele rusesti in Belarus
 17:52 
Oglinda, oglinjoara... Jennifer Lopez nu-i cam rotunjoara?
1 comentariu
 17:52 
Dobanzi mai mari la credite si pentru contractele deja incheiate
 17:18 
Un angajat CFR a murit dupa ce a fost batut crunt pe peronul garii
2 comentarii
 17:12 
Nicoleta Luciu a nascut un baietel
2 comentarii
 17:09 
Franta doreste sa isi intareasca prezenta militara in Afganistan
7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Atac sexual in partidul rozelor (7292 afisari)
 Se pregateste un deces (2826 afisari)
 Nea Nicu presedinte (1982 afisari)
 Dumnezeii falsi (1936 afisari)
 Atac la ortodoxie (1596 afisari)
 Ronaldo, in tandreturi cu o prostituata de 5.000 de euro pe noapte, mare consumatoare de cocaina (3360 afisari)
 Heidi Klum, dezbracata pe scena de patru barbati, la gala Emmy (2469 afisari)
 La varsta de 104 ani, flirteaza cu un fotomodel de 22 de ani! (2432 afisari)
 Au aparut primele imagini cu Windows 7 (2183 afisari)
 Oglinda, oglinjoara... Jennifer Lopez nu-i cam rotunjoara? (1844 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00855 sec.