Ziua Logo
  Nr. 4335 de vineri, 12 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Rusia versus China, intre "hard" si "soft"
 12 septembrie, 12:10 
Presedintele rus, Dmitri Medvedev alaturi de cel chinez, Hu Jintao
In plin proces de reordonare a geopoliticii mondiale, cand Rusia isi doreste sa reatinga dezideratul de mare putere militara, analistii internationali opineaza ca, in cazul Chinei, situatia se afla undeva la polul opus. Beijing-ul a demonstrat ca momentan nu doreste sa se implice direct in acest nou "razboi rece" si deocamdata isi rezerva dreptul de a fi un "spectator de lux" incercand totodata sa puncteze mai mult la crearea unei imagini de stat fara pretentii "imperialiste" si care doreste sa impresioneze mai mult in domenii precum sportul. China si Rusia au oferit lumii intregi imaginea unui contrast puternic in ceea ce priveste modul in care folosesc puterea. Dupa cum a afirmat recent analistul francez Dominique Moisi, "in vreme ce China intentioneaza sa seduca si sa impresioneze lumea prin numarul medaliilor sale olimpice, Rusia doreste sa impresioneze lumea demonstrandu-si superioritatea militara. Astfel, e vorba despre puterea "soft" a Chinei versus puterea "hard" a Rusiei", este de parere profesorul de relatii internationale la John F. Kennedy School of Government din cadrul Universitatii Harvard, Joseph Nye, intr-un articol publicat de Project Syndicate si preluat de The Moscow Times.
Irelevanta puterii "soft"
Unii analisti americani, cum ar fi Edward Luttwak, au ajuns la concluzia ca invazia Georgiei de catre Rusia dovedeste "ireleventa puterii soft" si dominatia puterii militare. De fapt, situatia se va dovedi a fi mai complicata de atat pentru ambele tari.
Puterea "soft" reprezinta capacitatea de a obtine lucrurile dorite prin atractie, nu prin obligare sau plata. Desigur, ea nu reprezinta solutia tuturor problemelor.
Pasiunea dictatorului nord-coreean Kim Jong Il pentru filmele de la Hollywood nu va afecta programul lui nuclear. Iar puterea "soft" nu a dus la niciun rezultat in eforturile de a impiedica guvernarea talibana din Afganistan sa sprijine Al-Qaida in anii 1990.
Insa alte teluri, precum promovarea democratiei si a drepturilor omului, sunt obtinute mai eficient prin folosirea puterii "soft", care poate crea atat un mediu potentator, cat si unul negativ - dupa cum au descoperit SUA dupa invazia in Irak.
Scepticii care desconsidera puterea "soft" din cauza ca ea nu rezolva toate problemele sunt asemenea unui boxeur care lupta fara a-si folosi mana stanga, pentru ca cea dreapta e mai puternica. Puterea "soft" in sine este rareori suficienta, insa este de multe ori esential ca puterea "soft" si cea "hard" sa fie imbinate pentru a se obtine o strategie a "puterii inteligente". Dupa cum a afirmat anul trecut ministrul american al apararii, Robert Gates: "Sunt aici pentru a sustine intarirea capacitatii noastre de a folosi puterea "soft" si de a o integra mai bine cu puterea "hard" ".
Nostalgie imperialista
Forta militara este, in mod evident, o sursa de putere "hard", insa aceeasi sursa poate contribui uneori la manifestarea puterii "soft". Activitatea impresionanta a SUA de oferire de ajutoare umanitare dupa tsunami-ul din Oceanul Indian, in anul 2004, si dupa cutremurul din sudul Asiei din 2005, a contribuit la refacerea imaginii SUA.
Pe de alta parte, folosirea gresita a resurselor militare poate submina puterea "soft". Uniunea Sovietica a detinut o mare putere "soft" in anii de dupa Al Doilea Razboi Mondial, insa a distrus-o prin felul in care Kremlinul s-a folosit de puterea sa "hard" impotriva Ungariei si Cehoslovaciei.
