Ziua Logo
  Nr. 4319 de luni, 25 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Moscova pune presiune pe Chisinau prin intermediul exporturilor de vin
 25 august, 12:31 
Cea mai recenta declaratie a sefului inspectiei sanitare ruse Rospotrebnadzor, Ghenadi Oniscenko, despre un posibil nou embargo asupra importurilor de vinuri moldovenesti ar putea duce la o noua racire a relatiilor economice moldo-ruse, la mai putin de un an de la reluarea exporturilor de vinuri moldovenesti pe piata rusa, se mentioneaza intr-un comentariu publicat luni de agentia de presa de la Chisinau, Info-Prim Neo, citat de Agerpres.
Aceasta declaratie este cu atat mai socanta cu cat in aceeasi zi inspectia rusa anunta ca noua din cele 17 companii inspectate la inceputul lunii august au fost autorizate sa prezinte mostre de productie spre expertizare in laboratorul din Moscova. Astfel, numarul intreprinderilor vinicole moldovenesti care au primit unda verde pe piata rusa s-a ridicat la 42.
Inamicul numarul unu al exportatorilor de vin din Moldova, cum a fost denumit Oniscenko, a declarat agentiei ruse Interfax ca ar exista o insatisfactie tot mai mare fata de calitatea colaborarii. Si ca aceasta insatisfactie ar putea duce daca nu la "situatia de acum doi ani", apoi la o posibila intrerupere brusca a dinamicii pozitive ce s-au profilat. Nici chiar in primavara anului 2005, cand Rospotrebnadzor a declansat un adevarat razboi impotriva producatorilor de bauturi alcoolice din Republica Moldova ce a dus la stoparea definitiva a exporturilor pe piata rusa, Oniscenko nu a fost atat de categoric, comenteaza Info-Prim Neo.
Verificare "la sange"
Reactia Agentiei agroindustriale Moldova-vin a fost categorica: nu se pot ridica pretentii in legatura cu calitatea vinurilor moldovenesti. Si Chisinaul, si Moscova verifica "la sange" produsele de acest fel. Iarasi este vorba de un joc politic, astfel a apreciat reprezentantul Agentiei declaratiile lui Oniscenko. Acelasi lucru par sa-l sugereze si mediile moscovite. "Producatorii din Republica Moldova isi ies din piele pentru a intra in gratiile lui Oniscenko si chiar au introdus un control total asupra circulatiei produselor alcoolice", scrie publicatia moscovita "Finansovie Izvestia". Frustrati de inspectia rusa, exportatorii de productie vinicola apreciaza ultimele declaratii ale lui Oniscenko drept o lovitura puternica, se mentioneaza in comentariu.
Potrivit Info-Prim Neo, intr-adevar, este o mare frustrare pentru industria vinicola moldoveneasca, care dupa deblocarea exporturilor pe piata rusa la sfarsitul anului 2007, a majorat cu circa 49,0 la suta productia de vinuri si 25,5 la suta pe cea a vinurilor spumante. Producatorii moldoveni au stocuri mari de vin. Spre exemplu, stocurile de vin in vrac sunt estimate la 20-25 milioane de decalitri, cantitate ce depaseste productia anuala si de circa sase ori valoarea exportului de vin in vrac in prima jumatate a anului 2008. In cazul revenirii la "situatia de acum doi ani" sau a "unei posibile intreruperi bruste a dinamicii pozitive", industria vinicola ar intra intr-o criza si mai profunda decat cea care a urmat dupa martie 2005, cand Rusia a stopat importul de bauturi alcoolice moldovenesti. In prezent companiile care le produc sunt slabite, in special financiar. Este adevarat ca nici una din intreprinderile vinicole nu si-a anuntat falimentul pe fondul acestei crize, chiar numarul lor a crescut, insa majoritatea au acuzat o situatie financiara foarte dificila. Dupa inspectia de la inceputul lunii august a combinatelor, expertii Rospotrebnadzor s-au aratat surprinsi de faptul ca la majoritatea fabricilor de vinuri sunt sau au fost implementate sisteme de management al calitatii ISO 9001 si 22000, ceea ce vorbeste despre inofensivitatea si calitatea productiei. Iar la mijlocul lunii iunie premierul rus Vladimir Putin declara, dupa intrevederea cu omologul sau Zinaida Grecianii, ca produsele moldovenesti "sunt solicitate in Rusia. Preturile si calitatea corespund standardelor internationale".
In timpul embargoului care a durat aproape doi ani si producatorii, si exportatorii s-au convins in repetate randuri ca una sunt mesajul oficialilor si declaratiile inspectorilor rusi care vin in Moldova, si alta - pozitia si actiunile Rospotrebnadzor. Primul, mai mult sau mai putin, favorabil si aproape fara efect, in timp ce al doilea este decisiv. Avertismentul medicului sanitar principal al Federatiei Ruse ar trebui sa ingrijoreze nu numai producatorii, exportatorii, dar si oficialitatile. Ca acest avertisment nu este legat de calitatea productiei, o spun si cei care sunt vizati direct, dar si mediile rusesti.
