Femeile care beau cantitati mari de cafea si-ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer de col uterin, arata un studiu facut de catre Ministerul japonez al Sanatatii.
Cercetatorii au monitorizat 54.000 de femei cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani, timp de 15 ani. De-a lungul acestei perioade, 117 dintre femei s-au imbolnavit de cancer de col uterin. Persoanele monitorizate au fost impartite in patru grupe, in functie de cantitatea de cafea consumata.
Rezultatele studiului au aratat ca in cazul femeilor care beau mai mult de trei cani de cafea pe zi riscul de a dezvolta cancer de col uterin scade cu 60% comparativ cu grupele care consuma cafea de doua ori pe saptamana sau mai putin.
"Cafeaua reduce nivelul de insulina din corp, fapt ce poate reduce riscul de cancer la nivelul uterului", explica studiul, potrivit Realitatea TV. Cercetatorii au monitorizat si efectul consumului de ceai verde, insa nu au gasit nici o legatura intre aceasta si cancerul de col uterin.
Cancerul de col uterin este una dintre cele mai intalnite forme de cancer la femei la nivel mondial.
In Romania, in fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si peste 2.000 mor din cauza acestei boli. Statisticile plaseaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul cazurilor de cancer de col uterin, tara noastra fiind urmata, in acest clasament,�de Bulgaria si Slovacia.