Rusia trece acum printr-o perioada de reactie nationalista fata de ceea ce considera a fi umilirea la care a fost supusa dupa prabusirea Imperiului Sovietic. Cand cresterea preturilor energiei i-a stimulat economia, Rusia a gasit oportunitatea de a-si reafirma puterea asupra vecinilor sai. In plus, s-a simtit amenintata de planurile de extindere a NATO, de planurile pentru instalarea in Europa de Est a unui sistem anti-racheta si de recunoasterea de catre Occident a separarii Kosovo de aliata Rusiei, Serbia.
Cursa georgiana
Rusia a incercat multa vreme sa slabeasca guvernul georgian. La inceputul lunii august, a intins o cursa in Osetia de Sud, iar Georgia a cazut in ea.
In cazul in care Kremlinul si-ar fi folosit asa-numita forta de pace doar pentru a proteja "auto-determinarea" sud-osetienilor, invocand drept motiv actiunile precedente ale Occidentului in Kosovo, nu ar fi facut atat de mult rau propriei puteri "soft", iar beneficiile ar fi depasit costurile. Insa bombardand, blocand si ocupand multe parti din Georgia, amanandu-si retragerea si nereusind sa protejeze civilii georgieni, Rusia a pierdut legitimitatea actiunilor sale si a semanat teama si neincredere in intreaga lume.
Vecinii sai, cum ar fi Ucraina, au devenit din ce in ce mai nelinistiti. O consecinta imediata a constat in faptul ca Polonia nu mai respinge acum sistemul american de aparare anti-racheta. Cand Rusia a cerut sprijin pentru politica sa fata de Georgia colegilor-membri ai Organizatiei de Cooperare de la Shanghai, China si ceilalti parteneri au refuzat. Efectele pe termen lung ar putea include esecul propunerii ruse pentru un nou sistem europen de securitate, o reimpulsionare a interesului europenilor fata conductele Nabucco si White Stream, care ocolesc Rusia, si o scadere dramatica a investitiilor straine in Rusia.
Beijingul, mizeaza pe charisma
Pe de alta parte, China a incheiat luna august cu o putere "soft" mult sporita de buna desfasurare a Jocurilor Olimpice. In octombrie 2007, presedintele chinez Hu Jintao a declarat intentia tarii sale de a-si spori puterea "soft", iar Jocurile Olimpice erau o parte importanta din respectiva strategie. Creand Institutul Confucius pentru a promova cultura chineza, crescand vizibilitatea internationala, atragand studenti straini in universitatile sale si folosind o putere mai blanda fata de vecinii sai din Asia de Sud-Est, China a facut investitii majore in puterea "soft". Sondajele de opinie indica o imbunatatire a reputatiei sale internationale. Insa guvernul Chinei nu a reusit sa atinga toate obiectivele pe care si le impusese in contextul Jocurilor Olimpice. Neonorandu-si promisiunea de a permite desfasurarea demonstratiilor pacifiste si de a acorda acces liber la Internet, China si-a scazut beneficiile din domeniul puterii "soft".
Va fi nevoie de mai mult decat o editie de succes a Jocurilor Olimpice pentru a depasi aceste limite autoimpuse. Spre exemplu, un sondaj de opinie recent a indicat ca, in pofida eforturilor Chinei de a-si spori puterea "soft", SUA domina in continuare in toate categoriile puterii "soft". Astfel, in vreme ce China a castigat cele mai multe medalii de aur, Jocurile Olimpice de la Beijing nu au inlaturat suprematia Washingtonului in afara arenelor sportive. Ramane de sperat ca liderii Chinei vor invata importanta pe care o are exprimarea libera in dobandirea puterii "soft", este de parere Joseph Nye.
Bineinteles, doar timpul va putea aduce rezultate si schimbari in situatia Rusiei si a Chinei. Spre deosebire de o competitie olimpica, actiunile lor recente nu vor primi o nota finala pana ce nu se vor juca meciurile puterii.