Agentia de la Chisinau opineaza ca inspectia sanitara rusa este nemultumita de relatia cu exportatorii, inclusiv din cauza unor interese ce vin din partea acesteia si depasesc o relatie normala intre parteneri sau ca totusi nu au fost luate in considerare unele standarde rusesti. Presa de la Moscova scrie, bunaoara, ca standardele ruse, valabile inca din perioada sovietica, nu admit sedimente in vinuri, iar unele marci de vinuri moldovenesti sunt sedimente. In conditiile in care Oniscenko nu precizeaza care sunt pretentiile, este greu de inteles ce il deranjeaza.
Nu este exclus nici faptul ca cineva nu este interesat in extinderea numarului de companii care se ocupa de exporturile de vinuri si ar dori sa monopolizeze aceasta activitate, mai scrie Info-Prim Neo.
Statisticile pe prima jumatate de an arata ca, desi s-au aflat intr-o criza deosebita, producatorii de vinuri din Republica Moldova nu au profitat indeajuns pentru a-si reorienta exporturile. Cota livrarilor de vinuri moldovenesti pe piata Uniunii Europene a fost de 12,4%, fata de 86% in tarile CSI. Cota UE ar fi fost cu mult mai mica daca exporturile pe piata rusa ar fi crescut mai puternic. Exportatorii spun ca in 2008 in Rusia au fost exportate 16 milion de sticle de vinuri moldovenesti, de doua ori mai putin decat se asteptau.
Z.O.  
A r h i v a
Stirile zilei 2008-08-25
 20:32 
Taranii din Ardeal mai tari ca olimpicii nostri: medalie de bronz la aruncarea la tinta cu butuci
6 comentarii
 20:29 
Cadre medicale de la Spitalul Universitar Bucuresti isi bat joc de o femeie bolnava psihic
11 comentarii
 19:40 
Parchetul General spune ca Videanu, Stolojan si Seculici nu au nici-o calitate in "Dosarul Seres"
1 comentariu
 19:11 
Recunoasterea Abhaziei si a Osetiei de Sud de catre Parlamentul rus provoaca reactii dure in Occident
26 comentarii
 19:03 
Homosexualilor din Romania li se pregateste si un post de televiziune cu nume angelic
35 comentarii
 19:01 
Consiliul National Maghiar din Transilvania sustine o alianta cu UDMR
9 comentarii
 18:59 
Eliminari la a doua sesiune a bacalaureatului: Peste 100 de elevi prinsi in timp ce copiau
1 comentariu
 18:53 
Ministrul elvetian de Externe le cere ambasadorilor elvetieni sa discute personal cu Osama ben Laden
11 comentarii
 18:50 
Radicalii maghiari ar vrea ca referendumurile oficiale privind autonomia sa fie organizate in acest an
16 comentarii
 18:33 
Doru Ioan Taracila: Interceptarile telefonice au ramas in dosarul Seres dintr-o eroare
 18:29 
MAE britanic sustine ca ruperea relatiilor NATO-Rusia ar fi o greseala
1 comentariu
 18:28 

2 comentarii
 18:14 
Aur si argint de contrabanda in valoare de 80.000 de dolari
1 comentariu
 18:10 
Saakasvili: Am atacat Osetia de Sud pentru a opri inaintarea tancurilor rusesti in adancul Georgiei
10 comentarii
 17:55 
Pensionarii cu grupele I si II de munca vor primi din octombrie mai multi bani
 17:31 
Gemenele Indiggo, lacrimi si tavaleli la concursul "America's Got Talent"
9 comentarii
 17:19 
Serviciile secrete ruse: Peste 100 de rachete Tomahawk si Harpoon la bordul navelor NATO sosite in Marea Neagra
22 comentarii
 17:16 
O fosila "senzationala" poate schimba istoria dinozaurilor
4 comentarii
 17:12 
 16:56 
IT-istii sunt cei mai scumpi angajati
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Gelu Voican vede spargerea Ucrainei (8830 afisari)
 De ce nu-l asculta nimeni pe Traian Basescu? (3465 afisari)
 Pasajul Basarab la Pastele Cailor (1984 afisari)
 Bolcas si Mihaescu refuzati de PC (1817 afisari)
 Ciobanii violatori din Italia (1623 afisari)
 Serviciile secrete ruse: Peste 100 de rachete Tomahawk si Harpoon la bordul navelor NATO sosite in Marea Neagra  (4369 afisari)
 Gemenele Indiggo, lacrimi si tavaleli la concursul "America's Got Talent" (3738 afisari)
 Cadre medicale de la Spitalul Universitar Bucuresti isi bat joc de o femeie bolnava psihic (2976 afisari)
 Fratele lui Barack Obama traieste intr-o saracie lucie, in suburbiile capitalei Kenyei (2512 afisari)
 Pensionarii cu grupele I si II de munca vor primi din octombrie mai multi bani (1711 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01064 sec.