Ziua Logo
  Nr. 4311 de vineri, 15 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Kievul inceteaza la nivel declarativ lucrarile la canalul Bastroe
 15 august, 18:40 
Guvernul ucrainean a revocat la data de 11 august decizia privind realizarea cele de-a doua faze a constructiei la canalul Bistroe, adoptata in mod unilateral in decembrie 2007, se arata intr-un comunicat al Ministerului roman al Afacerilor Externe.
"Partea romana considera adoptarea deciziei de revocare a Deciziei de finalizare a proiectului Bistroe din decembrie 2007 drept un pas inainte in directia conformarii de catre partea ucraineana cu dispozitiile conventiilor internationale si solicitarile diverselor organizatii internationale relevante", se arata in comunicatul MAE.
Actul de revocare a fost adoptat la data de 11 august 2008 de Cabinetul de ministri de la Kiev si a fost transmis vineri autoritatilor de la Bucuresti de catre ambasadorul Ucrainei, Markiyan Kulyk.
Ministerul roman de Externe isi reafirma disponibilitatea de a relua dialogul cu partea ucraineana, in vederea identificarii unei solutii in deplina conformitate cu dreptul international in ce priveste proiectul Bistroe.
La sfarsitul lunii iulie, Ucraina a notificat Romania ca efectueaza "lucrari de dragare la bratul Chilia" in cadrul proiectului Bistroe. in reactie la aceasta notificare, Romania a cerut Ucrainei "sa se abtina" de la orice activitate care ar contrazice recomandarile forurilor internationale sau care ar insemna incalcarea angajamentelor asumate de Ucraina in repetate randuri, chiar si cu ocazia vizitei recente la Kiev a ministrului afacerilor externe roman.
Avertismente internationale
Ucraina a fost avertizata recent de mai multe organizatii si parti participante la conventii internationale (Conventia Espoo, Conventia Berna, Conventia Aarhus, Conventia de la Ramsar, UNESCO, Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea) sa inceteze lucrarile la Canalul Bistroe. Studiile efectuate de aceste organizatii aratau ca acest canal are impact negativ asupra ecosistemului Deltei Dunarii.
Astfel, statele membre ale Conventiei de la Aarhus au constatat la mijlocul lunii iunie ca, prin construirea canalului Bistroe, Ucraina nu si-a indeplinit obligatiile internationale ce ii revin in temeiul acestui document si au adoptat un avertisment adresat Kievului. Avertismentul adresat Ucrainei va intra in vigoare in cazul in care, pana la data de 1 ianuarie 2009, Kievul nu va intreprinde o serie de masuri menite sa asigure o implicare efectiva a publicului atat din Ucraina, cat si din statele afectate prin luarea deciziilor referitoare la proiectul Bistroe. Conform regulilor Conventiei, statele parti recurg la aceasta masura in cazul in care un anumit stat ignora, in mod repetat, normele internationale.
In mai, Kievul a primit un avertisment si din partea statelor-parti ale Conventiei Espoo, care, de asemenea, au constatat ca Ucraina nu si-a respectat obligatiile ce ii reveneau construind Canalul Bistroe. in consecinta, potrivit acestui avertisment, Kievul trebuie sa-si anuleze decizia de finalizare a proiectului pana la 31 octombrie 2008. De altfel, Kievul anuntase in cadrul reuniunii Espoo de la Bucuresti ca va opri lucrarile la Canalul Bistroe pana la gasirea unei solutii care sa fie in conformitate cu prevederile Conventiei - sa nu afecteze mediul si sa fie acceptata si de statele afectate.
Ucraina s-a declarat deschisa sa supuna proiectul unei expertize independente, dorind sa dovedeasca faptul ca adopta o pozitie constructiva.
in iunie, parlamentarii Consiliului Europei, reuniti la Strasbourg, au cerut si acestia printr-o recomandare sistarea lucrarilor la Canalul Bistroe si infiintarea Euroregiunii Marii Negre, in conditiile in care spatiul pontic risca un dezastru ecologic, fiind necesara o consolidare a cooperarii tarilor riverane.
Solicitarea parlamentarilor din Consiliul Europei a fost inscrisa in recomandarea "Combaterea degradarii mediului in Marea Neagra", adoptata la 23 iunie 2008 de catre plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), in baza raportului deputatului roman Laurentiu Mironescu.
