Vesti bune pentru persoanele care au probleme cu kilogramele in plus. Oamenii de stiinta sustin ca pot transforma o persoana obeza intr-una cu o silueta de invidiat. Acest lucru este posibil insa, doar in cazul persoanelor care s-au nascut cu probleme de greutate, nu si in cazul celor care s-au ingrasat din cauza alimentatiei. Cercetatorii americani au identificat factorii care contribuie la formarea grasimii, precizand ca, desi cu totii ne-am dori sa avem cat mai putin strat adipos, acesta este totusi esential in echilibrarea energiei si in mentinerea temperaturii normale a corpului. Specialistii au explicat, totodata, ca exista doua tipuri de grasime: grasimea alba, cea "rea", care stocheaza energia si inlesneste oboseala, si grasimea bruna, cea "buna", care ajuta la arderea caloriilor, mentine caldura corpului si este indispensabila in echilibrarea temperaturii la nou-nascuti. Acestea fiind spuse, oamenii de stiinta au aratat cum te poti folosi de grasimea "buna" pentru a arde mai usor caloriile. In opinia cercetatorilor, grasimea bruna este strans legata de muschi, sugerand posibilitati prin care oamenii ar putea sa le combine si astfel sa rezulte un trup sanatos si frumos.
Rand pe rand, echipele de cercetatori incearca sa ofere solutii persoanelor supraponderale. Directorul Centrului de Diabet "Joslin" de la Scoala Medicala Harvard, doctorul Yu-Hua Tseng, a identificat un prim factor - protenia morfogenetica 7 (BMP 7) care contribuie la dezvoltarea grasimii brune. Doctorul vrea sa creeze niste pastile asemanatoare proteinei BMP 7 , care "ar da o speranta persoanelor obeze sa scada in greutate si sa aiba un metabolism care sa nu mai permita dezechilibre asociate obezitatii", a precizat doctorul, referindu-se la stransa legatura dintre diabetul zaharat si obezitate. Pe de alta parte, profesorului Bruce Spiegelman de la Institutul de Cancer Dana-Farber, din Boston, a aratat ca cele doua tipuri de grasime sunt dezvoltate de catre celule diferite ce apar inca din faza embrionara. Echipa sa de cercetatori a descoperit un factor, denumit PRDM 16, care regleaza echilibrul dintre muschi si grasime. Introducerea factorului PRDM 16 in grasimea bruna ar duce la transformarea acesteia in muschi si, potrivit cercetatorilor, gasirea unei pastile care sa faca asta ar fi "foarte puternica" in lupta cu obezitatea. Pastile asemanatoare factorului PRDM 16 ar putea fi testate in curand pe oameni. O alta strategie la care se gandesc cercetatorii ar fi transplantul celulelor care dezvolta grasimea bruna in corpul unei persoane supraponderale pentru a se declansa procesul de ardere a caloriilor. "Cred ca este evident ca PRDM 16 poate schimba celulele grasimii albe in celule ale grasimii brune, existand astfel posibilitatea combaterii obezitatii", sustin cercetatorii.
Ironia face ca legatura dintre grasimea bruna si muschi sa fie cunoscuta de secole. In 1551, naturalistul elvetian Konrad Gessner a descoperit grasimea bruna si a descris-o ca fiind "nici grasime, nici muschi, dar ceva intre". Noile cercetari dau un sens descoperirilor anterioare potrivit carora grasimea bruna contine anumite celule care sunt mai degraba asemanatoare celor gasite in muschi. Un studiu britanic a aratat ca, in 2006, 38% dintre adultii din Anglia sunt supraponderali, iar 24 % au fost diagnosticati cu obezitate. Un alt studiu a aratat ca daca nu se va lua nici o masura in legatura cu obezitatea, in 2050, 60% dintre barbati, 50% dintre femei si 25% dintre copii vor fi obezi.