Ziua Logo
  Nr. 4341 de vineri, 19 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Un spectacol al strazii, o explozie de imaginatie, culoare si lumina
Sa redescoperim Bucurestii...cu "lanterne magice"
 19 septembrie, 16:56 
Noapte de vis pentru iubitorii de frumos, pentru bucurestenii care vor sa iasa un pic din amorteala cotidiana. Capitala va gazdui un spectacol al strazii, o explozie de imaginatie, culoare si lumina, care va imbina arta, arhitectura si muzica. Orasul sufocat de santiere va deveni un teren de joaca atat pentru locuitori, cat si pentru cei 52 de artisti romani si straini care se vor intrece in maiestrie si proiectii multimedia. Cea de-a doua editie a Festivalului de proiectii arhitecturale "Urban Art" se va desfasura in noaptea de 20 - 21 septembrie, incepand cu ora 22:00, in Piata Constitutiei si Piata Universitatii. Aici, 52 de artisti romani si straini isi propun sa reinventeze Bucurestii prin proiectii multimedia. In cadrul festivalului, potrivit unui comunicat al organizatorilor, "52 de artisti romani si straini reinventeaza orasul rutinat de tot ceea ce inunda stirile cotidiene: de aglomeratie, santiere, pene de curent si de apa, canalizari cu capace lipsa, adica de tot felul de monstri care vor fi exorcizati intr-o noapte plina de culoare".
"Urban Art ofera bucurestenilor ocazia de a-si redescoperi orasul, de a-l privi cu alti ochi, mai precis de a-l privi prin ochii celor 52 de artisti din Romania si strainatate care vor transforma strazile intr-un teren de joaca si ne vor scoate putin din amorteala cotidiana. Majoritatea artistilor ne-au trimis lucrari concepute special pentru cladirile din Bucuresti, care intervin pe arhitectura cladirilor pe care sunt proiectate si care incearca sa defamiliarizeze spatii pe langa care trecem atat de des incat ne-au devenit indiferente. Imaginile pe care le-am ales sunt foarte variate, mai mult decat un proiect artistic, Urban Art este un spectacol al strazii, o explozie de imaginatie, culoare si lumina, care imbina arta, arhitectura si muzica", a declarat Marilena Oprescu, curator Urban Art.
Cladirile incluse in circuit devin pretexte si interfete pentru mai multe medii artistice: pictura, grafica, fotografie, instalatie, graffiti, arta digitala, video, computer art, real time audio-video performance si proiecte multimedia interactive. Festivalul de proiectii arhitecturale "Urban Art" isi propune sa continue excursia anuala pe cladiri emblematice si sa proiecteze lucrari de arta care interpreteaza spatiul respectiv, il elibereaza de uzura, ii apropie noi semnificatii, legate atat de contextul social, cat si de istoria personala a artistului care intervine asupra lui. Dat fiind faptul ca organizatorii festivalului au considerat ca spatiul public nu este suficient exploatat de locuitorii orasului, in circuitul proiectiilor au fost incluse sase cladiri cunoscute din Bucuresti. Printre acestea se numara Facultatea de Arhitectura si Palatul Parlamentului. Artistii vor urmari un singur lucru: sa faca din spatiul public unul mai putin rece si depersonalizat.
"Love" sau "Lovele"?
Anul acesta, privitorul-vizitator devine, printr-o serie de lucrari interactive, jucator, utilizator, spion si personaj urmarit. Astfel, el va putea sa deseneze cu "lanterne magice" pe Facultatea de Arhitectura sau sa recompuna imagini pe Palatul Parlamentului. La ora 23:00, spectatorul, daca va intra in jocul propus de catre artistul Mircea Florian, se va transforma intr-un pixel cu simt democratic si se face vazut chiar pe Palatul Parlamentului. Insa nu oricine va putea fi "vedeta". Cel care doreste sa fie pentru cateva minute "un pixel democratic", va trebui sa aleaga intre "Love" sau "Lovele" si sa trimita raspunsul prin sms, la numarul 1884. Proiectul "Game 21: Love sau Lovele" este un urias puzzle multidimensional ce permite utilizatorilor sa combine simboluri sau imagini fragmentare. Accesul utilizatorilor la mecanismele de control ale lucrarii se va face prin intermediul telefoanelor mobile care vor functiona ca telecomenzi", a explicat Mircea Florian, in acelasi comunicat.
Pentru miezul noptii, la Facultatea de Arhitectura, "Play The Magic" va schita, cu ustensile digitale, un plan divin: zece lanterne magice vor ajunge in mainile publicului. Transformat intr-un homocyborg, "anonimul" spectator va deveni "artistul" si isi va foloseste membrele electronice recent dobandite pentru a inventa, din sunete si fascicule luminoase, o lucrare efemera. Tot pe Facultatea de Arhitectura, "2Meta" va amplasa sute de ochi mobili care fac schimb de priviri cu publicul. Activati prin senzori de miscare, perechile de ochi se deplaseaza pe urmele spectatorului si il indica drept subiectul unui experiment artistic. "Am vazut pe cineva care nu era acolo" este un proiect care, ca si celelalte din seria lucrarilor interactive, cedeaza vizitatorului locul central.
A.E.G.  
 Afisari: 268  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-09-19
 21:12 
Imagini care demonstreaza: Suporterii dinamovisti au fost provocati de fanii olandezi
 20:56 
NASA a publicat cele mai recente fotografii de pe Marte
3 comentarii
 20:11 