Autoritatile ucrainene par sa incalce si angajamentele recente pe care si le-au asumat in fata delegatiei romane conduse de ministrul de externe Lazar Comanescu, care s-a aflat la Kiev la 18 iulie. Partea ucraineana a asigurat atunci ca "nu are nicio intentie de a-si incalca obligatiile fata de prevederile internationale" in ceea ce priveste proiectul Bistroe. Partile au convenit organizarea unei reuniuni a expertilor pe aceasta tema. in replica, ministrul roman declara ca a luat nota "cu satisfactie" de atitudinea Ucrainei prin care se confirma respectarea deciziilor forurilor internationale, mai ales a Conventiei de la Espoo, conform careia Ucraina era obligata sa sisteze lucrarile la canalul de mare adancime pe Dunare, intrucat dauna mediului unei zone care face parte din "patrimoniul international".
Ucraina a inceput la data de 11 mai 2004, lucrarile de construire a canalului Dunare - Marea Neagra (pe bratele Chilia si Bistroe din Delta Dunarii) si la 26 august 2004 a inaugurat oficial prima etapa. Lucrarile de construire a caii de navigatie au fost reluate in luna noiembrie 2006, o portiune aflata integral pe teritoriul Ucrainei fiind redata navigatiei in luna aprilie 2007.
M.N.  
Alte articole
  Ucraina avertizata pentru Bastroe    (Politica, 2009-10-22)
  Comisia Economică pentru Europa a ONU avertizează: Ucraina continuă să incalce normele internaționale in ceea ce privește proiectul Bastroe    (2009-03-26 14:04)
  Ucraina a anuntat ca incepe faza a doua a lucrarilor pe canalul Bastroe pe motiv ca vrea sa scoata sudul Basarabiei din saracie    (2008-10-03 16:04)
  Ucraina, avertizata pentru gestionarea in secret a problemei "Bastroe"    (2008-06-16 20:31)
  World Wide Fund cauta alternative pentru canalul Bastroe    (2008-05-19 11:25)
  Comisia Europeana notifica, oficial, Ucraina cu privire la Canalul Bastroe    (2008-03-06 16:05)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Pai normal   de NAT
poate tine cont si de drepturile civice ale romanilor din ucraina,   de silviana
mda..   de ....
A r h i v a
Stirile zilei 2008-08-15
 20:15 
Generalul rus Nogovitin: "Polonia se expune unui atac nuclear"
57 comentarii
 19:34 
Human Rights Watch dezminte bilantul distrugerilor din Osetia de Sud
3 comentarii
 19:28 
Grav accident la Jocurile Olimpice
7 comentarii
 19:26 
Georgia a semnat acordul de incetare a focului
3 comentarii
 19:24 
Politista dansand nud in poala clientilor
2 comentarii
 19:17 
Nu are voie sa mai faca sex in propria casa
3 comentarii
 19:13 
Rusii avanseaza la 40 de kilometri de Tbilisi
3 comentarii
 18:56 
Instalatii de climatizare anti-canicula in parcuri si intersectii
1 comentariu
 18:43 
Incredibil! Vila vanduta in Detroit pe un dolar
5 comentarii
 18:28 
Rusia trimite noi contingente militare in Osetia de Sud
1 comentariu
 18:26 
Nicolaescu promite cabinete medicale in valoare de 200.000 de euro in mediul rural
 18:18 
Presa rusa: Dick Cheney a propus atacarea Osetiei pentru a scapa de Obama
 17:57 
Prostituatei Anisoara i s-a facut mila de doi tarani si a facut sex oral cu amandoi odata la acelasi pret
10 comentarii
 17:42 
Elevii isi tocesc coatele pe bancile scolii cu gandul la salarii mai mari si la emigrare
1 comentariu
 17:42 
Reporter impuscat in mana in timp ce transmitea in direct din Georgia
10 comentarii
 17:35 
Davai, ceas ! Davai, computer!
29 comentarii
 17:05 
Android-ul tinteste portofelul 2009
 16:57 
Medvedev: Rusia este tinta sistemului antiracheta american in Europa
13 comentarii
 16:45 
Bush: O relatie tensionata cu Rusia nu este in interesul Americii
5 comentarii
 16:40 
Dmitri Medvedev: Pacea trebuie reinstaurata in Osetia de Sud, astfel incat nimanui sa nu-i vina "idei cretine"
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Rusii isi fac de cap in Georgia (2944 afisari)
 Muschii lui Oprescu la mana PD-L (2219 afisari)
 Codruta Kovesi a incalcat legea (2076 afisari)
 Ultimul secret al razboiului (1475 afisari)
 Serialul "Dallas" aniverseaza 30 de ani (884 afisari)
 Prostituatei Anisoara i s-a facut mila de doi tarani si a facut sex oral cu amandoi odata la acelasi pret (3911 afisari)
 Grav accident la Jocurile Olimpice (2465 afisari)
 Generalul rus Nogovitin: "Polonia se expune unui atac nuclear" (2188 afisari)
 Incredibil! Vila vanduta in Detroit pe un dolar (2018 afisari)
 Politista dansand nud in poala clientilor (1802 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01272 sec.