Madalin NECSUTU  
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
oricit de,la rece,ar fi analizata imaginea de prezent a timpului,un aspect este clar,   de silviana
Alianta SCO !   de Lira
China tace si le face   de M_D_L
Plumiferele aste frantuzoaice is niste imbecili   de Ghita Bizonu'
A r h i v a
Stirile zilei 2008-09-12
 21:17 
Ce spune Bundy, reprezentantul Ucrainei la Haga, in cazul insulei Serpilor: "Statele cu coaste mai mari ar trebui tratate diferit de cele cu coaste mai mici"
10 comentarii
 20:25 
Stolojan - Basescu este "un om sensibil", Iliescu nu a fost "o optiune ideologica"
5 comentarii
 20:16 
Kaghebistul Patrushev: Arctica trebuie sa devina principala baza strategica a resurselor Rusiei
5 comentarii
 20:04 
Culmea schimbului de experienta: Romanii dau indonezienilor lectii de combaterea coruptiei, iar ei ne invata cum sa eliminam imunitatea parlamentarilor si a ministrilor
2 comentarii
 19:56 
Iranul preseaza OMV sa incheie un acord pentru Nabucco
2 comentarii
 19:40 
Medvedev avertizeaza ca o actiune armata impotriva Iranului este inacceptabila
41 comentarii
 19:31 
Cel mai mare exportator mondial de petrol, Arabia Saudita, s-a retras din OPEC
18 comentarii
 18:53 
Abecedarele porno
4 comentarii
 18:07 
Medvedev, asa-zisul lider al Federatiei Ruse: Am fi atacat Georgia chiar daca primea Membership Action Plan din partea NATO
32 comentarii
 17:56 
Papa si Sarkozy, pentru o "laicitate pozitiva"
3 comentarii
 17:56 
La Universitatea din Viena se va studia limba si civilizatia romana
3 comentarii
 17:55 
Ludovic Orban: Stolojan poate guverna in Burundi sau in Kuala Lumpur sau poate in Congo, in nici un caz in Romania
8 comentarii
 17:44 
Adrian Nastase despre Theodor Stolojan: Daca "Draga Stolo" va avea din nou o criza de sanatate, vor fi probleme
3 comentarii
 17:44 
De ce a esuat experimentul din Elvetia sau cum au salvat romanii lumea de Apocalipsa
14 comentarii
 17:32 
Tot mai multi locuitori ai Republicii Moldova solicita unirea cu Romania
12 comentarii
 17:27 
Chioscurile scolare luate la puricat incepand de luni
1 comentariu
 17:15 
PD-L in era promisunilor
 16:41 
O gafa vulgara la adresa Mihaelei Radulescu face curatenie in Antena (VIDEO)
34 comentarii
 16:36 
Presedintele Eurogrupului: Zona euro nu se confrunta cu o recesiune
 16:31 
Investitiile straine directe in Romania au crescut cu 66% in primele sapte luni
 Top afisari / comentarii 
 Cele mai controversate femei din istorie (3015 afisari)
 Basarabia: de la fapte la cuvinte (1535 afisari)
 Cyber Sutra (1513 afisari)
 CIA culegea bancuri cu Ceausescu (1368 afisari)
 Cititul aduce fericire, iubire si bunastare (1284 afisari)
 O gafa vulgara la adresa Mihaelei Radulescu face curatenie in Antena (VIDEO) (4858 afisari)
 De ce a esuat experimentul din Elvetia sau cum au salvat romanii lumea de Apocalipsa (3279 afisari)
 Lavrov catre Miliband: "Who are you to fucking lecture me?!" (2931 afisari)
 Iasi: O adolescenta a fost supusa la adevarate orgii sexuale de catre tatal vitreg (2713 afisari)
 Cel mai mare exportator mondial de petrol, Arabia Saudita, s-a retras din OPEC (2708 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02289 sec.