3 comentarii
 20:05 
Scutul antiracheta: Praga si Washingtonul au semnat, la Londra, acordul militar
6 comentarii
 19:49 
Basescu: Am recunoscut inca din 2005 ca m-am intalnit cu Omar Hayssam in timpul crizei rapirii jurnalistilor
6 comentarii
 19:47 
Paul Pacuraru, pus oficial sub acuzare
2 comentarii
 19:20 
Spania, aflata in criza economica, le propune imigrantilor sa se duca acasa
4 comentarii
 18:48 
OMS se opune comercializarii tigaretei electronice, pe motiv ca este ineficienta si toxica
 18:39 
Liderul liberalilor din Republica Moldova este in discutii cu PNL pentru un colegiul in diaspora
3 comentarii
 18:08 
Chinezii nu mai pot ridica vocea mai mult de 45 de decibeli
4 comentarii
 17:50 
Peter Bogdan Tanase este noul director al Administratiei Cimitirelor din Capitala
 17:41 

1 comentariu
 17:19 
Un caine a fost legat de o masina si tarat pana la ultima respiratie (VIDEO)
19 comentarii
 17:05 
Romanii care muncesc in Spania vor case de la Guvern ca sa se intoarca in tara
6 comentarii
 16:42 
 16:37 

3 comentarii
 16:29 
Iorgulescu: PNL nu va colabora cu un PD-L cu Stolojan nominalizat premier
 16:29 
Bush, Cheney si NSA au fost dati in judecata pentru interceptarea convorbirilor telefonice
1 comentariu
 16:18 
Pretul petrolului a revenit la peste 100 dolari pe baril
1 comentariu
 16:12 
C.V. Tudor spune ca Irina Loghin nu mai candideaza, iar Nati Meir s-ar putea intoarce in PRM
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Baietii destepti inventeaza taxa pe sticla (2144 afisari)
 De la agent Mossad la premier (1920 afisari)
 Condoleezza pune Rusia la punct (1553 afisari)
 Baza militara Renault (1293 afisari)
 America pe sponci (1254 afisari)
 O superba manechina din Rusia a devenit regina sahului (2184 afisari)
 Avocatul Ucrainei: "Romania seamănă cu grupul acela de englezi pletoși care repetau refrenul la nesfarsit " (1962 afisari)
 NASA a publicat cele mai recente fotografii de pe Marte (1919 afisari)
 Imagini care demonstreaza: Suporterii dinamovisti au fost provocati de fanii olandezi (1722 afisari)
 Salarii mai mari pentru politisti, de la 1 ianuarie 2009 (1658 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01027 sec.